Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-16-13, 03:14 AM   #701
backtomac
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Dreamcast肥仔 查看文章

應該會開始新的旅程, 不過今次想由頭到尾都聽英文玩一次XD
其實好老實,講玩莎木我堅覺得唔好玩的,男主角個性同賣相又冇乜吸引力(純過蒸漏水的笨實男...),第二章果個香港又古靈精怪攪到好似去左陰間咁,
但唔知點解,當年打完第二章睇ENDING 果一刻都係有點感動...
最近又傳新作消息,
但我覺得除非整個系列重新REBOOT,重新DESIGN 過所有野,否則都好難攪得成。
backtomac 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 03:22 AM   #702
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: Rez 查看文章
終於買齊兩隻全新了
Border Down普通版和限定版

說起同一隻 game 買齊普通版和限定版,
在我印象中好像只有 SGGG 有這樣做。

呢兩隻當年等好耐都無日版, 最後唯有買歐版
MSR 好正!當年用 VGA,
現在看回也絕不失禮,可就是 Project Gotham Racing 的始祖。

隻 HEAD HUNTER 我也有買,
不過到現在還未開。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 03:27 AM   #703
backtomac

SATURN 版 惡魔城X 月下之夜想曲,畫面比PS版差少少,半透明效果要用網點取代,但勝在多D野玩。
新增版圖、新ITEMS、新音樂、可用MARIA,都叫係好野黎~:)

舊 03-16-13, 03:44 AM   #704
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
引用:
作者: backtomac 查看文章
當年一見到3D就失去了興趣...不過我都唔係隻隻機戰都KEEP,
我只係KEEP左PS 版COMPLETE BOX、第四次S、F+完結篇ALPHA+外傳、
SATURN 版F+完結篇,PS2 ALPHA2+3,Z,PSP ZII 破界+再世篇。
不過打爆機的只有超任的第三次同第四次、SATURN 版F(完結篇唔記得有冇玩...)同 PS 的ALPHA....
真係買黎齋擺咁濟...
引用:
其實好老實,講玩莎木我堅覺得唔好玩的,男主角個性同賣相又冇乜吸引力(純過蒸漏水的笨實男...),第二章果個香港又古靈精怪攪到好似去左陰間咁,
但唔知點解,當年打完第二章睇ENDING 果一刻都係有點感動...
最近又傳新作消息,
但我覺得除非整個系列重新REBOOT,重新DESIGN 過所有野,否則都好難攪得成。
機戰就多數都會買,。但keep 我都不是隻隻keepXD
隻ALPHA DC 當年都爆左好幾次, 話晒DC 唯一的機戰, 支持一下
本身PS ALPHA 的完成度其實完成度已經高, 隱藏要素豐富, 一玩再玩

莎木就真係情意結, 第一章已經爆過N 次
新作就當聽下算了,同意要重新REBOOT 才有機會成功

舊 03-16-13, 04:05 AM   #705
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
SATURN 版 惡魔城X 月下之夜想曲,畫面比PS版差少少,半透明效果要用網點取代,但勝在多D野玩。
新增版圖、新ITEMS、新音樂、可用MARIA,都叫係好野黎~:)
- skip -
呢隻我當年生日買,
當係送畀自己的生日禮物。

引用:
機戰就多數都會買,。但keep 我都不是隻隻keepXD
隻ALPHA DC 當年都爆左好幾次, 話晒DC 唯一的機戰, 支持一下
本身PS ALPHA 的完成度其實完成度已經高, 隱藏要素豐富, 一玩再玩

莎木就真係情意結, 第一章已經爆過N 次
新作就當聽下算了,同意要重新REBOOT 才有機會成功
引用:
最近又傳新作消息,

就是因為莎木,
每次我在工廠區看到那些o即車,
我都會想起主角打工的情景。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 04:22 AM   #706
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988

我都有一隻ss 版月下: )
月下真係神作中ge神作
如果沒有佢我都唔會甘鐘意nds 果三集!

舊 03-16-13, 07:29 AM   #707
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 八仙果 查看文章
現在看回也絕不失禮,可就是 Project Gotham Racing 的始祖。

不過到現在還未開。
HEAD HUNTER比較值得講下,當時成日有個感覺,就係DC差差地,雖然貼圖係唔錯,但要出D大場景既遊戲就爭少少(如:GTA),強如莎木,佢每個景都唔係好大的,當然,去到DC後期,都開始有大場景,如:莎木Ⅱ,同埋飛船打空戰果隻RPG(唔記得左乜名)。

而HEAD HUNTER,就係正正話比人聽,DC都做到類似GTA既遊戲……

舊 03-16-13, 12:37 PM   #708
backtomac

引用:

我都有一隻ss 版月下: )
月下真係神作中ge神作
如果沒有佢我都唔會甘鐘意nds 果三集!
月下真係惡魔城既ICON,不過可惜哩隻SYSTEM 之後只係用響手提機上,家用CONSOLE變左全3D action,攪到冇哂癮。其實就算用3D, 但做番橫向卷軸就最正~好似PSP X CHRONICLE 咁,但唔知點解就係唔肯大做.
舊 03-16-13, 12:41 PM   #709
backtomac

引用:
就是因為莎木,
每次我在工廠區看到那些o即車,
我都會想起主角打工的情景。
我老豆都好笑,因為佢以前響碼頭做都有揸鏟車,見我響GAME到玩都會企定響度睇,問我點解個靚仔咁後生要去碼頭打工

此篇文章於 03-16-13 12:43 PM 被 backtomac 編輯。
舊 03-16-13, 12:42 PM   #710
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
我都係
一見果d車就諗起莎木

舊 03-16-13, 12:56 PM   #711
monkeylove
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDMonKeY_0830
XBox Live GamertagMonkey0830
原來 DC gunspike咁值錢, 我仲以為我手上果推game 值2-30蚊一隻....
話時話係未有人要?

XBOX360 GAMER TAG : Monkey0830
monkeylove 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 01:03 PM   #712
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
月下真係惡魔城既ICON,不過可惜哩隻SYSTEM 之後只係用響手提機上,家用CONSOLE變左全3D action,攪到冇哂癮。其實就算用3D, 但做番橫向卷軸就最正~好似PSP X CHRONICLE 咁,但唔知點解就係唔肯大做.
我都係甘話, ps2,3 果兩隻我都係玩兩下就放低左
反而nds 果三隻就爆晒, 好好玩
過幾日3ds 有新作, 可以期待下
月下如果全新品真係炒到痴線幾年前睇過基板有隻ps 版全新$1780 都無左

話說惡魔城個名日本都想統一埋叫做castlevania , 傷心

莎木揸車果度, 我都係近兩次爆機先可以拎到揸車比賽no. 1
終於拎到個no. 1 扭蛋, 之前成日衰係d 角位度

舊 03-16-13, 01:38 PM   #713
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
月下如果全新品真係炒到痴線幾年前睇過基板有隻ps 版全新$1780 都無左

話說惡魔城個名日本都想統一埋叫做castlevania , 傷心

莎木揸車果度, 我都係近兩次爆機先可以拎到揸車比賽no. 1
PS同SS版我都有買。

當年隻PS日版(厚盒,兩碟,其中一隻CD係歷代音樂)我係黃金買唔到
之後馬上搭車去左葵涌搵(因為咁o岩聽到人地電話對話講果度有),幸運地買到最後一隻,當時好似要$598(果時一隻GAME都只係二三百)

之後出的行版(英文封面)都無左隻音樂CD了…

之後買SS版當然係為左玩囡囡

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 01:45 PM   #714
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:

不過到現在還未開。
MSR我都係玩歐版,仲要每晚都煲
玩到100%完成先收手玩另一隻GAME…美版四打GAME,GAUNTLET LEGENDS。

http://www.youtube.com/watch?v=u9tOlwjzFL0

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 02:23 PM   #715
backtomac

引用:

好在我對全新品冇慾望~二手齊野唔好太殘我都OK了~
因為就算買全新番黎我都一定忍唔住要拆開入機RUN下佢。
惡魔城我對佢不再有期望了,我就當哩個系列完左算數。

講開莎木,我醒起佢哩個CONCEPT 既GAME 其實之前都有,即係生活化A-RPG。
分別不過佢轉用3D去做。
唔知大家有冇玩過一隻賽車GAME 叫「ZERO 4 CHAMP」?

哩個SERIS 由PC ENGINE 出到PS2,手機都好似有出過,我玩到PS/SS就冇玩了。
第一集PC ENGINE 卡GAME,第二集SUPER CD ROM,
第三集ZERO 4 CHAMP RR 同第四集RR Z響超任,第五集DOOZY﹣J 出過響PS 同 SATURN,SATURN 版叫TYPE﹣R.

講下超任RR,
哩隻GAME 原則上係係一隻賽車GAME,但佢入面包含左好多個MINI GAME ,以主角靠打工賺錢去玩賽車黎張所有MINI GAME 串連起黎擺響一隻賽車GAME 入面,非常之鬼材之作~
主角可以做既野係去考牌、麻雀館打牌、滅蟲、泊車、溝女、打坦克大戰GAME,而最重頭既就去做夜間大廈保安(RPG)。

響大廈入面蛇蟲鼠蟻、妖魔鬼怪、賊仔同無良商人乜都冇,主角要不斷UPGRADE 裝備一層層打上去,中間會有同伴加入幫拖。
不斷賺錢,就去買車、改車、賭車、參加比賽,直到成為賽事總冠軍。

而賽車哩PART 本身都係一個另類GAME黎。
車款包五大日本車廠,全部實名登錄

玩DRAG RACE, 分0-400 同0-1000, PLAYER 做既就係比油同盡快轉波,
勝負就取決於你轉波技術,當中涉及轉數TIMING、硬件改裝、動作反應,非常刺激。
馬力太大起步控制唔好會勁BURN TYRE咁就輸卵管。
裝左TURBO TUNE得唔好,攪到低轉扭力不足起步又會慢到蟻爛咁...
如果用MT,要踩CLUTCH 轉波,十字製就H-SHIFTER, 真係要先推左右再推上下黎入波。
去到中後期可以改裝做SEQUENTIAL ,快手好多。

隻GAME有時間同年齡計算,會一日一日長大,聽講玩到第四年都攞唔到冠軍,主角老豆就會叫佢去做汽車維修師傅作結,GAME OVER....

不過系列去到PS/SATURN 版就變得好冇癮,唔知點解一開機見到D個畫面想熄機....

此篇文章於 03-16-13 02:26 PM 被 backtomac 編輯。
舊 03-16-13, 02:45 PM   #716
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

現在有個想法
睇過資料dc 出過的日版遊戲有3xx 款
想儲齊晒佢
如果只儲二手應該也不是不可能的事
當然我會慢慢黎, 希望有一天可以做到: )

舊 03-16-13, 04:36 PM   #717
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
現在有個想法
想儲齊晒佢
加油!
希望有朝一日見到你既全套收藏!!

想問下咁多位有無用XRGB?
香港有無鋪頭賣ga?
而家真係買唔返crt tv....retro games用lcd又睇到眼花花

舊 03-16-13, 04:50 PM   #718
backtomac

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
加油!

香港有無鋪頭賣ga?
而家真係買唔返crt tv....retro games用lcd又睇到眼花花
香港冇鋪做了,一係上Solaris 訂,一係搵代購。
依家最新係Mini,4好似開發緊。我屋企仲有2個Xrgb2 同一個2plus,自己用緊3。
另外可以考慮用Xselect D4轉色差出。再加多個Slg3000 gen 番D scan line就最Perfect
P.S.搵基板店應該都會做,不過應該唔平

此篇文章於 03-16-13 05:06 PM 被 backtomac 編輯。
舊 03-16-13, 05:19 PM   #719
backtomac

引用:
現在有個想法
想儲齊晒佢
你欠邊隻整個list出黎,我有的話可以送比你
舊 03-16-13, 05:39 PM   #720
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
加油!

香港有無鋪頭賣ga?
引用:
你欠邊隻整個list出黎,我有的話可以送比你
哈, thanks 兩位先
Back大送又唔洗, 得閒同下大家吹下水已經好開心喇: )
想不到back大除左玩GT神之外都甘迷其他GAME XD

舊 03-16-13, 06:36 PM   #721
backtomac

引用:
哈, thanks 兩位先
Back大送又唔洗, 得閒同下大家吹下水已經好開心喇: )
想不到back大除左玩GT神之外都甘迷其他GAME XD
真係唔駛客氣,幫到人自己都開心。
我儲Game唔多,主要得GT、metal gear/小島秀夫系列 、silent hill、biohazard、機戰、惡魔城、足球小將、飛龍之拳、超時空要塞、zero 4 champ仲有小量格鬥射擊。數埋唔過200隻。仲有一堆各主機既雜Game,我諗如果入面有你需要既就唔好浪費
舊 03-16-13, 06:39 PM   #722
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
香港冇鋪做了,一係上Solaris 訂,一係搵代購。
依家最新係Mini,4好似開發緊。我屋企仲有2個Xrgb2 同一個2plus,自己用緊3。
另外可以考慮用Xselect D4轉色差出。再加多個Slg3000 gen 番D scan line就最Perfect
P.S.搵基板店應該都會做,不過應該唔平
THX
我見amazon三萬隻羊,但仲要買過晒d rgb cable

剛搵返d DC games出黎scan入database,好遺憾我當年真係唔識收藏....
尤其是DC盒係白色,基本上大部份都黃晒,除左小部份全新未開/玩得少既games....
碟就全部無花,不過個盒外觀就唔靚lor...

係到ps2時代先識收藏好d games,GC games就直頭keep到新既一樣

舊 03-16-13, 06:59 PM   #723
backtomac

引用:
THX
我見amazon三萬隻羊,但仲要買過晒d rgb cable

剛搵返d DC games出黎scan入database,好遺憾我當年真係唔識收藏....
尤其是DC盒係白色,基本上大部份都黃晒,除左小部份全新未開/玩得少既games....
碟就全部無花,不過個盒外觀就唔靚lor...

係到ps2時代先識收藏好d games,GC games就直頭keep到新既一樣
我D game keep得麻麻,GC D紙盒霉哂..
.
舊 03-16-13, 07:21 PM   #724
backtomac

引用:
THX
XRGB3 出得好差,好蝦人用。Mini未用過,HDMI兩入一出,據聞比3好,接近0 delay,build-in scan line generator ,不過input太小,機多要有selector。
2/2plus 夾Lcd Tv/mon set clock time 好煩,畫質比3既B1mode差少少.
我等4出左先再考慮upgrade了~
舊 03-16-13, 07:26 PM   #725
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
真係唔駛客氣,幫到人自己都開心。
我儲Game唔多,主要得GT、metal gear/小島秀夫系列 、silent hill、biohazard、機戰、惡魔城、足球小將、飛龍之拳、超時空要塞、zero 4 champ仲有小量格鬥射擊。數埋唔過200隻。仲有一堆各主機既雜Game,我諗如果入面有你需要既就唔好浪費
Thanks 你先, 如果我真係有需要就找你啦: )
其實係hk 收藏game 得好真係有d 難度, 太濕
Dc d game 白色會變黃, 邊位淺色左在所難免
如果用個透明袋袋住會好d

我近排就是有一隻GT5 的未開封行版拎出黎睇
唔知點解呢隻先係甘
個封面已經裡面濕左有少少接了, 心痛死

此篇文章於 03-16-13 07:29 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Maker綜合] circus『D.C.III ~ダ・カーポIII~』11月18日制作発表会生中継 HM H-GAMEの部屋 64 10-21-23 11:33 AM
[多機種] Diablo III (暗黑破壞神 III) 玩家收集區 八仙果 攻略及心得交流區 11 10-08-14 03:59 PM
BlackSite: Area 51 神祕人1號 電視遊戲討論版 35 10-20-07 07:44 PM
The Apprentice III (飛黃騰達 III) Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 223 09-23-05 08:11 AM
[PS2]Ys III イースIII 圖片, 3月24日發售 neo2046 電視遊戲討論版 13 03-18-05 10:38 PM

現在的時間是 06:12 AM

手機版 | APP版