Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 05-27-11, 11:44 AM   #51
HIM
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
大加落有d餐名係幾呃人.

例如: 生炒牛肉飯 就咁聽個名應該係 炒牛肉加白飯之類.

但其實係 牛肉碎炒飯.

仲有早一排鍾意 餸 鋪 白飯.而家就特殊餐具.
生炒牛肉飯咪就係牛肉碎炒飯囉, 炒牛肉加白飯係菜遠牛肉飯

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-11, 02:14 PM   #52
zeroorz
Insane Gamer
( ◕ ‿‿ ◕ )

註冊日期: Aug 2010
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
大加落有d餐名係幾呃人.

例如: 生炒牛肉飯 就咁聽個名應該係 炒牛肉加白飯之類.

但其實係 牛肉碎炒飯.

仲有早一排鍾意 餸 鋪 白飯.而家就特殊餐具.
出街食野,"生炒"呢兩個字真係好呃人...至少好多其實都唔合格?
試過有一次俾左勁多生菜我,我諗佢係以為生炒牛肉飯係生菜炒牛肉飯...=口=""
我理解入面"生炒"兩個字係咁既意思喎=>http://chushi.canyin168.com/csxy/prj...0704/6043.html

舊 05-27-11, 02:42 PM   #53
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: zeroorz 查看文章
出街食野,"生炒"呢兩個字真係好呃人...至少好多其實都唔合格?
試過有一次俾左勁多生菜我,我諗佢係以為生炒牛肉飯係生菜炒牛肉飯...=口=""
我理解入面"生炒"兩個字係咁既意思喎=>http://chushi.canyin168.com/csxy/prj...0704/6043.html
生炒牛肉飯係要加生菜個喎

http://recipevideohk.blogspot.com/20...post_4562.html

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-11, 03:21 PM   #54
cyberfox
凡骨

註冊日期: Nov 2002
生牛炒飯唔係碎牛+炒飯?

PAD: ID 236 040 314
SB: ID 150 938 312
Line ID: cyberfox825
cyberfox 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-11, 07:31 PM   #55
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
生炒牛肉飯既意思係碎牛同啲飯一齊炒熟...凡係生炒都係指將材料由生炒至熟不經乜野走油飛水既過程

舊 05-28-11, 11:02 PM   #56
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
睇來係我誤會生炒意思.抱歉.

生炒牛肉飯.

唔係 生炒牛肉.飯.

而係 生炒.牛肉飯. 
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-11, 11:47 PM   #57
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
今日去食好耐無食過嘅美心下午茶
發現裝碗仔翅個碗......直徑細左成半(注意,係直徑,容量就當然唔止少一半)

要加價本來都無話可說,但咁樣縮細埋份量......真係有強烈俾大集團D決策者當做低能弱智之感......
Gundam MK-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-11, 11:08 AM   #58
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
今日去食好耐無食過嘅美心下午茶
發現裝碗仔翅個碗......直徑細左成半(注意,係直徑,容量就當然唔止少一半)

要加價本來都無話可說,但咁樣縮細埋份量......真係有強烈俾大集團D決策者當做低能弱智之感......
佢無當你白痴
係明賺你地班人錢
反正我地冇得SAY NO

舊 06-02-11, 12:23 PM   #59
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
頭先食大家樂早餐
塊森巴吉豬幾厚肉地, 唔錯

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-11, 04:15 PM   #60
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 草薙さん 查看文章
頭先食大家樂早餐
塊森巴吉豬幾厚肉地, 唔錯
大快樂 之類 的早餐 雞排 細到不行........
但佢果隻汁 我又唔識整
橙橙地色的

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-11, 04:33 PM   #61
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: pet3 查看文章
大快樂 之類 的早餐 雞排 細到不行........
但佢果隻汁 我又唔識整
橙橙地色的
>>大快樂 之類 的早餐 雞排 細到不行........
係喎
仲要連埋皮,

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-11, 11:33 PM   #62
Cucu
Game Master

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDcululu
大家樂係d早餐最抵,
起碼同價下多野食過茶餐廳

U.C.0096 PROJECT UC / La+
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-11, 12:44 AM   #63
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
>>大快樂 之類 的早餐 雞排 細到不行........
係喎
仲要連埋皮,
連埋皮好食好多wor~,
要健康可以選雞肉漢堡的~

引用:
作者: Cucu 查看文章
大家樂係d早餐最抵,
起碼同價下多野食過茶餐廳
但個碗通/米粉好難食,唔跟粉又唔飽,
呢類快餐店早餐大X活好食d,個魚柳幾好食,跟餐個粉都ok~

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-11, 11:35 AM   #64
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
綜合討伐區 好名

E三間o野小弟好耐都無食過lu....

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 10:15 AM   #65
Cucu
Game Master

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDcululu
188附近間大家樂應該係最高水準果間,搞到對面大快活成日都好少人去
由手機版發出
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-11, 06:36 PM   #66
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: delta 查看文章
連埋皮好食好多wor~,
要健康可以選雞肉漢堡的~
漢堡係絕對唔會比正正常常O既一塊肉更健康...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-11, 09:34 AM   #67
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
吉野家早餐加哂價

加唔緊要,不過明玩野

明知自己脫哂節無八達通,仲要學老麥3-4毫咁加

搞到依家早餐xx.3 , xx.9咁,痴筋

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-11, 10:12 AM   #68
ctmoduser
Senior Gamer
拔錘名人

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
吉野家早餐加哂價

加唔緊要,不過明玩野

明知自己脫哂節無八達通,仲要學老麥3-4毫咁加

搞到依家早餐xx.3 , xx.9咁,痴筋
吉吉永遠都唔整八達通, 好慳唔慳

舊 06-14-11, 10:28 PM   #69
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
間間都係咁叫嫁播
唔關大記事
唔係間間都係咁
而係跟本係咁煮

另外, 中式早餐小慢死係份量好d
20.5一碗粥+3片蘿蔔糕/炒粉, 可以頂到tea time(因人而異
醜肝於兒時食到d唔應該係食物0既野所以一直都冇去, 唔評論
小膠鑊我一直好欣賞佢個糯米雞, 係越來越細同配料少左係佢0既敗北, 而且仲貴左

此篇文章於 06-14-11 10:36 PM 被 amaderasu 編輯。
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-11, 11:11 PM   #70
Nelly

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: ctmoduser 查看文章
吉吉永遠都唔整八達通, 好慳唔慳
http://zh.wikipedia.org/wiki/吉野家

2010年 - 香港吉野家正式接受八達通付款。 a....

我覺得佢要整八達通囉, 去幫襯都要帶毫子/找番毫子....
Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 11:31 AM   #71
ctmoduser
Senior Gamer
拔錘名人

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Nelly 查看文章
http://zh.wikipedia.org/wiki/吉野家

2010年 - 香港吉野家正式接受八達通付款。 a....

我覺得佢要整八達通囉, 去幫襯都要帶毫子/找番毫子....
等等, 點解我果間仲未有八達通用
edit:有一段時間無去, 搵日update下

此篇文章於 06-15-11 11:37 AM 被 ctmoduser 編輯。
ctmoduser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-11, 04:09 PM   #72
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
應該唔係間間有,好似包王都唔係間間可以用八達通

舊 06-15-11, 06:51 PM   #73
Nelly

註冊日期: Oct 2008
引用:
聽聞又一城果間有
Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 06:34 PM   #74
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
恭喜大家樂大快活削減食品份量和質素的計劃成功, 今年又賺大錢

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-11, 02:01 AM   #75
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
作者: sugihara 查看文章
fairwood>吉豬
cafe de carol>焗豬,燒味
maxim>燒味

穩陣波

咖啡雞記其實幾ok架,不過阿拉比加我飲唔慣......
fairwood>吉豬--上次夜晚上沙田IKEA睇完野叫個焗朱扒飯$38,但佢俾碟炭燒朱扒飯我,成個面燶哂唔係問題,問題係D芝士燶到陣味好難頂,
我問:先生,呢D咩黎架,陣味咁既?
員工:先生,碟碟係咁架
我:真係碟碟都係有陣咁既味?
員工:係...
我:真係?
員工:真係...
我:好既...
我笑一笑,立即想收返碟飯返去,跟住阿姐即刻攞盒外賣版出來換左,(其實一望都知係焗燶左,成個面黑哂)

cafe de carol>焗豬,燒味--好少食

maxim>燒味--自從下午茶食過2次冰震叉燒飯($28)之後冇再去,[冰凍既叉燒,配上溫熱既飯,PERFECT~~],就算我當你師傅落場唔係度,D叉燒放左入雪櫃都唔該解凍吓呱,兩次都要我叫你叮熱俾我,你都冇面架...

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:30 PM

手機版 | APP版