Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-02-07, 07:19 PM   #1
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
最後都係落番坑

事源:
小弟在06年中開始中左男人第2大毒瘤---相機
因為小弟係半工讀之人....所以收入低微
在06年5月, 終於買左人生第一部dslr, d40
及後, 因一時魯莽, 同人玩換妻遊戲
將幼嫩既老婆d40,和別人的d70s交換
起初我們二人相處不錯, 亦為她買了人生第2支鏡
可惜好景不常, 她兩次患病, 使去了我不少醫藥費
有次更在我幫老師影結婚之前一日跪低, 辛好當日得朋友相助, 借了d70s的姐姐d70給我, 有驚無險地渡過那一日
之後, 我只好忍痛割愛, 賣了她到南洋
可惜毒癮難耐, 沒有相機的日子令我無法集中
但我沒有足夠資金, 用了2個月時間, 死慳死底, 儲到7千
只好希望向近日在港交所大有斬獲的家父相借, 往後分期坦還
可惜家母不准

車上

家父: 借全數就唔得, 最多你有幾多就比幾多, 有剩我包尾底

我:呀...我考慮下先

青衣城

家誠旗下醫生: 找我什麼事

我:ar...泥坑 D八十 BODY幾銀??

家誠旗下醫生: 7100個大洋

我: , 咁18-70呢?

家誠旗下醫生: 多謝你2280個大洋

我: =口=", 唔該

laser醫生: 先生睇醫生呀??

我:係呀, 泥坑 D八十 BODY幾銀??

laser醫生: 6480

我: , 咁18-70呢 .

laser醫生:1980

我: 依,你地笨仔k10d做幾銀?

laser醫生: 連16-45 $7480

我: 底買喎(不過笨仔好似就黎玩完....)

父:用開邊個牌子就唔好轉啦

laser醫生: 笨仔得定焦係正野, 其他其實好一般喎, 而且長鏡難找

我: (咁又係, 我自己又對打雀好有興趣, 384更係我今年目標)

laser醫生: 買泥坑好d呢, 起碼各方面配合都好好

我: 的確 咁....

父:唔使望我, 你要買就買啦

我:咁, 拎黎試下

玩左一陣

laser醫生 : 買埋 51.8 啦, 平靚正

我:咁....

父:唔使望我, 你要買就買埋啦

最後....

買左d80+51.8+18-70
不過支18-70明天先羅到...
晚d補相

試50 1.8

此篇文章於 11-03-07 12:41 AM 被 真.朱皮 編輯。
真.朱皮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-07, 08:09 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
恭喜~ 賀喜~

個人亦贊同令尊說法, 付出自己能力所許可再由他包底才好!

記得影多o的相啊~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-07, 10:05 PM   #3
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
真好....我也想要一個這樣的父親

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 12:30 AM   #4
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
我記得當年家父在新年時話送我一只手錶...
跟住我帶佢睇我的愛錶...
當時係8000個大洋...
家父一見...就笑笑口我講..
你大個仔努力工作...賺多點錢...咪買到囉..
跟住行左去....
我當時O咀 : 下...又話送我一只錶???
我記得好清楚...
所以現在家中的機我係努力自己賺自己買...

不過你有咁好的父親真好...
咁你就買D200啦....

舊 11-03-07, 12:36 AM   #5
ZERO NEKO
God of Gamer

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
真好....我也想要一個這樣的父親
x2
我老豆由初中己拋棄我了

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 12:38 AM   #6
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
作者: M-eye 查看文章
老爸肯出錢都唔係要駛到盡下嘩?

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 12:46 AM   #7
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: M-eye 查看文章
我記得當年家父在新年時話送我一只手錶...
跟住我帶佢睇我的愛錶...
當時係8000個大洋...
家父一見...就笑笑口我講..
你大個仔努力工作...賺多點錢...咪買到囉..
跟住行左去....
我當時O咀 : 下...又話送我一只錶???
我記得好清楚...
所以現在家中的機我係努力自己賺自己買...

d200
買埋鏡都破萬元萬關口
佢肯我自己都唔想啦

d80已經心足了

舊 11-03-07, 12:51 AM   #8
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: antony chan 查看文章
老爸肯出錢都唔係要駛到盡下嘩?
我老爸肯出錢 至入門都D3-24-70啦 (今晚發夢先)

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-07, 12:53 AM   #9
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
為甚麼不是這樣/

引用:
laser醫生: 先生睇醫生呀??

我:係呀, 泥坑 D八十 BODY幾銀??

laser醫生: 6480

我: , 咁18-70呢 .

laser醫生:1980

>skip<

laser醫生 : 買埋384啦, 平靚正

我:咁....

父:唔使望我, 你要買就買埋啦

舊 11-03-07, 01:07 AM   #10
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者