Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-30-14, 09:02 AM   #1276
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
咁用閃光彈炸"空氣"都冇範規啦
但嚴格來說閃光彈真的是炸"空氣"啊,幾時會見到一般光線射向人度會有傷害
破片手榴彈是都是炸空氣但破片射向人咁就真係對人做成傷害
炸空氣其實沒效
你要知道她不是真的掉閃光彈
只是用了發光魔法(提高光反射度)
空氣是透明 反射都透明

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 09:02 AM   #1277
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: pet3 查看文章
你叫體能笨蛋的她去做這種影響水面的
他炸完就自己掉落水了

而且她是光系特化型 (對 ,動畫完全沒提,她用光的能力比深雪還強幾倍

飛行中的飛機完全隱形
真正的邪眼(光信號洗腦完全版,不是入學篇的壞人頭目果種扮邪眼)

你真的學生嗎OTL
又無講……到底動畫飛幾多野……應該話原作有幾多頁係無幫助故事推進……

舊 06-30-14, 09:20 AM   #1278
pet3
The One

引用:
作者: 尼路 查看文章
又無講……到底動畫飛幾多野……應該話原作有幾多頁係無幫助故事推進……
而且對對手下場用黑超先係目的

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 06-30-14, 09:53 AM   #1279
FREDDY@o@
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
其實想想下直接制做旋渦/結冰都係對水用魔法唔係對人呀,點解唔直接咁做
1. 唔可以直接用魔法搞對手
2. 就算間接手段, 都唔可以太危險. 你講既結冰, 小說入面用左來做犯規例子

引用:
作者: 小嘉 查看文章
總之睇小說佢D RULES 根本好矛盾
唔好講光井
之後深雪捉星都係覺得作者為突顯達神諗埋d荒謬行動出黎
唔好對呢本野要求合理性

舊 06-30-14, 10:08 AM   #1280
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 小嘉 查看文章
總之睇小說佢D RULES 根本好矛盾
唔好講光井
之後深雪捉星都係覺得作者為突顯達神諗埋d荒謬行動出黎
每次講抗議有效都只會覺得超低能,勁搞笑

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 10:29 AM   #1281
nomezero
Game Master

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDnome0818
引用:
其實動畫真係做得唔算好
會長既速射就係一例
睇完好多人都以為係要用手上果支cad射魔法出去打中目標
漫畫呢一幕表現得好好多
最少易理解d

舊 06-30-14, 10:44 AM   #1282
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
神奇世界觀
只要係魔法就算強光都唔會傷眼?
超越常識和物理
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 10:56 AM   #1283
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
因為係閃光(魔法)而唔係閃光(物理)???

魔法干涉物理現象同物理干涉物理現象,方式唔一樣但出黎效果一樣的話,點解用魔法就唔犯規?
魔法閃光唔會閃盲人的嗎?
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 11:04 AM   #1284
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
上帝要你死不得不死, 上帝要你唔受傷就唔會受傷
是旦啦

舊 06-30-14, 11:06 AM   #1285
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
上帝要你死不得不死, 上帝要你唔受傷就唔會受傷
是旦啦
即係咁…
我地一般人係接受無理GAME,但唔接受扮合理既無理GAME,呢個叫欺騙,仲要係低手果隻
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 11:26 AM   #1286
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
1. 唔可以直接用魔法搞對手
2. 就算間接手段, 都唔可以太危險. 你講既結冰, 小說入面用左來做犯規例子
與其做埋D有D咁神既規例既擬似運動會,真係不如做格鬥大會好過啦…

舊 06-30-14, 11:27 AM   #1287
pet3
The One

其實講狗
雪果場不是仲狗嗎 ?

把自己的溫度 傳到對手
把對手的冷傳到自己

FGO 目標預算
舊 06-30-14, 11:37 AM   #1288
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
依套野真係超越罪惡王冠既神作

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 11:45 AM   #1289
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
炸空氣其實沒效
你要知道她不是真的掉閃光彈
只是用了發光魔法(提高光反射度)
空氣是透明 反射都透明
發光唔一定需要反射架,有光源體就得
另外有冇話提高反射度都冇留意,但人要睇到嘢就一定要有光反射
如果用神角度,有料的話只要唔係真空就可以反射到光

引用:
其實講狗
雪果場不是仲狗嗎 ?

把自己的溫度 傳到對手
把對手的冷傳到自己
呢場更加睇唔明佢有幾勁,只係講咗話好難好難出

此篇文章於 06-30-14 11:48 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 11:53 AM   #1290
pet3
The One

引用:
發光唔一定需要反射架,有光源體就得

呢場更加睇唔明佢有幾勁,只係講咗話好難好難出
>光源體
這是另一個魔法系統了

>只係講咗話好難好難出
大約就是普通魔法只要運行5-8算式
雪的是要同時最少30個到(抽溫度(5x2),傳溫度(5x2),把對方溫度加倍(5),把自己的冰加固(5)

FGO 目標預算
舊 06-30-14, 12:01 PM   #1291
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
>光源體
這是另一個魔法系統了

>只係講咗話好難好難出
雪的是要同時最少30個到(抽溫度(5x2),傳溫度(5x2),把對方溫度加倍(5),把自己的冰加固(5)
都係果句,呢度大多數都是睇動畫,動畫唔表現出來,小說講到幾精妙都係冇用
你點填充漏洞都好難扭轉局面

舊 06-30-14, 12:10 PM   #1292
pet3
The One

引用:
都係果句,呢度大多數都是睇動畫,動畫唔表現出來,小說講到幾精妙都係冇用
你點填充漏洞都好難扭轉局面
動畫無心做 無計吧
閃發光一秒 畫到閃光彈咁閃好耐
該講解的部分不做
可以cut的部分反而做出黎

漫畫(某一篇畫作另計)>小說>>>>>>動畫

FGO 目標預算
舊 06-30-14, 12:17 PM   #1293
leungky1

註冊日期: Jul 2009
其實呢啲解法都好ad hoc
喺正派科學理論上早就俾人放棄了
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 12:25 PM   #1294
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
其實PETS 大大有幾鐘意套野

你用D作者寫既設定黎兜我地指出佢基本比賽既RULES(+主角以外參賽者)已經無腦 我覺得冇咩討空間

姐係寫書下下寫到一D係人都諗到既野得1個人做到 這太強了吧

姐係少林足球我覺得冇問題 但呢套真係好有問題

原因又回到原點 作者SET 一大堆理論出到黎係上帝面前係冇用既 仲有就係對手太無能同豬

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 06-30-14 12:28 PM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 12:29 PM   #1295
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
睇呢部
一黎唔可以太認真
二黎根本唔俾你駁故
因為作者就係神

得啖笑

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 12:37 PM   #1296
pet3
The One

引用:
作者: GUSTAV 查看文章
其實PETS 大大有幾鐘意套野

你用D作者寫既設定黎兜我地指出佢基本比賽既RULES(+主角以外參賽者)已經無腦 我覺得冇咩討空間

姐係寫書下下寫到一D係人都諗到既野得1個人做到 這太強了吧

姐係少林足球我覺得冇問題 但呢套真係好有問題

原因又回到原點 作者SET 一大堆理論出到黎係上帝面前係冇用既 仲有就係對手太無能同豬
我只是覺得當作者寫了一個架空世界觀
只要沒衝突的話
用現實其他作品黎說這世界觀有問題
這樣沒意義

另外我不是算很喜歡的
我是在說劇情有講解
但動畫有問題

其他作品有這問題我也會出聲
不過這邊魚比較多

FGO 目標預算
舊 06-30-14, 01:03 PM   #1297
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
我只是覺得當作者寫了一個架空世界觀
只要沒衝突的話
用現實其他作品黎說這世界觀有問題
這樣沒意義

另外我不是算很喜歡的
我是在說劇情有講解
但動畫有問題

其他作品有這問題我也會出聲
不過這邊魚比較多
我地就係想講呢個世界觀很廢..........

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 01:18 PM   #1298
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
>光源體
這是另一個魔法系統了

>只係講咗話好難好難出
不過只要同光學有關,小動物基本上任出唔嬲,上至立體投影,下至迷彩隱身,光源體之嘛,算d咩

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-14, 03:38 PM   #1299
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 06-30-14, 03:50 PM   #1300
sund
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2013
選擇題:其實點解閃光彈這方法之前一直無人用
A.諗唔到
B.此魔法很難,諗到做唔到
C.諗到做到,但以為會犯規
D.諗到做到,知道唔犯規,但不屑做

如果係A,你不如一鎗打死我
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「.hack//」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 157 11-18-22 07:04 PM
[PSV] 魔法科高校の劣等生 Out of Order 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 30 12-16-14 08:22 PM
出售日文輕小說(魔法科高校の劣等生/変態王子と笑わない猫),同人誌 sam55699 買賣專區 3 08-27-14 05:55 PM
あなたの力でBD化プロジェクト 総合THREAD money 日本動漫畫討論版 36 02-23-13 07:18 PM
[動畫] Lass「11eyes」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 239 12-20-12 11:23 PM

現在的時間是 12:05 PM

手機版 | APP版