Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-16-16, 06:22 PM   #2776
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
咁你離地左好多年。英治時間留比香港最保貴既遺產就係法律系統

叫你討論比POINT又笠水

你自己唔睇法官判詞無野好講,佢唔只話佢犯罪動機

佢仲有考慮個保安係咪佢打傷,行動入面佢有叫人咪衝(鬼,全部都係鬼)

你失明就考慮下照下隻照眼

無咁好心機同你討論,你慢慢叫 
我都退出呢D咁無毛既討論好了
你最鐘意既大英遺產今日憑大人一己之見作出有利既裁決,所以你拍爛手掌我可以明白,但他朝上訴完阿官換個人第二把口話佢唔信,捉晒佢地三個入冊你又點睇?

鬧人無 point 好容易,屈人唔肯做晒法棺控辯雙方更容易,將一件大是大非影響全港所有人既事件,竟憑一己之見信唔信去判案,根本係侮辱緊香港人既智慧,我唔覺得你既一番吹捧同嘲笑可以說服倒我接受咁既判決
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 06:34 PM   #2777
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
路過.....

裁判官 並不是 法官。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A...B3%95%E9%99%A2
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 06:40 PM   #2778
vjoose

引用:
作者: Thaws 查看文章
quote 還 quote, 唔該將quote文 del左佢, 又或者cap圖
大家面對o既唔止係人, 仲有機械, 機械語言係唔識分重覆, 你地quote左佢只會係search engine上見到多一次重覆發言去累積個post數....
由手機版發出
睇完呢番說話真係有感而發
你地d民主豆豉,咁鐘意遮住d異見人仕當睇唔見咩?
覺唔覺好似你地口中最邪惡果個國家既做法呀?

不過香港就係咁得意,話自己爭取民主果d最怕香港真係有民主,話為本土爭取果d最鐘意倒米累街坊,又如何?唔反智可能香港就唔係香港,呢d可能都係大英遺產核心價值嚟架!

anyway, 你地反正都扑晒我,恐怕都無人知我講乜架啦!大家亦唔洗刻意 quote 比佢睇,我都係當笑話講下架咋,廢事d人叫我拎証據用法庭把尺去度我既個人廢論,笑一笑就算把啦!拜拜啦各位!
由手機版發出
舊 08-16-16, 07:05 PM   #2779
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: vjoose 查看文章
哈,好似突然間要我去做晒法棺,控方,兼辯護律師先準講野,咁我真係令你地失望啦,因為我只係個無料到既小朋友

不過就算法律界有幾超然,有幾多權力,有幾需要獨立,係咪憑一句我信佢地真誠就夠?咁樣既法治同人治有乜分別?日後繼續有人真心為香港點佔領又係咪都應該放人?我地既法治制度會不會太離地了?
由手機版發出
SO FAR,疑點利益歸於被告,除非有確實證實被告誠信有問題,印象中佢地係自首。
基本上好難有理據去質疑誠信,話實有得質疑你估控方會唔打呢點…

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B3%95%E6%B2%BB
法治係法律凌駕一切,不過除非裁判官/法官判處刑罰輕過法定要求(在下冇資料),否則在下理解唔到有咩咁人治。
不過香港其實有人地位超然,亦有司法要配合行政之說,可能一早已經唔係

>日後繼續有人真心為香港點佔領又係咪都應該放人?
其實家陣係判咗。

此篇文章於 08-16-16 07:08 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 07:25 PM   #2780
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:

anyway, 你地反正都扑晒我,恐怕都無人知我講乜架啦!大家亦唔洗刻意 quote 比佢睇,我都係當笑話講下架咋,廢事d人叫我拎証據用法庭把尺去度我既個人廢論,笑一笑就算把啦!拜拜啦各位!
由手機版發出
印象中之前 KENNNZ 都係話唔岩傾自己走先, 不過換完人又重出江湖過

記住要換同一個屬性既人出文先好丫

http://gaforum.org/showpost.php?p=11364255&postcount=20
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 07:37 PM   #2781
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
SO FAR,在下真係覺得咁玩真係冇得玩,一開始就有同一意見,只係得小撮人。
一旦唔同意見就當人係5毛,拒絕交流。點樣擴大勢力?

基本上在下唔認為網戰可以一個人既思考有咩改變,唯一可以顯得出黎既係你個群組有咩質素既人…
引用:
作者: Thaws 查看文章
well...佢有解釋過點解o既, 個解釋的確係seo o既基本
反正佢都係同對家鬥癲jar

一句粗口要自己上綱上線政治立場乜乜乜....
又令我諗起林慧思事件:
待人從嚴 律己從寬 左右不是人
由手機版發出

你地肯同佢講理道都幾搞笑 , 我不厭其煩講多次.

佢根本係一個五毛, 有咁既定論並唔係因為佢幫香港人定中國人, 而係佢一直都係玩緊中國邏輯.

以下有 D REVISE 過

=====

(1.1 )佢首先反問"港人唔等於中國人?"
1.1

照推論佢既意思係: (1.1a)香港人等於中國人

(1.2) 佢係以血統定論一個人是否中國人:
1.2

即係佢認為, (1.2a) 好多70s 80s (1971-1989) 中國人因為文革黎到香港定居生活生育既人, 現今年齡二十中至三十中起香港長大同生活既人, 都係中國人.
=====

(1.3)而對於如何區分香港人同中國人
1.3

(1.3a)佢表示佢係反共, 但唔明白/唔知道如何區分, 等香港獨立再作決定.
又根據佢既講法, 佢係以一個人既父母來黎界定中國人/香港人, 應該就只有(1.3b)起碼早兩三代已經係香港定居既人先係香港人, 回到結論 (1.1a) 香港人等於中國人.
=====

(1.4) 不過佢無認過(自己)係(中國人).
1.4

生活起香港呢幾年, 日日新聞都有中國/香港官員及前官員示範語言邏輯.
我會咁睇, 佢無認唔表示佢認係, 唔認唔亦表示佢認唔係.

佢已經講左, 好多香港人都係中國人, (1.4a)咁佢覺得自己係乜野人呢 ?
就只有結論 (1.3b) 起碼早兩三代已經係香港定居既人先係香港人.
但係回到結論 (1.1a) 香港人等於中國人 -> (1.4) 佢無認過(自己)係(中國人) -> 無限 loop
=====

頂打左咁多字, 根本就狗屁不通.
=====

佢亦從來無提出過任何論點, 全部都人身攻擊.人身攻擊唔一定係講野難聽, 而係以個人既身份/狀況黎質疑人既論點.

唔係完全唔可以質疑人既身份背景, 當涉及利益衝突, 乜野身份既人講既野, 對其他人分析同理解事件就會好大影響.

=====

(2.1) 有人提出中國人移民美國後仍然自認中國人
2.1

(2.1a)有無其他國籍, 令佢覺得有無資格討論 "港人唔等於中國人?"

(2.2) 同一個 post 裡佢反諷"自認香港人,為左旅遊用本自己唔認既國家既護照(BNO)係可恥既"
(2.2a)攻擊 BNO 係五毛常用技倆.

大家 FB可能都會有留意到, 其實 HKSAR PASSPORT 比起 BNO 更似係純旅遊護照, 我等返去選舉post果度先玩佢.
=====

(2.3) 起我話大陸人既時候, 佢多次強調"(你)咪又係對民族個自卑感走去強調係香港人個分別等自己高左rank咁"
2.3

我第一時間聯想到"香港人有甚麼了不起"
引用:

紅衣女連珠炮發:「你是聽不懂人話嗎?」站在一旁的同事圖帶開制服男,他邊退邊說:「我話畀你聽,呢度係香港。」女子繼續罵:「香港人有甚麼了不起!」上載者指,該女子是未有帶備通行證的中國新移民,卻要硬闖 e通道。留言大多支持該名疑似入境處人員,但擔心他會因事件而受罰。

入境處發言人回應表示,由於資料有限,要再了解事件。有看過片段的入境處人員認為,由於收音混亂,不能斷言那些說話一定出自入境處同事之口,但若是真的,對其反應亦能理解,「係情緒爆發,幾同情佢」。
(2.3a)呢樣亦係好常見既大陸思維. 同時, 亦係人身攻擊既一種, 你驕傲你自 hi, 所以你講既野係錯.
佢極盡人身攻擊既本事, 只係在未話人係廢青.

194, TK, 提督都有講類似既野, 不過呢度玩得耐都知佢地係乜野人, 同佢唔係同一個水平.
=====

(2.4) 當討論香港自 97 後加入既"中國國籍法"時, 佢好似好有準備咁.
2.4

我搵極都搵唔到佢口中既"中共強行印發之基本居民身份証"
只係搵到:
1) 11 歲 至 17 歲 人 士 申 請 身 份 證
2) 18 歲 或 以 上 人 士 申 請 身 份 證
3) 11 歲 以 下 人 士 因 申 請 特 區 護 照 而 需 要 申 請 永 久 性 居 民 身 份 證
4) 海 外 申 請 永 久 性 居 民 身 份 證
http://www.immd.gov.hk/hkt/services/...eral_info.html
香港身份證唔係由任何中國政府部門發出, 而係香港入境事務處.
97 後香港人被加既係"中國國籍", 並唔需要印發任何野.

(2.4a)生安白造, 支那人辯論第 5 式.

編照根本不存在的論據
例如貝克漢姆和維多利亞的孩子在香港街頭上拉屎拉尿,香港人喝彩之類的。

=====

簡單結論, 佢一邊反共小罵當幫忙(1.3a), 一邊強調好多70s 80s 既香港人係中國人(1.1a, 1.2a, 1.3b), 但佢又唔認自己係中國人(1.4a).

司徒華都認自己係中國人丫大佬, 你講乜丫 ?

無任何理據, 只會人身攻擊 (2.1a, 2.3a), 帶有常見既大陸思維(2.2a, 2.3a),亂up廿四, 講d 似是而非似懂非懂既野(2.4a).

佢根本就係一個五毛.

此篇文章於 08-16-16 07:41 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-16-16, 07:38 PM   #2782
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
1、資格論
就是說你沒幹過什麼事情,就沒有資格評論某件事,裡面有很多人就說,你沒有小孩,你沒有資格說話;那你沒有去做飯,是不是就沒有資格評論飯菜好不好吃?

2、中國人論
當某些大陸人無法反駁的時候,就會冒出這句話,你是不是中國人,即便你不是,你祖輩裡總會有中國人的,是說,我是不是中國人,跟在大街上拉屎拉尿是不對的有什麼關係,我是中國人,就要支持在大街上拉屎拉尿了?

3、別人也這麼幹
非常典型的一種回應,別人都抄襲我為什麼不抄襲,洋人也在蘭桂坊撒尿,憑什麼小孩子不可以在街上撒尿,大家都這麼幹,自然順理成章的這件事情就很正確了。

4、模糊焦點
和大陸人辯論很累的一點是,他會把不停地變換討論焦點,到最後都不知道到底是在辯論什麼,你跟他說隨地大小便不對,他跟你說拍照不對,香港人態度惡劣,搶記憶卡。

5、編照根本不存在的論據
例如貝克漢姆和維多利亞的孩子在香港街頭上拉屎拉尿,香港人喝彩之類的。

6、如果什麼什麼
大陸人最喜歡假設一個東西,然後自己腦補,然後就得出結論了,邏輯是,如果洋人在街上尿尿,你們估計會跪舔吧,你們就是區別對待大陸人,在街上尿尿是對的!

7、歧視心態
大陸人特別小心眼,近乎瘋狂地敏感,無論你怎麼指出他的不足之處,他都會覺得你歧視他,然後狠狠地給你一句裝什麼冷艷高貴,你以為你素質很高啊!一個實例,有一女生叫他家樓下保安不要隨地吐痰,他家保安覺得他歧視他,往人家家門吐了一年的痰!大陸人現在還說要組織集體51去香港大便的活動,大概就是這種心理!

8、仇富論
就是覺得別人嫉妒他有錢了,故意找他茬,現在中國人有錢了,香港人就開始嫉妒中國人有錢,所以才會故意為難這孩子。

9、恩主和大爺心態
就是覺得中國人拯救了世界,要不是中國,你們早就完蛋了!買了幾片面膜,就來一句,要不是我買你面膜,你早就沒飯吃了,金融風暴要不是中國扶持,美國早就完蛋了,言下之意就是,我給你做了貢獻,你連這點點事都跟我計較?

10、威脅
都是一些很有煽動性,但是他根本做不到的事,罷買日貨,罷去香港,炸平小日本,打死拍照香港人,斷水斷糧啊!
多謝GOOGLE
舊 08-16-16, 07:41 PM   #2783
vjoose

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
印象中之前 KENNNZ 都係話唔岩傾自己走先, 不過換完人又重出江湖過

記住要換同一個屬性既人出文先好丫

http://gaforum.org/showpost.php?p=11364255&postcount=20
咦乜原來我同你都吹過兩咀架?
咁就啱啦,有無去圖書館了解過鄂圖曼帝國被西方列強侵略既歷史呀?
定係不如當做無呢個國家存在過算把啦! 反正你搵唔倒咪即係無囉,我可能吹水架咋!
由手機版發出
舊 08-16-16, 07:48 PM   #2784
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
致v版友:
其實就算俾人挑釁
都唔駛放MAP砲丫
好多回覆其實無特別針對
但係你都起哂槓咁

點解要選擇俾人blacklist當無事
當一個人俾人blacklist
有心之人既“偽做qouta”就會成為拉攏朋友既強力武器
你永遠都無得翻身架
你都識講啦
呢種正正係共產黨手段
點解我會咁憎呢個人呢
因為改寫文章同偽qouta根本係最惡質既行為方式

啊~又開始做野喇

我都講明自己係9up同目標明確地人身攻擊
呢位人兄仲咁有心
明既
窒得太應又無咩好還拖
都要去其他打機post老屈既人嘛
目的本來就係要你心情惡劣
真係無令我失望
祝你贏得fans支持

仲學人分析理論合理性
玩咁耐連我目的都唔明
我之前D post都寫到明架
無俾人篤爆之後edit post架(+﹏+)

此篇文章於 08-16-16 08:02 PM 被 傑斯特 編輯。
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 08:41 PM   #2785
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
咦乜原來我同你都吹過兩咀架?
咁就啱啦,有無去圖書館了解過鄂圖曼帝國既歷史呀?
定係不如當做無呢個國家存在過算把啦! 反正你搵唔倒咪即係無囉,我可能吹水架咋!
由手機版發出
香港人唔多用圖書館架啦, 你邊度架 ? 拾得走未丫 ?

引用:
公共圖書館使用率年年跌,開支卻年年升?在互聯網、手機普及的年代,往公共圖書館借閱書籍的市民逐年下降,過去四年累積跌幅近一成,惟其開支卻有增無減,本年度總支出預計逾八億元,五年來年年上升,增幅逾一億元。然而,圖書館各項服務未必得到有效運用,其中大部分受訪者不知道可借閱電子書,埋怨宣傳不足;更有人投訴電腦常遭濫用。文化界批評康文署作風官僚,管理混亂,選購書本時又盲目跟風,花費公帑購買大批「垃圾書」。

根據康文署資料,公共圖書館資料被借出總數由○九年度的五千八百二十萬項,減至本年度的五千二百四十萬項;公共圖書館進館人次亦由○九年度的四千三百六十四萬,減至本年度的四千零十一萬;但圖書館支出總額卻由○八年度的約七億元,增至本年度的預計逾八億元,增幅達一成半。

圖書館的原意,是讓買不起書本的人也享有讀書的權利,但現今社會普遍富裕,互聯網、電子書盛行,加上圖像逐漸取代文字成為主要傳播媒介,令公共圖書館的使用率下降,相反圖書館的開支卻逐年上升,這可能與港人閱讀習慣改變,以及缺乏宣傳,外界不知道圖書館設有借閱電子書有關。

有受訪者十年未踏足
本報早前向七十名市民進行問卷調查,其中逾六成半、四十六人平均每月前往圖書館的次數介乎零至三次,有人更稱「過去十年從未到過公共圖書館」。而最多受訪者稱每周花二至六小時閱讀,有三十五人;三十人每周僅花兩小時或以下閱讀;每周花六小時以上閱讀的有五人,佔受訪者不足一成。而受訪者最常借閱的書本類型為小說。

「吓,原來有電子書借?」接受本報訪問的市民,絕大部分皆不知道圖書館有電子書借閱服務。而記者發現圖書館的電子書館藏,欠缺新書作品。記者登入圖書館網頁上兩個中文電子書系統的成人館藏類別,發現大部分熱門書籍均未能借閱。其中「方正Apabi中文電子書館藏」沒有今年出版的新書,去年出版的書亦只有十一本;而「遠景中文繁體電子書」更找不到○九年或以後出版的書籍。

「電子書分好多唔同格式,如果提供畀市民借閱,可能要加入數碼版權管理系統,過程好複雜!」資訊科技界立法會議員莫乃光指,世界各地圖書館均有借閱電子書服務,惟發展得比較慢,主要由於牽涉複雜技術問題。他建議政府多宣傳介紹有關服務,並定期諮詢市民意見。

電子媒介削睇書意欲
「以前社會比較簡單,圖書館係市民主要娛樂之一,但依家世界變得多樣化,有唔同嘅電子媒介,睇書嘅重要性就好似低咗!」教育界立法會議員葉建源認為,圖書館的功能仍然重要,但花多眼亂的新一代容易忽視,「網上啲資訊好零碎,要鼓勵小朋友打開書本,先會發現閱讀嘅樂趣!」他指不少地區的圖書館均在市政大樓,又沒有戶外招牌,令許多街坊根本不知道該區有圖書館,浪費資源。

康文署發言人指,圖書館服務的財政撥款總額,包括部門中央行政費用、員工薪金、圖書館資料、更換家具及設備及公用設施等開支。發言人承認,由一○年度起,圖書館進館人次減少,主要由於讀者使用圖書館的模式有變,包括外借圖書館資料回家的需求減少,及讀者在互聯網搜尋資料日趨普遍。而截至去年底,本港公共圖書館的電子書總館藏達十四萬項,署方會繼續添購各類型電子書,照顧不同讀者需要。
舊 08-16-16, 09:19 PM   #2786
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
又路過....

立場不同,觀點/著重點自然不同,呢個係必然,所以講左句廢話。

但用黎辯論/討論,引伸出黎既 "推理/推論",就必須要有 "邏輯性"。 不然就 歪理 vs 道理,雞同鴨講,辯論沒舍意思了。有沒有 "邏輯",相信智慧滿滿既大家,必然心照啦。

OT
記得中學上Biology時,Miss 教 kingdom/phylum/class/order/family/genus/species 時講個句笑話,一般黎講,如果你阿爸係人,你就唔會係隻狗。腦筋急轉彎既板友,如果諗到D好笑既野,但會傷害到人既自尊心既話,就唔好講出黎啦。

呢個笑話,指出血源的重要性。家庭/家族,陳氏李氏等等,都是睇血源的...如此類推。隨著時代不同,就算同一家族,流著同樣的血脈,都是中國人,但可以有不同的國籍。如美籍華人,英籍華人。

唔知當年既 Miss 教得啱唔啱呢?

對於某人黎講,呢個可能又是充滿 "性" 的話題了。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 09:40 PM   #2787
vjoose

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
致v版友:
其實就算俾人挑釁
都唔駛放MAP砲丫
好多回覆其實無特別針對
但係你都起哂槓咁

點解要選擇俾人blacklist當無事
當一個人俾人blacklist
有心之人既“偽做qouta”就會成為拉攏朋友既強力武器
你永遠都無得翻身架
你都識講啦
呢種正正係共產黨手段
點解我會咁憎呢個人呢
因為改寫文章同偽qouta根本係最惡質既行為方式

啊~又開始做野喇

呢位人兄仲咁有心
明既
窒得太應又無咩好還拖
真係無令我失望
祝你贏得fans支持

仲學人分析理論合理性
玩咁耐連我目的都唔明
我之前D post都寫到明架
無俾人篤爆之後edit post架(+﹏+)
我覺得ching 你諗多左啦,其實做人簡單d有乜所謂?覺得比人鬧緊咪回兩咀囉,陰謀陽謀挑釁咩野諗咁多做乜?如果我真係咁有價值比佢地利用倒既,我都好樂意配合架,我無蝕,佢有益,當做下善事算囉!
由手機版發出

此篇文章於 08-16-16 09:45 PM 被 vjoose 編輯。
舊 08-16-16, 09:44 PM   #2788
vjoose

引用:
我鐘意來就來,鐘意走就走,好似唔洗你 approval 架喎?

圖書館無人用唔代表你唔需要用,咁得閒 google 埋d 多餘野不如去讀多d歷史啦!
由手機版發出
舊 08-16-16, 09:55 PM   #2789
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 傑斯特 查看文章

啊~又開始做野喇

呢位人兄仲咁有心
明既
窒得太應又無咩好還拖
真係無令我失望
祝你贏得fans支持
五毛始終都係一個五毛, 你既思維永遠都同佢地一樣.

引用:
最近接任港大校務委員的行會成員李國章,除在電視訪問中斥責有教授因佔中拖累校方排名,又批評很多學生參與政治抗爭是為「喜歡在女友和其他人面前當英雄」。

李國章說,這些學生在學術上並非特別有天賦,參與政治抗爭則可在女友和其他人面前逞英雄,「他們站出來舉標語叫口號,他們就可以看似英雄,不是嗎?我相信這是箇中的吸引力」。他又指學生當然會反叛,但大學教授亦應以身作則,令學生明辨是非。
舊 08-16-16, 10:02 PM   #2790
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
呀版友v, blacklist幫到你
唔係咩要你做乜,而係你掛住鬧人,飛晒其他版友嘅正經回覆…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 10:09 PM   #2791
傑斯特
Game Master

以粗口為由
挑起立場爭論
仲明講叫人走
何時開始
普通會員如此偉大了
啊...計post數...

想起那個未鎖定目標時
那麼多被抄襲的會員字句
人...做慣衰野真係會變啱架

又係講五毛
有沒有新意啊
交埋D頹貨
我想參透大知慧啊
舊 08-16-16, 10:12 PM   #2792
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
路過 香港人少用圖書館,點睇都係一件極度悲哀既事,實在唔值得咁理直氣壯咁講

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-16-16, 10:32 PM   #2793
傑斯特
Game Master

真係架
搞到淨係識qouta google同抄文改寫就大大鑊
沒有創作性的文化大退步
還拿著"引述他人"言論這退路自保其身
都唔知可悲定可笑
舊 08-16-16, 10:34 PM   #2794
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: sugihara 查看文章
佢咪話左鐘意來就來,鐘意走就走,唔洗你 approval囉

此篇文章於 08-16-16 10:42 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 08-16-16, 10:38 PM   #2795
傑斯特
Game Master

Red face

引用:
我佢咪話左鐘意來就來,鐘意走就走,唔洗你 approval囉
正常人係識字架
差幾個回應未需要智者提醒吧
你在引導他人被ban?
舊 08-16-16, 10:44 PM   #2796
vjoose

引用:
作者: sugihara 查看文章
其實關於你果段回覆我有睇,但我既感想亦已經包含在另一個回覆之中了,無謂講完又講比人話我 copy and paste 啫

我覺得你既論點,其實同果位裁判棺/法棺大人既判案方式實際上係無分別,只係表面上寫得客觀少少,懂得修飾一下用詞而已,或者如果你既論點真係個官自己寫既都叫好少少,但依家佢係明目張膽,叫人判刑時應嘗試了解違法行為背後的動機,叫人點接受?
由手機版發出

此篇文章於 08-16-16 10:53 PM 被 vjoose 編輯。
舊 08-16-16, 11:47 PM   #2797
傑斯特
Game Master

證據存底
引用:

某會員以香港人唔多人用圖書館為由
質疑其他會員身份
作出歧視及驅逐行為
舊 08-17-16, 01:04 AM   #2798
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: shooter 查看文章
又路過....

立場不同,觀點/著重點自然不同,呢個係必然,所以講左句廢話。

但用黎辯論/討論,引伸出黎既 "推理/推論",就必須要有 "邏輯性"。 不然就 歪理 vs 道理,雞同鴨講,辯論沒舍意思了。有沒有 "邏輯",相信智慧滿滿既大家,必然心照啦。

OT
記得中學上Biology時,Miss 教 kingdom/phylum/class/order/family/genus/species 時講個句笑話,一般黎講,如果你阿爸係人,你就唔會係隻狗。腦筋急轉彎既板友,如果諗到D好笑既野,但會傷害到人既自尊心既話,就唔好講出黎啦。

呢個笑話,指出血源的重要性。家庭/家族,陳氏李氏等等,都是睇血源的...如此類推。隨著時代不同,就算同一家族,流著同樣的血脈,都是中國人,但可以有不同的國籍。如美籍華人,英籍華人。

唔知當年既 Miss 教得啱唔啱呢?

對於某人黎講,呢個可能又是充滿 "性" 的話題了。
笑什麼
大家都是非洲人

另外某版友又開始人身攻擊
仲要係打死一個
明明唔係只有該版友有推翻佢理論

舊 08-17-16, 01:18 AM   #2799
傑斯特
Game Master

理論?我根本就無理論過
目的從來無變過
係由於眼見某人持續對任何反意見會員作出抄改,無理挑釁以及煸動行為
睇唔過眼先咁玩
當然我唔會對其他會員作出同樣行為
因為我唔覺得你地係故意製造麻煩
只係發表不同意見

當我多事啦

此篇文章於 08-17-16 01:21 AM 被 傑斯特 編輯。
舊 08-17-16, 09:04 AM   #2800
david
The One

註冊日期: Mar 2002
華仁仔加入關注組被見家長 學生動源:打壓必還擊

引用:
教育局與特首梁振英先後就多間學校出現推動港獨的學生組織開腔打壓。now新聞報道指有加入本土關注組的香港華仁書院學生被校長約見,更要見家長。學生團體「學生動源」與14間校內本土關注組發表聯合聲明,警告教育局和學校勿試圖以剔除學籍或其他手段打壓港獨聲音,「否則,本組織定當果斷還擊!」
now新聞引述被召見的華仁學生稱,校長兩周前約見和見家長,稱要了解關注組在校內有何計劃,他向校方表達關注組計劃成立學會、在校內派傳單宣傳和招攬成員,又希望舉辦本土、港獨的講座和論壇,而校長在會面期間只作記錄,未有表態,認為校方現階段態度仍算開放,並非要打壓。據悉九龍區另一間中學都有教師約見校內的本土關注組成員。

「學生動源」中午發聲明狂轟教育局早前稱若有教師鼓吹港獨,會取消其註冊資格的做法荒謬,「一名教師的專業資格竟能與其政治取態掛鈎?其邏輯實令人摸不着頭腦」,但學生動源樂見其成,揶揄「繼梁振英後,又多幾名港獨之父。」

聲明又認為《基本法》只提及「50年不變」,並無講明2047年後的情況,故此推動2047年後香港獨立並無抵觸《基本法》第一條,故政府以校內推動港獨是違法的指控並不成,又質疑憲法是規管政府,並非約束人民,「我們從未聽聞人民違憲。倘若,現行法例能制止我們,請港共政權不要等,馬上行動吧。」
而家有啦

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:05 PM

手機版 | APP版