Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 告示區 > GAF告示版 > 申訴及解答區

主題工具 顯示模式
舊 05-09-18, 12:48 PM   #1
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
可以搵人盡快鏟走spoiler嗎?

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=597

套戲出咗只係一星期,就已經有人唔加tag將劇透赤裸裸地展示出嚟。

仲要係放置play咗差唔多成日。

我已經PM咗佢兩次,但佢好似完全冇上線。

唔該Admin可唔可以盡快搵人鏟走個spoiler嗎?

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 08:38 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
我支持spoiler...不過都一個禮拜如果都未睇都預左乜都透光光啦

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 12:06 AM   #3
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
ok 已處理
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-18, 01:38 AM   #4
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=597

套戲出咗只係一星期,就已經有人唔加tag將劇透赤裸裸地展示出嚟。

仲要係放置play咗差唔多成日。

我已經PM咗佢兩次,但佢好似完全冇上線。

唔該Admin可唔可以盡快搵人鏟走個spoiler嗎?
Lightbulb 電影版通告 : 有關新電影劇透!
因大家有些不同的處理標準, 現定出一些原則給大家!
1. 新片定義為在香港上映頭7日!
2. 新片不可透露主要故事內容! 除非...
A. 提示下以"反白字"寫出!
B. 提示下用"SPOIL"寫出!
3. 轉貼文章, 影評或其他都在此限!

ENJOY!

套戲香港時間4月25日上, 我個POST 係5月8日POST, 差唔多成兩個星期喎~

而且版規只例明"新電影"先唔可以劇透~仲要香港時間上映頭7日先叫"新電影"

請問有咩問題?

咁驚劇透未個個FORUM都唔好上~
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-18, 07:02 PM   #5
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
偶然睇到呢個post,有D說話真係不吐不快。

Lightbulb 電影版通告 : 有關新電影劇透!
因大家有些不同的處理標準, 現定出一些原則給大家!
1. 新片定義為在香港上映頭7日!
2. 新片不可透露主要故事內容! 除非...
A. 提示下以"反白字"寫出!
B. 提示下用"SPOIL"寫出!
3. 轉貼文章, 影評或其他都在此限!

按照以上的規矩,只有上映未超過7日的新片才必須反白或SPOIL。
套片4月25開始上映,7日的期限早已過,即係冇必要反白或SPOIL。
但有D人無視板規濫用投訴,然後管理員又向佢屈服,我覺得係極不合理。
假如管理員你都覺得即使係超過7日的片,都應該反白或SPOIL,咁我覺得你應該改一改板規。
一係將新片定義為一個月,或乾脆不論是否新片,都一律要反白或SPOIL。
否則你冇理由咁樣不按板規辦事,為了息事寧人而縱容濫用投訴。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 09:21 PM   #6
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
你誤會咗啲嘢啦,因為之前已經講咗
引用:
因大家有些不同的處理標準
即是好難界定啲劇透標準

引用:
, 現定出一些原則給大家!
所以就定咗啲原則,重點係原則,原則係唔同於規定,規距,更加談唔上真理.
所謂原則只係好過無任何規定少少,而可以有爭議
引用:

https://zh.wikipedia.org/wiki/原則

許多不同的原則定義一直被廣泛爭論。許多與原則定義相關的主題同樣無法獲得共識。普世價值「原則」更與絕對「真理」是兩個不完全等同的概念,儘管它們經常性地被人們所混淆,甚至有人造出「真理原則」的矛盾覆詞產生。
即是當有人提出關於套原則有問題時,可以研究利害關係而未必跟套原則
即是啲人成日講嘅"原則上可行,但係做唔做到係另一回事"
https://www.google.com/search?client....0.ZjHAaXJuAJc

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 05-30-18 09:29 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 09:34 AM   #7
十一月
Game Master

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
你誤會咗啲嘢啦,因為之前已經講咗

即是好難界定啲劇透標準

所以就定咗啲原則,重點係原則,原則係唔同於規定,規距,更加談唔上真理.
所謂原則只係好過無任何規定少少,而可以有爭議

即是當有人提出關於套原則有問題時,可以研究利害關係而未必跟套原則
即是啲人成日講嘅"原則上可行,但係做唔做到係另一回事"
https://www.google.com/search?client....0.ZjHAaXJuAJc
原則又好真理又好,既然冇違反點解投訴可以成立?

再講,而家唔係在戲院劇透,或在B電影的topic講A電影的內容。
明明係A電影的topic,講A電影的內容卻要隱藏,就只係因為一些病態反劇透的人。
你自己唔想睇到A電影的內容,你咪唔好入去A電影的topic囉。除非你係上網成癮,唔上網會發作致死啦。

反劇透的人,理據係「知道了劇情之後,會好冇癮」,並把這視為真理,把劇透視為原罪。
但呢D只係佢地的見解,我好肯定咁講,有D人係根本唔介意劇透,甚至有D人係在知道了少少劇情之後,反而會睇得更投入。

我個人立場,以下幾種情況

1,在戲院劇透
2,在B作品topic講A作品的內容
3,在完全無關的topic講某作品的內容
4,在topic包含了作品的內容
5,在A作品topic講A作品的內容

1,2,3,4我都覺得唔可以接受。
但5,我覺得你唔想睇到的話,就應該自己克制一下,唔好入去該作品的topic。

此篇文章於 05-31-18 10:08 AM 被 十一月 編輯。
舊 05-31-18, 10:13 AM   #8
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

即是
原則上新片係7日,套片多人睇,就算過咗7日劇透,基於有人投訴,所以要加Spoil
原則上新片係7日,套片無人睇,就算第1日劇透,基於無人投訴,所以無必要理

個原則係基於有無人投訴劇透,有人投訴就要做嘢,即是好似政府做嘢咁囉

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
舊 05-31-18, 10:20 AM   #9
十一月
Game Master

引用:
即是
原則上新片係7日,套片多人睇,就算過咗7日劇透,基於有人投訴,所以要加Spoil
原則上新片係7日,套片無人睇,就算第1日劇透,基於無人投訴,所以無必要理

個原則係基於有無人投訴劇透,有人投訴就要做嘢,即是好似政府做嘢咁囉
有投訴就要處理,而唔需要講理據?
而且,佢話「套戲出咗只係一星期」,呢句根本係大話。
香港4月25日上映,個post係5月8日出,白痴都知道唔只一個星期啦。

此篇文章於 05-31-18 10:24 AM 被 十一月 編輯。
舊 05-31-18, 10:31 AM   #10
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

定呢個原則係想啲人7日內都唔會劇透,保障啲唔想睇到劇透啲人,而唔係保護啲7日後想劇透啲人,基於受保護人投訴,所以就算過咗7日都要加spoil

舊 05-31-18, 10:36 AM   #11
十一月
Game Master

引用:
定呢個原則係想啲人7日內都唔會劇透,保障啲唔想睇到劇透啲人,而唔係保護啲7日後想劇透啲人,基於受保護人投訴,所以就算過咗7日都要加spoil
呢個係管理員的解釋嗎?
定抑或係你一廂情願覺得係咁?
舊 05-31-18, 10:40 AM   #12
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

係我個人意見炸,所以搵我坳無用

舊 05-31-18, 10:49 AM   #13
十一月
Game Master

我希望管理員正式回應。
舊 05-31-18, 09:46 PM   #14
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
咁不如將劇透期限定係落畫之後果日啦

用spoiler既原意的確係保護未睇既人

套野落畫都未睇既就唔怪得人勒

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-18, 07:26 PM   #15
十一月
Game Master

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
咁不如將劇透期限定係落畫之後果日啦

用spoiler既原意的確係保護未睇既人

套野落畫都未睇既就唔怪得人勒
讚成把劇透期限定喺落畫之後。(甚至永久禁我都唔介意)
總之,管理員唔做野的話,呢問題永遠有得嘈。
舊 06-03-18, 08:32 PM   #16
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: 十一月 查看文章
有投訴就要處理,而唔需要講理據?
而且,佢話「套戲出咗只係一星期」呢句根本係大話
香港4月25日上映,個post係5月8日出,白痴都知道唔只一個星期啦。
好耐無理呢壇野, 估唔到好彩仲有人有理性幫我平反, 多謝你.

除此之外, "投訴人"除左老屈我之外,

仲大大聲咁講
"佢有種就過嚟同我講,洗乜比面佢。

官威?如果我真係有admin權限,晨早踢走佢啦。

同埋我嘅簽名檔用咗咁多年就係針對呢啲劇透L,差在冇寫埋「劇透死全家」"

仲有幾個話我唔守版規TIM. (其實係有無板規?)

最好笑係有人話"原則"唔等如"板規", 既然無"規"我又點犯規而導指要俾人咁單單打打呢?

咁講~不如成個電影區無論三十年前定岩岩上影, 又抑或上影七日後都唔俾劇透啦.

我唔知"投訴人"係未我講果句果日都未睇啦, 不過我見佢對套戲既熱心程度又無理由咁耐都未睇套戲喎, 真心覺得係為投訴而投訴.
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:55 PM

手機版 | APP版