Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-10-11, 06:12 PM   #501
闇影風
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
Nintendo Switch ID207717831903
PSN  IDShadow0524
黃生果堆咁既外傳小說仲未玩完?

我記得出咁多期就比人插足咁多期喎,仲黎...aaa

FATE ID : 204.191.035

CC ID : 196.284.818
常駐突滿村姑或鶴媽
闇影風 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-11, 07:45 PM   #502
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 闇影風 查看文章
黃生果堆咁既外傳小說仲未玩完?

我記得出咁多期就比人插足咁多期喎,仲黎...aaa
  都唔係架,我覺得除咗第一期麻麻地外,其他的都唔錯,幾有補完價值。身邊都有唔少人買的。

舊 06-10-11, 09:14 PM   #503
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
大師兄既計的確好厲害
不過佢完全無諗過一輸左佢就咩都無晒

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-11, 10:20 PM   #504
小黑

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDEternalkin
引用:
作者: 44264 查看文章
  都唔係架,我覺得除咗第一期麻麻地外,其他的都唔錯,幾有補完價值。身邊都有唔少人買的。
我淨係覺得除左伯符普普通通之外,其他都唔錯,特別係殘兵同奉先都幾好
因為殘兵仲架構埋將來既故事發展,奉先就有佢既成長之路
但伯符就差唔多係本漫畫度COPY 返哂D野出黎
小黑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-11, 10:49 PM   #505
kevinltb
Ultimate Gamer
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
引用:
作者: 44264 查看文章
係咪真架, 我正正就係睇左第一本覺得唔對路所以先無買其他幾本...

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-11, 12:53 AM   #506
Crazy Gamer

引用:
作者: 小黑 查看文章
我淨係覺得除左伯符普普通通之外,其他都唔錯,特別係殘兵同奉先都幾好
因為殘兵仲架構埋將來既故事發展,奉先就有佢既成長之路
但伯符就差唔多係本漫畫度COPY 返哂D野出黎
  唔鍾意「翼德」,係因為故事同本傳冇乜關係。

「奉先」與本傳的關係密切得多,但揭露了呂布很多計策的是學自他人的,有點矮化了呂布。

而於「殘兵」是最精彩的,但嫌陸霜這角色寫得太大,到本傳寫許氏兄弟結局時,叫陳某加不加這角色上去呢?而這部我最欣賞的是許定,那種「偏執復仇者」的感覺很好,很殘酷。

「伯符」雖然係冇乜新劇情,但補完了孫策的感情,比較適合鍾意孫策這角色的人看。

此篇文章於 06-11-11 01:37 AM 被 44264 編輯。
44264 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-11, 02:37 AM   #507
>G<
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
本人都係火鳳FANS, 買左翼德後已經無買
睇過其他人講話奉先更差, 伯符還好, 同樓上大大意見相反?
雖然好多人力撐有陳某加持, 補足故事, 但我睇翼德既故劇情,
似係流行日漫(如OP,NAXXTO)既原創動畫, 甚至同人多.
單論翼德, 模仿陳某既文筆太多太"尋" (如姓張既已一向有共識係咪都出)
原創人物無靈魂, 更令漫畫人物失去光彩.
(無黑頁既話我真係唔知大師兄出過場, 火哥都友情客串純粹拖字數?)
反而三兄弟既兄弟情靠黑頁係講到d出來.
不過咁既質素仲係咁加價, 我真係好抱歉寧願留來買單行本甚至十期一次既儲書箱喇
>G< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-11, 09:04 AM   #508
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
翼德未睇晒(!), 不過佢有好多『前傳』嘅問題, 讀者好易估到跟住會點~

如果無記錯, 許定同火交手之後就無再交代, 生死下落都唔知, 殘兵可能值得一買。

舊 06-13-11, 05:18 PM   #509
sunnypigdog
Ultimate Gamer
滅絕小五郎

註冊日期: Sep 2003
我又唔覺得小說版好差,其實應該話覺得幾好~~

翼德係的確唔太關正傳事,但以火鳳ge張飛去寫一個關於佢ge故事,咁做法我可以接受~~
奉先令呂布更加人性化,上面有版友提到矮化左佢,我反而覺得係令佢無咁完美,似返個人~~但寫到佢一早搵到張遼同高順個d 就有d 夾硬~~
殘兵個人最鐘意,真係補完左殘兵成個組織~~問題係陸霜個段太似結局,我驚會影響到原著(雖然原著有無機會寫到結局都係一個大問題)~~最欣賞呢本係佢唔止寫阿火佢地,而係連前輩都有寫,成個組織立體左好多~~
伯符就個人對孫策有好感加左分,同埋寫三代凌孫關係我嫌未夠深入~~

整體上我覺得小說系列幾好,ehing都寫得到火鳳個種感覺出黎,可能有人會覺得佢夾硬左,但個人唔覺,反而覺得用得幾好~~

舊 06-18-11, 01:22 AM   #510
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
今次到曹操扮小兵入陣.......
同佢相遇的袁方會唔會單挑老馬呢?

舊 06-18-11, 09:48 AM   #511
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: Asurada 查看文章
今次到曹操扮小兵入陣.......
同佢相遇的袁方會唔會單挑老馬呢?
原來這就是曹操兵法!
曹操同袁方都係差不多look xd
我覺得有一定機會,袁方當年係華雄面前個次太深入民心!

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-11, 11:21 PM   #512
Asurada
機動六課的一等空尉

終於都講返郭嘉點以一擋百

舊 07-06-11, 05:24 PM   #513
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
下一本<小孟>好似系月底要出sosad

舊 07-06-11, 09:50 PM   #514
Asurada
機動六課的一等空尉

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
下一本<小孟>好似系月底要出sosad

唔係陳某最怕的動漫節出咩?

舊 07-06-11, 10:06 PM   #515
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
引用:
終於都講返郭嘉點以一擋百
事隔咁多期 終於再次出現 郭嘉那句 "以一擋百"
好期待佢下一步!
引用:
唔係陳某最怕的動漫節出咩?
動漫節出小孟!
上年動漫節前出孟德定火鳳?

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-11, 09:32 AM   #516
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
盲夏侯!!!!
盲你娘

舊 08-01-11, 02:54 PM   #517
肉羊哩咖
griffin611

第參肆伍回: 一身是胆

唯一可以講嘅, 係唔好捭個題目誤導, 呢回係同嗰位老兄無關嘅~

知日部屋: 十週年笑談《火鳳燎原》http://www.cuhkacs.org/~benng/Bo-Blog/read.php?1254

此篇文章於 08-01-11 03:57 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-11, 04:51 PM   #518
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
本小孟要睇完真係好辛苦...
多次想放棄之下....
去到後d就開始有返d feel...
前part真係想唔睇..

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-11, 09:56 PM   #519
Crazy Gamer

引用:
作者: yeah yeah 查看文章
本小孟要睇完真係好辛苦...
多次想放棄之下....
去到後d就開始有返d feel...
前part真係想唔睇..
  本書悲得有點過份,想不到小孟活得咁痛苦。

本來陳某對小孟的故事交代得很斷續,尤其是在白門樓上,行刺曹操時的片段回憶。所以今次小說的補完作用很高。

舊 08-15-11, 11:15 AM   #520
肉羊哩咖
griffin611

第參肆伍回

唔, 終於到咗轉折位 -- 真係燒糧, 不過唔係烏巢, 又唔係故市, 而係~

舊 08-15-11, 04:11 PM   #521
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
唔知燒糧既第三步係邊個行

舊 08-15-11, 04:16 PM   #522
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Sar8 查看文章
假羽 ??

舊 08-15-11, 04:22 PM   #523
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Sar8 查看文章
請看下回分解喇~

在下諗係好耐無出過場嘅三奇做策劃, 由二公子執行, 事關佢響河北仲有好多人脈~ (佢兩位攪掂許攸high-5之後問是否繼續嗰度)

最陰功係張郃捭張遼寸到應一應~

而家更有興趣係袁大師兄跟手係咪落腳遼東?!

舊 08-16-11, 02:24 AM   #524
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
反而想知今次到邊個招降張郃
堂堂五大將之一但係都未屈過機
點引到曹操招攬

舊 08-16-11, 07:41 AM   #525
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002