Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 08-05-11, 01:28 AM   #26
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
看到流哂口水,支持lee個post~
不過去東京通常都唔會去秋葉原,如果有其他區介紹就好la~
上野有無好介紹呢?黎緊如果去東京的話打算住上野既cube hotel~

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-11, 01:29 AM   #27
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
ob lunch 我覺得一般... 平係平... 但唔太好食...
100 蚊唔駛... 平的都係60, 貴的都係80 左右...
淨係個burger 餐算係比較可取少少... 其他牛柳粒飯又係嘥氣...

反而我覺得ob 夜晚質素比下晝好
但牛扒都係睇手神同有無食神...

上次叫5 成, 佢接近well done 俾我

講真... 依家連dan ryan 的牛扒都唔係好食...

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-11, 01:48 AM   #28
cyberfox
God of Gamer
凡骨

註冊日期: Nov 2002
深夜禁止內進.........

PAD: ID 236 040 314
SB: ID 150 938 312
Line ID: cyberfox825
cyberfox 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-11, 01:52 AM   #29
唔好記住我
嗚~~

註冊日期: Feb 2003
都唔知幾時先有機會去 /_\
唔好記住我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-11, 02:11 AM   #30
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: delta 查看文章
看到流哂口水,支持lee個post~
不過去東京通常都唔會去秋葉原,如果有其他區介紹就好la~
上野有無好介紹呢?黎緊如果去東京的話打算住上野既cube hotel~
我都係住上野
係日本留学同工作時家在北上野(入谷)
家下住開個間酒店係東上野

不過上野特色係アメ横内的街邊小吃店
不識日文者比較難容入其中

我多数去開神田、秋葉原、新宿、渋谷
間唔中会去銀座豪一豪佢......

舊 08-05-11, 03:02 AM   #31
delta
Crazy Gamer

引用:
作者: ★星人40★ 查看文章
我都係住上野
係日本留学同工作時家在北上野(入谷)
家下住開個間酒店係東上野

不過上野特色係アメ横内的街邊小吃店
不識日文者比較難容入其中

我多数去開神田、秋葉原、新宿、渋谷
間唔中会去銀座豪一豪佢......
我d日文只係50音程度同勉強聽得明d簡單既句/詞...
不過有機會我都想試下d街邊小吃店(おでん,焼き鳥,やきとん...)

高橋優 / 福笑い
舊 08-05-11, 03:55 AM   #32
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
和幸 白飯 湯任裝
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-11, 08:06 AM   #33
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
雖然我唔係好識食steak... 不過嘛.....outback真係好一般... 唔食好過食wor

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-11, 09:16 AM   #34
★星人44★
Moderator

引用:
我d日文只係50音程度同勉強聽得明d簡單既句/詞...
不過有機會我都想試下d街邊小吃店(おでん,焼き鳥,やきとん...)
新宿的燒肉放題六歌仙
好懷念大魚大肉的日子
(家下我血糖偏高無得成日去......)

舊 08-05-11, 09:53 AM   #35
黃昏之魔彈
Ultimate Gamer
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
引用:
作者: 基路亞 查看文章
ob lunch 我覺得一般... 平係平... 但唔太好食...
100 蚊唔駛... 平的都係60, 貴的都係80 左右...
淨係個burger 餐算係比較可取少少... 其他牛柳粒飯又係嘥氣...

lunch set都有steak
做咩咁睇吾開叫牛柳粒飯?個飯平係平,但真係搵笨,無料到
哈哈 dinner貴咁多,質素應該係會好d,至少塊扒都貴d
煮得衰,叫佢換過!!!

dan ryan都已經吾好食咁慘!?佢都吾係平...

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-11, 09:54 AM   #36
黃昏之魔彈
閃光的王牌駕駛員

引用:
新宿的燒肉放題六歌仙
好懷念大魚大肉的日子
(家下我血糖偏高無得成日去......)

塊肉好靚!!!!
放題幾錢一餐ar???

舊 08-05-11, 10:00 AM   #37
★星人44★
Moderator

引用:
作者: 黃昏之魔彈 查看文章
塊肉好靚!!!!
放題幾錢一餐ar???
¥22400(最貴的コース)
最平的¥8800

舊 08-05-11, 12:34 PM   #38
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
星期日想去試試
都係去食黑糖面包同炸蘑古算啦~

此篇文章於 08-05-11 12:45 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-11, 12:45 PM   #39
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 基路亞 查看文章

照咁睇香港好多地方既質素都唔岩你

舊 08-05-11, 12:46 PM   #40
某F
我的歌聲裡

引用:
lunch set都有steak
做咩咁睇吾開叫牛柳粒飯?個飯平係平,但真係搵笨,無料到
哈哈 dinner貴咁多,質素應該係會好d,至少塊扒都貴d
煮得衰,叫佢換過!!!

dan ryan都已經吾好食咁慘!?佢都吾係平...
上次去食,除左唔鐘意個薯仔其他都滿意了
我是窮人

舊 08-05-11, 12:57 PM   #41
黃昏之魔彈
閃光的王牌駕駛員

引用:
¥22400(最貴的コース)
最平的¥8800
原本價值不菲!!!怪吾知放題都咁正!!!

引用:
作者: 某F 查看文章
上次去食,除左唔鐘意個薯仔其他都滿意了
我是窮人
我又何嘗吾係...你睇我計到要去食lunch set就知道
閒時有得食下outback已經好滿足

舊 08-05-11, 05:24 PM   #42
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
星人呢個post真係唔錯

香港同價錢既話根本完全比唔上日本果邊既質素同服務

老秋我冇去過呢D店食過野, 因為掛住周圍睇野, 買野 都係去左Sega Club對面果幾架車仔小食搞掂算不過都好正

舊 08-05-11, 08:52 PM   #43
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: irismong 查看文章
雖然我唔係好識食steak... 不過嘛.....outback真係好一般... 唔食好過食wor
咁大大你有錢我食百幾蚊已經覺得好

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-11, 01:10 AM   #44
delta
Crazy Gamer

其實明明日本既消費物價比HK高,
1200yen應該同去茶記,甚至大XX等据個扒差唔多,
但實際上連買百幾銀港紙既都遠比唔上千幾yen既質素,真係...

高橋優 / 福笑い
舊 08-06-11, 03:31 AM   #45
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
親子丼飯
西陣・鳥岩楼
http://tabelog.com/kyoto/A2602/A260202/26001030/
12:00~20:00
lunch14:00まで
住所:京都市上京区五辻通智恵光院西入南側
電話:(075)441-4004
公式HP:http://www3.ocn.ne.jp/~mao_utty/toriiwa/

章魚焼
カリカリ博士 錦市場店 - 河原町/たこ焼き
http://tabelog.com/kyoto/A2602/A260201/26007042/
営業時間
11:00~19:00(なくなり次第終了)
日曜営業

住所
京都府京都市中京区錦小路柳馬場東入東魚家町185-6

交通手段
阪急京都線河原町から徒歩約7分、烏丸から6分。
京都市営地下鉄四条から徒歩約5分。
京阪本線祇園四条から徒歩約9分。
錦小路内。
河原町駅から390m

吉列豬排飯

マンジェ
http://tabelog.com/osaka/A2707/A270705/27013624/
大阪府八尾市陽光園2-3-22

交通手段
JR八尾駅北口から、徒歩5分
八尾駅から326m

営業時間
11:30~14:00(L.O)
17:00~21:00(L.O)

ランチ営業、日曜営業

鰻魚飯
http://tabelog.com/osaka/A2701/A270102/27000022/
志津可 (しずか)
住所
大阪府大阪市北区西天満1-13-7

交通手段

地下鉄堺筋線北浜駅 26番出口 徒歩5分
京阪本線北浜駅 26番出口 徒歩5分
天満警察署近くです。
なにわ橋駅から148m

営業時間
10:30~21:00(L.O.20:00)
ランチ営業

蕎麦+天婦羅

http://tabelog.com/kyoto/A2602/A260202/26000514/

店名
蕎麦屋 にこら
京都府京都市上京区五辻町69-3

地下鉄鳥丸線今出川駅から、西向き市バス201.203.59系統「今出川浄福寺」下車。智恵光院通りを北に徒歩3分
今出川駅から1,132m

営業時間

11:30~14:30
17:30~20:30

ランチ営業、日曜営業
定休日
水曜(星期三)・第3火曜(星二)

魚介料理・海鮮料理
http://tabelog.com/osaka/A2702/A270202/27001291/
店名
魚匠 銀平 道頓堀店 (うおしょう ぎんぺい)

大阪府大阪市中央区道頓堀2-2-20 RITZビル 1F

地下鉄なんば駅25番出口より徒歩3分
大阪難波駅から141m

営業時間
11:30~14:00
17:00~23:00(L.O.22:00)
ランチ営業

定休日
日曜

此篇文章於 01-16-14 03:50 AM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-11, 09:49 AM   #46
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
星人呢個post真係唔錯

香港同價錢既話根本完全比唔上日本果邊既質素同服務

老秋我冇去過呢D店食過野, 因為掛住周圍睇野, 買野 都係去左Sega Club對面果幾架車仔小食搞掂算不過都好正
星人: 香港的食物只是垃圾 (真的有這主題

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-11, 10:46 AM   #47
★星人44★
Moderator

引用:
原本價值不菲!!!怪吾知放題都咁正!!!

我又何嘗吾係...你睇我計到要去食lunch set就知道
閒時有得食下outback已經好滿足
佢3個コース我都食過
¥14000同¥22400更係同GAF的版友去食的

引用:
其實明明日本既消費物價比HK高,
1200yen應該同去茶記,甚至大XX等据個扒差唔多,
但實際上連買百幾銀港紙既都遠比唔上千幾yen既質素,真係...
百幾銀 X
幾百銀 ◎

香港食市?
算把啦

唔講日本
係加拿大食個干炒牛河以經不知好食過香港幾多倍

引用:
作者: pet3 查看文章
星人: 香港的食物只是垃圾 (真的有這主題
我話對香港飲食業好失望
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=202887
雖則心裏個句真係同你屈我個句差不多

美食天堂!?
我聽見都覺得醜

此篇文章於 08-06-11 10:59 AM 被 ★星人44★ 編輯。
★星人44★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-11, 11:25 AM   #48
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
引用:
-del-
路過講一下
其實你話香港野食差,
會唔會你唔識搵?
你俾幾舊水食到垃圾
你最多可以話人無良
我唔通幾十蚊食到靚野
又可以踩人地個地方冇好野食
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-11, 11:48 AM   #49
★星人44★
Moderator

引用:
作者: GateHacker 查看文章
路過講一下
其實你話香港野食差,
會唔會你唔識搵?
你俾幾舊水食到垃圾
你最多可以話人無良
我唔通幾十蚊食到靚野
又可以踩人地個地方冇好野食
我『個人觀點』關你鬼事咩?
你咁Q野蠻要人跟晒你個套Ge?

我認為香港食物大部份都係垃圾就係垃圾

舊 08-06-11, 12:41 PM   #50
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
ob ok的
我係食晚餐多
份量的話真係好夠
我又唔會期望好食到飛起咁
dan ryan的非扒類係ok
份量係可以滿足大食的人
比較喜歡佢地d沙律,墨西哥栗米片同海鮮湯飯
香港d飲食ma...因為材料問題(偉大的內地貨)想食好東西真係算把啦
最近小弟喜歡韓國食物(當然唔係韓燒),要係香港搵間似樣少少的韓國餐廳難飛起
得尖咀韓國街同名家係好d
最難頂的係普遍香港餐廳問題,就係加入港式原素
搞到人唔似人鬼唔似鬼咁
同係韓國食的時候係差天共地(例如泡菜)
見到上面d圖更加期待年尾的日本之行

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:25 AM

手機版 | APP版