Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-29-16, 12:50 AM   #2176
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: T.K. 查看文章
私怨、左膠之類詞語
在你口中都變萬能key了

我都不知幾咁叫你地大力親身支持,係新聞上見唔到
其實好簡單

你同果D 新田惠海-ANTI好似
唔比人支持本土

見人支持本土就打鬧
認為"唔應該會有人支持本土"這是真理 英文表示可能好D "There should not be anyone support 本土派"

所以先會講
引用:
係架,咁計7號無左你講果堆,今次票數應該有10萬以上,當時投既,一定以前無支持開其他人
而梁天琦果d票都應該咁計,一定以前無支持開其他人
預測係未6、7每人十萬?
這樣的晦氣話

與其話反對人支持本土
更加似是"我不想知道有人會支持本土"

舊 07-29-16, 12:55 AM   #2177
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
被害妄想
叫你支持多多事實

而家叫你做d違反你支持事物既事咩??
其他人唔做就廢,你唔做就醒?
真係醒少少啦

講到17%成百萬人,有決心,贏唔到解放軍,都溶左黑警啦

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 07-29-16 01:42 AM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 01:41 AM   #2178
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: Penny仔 查看文章
我就唔建議去簽....
青政同本民前2樣野黎
而家講到plan b又話代梁天琦去選
同組織内換人都算啦,
而家仲要換個另一組織既
本民前你當自己支持者係民建聯d fans 咩
堅唔知係咩玩法...

講白啲, 我信得過天琦, 唔代表我信晒本民前, 更不代表我信青年新政. 選民唔係工具, 唔係你話過票就過票, 更莫講根本上係兩個唔同方向嘅組織

FB就費事講, 呢度人少少就講下吧. 老實, 本民前成立都有一段時間, 以前發生過嘅一啲事同講過嘅一啲說話, 心水清嘅都會記得. 但時勢造英雄, 直接功勞又好間接功勞都好, 魚蛋革命一戰成名, 前事就姑且不計. 補選時多得本土派團結大集氣, 一鳴驚人取得六萬幾票, 風頭一時無兩, 但唔好忘記呢個高度並唔係天琦一個人又或者本民前一個組織所得黎. 大家將希望托付畀佢地, 希望佢地不負所托, 而唔係將個元氣彈變成自己嘅私產, 話送畀人就送畀人...

至於青年新政... 就萛吧啦

少少題外話再補多句, 當日熱普城簽確認書, 裏裏外外唔係被攻擊就係笑到面黃, 一般人又對確認書有左套版印象, 有理說不清. 跟住事情發展係唔簽嘅本民前民族黨俾人搞, 連做醜人簽左嘅熱普城都俾人搞, 再到今日本民前都決定要放棄港獨政綱, 簽返確認書. 利申, 大丈夫能屈能伸, 面對政治壓迫, 為長遠目標我覺得作出一定程度嘅妥協其實無可厚非. 不過熱普城DAY ONE就明白選入議會本身就係一種妥協, 堂堂正正地簽左張確認書等你港共少一個借口打壓, 結果老實俾人當笨實. 另一邊一開始就硬撐, 但結果都係要妥協, 反而俾人當英雄, 仲要無啦啦整個PLAN B都一大堆人不問就裏盲撐. 真係同人唔同命...

港共出確認書呢一招, 無論是否原意, 客觀效果就真係高招...

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 01:43 AM   #2179
T.K.
很黃很暴力

本民前組織本身就講過香港建國之類,你用呢個牌頭搵十個出黎都俾人咁質問你

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 07-29-16, 02:40 AM   #2180
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
要認熱普城傻仔咗真係咁難咩

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 03:29 AM   #2181
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
被害妄想
叫你支持多多事實

而家叫你做d違反你支持事物既事咩??
其他人唔做就廢,你唔做就醒?
真係醒少少啦

講到17%成百萬人,有決心,贏唔到解放軍,都溶左黑警啦
這句咪認左你唔要有人去支持本土囉

>你用呢個牌頭搵十個出黎都俾人咁質問你

當我先理解這句"咁質問你"是指"政府提出要簽確認書"
即是其實你覺得只要可以針對本土派的
無論該方法是問題大到根本違法基本法,你都覺得是應份的?

引用:
作者: sugihara 查看文章
要認熱普城傻仔咗真係咁難咩
都話同"新田惠海拍__事件"入面班ANTI一樣啦

你們只想人家認衰,只想要看人家悲傷慘痛的一面
同"要你認新田有拍過而你好傷心真係咁難咩?"一樣文法

上面版友一句"結果老實俾人當笨實"就同新田事件時答"有拍又點我都支持佢"一樣
又係被班ANTI咁問
根本心裡就只是不接受有人支持佢地

唉真的先晚安了

此篇文章於 07-29-16 03:35 AM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 07:12 AM   #2182
david
The One

梁天琦簽確認書:不再繼續主張和推動港獨

引用:

至今未被確認提名有效的本土民主前線梁天琦,傍晚在添馬公園主動見記者,用英文宣讀他今日回覆選管會的信件內容,梁在信中首度表明,對於選管會問他是否繼續主張和推動香港獨立,他答案是肯定的「否」,並已簽署選管會要求的確認書,重申自己擁護基本法並效忠香港特別行政區,促請選管會應該盡快根據選舉條例決定他是否合資格參選。

梁信中又指,不會就選管會早前信中第二段內容,即指「本土民主前線在社交網絡發表的貼文(你已在中央平台申報該些貼文為選舉廣告),得悉你曾公開發表言論,宣稱你主張及支持香港獨立,即使進入議會亦不會改變主張港獨立場」的内容承擔責任,亦不接受有關內容是準確,指自己與上述內容無關係,認為與他現時立場並不一致。他說完全明白參選的法律要求,是真誠地簽署擁護基本法和效忠香港特別行政區的的聲明,同時表明自己明白確認書提及的三條基本法條文。

選管會信中提及的Facebook帳戶(即本土民主前線),梁表示並非由他管理,亦從沒有上載任何東西,更已在本月23日關閉舊有的Facebook帳戶,因為當中含有與他現時立場不一致的聲明,他已開設一個新的Facebook專頁,而今次去信回覆選管會前,已吩咐選舉代理人更正其選舉廣告資料,移除舊有的Facebook專頁資料。梁天琦指,發表上述回應前曾徵詢法律意見,並拒絕用中文完整再讀一次,指其正式答覆只有英文版。

梁續稱自從選管會推出確認書後,過去兩星期一直掙扎,處於兩難局面,要決定「手段」還是「達到目標重要」,指如手段更重要,他可以續續宣揚其政治主張,然後光榮地被剝奪參選資格,成為香港開阜以來首個被剝奪候選人資格的候選人,「如果我繼續企喺道德高地的話,咁我就會如政府所願,不能進入立法會,所以我最後選擇,就係覺得手段唔夠目標咁重要,所以我簽咗呢份確認書,所以我作出呢個正式回覆,答咗選管主任的問題,因為我覺得呢一步係一定要行的一步,政權唔想我入立法會,就算我爬入去、躝入去,我都要行到入去,我喺9月之後我要參選,10月我要當選成為一個代議士,去代表社會無人代表的人」。
即係咩人?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 08:10 AM   #2183
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: knight-philip 查看文章
都話同"新田惠海拍__事件"入面班ANTI一樣啦

你們只想人家認衰,只想要看人家悲傷慘痛的一面
同"要你認新田有拍過而你好傷心真係咁難咩?"一樣文法

上面版友一句"結果老實俾人當笨實"就同新田事件時答"有拍又點我都支持佢"一樣
又係被班ANTI咁問
根本心裡就只是不接受有人支持佢地

唉真的先晚安了
咪拉開嚟講,新田無人同佢比,但你自己識比較梁天琦同四眼仔,問下自己點解一個做英雄一個做傻仔,你覺得一句同人唔同命就解釋晒?

我可唔可以話你地根本心裡就只是不接受有人支持DAB/689/習總/中共etc.先

舊 07-29-16, 08:36 AM   #2184
T.K.
很黃很暴力

總有多多其他人的錯,而令他們不做
一直都係咁架啦

半年前就講議會失衡,用黎抗爭係無用
而家就講議會抗爭最低成本
早半年前就唔低?近半年貶左值低成本左?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 07-29-16 08:39 AM 被 T.K. 編輯。
舊 07-29-16, 09:03 AM   #2185
JMi

註冊日期: Feb 2011
我覺得成件事班友一簽就輸左啦
佢地賣點一向只係唔會同政府妥協 同時去指責泛民就係咁多年都妥協
點知為左入鬧足N月/N年的垃圾會居然自己妥協

舊 07-29-16, 09:11 AM   #2186
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
個689政府都犯法既
邊有得玩
又無人去告個選舉主任

個確認信其實係咪非合法文件?
咁多年都無聽過D咁既野
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 09:18 AM   #2187
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
http://news.rthk.hk/rthk/ch/componen...7-20160729.htm

唔排除或者可能....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 09:32 AM   #2188
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
泛民全部唔簽,高調話呢個係政治審查
....最後暢通無阻全數入閘,咁我可唔可以理解為全部通過政治審查?
所以我真係覺得簽唔簽都冇所謂

其實件事局勢有咩影響,就要睇比人搞果班socall港獨份子可否參選先可以評估
全部唔比選/部份可以選出黎個影響可以唔同的
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 09:40 AM   #2189
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: J+1 查看文章
http://news.rthk.hk/rthk/ch/componen...7-20160729.htm

唔排除或者可能....
由手機版發出
嗱,話實在下覺得曾主席做OK,至少係被迷姦而唔係被調教…

舊 07-29-16, 09:46 AM   #2190
T.K.
很黃很暴力

事實就係政治審查
今日叫你簽不港獨,下次要你簽必須贊同政府時簽唔簽?
橫豎都係,當然開波就唔簽

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 07-29-16, 10:06 AM   #2191
傑斯特
Game Master

PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
當個確認書係非法文件
都照簽
即係咁講
連斷定文件合法性個能力都無
點上位啊大佬
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 10:11 AM   #2192
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
咁唔簽都過到, 咁即係通過審查?
"唉, 見係你咋, 唔簽都OK啦....果個阿梁XX就唔得啦"
如果大家一齊唔簽過到, 咁政府就真係買你怕啦
但問題就係有人唔簽過唔到,簽亦唔見得過到
即係份野其實係虛, 其實一早鎖定晒打擊對象

各陣營fans無必要spin來spin去,再去爭論簽同唔簽係捉錯用神
我睇法係萬一真係有人冇得選,各大陣營應該要點做?
因為我覺得呢個已經唔係邊個陣營有著數既問題......
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 10:39 AM   #2193
T.K.
很黃很暴力

梗係睇當事人行動先決定啦,咁快表態又話抽水

但陪唔選就最低B

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 07-29-16, 11:37 AM   #2194
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
個689政府都犯法既
邊有得玩
又無人去告個選舉主任

咁多年都無聽過D咁既野
非合法即係乜?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 11:55 AM   #2195
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
事實就係政治審查
今日叫你簽不港獨,下次要你簽必須贊同政府時簽唔簽?
橫豎都係,當然開波就唔簽
下次叫你簽支持23條
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 01:32 PM   #2196
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
個689政府都犯法既
邊有得玩
又無人去告個選舉主任

咁多年都無聽過D咁既野
689話合就合架啦
成場波
球證,球例,球場,龍門,觀眾,球員,領隊,廣告商,直播電視台都係自己人
邊有得輸

你唔簽,當選話你唔合法無得做,司法覆幾年都下屆
簽左,落到場一拉布就紅牌趕出場

舊 07-29-16, 03:23 PM   #2197
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
熱普城傻咩仔?

人地叫永續基本法

單以港獨點入都入唔到佢

簽左同佢地政治立場跟本就無抵觸

我都講過 簽唔答跟本就無必要拿黎攻擊/抽水搞反對派陣營 即使係泛民定係社會人渣連線都好 再大造文章除左私怨上腦我都唔知講乜好

此篇文章於 07-29-16 03:26 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 04:18 PM   #2198
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

本民前已經諗晒後路搵埋青政合作拆局,你仲喺度j私怨j社會的錯?
問題好明顯啦下?差在你地明唔明咋

舊 07-29-16, 04:41 PM   #2199
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
要求選民不要問只要信去提名另一個組織已經於理不合, 到頭來仲要黎個不倫不類嘅組合. 大佬你地幾個組織要搞聯盟就唔該一早單聲, 而家臨時臨急整壇咁嘅野, 兩種政治立場溝埋做瀨尿牛丸萛係咩意思? 一個話"會放棄自己一半主張及放下自己本身的政見,願意放棄門戶之見", 另一個就話"「策略性」退出本民前", 不如兩個組織合併埋啦笨. 香港啲政黨已經夠兒戲, 大佬你啲主張政見隨時話改就改咁都得? 你真係當啲選民係儍仔, 話投邊個就投邊個?

講到尾, 個PLAN B整黎都唔知做乜. 天琦有得選固然最好, 冇得選都仲有其他本土派啫, 最大不了天琦都仲可以幫其他人助選. 定還是有人覺得佢先係救世主, 其他本土派都唔入流, 要欽點嘅先萛數, 仲要搞咁大壇野甚至不惜置政治倫理於不顧?

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 04:45 PM   #2200
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
你都識講,選民唔係傻仔。我自己都認為佢咁樣搞比佢入到圍選都無人會選。但政治係玩手段

信唔信佢地由選民決定。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 01:50 PM

手機版 | APP版