Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-03-16, 09:18 AM   #726
滅龍士
God of Gamer
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
空歡喜一場,唔使煩小鳳住a
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-16, 07:44 PM   #727
Hunter

註冊日期: Jan 2002
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BA%9E%...044400486.html

亞視仍未能發放欠薪要求員工多等一個月

亞視今日召開員工大會, 股東代表何子慧向員工交代公司最新情況,消息指,他在會上向員工表示,仍未能發放部份員工十二月和一月的薪金,希望員工多等一個月,又指支薪不是最重要,可持續發展才是最重要。由於公司仍然未向員工發放一月份薪金,部分更被拖欠兩個月的薪金,近日陸續有員工離職,亞視亦在星期一起,停播晨早及午間新聞。

========================================

應該群情兇湧之後跪低

https://hk.news.yahoo.com/%E4%BA%9E%...101642342.html

亞視召開員工大會 營運總裁馬熙稱盡力後天出糧

亞洲電視召開員工大會,交代欠薪問題,約200人出席。

亞視營運總裁馬熙在會上表示,會盡力在本星期五發放去年12月及今年1月份的薪金。

政府強調,亞視必須依足牌照條款,又引述亞視表示在牌照期滿之前,都會繼續提供服務。

======================================

你地繼續做住義工先啦

此篇文章於 02-03-16 07:48 PM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-16, 07:47 PM   #728
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
應該改叫亞視義工

舊 02-03-16, 08:02 PM   #729
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
話到明資金要等到牌照到期先有,即4月。仲唔係置之死地而後生?
唔好叫義工,改叫耶穌啦

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-16, 09:45 PM   #730
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
其實我要讚賞義工有義氣
定話佢地xx , 咁都仲可以忍到
香港未去到要做義工都搵唔到正職掛

舊 02-03-16, 09:48 PM   #731
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
過年都冇糧出慘慘豬

舊 02-03-16, 09:48 PM   #732
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
其實佢地係博viu 之後會請他們吧

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-16, 09:57 PM   #733
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
持續發展可以飽肚
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 08:51 AM   #734
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
人工都唔重要 咁有咩對打工仔先重要

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 09:01 AM   #735
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
打工仔身份,老闆心態不是很正常嗎?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 09:26 AM   #736
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
支薪不是最重要,
若然那不是薪金的話…

很明顯,
最重要的是有沒有錢入袋。

有錢的話,
又怎會理有沒有支薪呢。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 09:43 AM   #737
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
有咩重要?
唔要糧挨義氣兩肋插刀赴湯蹈火共渡難關既_仔

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 09:58 AM   #738
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
連續2個月冇糧出...

而且冇錢過年...

好慘...
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 10:21 AM   #739
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
慘? 由佢明知道個火坑有火都唔跳出黎果刻開始就唔係慘:o)
係蠢

話我刻薄都係咁話:o)
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 10:56 AM   #740
david
The One

註冊日期: Mar 2002
X 要求支薪
O 去財仔借糧

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 11:01 AM   #741
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
又令我諗起 向財仔[自己老細]借錢 出自己份糧
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 11:08 AM   #742
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
又令我諗起 向財仔[自己老細]借錢 出自己份糧
有優惠利率

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 11:09 AM   #743
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
人工都唔重要 咁有咩對打工仔先重要
建設社會 (好似係)

舊 02-04-16, 12:01 PM   #744
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
reference letter: 依個人唔出糧都肯做,所以唔洗出糧比佢
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 12:13 PM   #745
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: kev00269270 查看文章
reference letter: 依個人唔出糧都肯做,所以唔洗出糧比佢
hr:咁又為左咩野而番工

:持續發展囉

hr:呢條友都痴得幾均循

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 12:17 PM   #746
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
牌都冇埋仲持咩續?
準備多到好似王維基咁都冇牌就玩完。
如果係有無條件大水喉既一早開始ATV就唔會有續牌問題…

引用:
作者: 風音 查看文章
hr:咁又為左咩野而番工

hr:呢條友都痴得幾均循
經理: 你出呢D OFFER公司蝕到入肉架,出黎做咩?

此篇文章於 02-04-16 12:19 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 12:20 PM   #747
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: kimtch 查看文章
慘? 由佢明知道個火坑有火都唔跳出黎果刻開始就唔係慘:o)
係蠢

話我刻薄都係咁話:o)
無錯,公司就係社會既縮影
亞視永恆既員工被剝削到咁都選擇留起度,唔做任何既反抗(可能有,但被滅聲/口),佢地已經係亞視永恆既一部分,同情佢地即係同情亞視永恆。

愛與和平佔領辦公室都做唔到一次,則更加係和理非香港人之下,更加唔抵可憐。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 02:36 PM   #748
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
就過年, 仲要人等多一個月, 何其淒慘, 人地員工無錢點過年

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 03:04 PM   #749
~飛彈~@@
Ultimate Gamer
バン

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDbanned
冇糧出不特止,仲要話持續發展先至最重要,果然去到天下無敵既地步

有糧出冇人睇,都希望做好呢份工,冇糧出又冇人睇,唔通真係被洗腦

常常記住提自己要做好呢份義工

~飛彈~@@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-16, 04:06 PM   #750
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔可憐班員工好耐
這時候只要笑就可以
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具