Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-29-17, 02:13 AM   #76
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
有好多野,一日到黑吃拉撒睡既民族,係唔會明
由手機版發出
咁你明唔明?

如果佢覺得值得去用生命去換,外人自然無法指手劃腳,咁佢去到最後個一刻,應該覺得「值」了吧

因為那之後的就是額外獎賞了,即係bonus

所以我唔明

P.S. 搞錯 你地班人竟然咁正經咁回 搞到嚴肅晒

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 05-29-17 02:20 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-17, 08:11 PM   #77
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
咁你明唔明?

如果佢覺得值得去用生命去換,外人自然無法指手劃腳,咁佢去到最後個一刻,應該覺得「值」了吧

因為那之後的就是額外獎賞了,即係bonus

所以我唔明

P.S. 搞錯 你地班人竟然咁正經咁回 搞到嚴肅晒
我咁睇啦.

原本都唔覺得上到山係乜野大件事, 最多就"哦, 咁丫, 佢得我唔得囉"

樓主開 topic 時, 差唔多時間我 fb 都彈出好多 content farm 01 既 share/like/post 咁, 野野都大字乜乜見死不救咁.

click 入去睇下 d comment, 大部分都係假 AC (profile pic 無樣, 求奇搵張圖, fd 唔多, info. timeline 乜都無 etc,) 又有唔少簡體中文, 都係一味話佢見死不救, 一將功成萬骨枯 (呢件事岩用呢句咩 ???? ), 乜乜乜.

睇完先覺得可能係係大陸人/五毛想香港人唔好認同呢件事(成功攻頂), 等你地香港人少樣野值得 proud of.

類似既情況, 最近歐鎧淳拍 100 毛譚仔(定3哥? 唔識分), 又無 la la 話佢不務正業乜乜乜. 上年唔係好多人 J 傅園慧純情 CUTIE 既咩 ? 做乜突然轉晒口風 ?

支那人既虛偽真係好嘔心

此篇文章於 05-30-17 08:33 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-17, 08:26 PM   #78
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

btw, 脷伸: 最高上過 2.7km
舊 05-30-17, 08:41 PM   #79
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
所以我先唔明點解個個咁認真回

其實只不過係有人上左山又落番山

至於好似樓主話見死不救果類根本係笑話黎

成件事我只係覺得,有位老師去旅行,順便"隔空教導"佢班(前)學生

但係唔係只有呢種方法黎證明呢,所以我先話搵命搏

好似某些危拍或者極限運動,佢地一樣可以大聲話niip(如果有命講既話)

但呢類助長"危險/唔要命=niip=好威威"既行動是否有必要呢

只係咁

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-17, 08:56 PM   #80
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

咁樓主都講到明自己係偽善道德X

引用:
作者: Terry仔 查看文章
第二,我自認係道德X, 眼見有人係我面前等死而乜都唔做
我過唔到自己果關
舊 05-30-17, 10:15 PM   #81
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Tano 查看文章
[OT]想問如果1月1上睇日出要排幾多個鐘?[/OT]

日本亞洲計該最完善

活動前盡吸多兩口再食住葡萄糖(次序都試過算叫最有效)

有機會再過5000m當風位
我記得就個鼻凍到冇感覺先
首先1月1日根本唔開山 你唔駛諗
想登富士山 等7-9月啦
然後行上去都有分係邊度行 你可以先坐巴士去5合目由5合目行上去,我當時下午3點食完午飯起行,上到9合目御來光館(所有山屋之中最高果間)既時候已經係8點,當然我地中途有停低坐下同埋燒金剛棍上面既圖案
其實成個過程都幾輕鬆 我平日好少行山其實行到上去都唔覺特別辛苦
反而係山屋入面太多人根本訓得唔好同唔夠空氣比咁多人訓同一間屋
之後凌晨大概兩點就起行跟大隊行上頂 都係排下行下咁唔駛一個鐘就上到頂
由底行上去係可以但基本上唔建議一日內做晒,非常辛苦,最緊要係山腳係無野睇的
我同團既朋友6點起身去新宿坐車去山腳,佢衝到上山屋已經講緊夜晚11點,幾驚佢出事

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-17, 10:27 PM   #82
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
其實點解你地要搵命搏

旅行者,又唔係決鬥,上咁高既山到做乜
我見你講到「你地」 咁我當包埋我啦/\
但我要先講明 我相信呢度既人去既山同新聞入面講果D山根本唔係同一樣野

答案其之一
有D風景只有上到頂你先會見得到
D雲係山峰之間流過再好似瀑布咁流落去山谷
我唔上到山頂,係睇唔到咁既景色

答案其之二
其實由五合目開始上富士山,上到頂真係唔係咩難事,根本好多都係好緩既斜波
比較真係要用爬去形容既地帶得一兩個位,仲要講緊係班小學生話咁快就上到去既難度
行到7~8合目果段,見到班小學生超有活力爬上去完全唔覺佢地辛苦,你邊有臉講自己無力上

答案其之三
旅行同行山無衝突
行山都係玩既一部份,不知幾開心~~

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 05-30-17 10:30 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 05-30-17, 10:36 PM   #83
Sgodkyo
God of Gamer
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
呢啲已經唔係道唔道德問題,而係無知
就算係專業拯救人員
第一條規則就係“ 必須先確保自身安全情況再去救人”

舊 05-30-17, 10:38 PM   #84
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
職業肯定係勇者

睇來要出發拯救世界

舊 05-31-17, 01:59 PM   #85
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
首先1月1日根本唔開山 你唔駛諗
想登富士山 等7-9月啦
然後行上去都有分係邊度行 你可以先坐巴士去5合目由5合目行上去,我當時下午3點食完午飯起行,上到9合目御來光館(所有山屋之中最高果間)既時候已經係8點,當然我地中途有停低坐下同埋燒金剛棍上面既圖案
其實成個過程都幾輕鬆 我平日好少行山其實行到上去都唔覺特別辛苦
反而係山屋入面太多人根本訓得唔好同唔夠空氣比咁多人訓同一間屋
之後凌晨大概兩點就起行跟大隊行上頂 都係排下行下咁唔駛一個鐘就上到頂
由底行上去係可以但基本上唔建議一日內做晒,非常辛苦,最緊要係山腳係無野睇的
我同團既朋友6點起身去新宿坐車去山腳,佢衝到上山屋已經講緊夜晚11點,幾驚佢出事
1月1日其實想睇車多

即巴士最高停5合目?

預約5小時
5合目上到9合目真係好睇個天(秋涼香港行西貢萬宜壩<>大/東灣來回都唔只)
9月至會考慮(應該開始入秋掛)

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我見你講到「你地」 咁我當包埋我啦/\
但我要先講明 我相信呢度既人去既山同新聞入面講果D山根本唔係同一樣野

答案其之三
旅行同行山無衝突
行山都係玩既一部份,不知幾開心~~
高原同極地已經係兩個世界的事物

而且旅行唔一定要用腳行(商場例外)
但行山只能計劃行多定行少

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-17, 03:39 PM   #86
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
1月1日其實想睇車多

即巴士最高停5合目?

預約5小時
5合目上到9合目真係好睇個天(秋涼香港行西貢萬宜壩<>大/東灣來回都唔只)

高原同極地已經係兩個世界的事物

而且旅行唔一定要用腳行(商場例外)
但行山只能計劃行多定行少
巴士係5合目有個總站停 基本上買手信都係呢度買
裝備上其實無咩特別 行山棍一支 最好去到五合目買支金剛棒黎用順手做記念 兩支咁上會輕鬆好多
其他頭燈、太陽眼鏡、防寒衣物、高筒少少既行山鞋等等就例牌野
我行果時7月 基本上唔會覺得熱 夜晚好鬼凍

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-03-17, 01:54 PM   #87
十一月
Game Master

引用:
其實你的概念會唔會有少少錯了?
基本上就算8月時,在山下係熱到可以穿短袖衫,但去到5合目已經唔會覺得熱,然後去到山頂係得番攝氏幾度。
而且如果當日山頂附近有雲的話,去到那附近的時候,你有可能置身於雨中,會更加覺得涼甚至凍,所以防水裝備亦係必需。
9月係有可能會有雪(8月也唔一定冇雪),有跣腳的風險。仲有當那些「山小屋」停止了營業的話,就連廁所都冇。(唔好諗住就地解決)
總之,個人覺得最理想的登山時候係7月尾至8月頭。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-17, 05:46 PM   #88
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 十一月 查看文章
基本上就算8月時,在山下係熱到可以穿短袖衫,但去到5合目已經唔會覺得熱,然後去到山頂係得番攝氏幾度。
而且如果當日山頂附近有雲的話,去到那附近的時候,你有可能置身於雨中,會更加覺得涼甚至凍,所以防水裝備亦係必需。
9月係有可能會有雪(8月也唔一定冇雪),有跣腳的風險。仲有當那些「山小屋」停止了營業的話,就連廁所都冇。(唔好諗住就地解決)
放心

西藏3月剛開放旅遊玩完都有命回港

日本點都會好過西藏掛

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-17, 07:26 PM   #89
十一月
Game Master

引用:
放心

西藏3月剛開放旅遊玩完都有命回港

日本點都會好過西藏掛
我冇去過西藏,所以唔知那邊係點樣。
不過之前見你講過高原?所以想講你知高山同高原可能有的不同之處。
我諗高原最多只係高山反應同凍。而日本的高山,假如有雪的話,一旦跣腳就會好危險。而且9月可能冇廁所用亦係一個問題,在西藏你就地解決,人地最多會覺得你入鄉隨俗,但在日本入鄉隨俗就係唔可以就地解決。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-17, 09:54 PM   #90
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 十一月 查看文章
我最記得係上到山頂 部平價傻瓜機已經凍到開唔著
wifi蛋亦凍到開唔著 得番我部手機同隔離D大炮係開到機
落山果段路如果係濕既都幾大獲 乾既我都已經跣左幾野

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 06-03-17 09:58 PM 被 鈴蘭 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 01:39 PM

手機版 | APP版