Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-13-14, 08:50 AM   #1651
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: Penny仔 查看文章
而且我諗好多人唔知社民連同人力今次為乜而拉
呢個只能怪主流傳媒除了蛇果已經全部收編了包括所有以前走中間路線的...)重點唔落在呢d 行動上就會邊緣化
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-14, 09:38 AM   #1652
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
其實係...拉得太多威力就會減弱,
而且公眾習慣左.......同習慣左扔野差唔多

而且我諗好多人唔知社民連同人力今次為乜而拉
1. 投反對票無用,因為寶皇擋票數>50%
2. 遊行示威請願無用,因為寶皇擋一向時運高同選擇性失聰同失明

唔拉,仲有咩可以做?要好似今年中文作文試題咁?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-14, 09:59 AM   #1653
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: david 查看文章
1. 投反對票無用,因為寶皇擋票數>50%
2. 遊行示威請願無用,因為寶皇擋一向時運高同選擇性失聰同失明

唔拉,仲有咩可以做?要好似今年中文作文試題咁?
...我指出個困境姐
市民而家感覺係預計拉布到咁上下會主席剪布架啦
拉布其中一個目的係用時間換取市民支持, 如果市民對件事麻林左就大件事....
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-14, 11:03 AM   #1654
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
引用:
...我指出個困境姐
市民而家感覺係預計拉布到咁上下會主席剪布架啦
拉布其中一個目的係用時間換取市民支持, 如果市民對件事麻林左就大件事....
市民對件事麻左就大件事. X

市民從來唔關心政治 O
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-14, 12:39 PM   #1655
J+1
望過黎呀!!!!!!

引用:
作者: kimtch 查看文章
市民對件事麻左就大件事. X

市民從來唔關心政治 O
近期例子...港女食洋腸
由手機版發出
舊 05-13-14, 12:40 PM   #1656
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: ahleung 查看文章
成日拉就係會有呢個結果: 市民麻木左, 唔知你拉黎做乜, 好煩.

但問題既徵結係, 反對派已經無其他手段可以反對到政府. 唔通投反對票政府會驚你咩.

白鴿果D所謂「溫和民主派」成日話要對話坐低傾, 叫人唔好咁激進.
咁你傾都要有籌碼架. 又係果句, 唔通投反對票就係籌碼?
如果班港豬會知拉黎做乜
就唔使比人話係港豬啦
好老實
呢班港豬係連立法會點構成點運作都未知
唔知咩係[行政主導, 功能組別, 分組點票]

佢地明明係乜都唔知
但亡國興講話浪費公帑, 曾俊華話癱瘓政府佢地又會信個喎

香港一定係暴動, 革命, 獨立先有得救
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-14, 12:49 PM   #1657
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

唔拉,仲有咩可以做?
===================
一早都話香港有救唔係靠政客
http://news.takungpao.com.hk/paper/q...2/2471577.html
學下人啦, 港豬們
連你地最鄙視既支那人都識反抗
你睇你班港豬似乜
舊 05-14-14, 01:33 PM   #1658
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
保皇黨蔣婆婆係咁搏見報, 唔知邊個做緊show呢
覺得議題無聊咪唔好做議員囉, 好行夾唔送

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-14, 08:24 PM   #1659
輕機恒
Game Master

註冊日期: May 2008
PSN  IDgn00050249
對於有議員質疑曾鈺成受政府指示,心中有一「死線」,曾鈺成明確否認,有份拉布的社民連梁國雄就提出「規程問題」,質疑曾鈺成講大話,「主席不可以說謊」。

但曾鈺成直指這不是規程問題,並反問「請你指出哪條議事規則規定主席不可講大話?」

拍爛手啦
請你指出哪條公司規則規定員工不可以在上班時打飛機?
輕機恒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-14, 09:24 PM   #1660
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
唔拉,仲有咩可以做?
===================
一早都話香港有救唔係靠政客
http://news.takungpao.com.hk/paper/q...2/2471577.html
學下人啦, 港豬們
連你地最鄙視既支那人都識反抗
你睇你班港豬似乜
你咪又係你口中既豬
鍵盤戰士,得個講字
係咁把砲既你應該身先士卒先

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-14, 02:02 AM   #1661
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

都話我身後有士卒我已經去左馬啦
咁你係咪做我身後既士卒先?
如果唔會既話
咁反正你都唔會去馬, 我身唔身先又關你咩事呀? 港豬

都話過如果暴動搞得成, 我唔介意最前排
點解係[搞得成]?
因為當搞得成既時候
就係一班港豬證明自己唔係豬而係人
要我為港人犧牲, 我可以
但為港豬? no way
舊 05-22-14, 07:13 AM   #1662
david
The One

引用:
作者: 輕機恒 查看文章
對於有議員質疑曾鈺成受政府指示,心中有一「死線」,曾鈺成明確否認,有份拉布的社民連梁國雄就提出「規程問題」,質疑曾鈺成講大話,「主席不可以說謊」。

但曾鈺成直指這不是規程問題,並反問「請你指出哪條議事規則規定主席不可講大話?」

拍爛手啦
請你指出哪條公司規則規定員工不可以在上班時打飛機?
誠信破產係寶王擋入職必要條件吧。

---
舊 05-22-14, 08:26 AM   #1663
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: ahleung 查看文章
成日拉就係會有呢個結果: 市民麻木左, 唔知你拉黎做乜, 好煩.

但問題既徵結係, 反對派已經無其他手段可以反對到政府. 唔通投反對票政府會驚你咩.

白鴿果D所謂「溫和民主派」成日話要對話坐低傾, 叫人唔好咁激進.
咁你傾都要有籌碼架. 又係果句, 唔通投反對票就係籌碼?
人地收工退休就移民離晒地,理鬼你咩...

舊 05-22-14, 12:57 PM   #1664
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...40522/52501644
【答問大會】梁振英稱對拉布心痛惡絕 被擲「誠實豆沙包」
立法會議員梁耀忠不滿政府批評有議員拉布,他指立法會主席曾鈺成從無在議會上承認有議員拉布。但曾鈺成反擊,稱梁耀忠「唔係好大興趣將事實全面講出嚟」,又指議員已公開承認是要利用「拉布」要求政府滿足要求。

梁耀忠要求曾鈺成澄清言論,否則自己「被人屈」,但曾鈺成反駁「拉布係一個事實」,又稱「邊個屈邊個,邊個不顧事實?」

特首梁振英回應時重申重視行政立法關係,但若指立法會無人拉布,「出面710萬市民無人相信」,又指議員「明言立布,就好似佔中明言犯法一樣」,批評議員表現要受輿論監督,對議員拉布「心痛惡絕」,隨即惹起人民力量及社民連3位議員不滿,陳偉業向梁振英擲「誠實豆沙包」,多名保安員隨即上前包圍陳偉業,並出手將站起來但未有擲出「誠實豆沙包」的陳志全和梁國雄制止住。

曾鈺成下令暫停會議並將3人趕離場,但「長毛」梁國雄拒絕離開,坐在座位上與包圍他的保安員僵持。梁國雄堅持自己當時未有任何舉動,並多次向保安表示「關我咩事」。曾鈺成復會後指已裁定梁國雄行為「極不檢點」,但工黨何秀蘭稱只見到長毛站起來,未見有何行動,批評曾鈺成權力太濫,曾鈺成兩次叫停何秀蘭,何秀蘭即反駁「你駛唔駛趕我離開?你叫咗我兩次!」曾鈺成隨即指會議無法繼續,宣佈休會。

奴材主席亂捉人變捉蟲wwwww

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-14, 01:22 PM   #1665
Hunter

註冊日期: Jan 2002
唔緊要啦, 裝睡/離地港人會好包容主席既
相反, 裝睡/離地港人就唔會包容搞事3子

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-14, 02:19 PM   #1666
david
The One

咁呀主席都係做好公公呢份工O者,搵食O者,犯法呀?

---
舊 05-22-14, 02:29 PM   #1667
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
出面710萬市民無人相信<-------有自知知明無人信你洋蔥圈www

明言立布,就好似佔中明言犯法一樣<---------我想知犯邊條法,洋蔥圈WWWW

此篇文章於 05-22-14 02:31 PM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 08:24 AM   #1668
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: 小嘉 查看文章
出面710萬市民無人相信<-------有自知知明無人信你洋蔥圈www

明言立布,就好似佔中明言犯法一樣<---------我想知犯邊條法,洋蔥圈WWWW
長毛:請洋蔥圈指出哪條議事規則規定議員不可拉布~?

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 10:28 AM   #1669
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 11:51 AM   #1670
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
構圖w

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 10-10-14 02:39 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 01:27 PM   #1671
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
點可以唔貼呢單嫁
引用:
now新聞台】星期三政情已經預告,行政長官梁振英會在答問大會上,反擊拉布議員。
添馬艦的消息透露,梁振英原本計劃,是拉布三子一旦「擲物」或「搗亂」,梁振英就會率領全體官員離場抗議,主動腰斬答問大會。添馬艦中人判斷,梁振英這樣做,就可以名留青史。

過往的答問大會,拉布三子通常不足半小時就發難,但今次他們卻離奇地克制。梁國雄頭十五分鐘,甚至不在會議廳內,其後才施施然拿着一個巨型誠實豆沙包入場,還將部分示威物品交給陳偉業。
答問大會進度較平時慢,當大家以為答問大會將平淡結束時,陳偉業終於有動作。原來梁國雄打算向梁振英提問,但他向曾鈺成查詢後,發現機會不大。這一張紙仔變相提示了拉布三子行動,示威抗議。這個時候,離原訂結束時間只餘下約二十分鐘。
但梁振英未來得及抗議,主席曾鈺成已迅速地一次過連未擲示威品的梁國雄也趕離場。梁國雄不服堅拒離開,令曾鈺成要宣布暫停會議。拉隊離場又要再等一會。
答問大會暫停,以往也試過。曾蔭權處理的方式,是會先離開會議廳,等主席宣布復會。梁振英就選擇留下與建制派、官員交談,又坐下修改發言稿。
會議暫停了十五分鐘復會,梁國雄繼續抗辯,曾鈺成索性宣布散會。梁振英連再發言的機會也沒有,高調地拉隊抗議的如意算盤,最終只能被動地散場。
消息說,梁振英原本計劃是直接離開立法會,返回自己主場才開記者會,讉責議員行為。離場抗議失敗,只好改在走廊宣讀譴責聲明,見記者時,還不時偷看貓紙。
有添馬艦中人估計,講稿原本是在會議上宣讀的譴責聲明,是梁振英臨場改寫成新聞稿。站台的局長不齊人,還遇上了黃毓民叫口號,這個記者會亦匆匆散場。
梁振英本想成為歷史上首名離場抗議的特首,結果卻由曾鈺成改寫了歷史,由他成為首名腰斬答問大會的主席,令梁振英無法成為首名離場抗議的行政長官。
政治舞台人人也想佔一個角色,即使自己寫了一套劇本擔綱做主角,但其他人爭戲演,主角隨時變「大茄」。行政立法關係緊張,政府如何舉步為艱,今次可見一斑。
https://hk.news.yahoo.com/video/%E6%...142626141.html

最尾果段

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

此篇文章於 05-23-14 01:33 PM 被 Corex 編輯。
Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 02:56 PM   #1672
david
The One

俾公公咁樣上佐位,洋蔥圈淚目。

---
舊 05-23-14, 06:43 PM   #1673
J+1
望過黎呀!!!!!!

有冇今日主席講唔出個唔知咩副局長嗰段,先頭d100 聽到笑到訓左係度
由手機版發出
舊 05-23-14, 07:44 PM   #1674
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
商經局副局長列席立法會但無人認識

https://hk.news.yahoo.com/video/%E5%...082602001.html
Wwwww

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-14, 08:20 PM   #1675
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: Corex 查看文章
商經局副局長列席立法會但無人認識

https://hk.news.yahoo.com/video/%E5%...082602001.html
Wwwww

冇人識你喎

此篇文章於 05-23-14 08:23 PM 被 Penny仔 編輯。
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 04:32 AM

手機版 | APP版