Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-17-12, 12:52 AM   #401
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
美國國會報告 --- 特 區 護 照 不 可 能 獲 免 簽

Wan Chin
黃世澤評論:美國即將重回香港政治。世澤摘錄的九點,值得各位細讀。包括雙非人氾濫來香港,將嚴重影響美國對香港的簽證規限。這個美國國會的香港安全報告,將比起梁振英的施政報告更加詳細和有研究根據。這報告告訴大家,美國如何重視香港。世澤的評論,有報告的原文link。

http://blog.martinoei.com/2012/11/%E...4%BF%E6%B2%BB/

引用:
1. Pro-Beijing parties enjoyed a financial advantage over their rivals, which enabled them to build exten- sive logistical networks to mobilize voters and exploit Hong Kong’s electoral peculiarities. (p.267)

2. Babies born in the territory enjoy the privileges of Hong Kong citizenship: access to the city’s superior health and education systems, and greater free- dom to travel and settle inside and outside China.(p.267)

3. So-called ‘‘birth-tourism’’ quickly became a hot-button issue, with some going so far as to depict mainland Chi- nese as ‘locusts.’(p.268)

4. Censorship controversies at the South China Morning Post, one of Hong Kong’s most prominent newspapers, increased following the appointment of Wang Xingwei as editor-in-chief in January 2012. Mr. Wang, a former China Daily reporter, concurrently serves as a member of Jilin Province’s Political Consultative Con- ference,424 a Chinese Communist Party-selected and -controlled or- ganization.‡ In June, he was accused of censoring coverage of the death of Li Wangyang, a well-known Chinese dissident. (p.270)

5. The city’s public schools were going to be required to begin teach- ing a course in ‘‘moral and national education’’ by 2015, which some called a thinly veiled ‘‘brainwashing’’ effort evocative of the Cultural Revolution.(p.272)

6. Beijing’s increasing influence in Hong Kong’s affairs calls into question the security of advanced technology products exported from the United States to Hong Kong.(p.273)

7. Congress reauthorize Section 301 of the U.S.-Hong Kong Policy Act of 1992, which requires the U.S. secretary of State to submit an annual report to Congress on political, economic, and social developments in Hong Kong of relevance to the United States. This should include reporting on mainland interference in Hong Kong’s internal political affairs and Chinese efforts to leverage the territory as a platform for the internationalization of the RMB.(p.274)

8. Congress review the U.S.-Hong Kong Policy Act of 1992 to deter- mine its continued applicability. In particular, Congress should review the security of advanced technology products exported from the United States to Hong Kong.(p.274)

9. Members of Congress, when visiting mainland China, also visit Hong Kong and that Congress encourage senior administration officials, including the secretary of State, to make visits to Hong Kong part of their travel.(p.274)

上述九點,小弟綜合嚟講,可以有以下推論

1. 特區護照可以享有VWP嘅機會係零,因為多謝呢班中國蝗蟲孕婦,日後特區護照免簽越嚟越少係好正常嘅事,睇嚟大家換定BN(O)都無走雞。

2. 美國已經唔信一國兩制,而日後大家買高科技產品果陣遇到大量阻滯,多謝北京呢班

3. 重新啟動美國香港關係法第301條,要求國務院必須提交香港政經情況嘅報告,美國高官訪問中國一定訪港,咁搞法意在警告中國,唔好亂嚟。

當年美國人要英國人交出香港俾中國,因為中國係反蘇盟友,成件事唔係無條件,依家中國似係走數,美國人亦唔會客氣。所以英國俾國會嘅半年報告,日後隨時U turn,人地美國人寫份報告咁詳盡兼火氣十足,FCO班友寫埋啲垃圾,炒得喇。

如果日後英國突然要就BN(O)找數,我開始樂觀,因為美國佬方向已經轉咗,英國唔走親歐路線,要依靠美國嘅話,唔係乜代價都唔駛俾,呢個世界無免費午餐。

此篇文章於 11-17-12 12:56 AM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-12, 10:27 AM   #402
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
又多一大條反米田共o既皇道正論
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-12, 05:52 PM   #403
某F
我的歌聲裡

引用:
港大民意調查,逾八成受訪者支持政府發新免費電視牌照,另有逾七成人不滿政府拖了3年,仍未決定是否發牌。

港大民意研究計劃,受「社區發展動力培育」委託,以電話訪問超過500名市民,大部份受訪者都支持發牌。逾2成受訪者認為,政府遲遲不發牌,是有政治因素。另近2成人則相信基於商業考慮,政府為保障兩間電視台利益,故遲遲不發新牌。
民建聯仲唔快D出黎爭取既?

舊 11-25-12, 01:45 AM   #404
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004

支那種粗口注意

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-12, 02:25 AM   #405
某F
我的歌聲裡

法治的香港

舊 11-25-12, 03:50 AM   #406
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 某F 查看文章
法治的香港
架大陸巴士那一部分不合格了 ?
搞咩近年香港火車地鐵連巴士又係咁, 駁命買大陸生產的交通工具來香港用的呢...
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-12, 05:22 PM   #407
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

註冊日期: Feb 2002
引用:
法治的香港
雙層的也不遠了...

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
卡樂 B 薯仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-12, 05:26 PM   #408
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

引用:
作者: HEERO 查看文章
搞咩近年香港火車地鐵連巴士又係咁, 駁命買大陸生產的交通工具來香港用的呢...
傳聞:超重/過唔到傾側測試

但有曾駕駛既工程部朋友話哩架車好力又好飛...

Not all the things visible are real...

任何事都為別人 自己擺在最後面 來一次遠走高飛 再猶豫就別後悔
擇期不如就今天 bye bye blue Monday 肩上一把破吉他 流浪到天邊
舊 11-25-12, 05:30 PM   #409
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 卡樂 B 薯仔 查看文章
傳聞:超重/過唔到傾側測試

但有曾駕駛既工程部朋友話哩架車好力又好飛...
我o係某登睇係話過唔到迴旋測試
即係旋轉半徑唔夠細

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-12, 06:23 PM   #410
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
作者: HEERO 查看文章
大陸經濟唔得內需又廢
咪黎搵香港笨

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-12, 06:45 PM   #411
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: 加洛瑪.神 查看文章
即係旋轉半徑唔夠細
轉向不足??

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-12, 06:56 PM   #412
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
即係旋轉半徑唔夠細
即係無辦法行山路同窄路?

舊 11-25-12, 10:21 PM   #413
david
The One

註冊日期: Mar 2002
話英國搵香港著數O既,而家又會點講呢?

唔知幾時會有九巴行駛途中突然爆炸O既新聞呢?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-12, 10:49 PM   #414
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: david 查看文章
話英國搵香港著數O既,而家又會點講呢?

唔知幾時會有九巴行駛途中突然爆炸O既新聞呢?
高登講外國巴士仲平過呢架w
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-12, 11:04 PM   #415
加瑪
奧脫福的一條小草

引用:
作者: ben wai 查看文章
即係無辦法行山路同窄路?
舊區o的馬路都未必行到啦

引用:
作者: HONDA 查看文章
轉向不足??
唔夠軚~扭得唔夠
轉向不足係推頭啊honda兄...

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
舊 11-25-12, 11:11 PM   #416
david
The One

引用:
作者: 001015 查看文章
高登講外國巴士仲平過呢架w
其實咪同英國時期差唔多囉,有人話英國只會搵香港著數嘛,收歸佐咪好囉,其實咪又係天下烏鴉,只不過,英國貨同強國貨O既分別,就係...

---
舊 11-26-12, 12:46 AM   #417
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

九巴終於都有呢一日 -- 入大陸雙層巴士...
不過亦係我最唔希望見到嘅,
特別係見到比亞迪呢款車咁嘅樣, 真係唔多睇好...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-12, 12:58 AM   #418
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

引用:
即係旋轉半徑唔夠細
唔夠軚就問題不大,換個和尚頭就得。

最怕係唔止呢D問題...大陸野始終比唔到人信心,你點整到天花龍鳳都無用。
更大問題係,大陸車出名"新車無得頂,三年無得整"!香港七八年前已有引入
大陸客車做旅遊巴/校巴,但係近乎無乜(定真係無)可以行到今日...

舊 11-26-12, 01:01 AM   #419
加瑪
奧脫福的一條小草

引用:
唔夠軚就問題不大,換個和尚頭就得。

最怕係唔止呢D問題...大陸野始終比唔到人信心,你點整到天花龍鳳都無用。
更大問題係,大陸車出名"新車無得頂,三年無得整"!香港七八年前已有引入
大陸客車做旅遊巴/校巴,但係近乎無乜(定真係無)可以行到今日...
換個和尚頭就搞掂咁簡單就唔會pass唔到
之後第2次仲要skip埋個test啦

舊 11-26-12, 01:21 AM   #420
卡樂 B 薯仔
Crazy Gamer
隱性情色恐怖份子

引用:
換個和尚頭就搞掂咁簡單就唔會pass唔到
之後第2次仲要skip埋個test啦
同呢個政府一樣,乜都係國家機密,問多兩句就話你破壞和諧,睇下幾時
同大陸接軌,直接升格做顛覆國家/反革命罪。

都係唔見棺材唔流眼淚,不論上至政府,下至普遍香港人,窮得只剩下錢,
只能自求多福,早走早著...

舊 11-26-12, 05:11 PM   #421
某F
我的歌聲裡

引用:
同呢個政府一樣,乜都係國家機密,問多兩句就話你破壞和諧,睇下幾時
同大陸接軌,直接升格做顛覆國家/反革命罪。

都係唔見棺材唔流眼淚,不論上至政府,下至普遍香港人,窮得只剩下錢,
只能自求多福,早走早著...
有人領悟到我上面個POST講乜了
不過希望唔好講到無計要走咁消極先啦

舊 11-26-12, 05:29 PM   #422
david
The One

引用:
有人領悟到我上面個POST講乜了
不過希望唔好講到無計要走咁消極先啦
走唔係消極啦,只係棄船逃生O既做法O者,無理由見隻船沉緊,有機會仲唔走O架嘛。

強國虫好明顯就係禍根,當然手持BNO點都比突痀互醮會好吧。

---
舊 11-26-12, 05:43 PM   #423
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
但BNO俾唔到阿仔

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-12, 06:08 PM   #424
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: david 查看文章
走唔係消極啦,只係棄船逃生O既做法O者,無理由見隻船沉緊,有機會仲唔走O架嘛。

強國虫好明顯就係禍根,當然手持BNO點都比突痀互醮會好吧。
阿爺唔係想像中咁強大
首先係守護我地現有既環境比下一代吧

呢個係我開THREAD出POST其中一個目的

此篇文章於 11-26-12 06:16 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-12, 09:06 PM   #425
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
講黎講去咪又係無人做D有用O既O野,
揸船班隻隻都狂信徒要遵守總部指示,唔會理隻船其他人生死係都要撞埋個冰山度,
D乘客重唔破門衝入控制室殺哂班友重O係度理性討論點說服班友轉舵,一係就圍住個門口怒吼做咩撞山,但係入面D人永遠只會笑笑口話無冰山呀,
跟住又有人問做咩你自己唔殺入去,係架啦個個都淆底獸架啦,就算我去撞門你班友係咪一齊上呀?
咁唔想一齊撞冰山點算呀?梗係執多兩個罐頭快手搶件救生衣上救生艇走佬啦
更何況根本一開始成隻船D人都係當隻船係屋企,佢撞船關我屁事,玩夠咪跳船走

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:10 PM

手機版 | APP版