Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 09-26-04, 09:35 AM   #1
xeno
God of Gamer
○9

註冊日期: Feb 2003
買新hdd一問[裝2個HDD]

最近想買多個新hdd, 想問下有冇好介紹同埋有冇d咩係要注意?
而家一個80G既大約幾多錢左右?
裝個時有冇D咩要做?

客人是神, 所以他們不是人
唔支持我地既就係愚民

此篇文章於 09-26-04 05:37 PM 被 xeno 編輯。
xeno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-04, 01:09 PM   #2
NOP
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
samsung 80G 同SIS730S 不夾,bios見到 但寫不到
但是用Samsung 160GB 就沒事..........

samsung 好少出事,因為慢

seagate 快,但好容易Over heat 死....

maxtor 不好買,好易突然死

WD有時會有聲,不過只是吊住不死

IBM/Hitachi 自從連死我4個HD體戶後,從此不用!

http://www.bell-dandy.com

建站中:

http://www.please-teacher.com
http://www.onegai-twins.com
NOP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-04, 02:58 PM   #3
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: NOP
samsung 80G 同SIS730S 不夾,bios見到 但寫不到
但是用Samsung 160GB 就沒事..........

samsung 好少出事,因為慢

seagate 快,但好容易Over heat 死....

maxtor 不好買,好易突然死

WD有時會有聲,不過只是吊住不死

IBM/Hitachi 自從連死我4個HD體戶後,從此不用!
個個都死咁邊個先買得過

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-04, 03:13 PM   #4
Yakumo Fujii
Moderator
珍惜眼前人

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDYakumoFujii
回正題.......
依家80GB $5XX左右 600有找

買個時留意係邊間代理做保養
裝o個陣要睇下你塊版係咪Support 32GB以上的HDD
& 要Set Master/Slave
如果係用SATA HDD 想裝2000/XP 要準備Driver

引用:
作者: NOP
~SKIP~
咁即係唔使買...........

C75魚穫一覽
C76魚穫一覽
B-Mobile記錄
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.pixelate(maxsquare=8)" contentEditable="false">意味不明</font>
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.blur(pixelradius=9);" contenteditable="false">意味不明</font>
Yakumo Fujii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-04, 03:19 PM   #5
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
買maxtor

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-04, 03:25 PM   #6
macross7ra
Ultimate Gamer
FireBomber!

註冊日期: Aug 2002
seagate,WD,Hitachi is ok....
my 7 server is using WD ....
my computer is using seaget and Hitachi...

舊 09-26-04, 03:36 PM   #7
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
尋日陪個frd去旺電珍寶買o左個Maxtor 120GB, $645, 唔錯呀~ 幾正~ 搞到我都心思思想多個160GB, 貴$100左右~

舊 09-26-04, 04:45 PM   #8
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

我屋企除了一隻陣年IBM40G外
其餘全9隻都係MAXTOR a
IBM兩年約前換過後直到現在插server長開雲尼騎術等都未死
而MAXTOR只有一隻係人為整壞^^"換過一次

舊 09-26-04, 05:35 PM   #9
xeno
○9

引用:
作者: Yakumo Fujii
回正題.......
依家80GB $5XX左右 600有找

買個時留意係邊間代理做保養
裝o個陣要睇下你塊版係咪Support 32GB以上的HDD
& 要Set Master/Slave
如果係用SATA HDD 想裝2000/XP 要準備Driver

咁即係唔使買...........
32GB?係邊度睇?而家我係想裝多一個~~
MASTER同SLAVE睇書個時明都SET既
SATA又係咩?

睇埋上面個D POST....好似MAXTOR都唔錯咁....

唔支持我地既就係愚民
舊 09-26-04, 07:41 PM   #10
Yakumo Fujii
Moderator
珍惜眼前人

PSN  IDYakumoFujii
引用:
作者: xeno
SATA又係咩?

睇埋上面個D POST....好似MAXTOR都唔錯咁....
呢個要睇塊Mainboard 支援
如果主機板唔係太舊基本上唔會有問題

SATA 係一種interface
依家HDD 主要分左IDE 同SATA
如果你塊板冇支援SATA 的話根本唔使考慮SATA呢樣野...........

C75魚穫一覽
C76魚穫一覽
B-Mobile記錄
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.pixelate(maxsquare=8)" contentEditable="false">意味不明</font>
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.blur(pixelradius=9);" contenteditable="false">意味不明</font>
Yakumo Fujii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-04, 07:51 PM   #11
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
放心,我家老爺都受得住2個80gb 既hd (部腦差唔多4,5年前了)

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-04, 08:24 PM   #12
Terry仔

引用:
作者: xeno
SATA又係咩?

我有塊4年前廠機板都支援到,我諗你應該得ge
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-04, 08:38 PM   #13
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
我而家得1個80GB HDD, 如果+多個120GB, 擺o係80GB樓上, 會唔會熱死o家a

舊 09-26-04, 10:09 PM   #14
xeno
○9

係WO....2個80散熱會唔會有D咩問題?

唔支持我地既就係愚民
舊 09-26-04, 10:33 PM   #15
DARK ANGEL
Game Master
雋賢B!

註冊日期: Sep 2004
XBox Live GamertagDARKANGELMASTER
引用:
作者: 咭咭姐(一V一)p
我而家得1個80GB HDD, 如果+多個120GB, 擺o係80GB樓上, 會唔會熱死o家a
我1個120GB1個160GB擺埋一齊都冇事!!

20:26PM
7.23LB
DARK ANGEL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-04, 09:05 AM   #16
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: DARK ANGEL
我1個120GB1個160GB擺埋一齊都冇事!!
嘩.....我一個20一個80都已經好熱.....

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-04, 04:35 PM   #17
Metatron
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
熱唔熱之外都要睇下你隻牛頂唔頂到

maxtor貴啊,而且次次都猝死
seagate我隻120G日日FTP出出入入都唔死,而且就死個時會話你知

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-04, 04:55 PM   #18
xeno
○9

最近玩緊BT。。。。舊個隻都係主力用黎DL野嫁喇
我隻牛之死過一次。。。買左隻新。。。好似係牛魔王。。。。唔知夠唔夠呢
機齡好似等2年幾。。。
總括黎講。。。。MAXTOR同SEAG買邊飯好

唔支持我地既就係愚民
舊 09-27-04, 04:59 PM   #19
Metatron
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
牛幾多W?
HDD既野都係睇運,有0的人用MAXTOR即死,有0的人用SEAGATE即死

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-04, 05:11 PM   #20
xeno
○9

而家係公司。。。。換個時又唔係我去。。。。
運。。。orz

唔支持我地既就係愚民
舊 09-27-04, 05:30 PM   #21
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

有一隻足火同能夠提供穩定電源莫講對HDD
對所有機件而言都有利的
散熱係好重要...加野之時看下自己有無做好散熱,
箱內有無足夠空間,風扇等等,有時有些人經常說那個不好不好
其實本身硬件居住環境是好重要...有時有些人....難聽的講...死是抵死.....
還有...做BT等殘酷工作...就預了隻HDD死...任何品牌也是...不過差在誰死得快

我是MAXTOR死忠
我自己有3部機長用~HDD分配上是
一部用120G(個妹用)

一部用10G(MAXTOR)+40G(IBM)
(10G SYS~40G長年24h騎術+雲尼+bt+ftp等用途)
(還有這部是裸體機,無機箱的 )

一部用20G+40G+80G+80G+120G+120G
(我個CASE是26-7吋的大CASE )
(20/40放係籠屋入面,其餘四隻放係火牛上面個架到)
(箱內全部用DETLA3千轉下風扇吹住,應有的地方都有風扇)
(20/40有2把吹入/餘下4隻本身有2把專用做抽出 )

PS:當年人為損壞個隻是自己手臭,拿野出來時跌一跌
還要是新買的~~被我推倒後,由無聲變做有聲
都已經架架怪聲中~~~之後都用了2年才拿去換
因為見第3年,就過保~而來第二年後問題再嚴重了~
所以一定要去換

此篇文章於 09-27-04 05:36 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-04, 04:07 PM   #22
xeno
○9

係WO。。。。重有個好重要既問題想問。。。。加多隻HDD個時﹐舊個隻係唔係一定要係度﹖
因為諗住舊個隻用黎玩BT。。。。裝左隻新之後﹐可唔可以SET返新個隻做MASTER﹖因為之後想FORMAT﹐FORMAT完之後就係新HDD度裝WINDOWS。。。

其實係唔係唔洗咁煩都得﹖就係FORMAT完之後直接再裝WINDOWS係新HDD度就得。。。﹖

MASTER同SLAVE係唔係只係用黎分佢地既位置﹐有無其他用程﹖

唔支持我地既就係愚民
舊 09-28-04, 04:29 PM   #23
Devil Eric
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: Metatron
seagate我隻120G日日FTP出出入入都唔死,而且就死個時會話你知
佢點話? 唔通會同你講"我就黎死, 救我"?

Devil Eric 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-04, 06:42 PM   #24
yoyojams
Game Master

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: KTN
有一隻足火同能夠提供穩定電源莫講對HDD
對所有機件而言都有利的
散熱係好重要...加野之時看下自己有無做好散熱,
箱內有無足夠空間,風扇等等,有時有些人經常說那個不好不好
其實本身硬件居住環境是好重要...有時有些人....難聽的講...死是抵死.....
還有...做BT等殘酷工作...就預了隻HDD死...任何品牌也是...不過差在誰死得快

我是MAXTOR死忠
我自己有3部機長用~HDD分配上是
一部用120G(個妹用)

一部用10G(MAXTOR)+40G(IBM)
(10G SYS~40G長年24h騎術+雲尼+bt+ftp等用途)
(還有這部是裸體機,無機箱的 )

一部用20G+40G+80G+80G+120G+120G
(我個CASE是26-7吋的大CASE )
(20/40放係籠屋入面,其餘四隻放係火牛上面個架到)
(箱內全部用DETLA3千轉下風扇吹住,應有的地方都有風扇)
(20/40有2把吹入/餘下4隻本身有2把專用做抽出 )

PS:當年人為損壞個隻是自己手臭,拿野出來時跌一跌
還要是新買的~~被我推倒後,由無聲變做有聲
都已經架架怪聲中~~~之後都用了2年才拿去換
因為見第3年,就過保~而來第二年後問題再嚴重了~
所以一定要去換
裸體咪散熱最好
yoyojams 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-04, 06:47 PM   #25
繪夢
Ultimate Gamer
長谷部 繪夢

註冊日期: Apr 2002