Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-09-18, 12:43 PM   #601
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
喂,樓上你有冇搞錯?劇透唔加tag仲要成日完全唔理??

同埋我覺得GAF需要更新吓系統囉,因為我發覺呢度係完全冇快速舉報系統可以盡快通知Admin去tag咗佢個spoiler。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 01:27 PM   #602
david
The One

註冊日期: Mar 2002
唔理規舉O既風氣一定係由接近天台某層吹到落O黎,除非唔係。

樓上小心俾唔理規舉O既東東話你好大官威兼霸氣外露

---
NS CC:Morphus X300

此篇文章於 05-09-18 02:03 PM 被 david 編輯。
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 02:13 PM   #603
王小虎
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
又破記錄,最快到全球10億,用左11日。而第二位的Star Wars: Force Awakens用左12日。暫時全球票房以MCU電影來計係第四位,分別係Avengers, AoU, Black Panther。

計走勢,應該上到MCU第一位,要過Force Awakens,甚至更高位就難講d。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 02:17 PM   #604
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 王小虎 查看文章
又破記錄,最快到全球10億,用左11日。而第二位的Star Wars: Force Awakens用左12日。暫時全球票房以MCU電影來計係第四位,分別係Avengers, AoU, Black Panther。

計走勢,應該上到MCU第一位,要過Force Awakens,甚至更高位就難講d。
同隔離WB DCU比呢?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 03:09 PM   #605
Game Master

引用:
作者: david 查看文章
唔理規舉O既風氣一定係由接近天台某層吹到落O黎,除非唔係。

樓上小心俾唔理規舉O既東東話你好大官威兼霸氣外露
佢有種就過嚟同我講,洗乜比面佢。

官威?如果我真係有admin權限,晨早踢走佢啦。

同埋我嘅簽名檔用咗咁多年就係針對呢啲劇透L,差在冇寫埋「劇透死全家」

此篇文章於 05-09-18 03:13 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 05-09-18, 05:03 PM   #606
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: david 查看文章
同隔離WB DCU比呢?
http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/

如果全球來計(暫時1198 million),已過Dark Knight Rises(1084 million),當然亦過晒DCEU(最高為WW,821 million)。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 03:50 AM   #607
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
我都認同civil war是最好看的
不過marvel D戲其實邊個導演都可以拍的
睇番D making of 最重戲份都係後期CG
反而kevin feige才是最大功臣吧
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 08:21 AM   #608
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: aquarius 查看文章
唔係係導演都得

例1:好有「自己風格」Egar Wright 早到 2003 年已經䦒始搞 Ant-man 套戲,去㺫 2014 年同適住嚟反枱唔撈,講話適住嚟唔畀套戲玩自家嘢,最後各位見到部戲係另一回事嚟:
http://www.digitalspy.com/movies/new...oFzTYgykq9dWfy
http://ew.com/movies/2017/06/24/edga...l-baby-driver/

例2:Avengers 2 「大」導演 Joss Whedon 講到明佢拍呢部嘅時候,適住嚟有好Q多限制,佢頂唔到,話以後唔再拍 Marvel 片 (聽住先):
https://www.cosmicbooknews.com/conte...-coulson-video

例3:業界推測因為上面兩劑嘢,適住嚟鬆啲手,畀「怪人」Taika Waititi 玩多啲自己嘢,結果雷神3口碑同票房係同系列中最高,全球收US$853,977,126 (得閒順便過去望望 JL 收幾多):
http://www.boxofficemojo.com/movies/...marvel2017.htm

例4:Black Panther、CA3 同呢部,太多人講過,無謂悶親各位老細

——————
而家啲CG 係好緊要,但係話事嘅「無要求」,成個場面就出事,其他公司啲戲唔講咁多,A2 最後教堂嗰場,同BP 最後隻揪有乜唔好,各位明眼嘅請自行定奪

此篇文章於 05-10-18 09:48 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 10:03 AM   #609
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
唔係係導演都得

例1:好有「自己風格」Egar Wright 早到 2003 年已經䦒始搞 Ant-man 套戲,去㺫 2014 年同適住嚟反枱唔撈,講話適住嚟唔畀套戲玩自家嘢,最後各位見到部戲係另一回事嚟:
http://www.digitalspy.com/movies/new...oFzTYgykq9dWfy
http://ew.com/movies/2017/06/24/edga...l-baby-driver/

例2:Avengers 2 「大」導演 Joss Whedon 講到明佢拍呢部嘅時候,適住嚟有好Q多限制,佢頂唔到,話以後唔再拍 Marvel 片 (聽住先):
https://www.cosmicbooknews.com/conte...-coulson-video

例3:業界推測因為上面兩劑嘢,適住嚟鬆啲手,畀「怪人」Taika Waititi 玩多啲自己嘢,結果雷神3口碑同票房係同系列中最高,全球收US$853,977,126 (得閒順便過去望望 JL 收幾多):
http://www.boxofficemojo.com/movies/...marvel2017.htm

例4:Black Panther、CA3 同呢部,太多人講過,無謂悶親各位老細

——————
而家啲CG 係好緊要,但係話事嘅「無要求」,成個場面就出事,其他公司啲戲唔講咁多,A2 最後教堂嗰場,同BP 最後隻揪有乜唔好,各位明眼嘅請自行定奪
其實幫MCU拍野最緊要既,唔係「無要求」,而係「就得人」又「頂得順」,冇想像中咁簡單
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 10:12 AM   #610
Game Master

引用:
唔係係導演都得

例4:Black Panther,呢樣太多人講,無謂悶親各位老細

——————
閣下可能錯怪迪迪尼,真正嘅罪魁禍首其實應該為Marvel Entertainment咁CEO Ike Perlmutter。迪迪尼甚至係MCU嘅救星添。

https://www.vanityfair.com/hollywood...er-kevin-feige
https://screenrant.com/marvel-civil-...feige-changes/
https://whyy.org/articles/betting-re...ovies-rolling/

1990年代,Marvel陷入財困時被玩具大亨Perlmutter收購。Perlmutter以出名孤寒著稱,一入主後為咗達收支平衡,即刻變賣Marvel多個家產漫畫嘅電影制作權。頭幾年確實開始令Marvel業績由虧轉盈,但之後當Marvel漫畫自2000年X-Men開始被改編為電影後,Perlmutter為咗可以喺周邊產品如玩具電玩等賺取最大利益,處處喺呢啲電影改編嘅演員人選,薪酬同劇本諸多要求。

就算後嚟Kevin Feige為公司成立自家品牌Marvel Studios,慢慢買返啲角色版權返嚟後,Perlmutter仍然不改佢嘅干涉作風。起初Perlmutter冇睇好Iron Man同Feige計劃緊嘅Phase 1,所以Feige先有咁大自由度,Avengers 1亦因此口碑極佳。

當Perlmutter意識到MCU係個新搖錢樹後,就開始對MCU製作諸多要求,Phase 2電影嘅質素亦係MCU當中最差嘅。(美國隊長2倖免其難乃因為Feige堅持比當時名不經傳嘅獨立電影導演Russo兄弟揸弗,俾佢哋相當大自由度先咁成功)

除此之外,Perlmutter因為政見保守被懷疑歧視女性同黑人,一直以嚟都唔肯俾Black Widow(女性主角),Captain Marvel(女性主角)及Black Panther(黑人主角)等電影拍板。

自Perlmutter開始插手Marvel Studios事務,Feige其實已經忍咗Perlmutter呢條契弟好耐。當Phase 3開始決定美國隊長3會為Civil War後,電影嘅成本因為會有RDJ同其他復仇者亮相而大幅增加。Feige同Perlmutter就係因為呢套戲嘅成本同選角上發生爭拗,Feige忍無可忍下決定繞過Perlmutter向大老闆迪迪尼申訴,並要脅如果唔趕走Perlmutter就會辭職唔撈。

結果,作風一向開明嘅迪迪尼總裁Bob Iger宣布升Feige為Marvel Studios總裁,成為Marvel Studios嘅所有製作有全權話事人,直接向Iger報到。呢個決定變相架空咗Perlmutter權力,Perlmutter意識大勢已去,心灰意冷下漸漸淡出電影事務。

Feige擺脫Perlmutter干預之後,MCU喺Phase 3嘅成績亦蒸蒸日上,就連雷神系列亦因為加咗Taika Waititi嘅天馬行空科幻元素而令雷神角色人氣急升。幾乎係全黑人班底嘅Black Panther就成為近幾年MCU票房同口碑最佳嘅電影。相信出年首位Marvel女英雄電影Captain Marvel亦可以熱烈期待Marvel世界嘅新發展。

舊 05-10-18, 10:17 AM   #611
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: PatrickNo42 查看文章
其實幫MCU拍野最緊要既,唔係「無要求」,而係「就得人」又「頂得順」,冇想像中咁簡單
注意本人引號使用~~~

舊 05-10-18, 10:18 AM   #612
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
閣下可能錯怪迪迪尼,真正嘅罪魁禍首其實應該為Marvel Entertainment咁CEO Ike Perlmutter。迪迪尼甚至係MCU嘅救星添。

https://www.vanityfair.com/hollywood...er-kevin-feige
https://screenrant.com/marvel-civil-...feige-changes/
https://whyy.org/articles/betting-re...ovies-rolling/

1990年代,Marvel陷入財困時被玩具大亨Perlmutter收購。Perlmutter以出名孤寒著稱,一入主後為咗達收支平衡,即刻變賣Marvel多個家產漫畫嘅電影制作權。頭幾年確實開始令Marvel業績由虧轉盈,但之後當Marvel漫畫自2000年X-Men開始被改編為電影後,Perlmutter為咗可以喺周邊產品如玩具電玩等賺取最大利益,處處喺呢啲電影改編嘅演員人選,薪酬同劇本諸多要求。

就算後嚟Kevin Feige為公司成立自家品牌Marvel Studios,慢慢買返啲角色版權返嚟後,Perlmutter仍然不改佢嘅干涉作風。起初Perlmutter冇睇好Iron Man同Feige計劃緊嘅Phase 1,所以Feige先有咁大自由度,Avengers 1亦因此口碑極佳。

當Perlmutter意識到MCU係個新搖錢樹後,就開始對MCU製作諸多要求,Phase 2電影嘅質素亦係MCU當中最差嘅。(美國隊長2倖免其難乃因為Feige堅持比當時名不經傳嘅獨立電影導演Russo兄弟揸弗,俾佢哋相當大自由度先咁成功)

除此之外,Perlmutter因為政見保守被懷疑歧視女性同黑人,一直以嚟都唔肯俾Black Widow(女性主角),Captain Marvel(女性主角)及Black Panther(黑人主角)等電影拍板。

自Perlmutter開始插手Marvel Studios事務,Feige其實已經忍咗Perlmutter呢條契弟好耐。當Phase 3開始決定美國隊長3會為Civil War後,電影嘅成本因為會有RDJ同其他復仇者亮相而大幅增加。Feige同Perlmutter就係因為呢套戲嘅成本同選角上發生爭拗,Feige忍無可忍下決定繞過Perlmutter向大老闆迪迪尼申訴,並要脅如果唔趕走Perlmutter就會辭職唔撈。

結果,作風一向開明嘅迪迪尼總裁Bob Iger宣布升Feige為Marvel Studios總裁,成為Marvel Studios嘅所有製作有全權話事人,直接向Iger報到。呢個決定變相架空咗Perlmutter權力,Perlmutter意識大勢已去,心灰意冷下漸漸淡出電影事務。

Feige擺脫Perlmutter干預之後,MCU喺Phase 3嘅成績亦蒸蒸日上,就連雷神系列亦因為加咗Taika Waititi嘅天馬行空科幻元素而令雷神角色人氣急升。幾乎係全黑人班底嘅Black Panther就成為近幾年MCU票房同口碑最佳嘅電影。相信出年首位Marvel女英雄電影Captain Marvel亦可以熱烈期待Marvel世界嘅新發展。
死火!本人一竹篙打半船人添, replace( "適住嚟" , "孖風" )

舊 05-10-18, 10:24 AM   #613
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
CG 同導演好似冇直接關係吧, 係咪邊個導演都得就真係好睇乜人, MCU 點解可以容納唔同片種電影係同一個世界, 不單係導演們本身明白自己可以走幾遠, 同時大老細肯開綠燈俾你玩, 好似DC個邊, 做乜都話唔得就冇謂啦~

舊 05-10-18, 10:39 AM   #614
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Eking 查看文章
CG 同導演好似冇直接關係吧, 係咪邊個導演都得就真係好睇乜人, MCU 點解可以容納唔同片種電影係同一個世界, 不單係導演們本身明白自己可以走幾遠, 同時大老細肯開綠燈俾你玩, 好似DC個邊, 做乜都話唔得就冇謂啦~
未必完全關導演事,但有得話事班友咁都收貨,可能後面有好多理由,但作為觀眾無法接受。

—————

呢樣好多人都知,不過恕本人多咀補完,孖風2000年初雖然賣版權畀人拍戲係好收得,但都係止唔到血,Feige 好盡地一煲咁自己搞 IM1(MCU),不單止搵名不經傳嘅 Jon Favreau (啫係 Happy Hogan) 執導,仲好大胆咁搵當年個名臭咗嘅 RDJr 做主角,唔收得嘅話孖風就申請 Chapter 11都得,之後就係乜事大家好清楚。

此篇文章於 05-10-18 10:41 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 11:02 AM   #615
Eking

本來就係因為RDJr 同TONY好多相似地方先搵佢, 代入感唔同哂

舊 05-10-18, 11:23 AM   #616
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
>(美國隊長2倖免其難乃因為Feige堅持比當時名不經傳嘅獨立電影導演Russo兄弟揸弗,俾佢哋相當大自由度先咁成功)

>不單止搵名不經傳嘅 Jon Favreau (啫係 Happy Hogan) 執導

btw 其實Jon Favreau 同Rosso Brother當時雙方都唔係名不經傳 o既..

Russo brother電視圈個邊,拍講得上係Cult classic的Arrested development同Community出哂名了

Jon Favreau電影同電視都keep住有做演員同執導,拍iron man前都拍過大片同有錢搵 (elf)
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 11:28 AM   #617
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Eking 查看文章
本來就係因為RDJr 同TONY好多相似地方先搵佢, 代入感唔同哂
個演員適唔適合個角式係一回事,票房受唔受係另一回事,好似就算本人覺得 Russel Cowe 同 Kevin Costner 嚮 MoS 入面好得,搶過超人佢,但係用呢兩位大帝嘅「名聲」會唔會影響個收入,就係片商另一層考慮

無記錯 RDJr 都好難服待, Whedon 話佢有 diva complex,甚至RDJr 曾要求 A1 第一場戲係出佢,不過試過片唔得先無咁做,鬼叫佢賣到飛,有時無計

舊 05-10-18, 11:38 AM   #618
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
>Russo brother電視圈個邊,拍講得上係Cult classic的Arrested development同Community出哂名了

Jon Favreau電影同電視都keep住有做演員同執導,拍iron man前都拍過大片同有錢搵 (elf)
本人「財」疏學淺嘛

A:IW 入面係有個 AD 嘅彩蛋
https://www.independent.co.uk/arts-e...-a8323271.html

結果係 RDJr 紅過 Favreau 好多,去到 IM3 後者仲比人「雪」咗,佢後尾拍咗部 Chef ,暗示自己懷才不遇,RDJr 好老友,有份入面做一個角式

舊 05-10-18, 01:31 PM   #619
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
本人「財」疏學淺嘛

A:IW 入面係有個 AD 嘅彩蛋
https://www.independent.co.uk/arts-e...-a8323271.html

結果係 RDJr 紅過 Favreau 好多,去到 IM3 後者仲比人「雪」咗,佢後尾拍咗部 Chef ,暗示自己懷才不遇,RDJr 好老友,有份入面做一個角式
咁原來佢響蜘蛛仔度番到嚟都幾驚喜
怪唔得順手拉埋Gwyneth Paltrow過嚟比Tony拉埋天窗
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 05:05 PM   #620
Eking

https://www.usmagazine.com/entertain...-tattoos-pics/

佢地真係拍戲拍到FRIEND 哂~

舊 05-11-18, 06:15 PM   #621
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
有冇睇過reboot f4
由手機版發出
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-18, 07:22 PM   #622
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: ゆり 查看文章
由手機版發出
提唔提得Ghost Rider、Daredevil?

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-18, 04:32 AM   #623
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: ゆり 查看文章
由手機版發出
有咩寓意?
我只看過chris even做霹靂火嗰套
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-18, 05:37 PM   #624
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 大破人間 查看文章
原來如此

原來A2先拎到手套,時間點是索爾2之後,洛基掌權,海姆被徹換。唔怪得之侏儒出事無人知。

不過TONY個性格要真退休其實好難
好似A2最後其實都退休左,但內戰同A3都係唔可以唔理。
尤其以佢個情報網,好難出現世界大事而佢又唔知
朋友同蜘蛛仔一有難,很難唔參戰

人在江湖

根本個問題係唔到Tony去揀
班納比人打到____返到黎第一件事已經係搵Tony幫拖
而Tony亦根本無得揀唔幫,因為唔幫到最後結果係更差
要令Tony真係可以退休 一係要Tony真係傷殘
一係要其他英雄夾手夾腳係解決到件事
Peter雖然醒目仔 但亦無可能去到Tony咁全能

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-18, 08:36 PM   #625
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
人在江湖

根本個問題係唔到Tony去揀
班納比人打到____返到黎第一件事已經係搵Tony幫拖
而Tony亦根本無得揀唔幫,因為唔幫到最後結果係更差
要令Tony真係可以退休 一係要Tony真係傷殘
一係要其他英雄夾手夾腳係解決到件事
Peter雖然醒目仔 但亦無可能去到Tony咁全能
所以就出左呢個角色

為左令TONY退休,而家整個黑豹妹出來頂TONY同班納個位。
尤其黑豹和A3好明顯突出了黑豹妹無論製造武器還是生物科技都屌打TONY同班納。

但我好憎呢幾段劇情,一來黑豹妹先16歲,又沒有特化呢方面的異能,擅長領域未免太廣了吧,真係一句天才大哂。

大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Avengers, Infinity War, Marvel

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
FS: 全新 Hottoys Hot Toys Avengers Ironman Mark VII 7 連會場 Bonus Part chanchan456 買賣專區 0 06-07-13 10:23 PM
[醫生與我] 私家病房的雙重人格患者Part 1留醫+Part 2食藥 DTS OR AC3 照相館 11 12-21-08 11:06 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
請問邊度仲有HG超人情景扭蛋part 1&part 2賣?How much? kan666 收藏品討論版 1 10-05-03 12:47 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 08:53 AM

手機版 | APP版