Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13
攻略及心得交流區>NieR︰Automata.小褲褲齊齊看攻略區
赤兵尉SETH 09:20 PM 04-29-17
STRATEGY GUIDE出左,最想睇既角色設定分得勁細幅......

有重點既年表同設定解說,應該好快有人翻譯

歌絲˙暮斯 01:25 PM 05-01-17
有 d quest 完左又再出現過係乜事?
小昭Teddy 01:10 AM 05-02-17
作者: 歌絲˙暮斯:
有 d quest 完左又再出現過係乜事?
應該係未完成到最後???
RPG之鬼 11:39 PM 05-02-17
現在玩到A2,問一下,先前有些SUB QUEST接咗但冇玩晒而佢依家打交叉,咁係咪冇得再玩?咁咪開唔到EMIL絕望?唔好丫
小昭Teddy 03:42 AM 05-03-17
作者: RPG之鬼:
現在玩到A2,問一下,先前有些SUB QUEST接咗但冇玩晒而佢依家打交叉,咁係咪冇得再玩?咁咪開唔到EMIL絕望?唔好丫
玩完3周目有得俾你選chapter隨時解
blackdog 07:36 AM 05-03-17
作者: 野良猫:
我冇

不過去過吊橋度試下跳唔跳到落去點知得
結果就同你一樣
然後嗱嗱聲搵路上番去
請問點上返去,搵唔到條路
野良猫 07:53 AM 05-03-17
作者: blackdog:
請問點上返去,搵唔到條路
有電梯可以搭上去,位置答你唔到
留意牆身發光點
blackdog 08:03 AM 05-03-17
有電梯可以搭上去,位置答你唔到
留意牆身發光點
搭電梯上返去後,係唔係瀑布邊再跳返上去?
野良猫 08:07 AM 05-03-17
搭電梯上返去後,係唔係瀑布邊再跳返上去?

blackdog 08:14 AM 05-03-17
跳過過有冇特別技巧?跳來跳去都跳唔過
https://www.dropbox.com/s/8kodri7w75...%2007.jpg?dl=0
野良猫 08:17 AM 05-03-17
跳過過有冇特別技巧?跳來跳去都跳唔過
https://www.dropbox.com/s/8kodri7w75...%2007.jpg?dl=0
旁邊有水流落嚟嘅地方可跳過去
跳起禁迴避制前衝就得
安全啲就跳起>前衝>再跳起
blackdog 08:24 AM 05-03-17
旁邊有水流落嚟嘅地方可跳過去
跳起禁迴避制前衝就得
安全啲就跳起>前衝>再跳起
掂左,唔該曬
HAKAIDER 10:20 PM 05-04-17
作者: 赤兵尉SETH:
比起哲學,橫尾比較出名係鬱到胃痛既劇情
同佢以往作品相比今集算係Happy Ending

同攻殼唔同係橫尾唔行靈魂呢套,Nier講既生命係自我意識同思考
上集都係講班人造物(Replicant)產生自我,否定自己既靈魂(Gestalt)
今集主線劇情直頭當Happy Ending 啦

デボル同ポポル揸住カイネの刃出場直係好滾動
以自我意志為3万年前所犯的錯贖罪
需言成個ヨルハ計畫只係大龍鳳其實又係白死
但係不知情下已經係最好的救贖.............
小昭Teddy 02:00 AM 05-07-17
岩岩先有時間開始玩DLC, 水沒都市玩到S Rank, 拎到kaine件衫之後.....覺得好同情D機械生命體終於知道未有DLC之前點解有機械生命體跪係門口
朔望~ 05:29 AM 05-07-17
DLC EX好恐怖...
zzz 02:18 AM 06-02-17
作者: HAKAIDER:
對白有小小唔同, 但故事大至上一樣

不過日版Replicant 男主角身份係阿哥

所以胃痛度會有加乘
咁如果要補完, 應該補Nier Replicant還是Nier Gestalt? 邊個故事正統D?
細路翔 09:03 PM 06-03-17
作者: HAKAIDER:
今集主線劇情直頭當Happy Ending 啦

デボル同ポポル揸住カイネの刃出場直係好滾動
以自我意志為3万年前所犯的錯贖罪
需言成個ヨルハ計畫只係大龍鳳其實又係白死
但係不知情下已經係最好的救贖.............
x)
其實今集好明顯係用尼采個套黎解釋個故事

我個人既睇法係ヨルハ計畫其實一早就比機械生命入侵操控左,係為左令機械生命本身演化到有亞當夏娃依兩個足以打破外星人留比佢地既價值觀既個體,
再由依兩個個體既死亡附予所有機械生命真正既自由(即係最尾座塔+破壞所有舊機種)

先一直幾千年黎都keep住upgradeヨルハ堆人造人直到9S依個足以殺盡所有現存機械生命既MODEL

但同人類一樣,機械生命整體依然有一部份受到被外星人賦予既本能影響

所以就安排左2B依個處刑人係爆左N次大鑊既9S身邊不斷做瓜佢,直到亞當夏娃出生+被殺為止就直接將個地堡報廢

其實個故仔就係用黎影射緊現代人類同機械生命/人造人一樣,就算係工業革命後上帝已死,都仲未能夠係思想上演化出真正既獨立
就算係有依個能力同思維既個體都同故事入面9S,A2,其他騎呢機械生命一樣基本上會比龐大既現實同動物本能摧殘

所以E結局就係話你知現實係咁灰機架啦,你係咪要付出所有(删SAVE)黎換取一個希望(妄想)

話說最尾係A2 HACK入本書個段就睇得出機械生命模彷人類太接近所以連扯自己人後腿都COPY埋

STRIFE 11:23 PM 09-11-17
作者: 小昭Teddy:
玩完3周目有得俾你選chapter隨時解
前兩日先開始PICK UP番,一日內極速一周目左(GAME一出果陣有玩果下D支線)

二周目9S進行中,攻擊太頹,想快D睇左佢個故事算

追POST睇,咁我係唔係應該快速3周目A2,先玩番支線
歌絲˙暮斯 11:29 PM 09-11-17
作者: STRIFE:
前兩日先開始PICK UP番,一日內極速一周目左(GAME一出果陣有玩果下D支線)

二周目9S進行中,攻擊太頹,想快D睇左佢個故事算

追POST睇,咁我係唔係應該快速3周目A2,先玩番支線
9s hack 嬴所有野
STRIFE 10:19 PM 09-26-17
玩完E END,亦白金左(笑
大致上自己理解+上網睇分析都明今集故事
問題係究竟第一部ANDROID係唔係外星人制造
ComeLOLoh 09:57 AM 12-08-17
Now watching:
https://www.youtube.com/watch?v=ixpUDsDmPHY
Nier Automata剛剛又贏左IGN Best Music Score.
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13

返回主題版面