Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-13-09, 09:59 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
大珠小珠落玉盤

家族新成員. 人稱七十二轉之老二!

跟身經百戰, 地上最強(?), 千瘡百孔的老大合照

大珠小珠落玉盤... 你是否也聽到了香味的聲音?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-09, 10:06 PM   #2
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
首領你呢期....唔使供養香港d雞農呀?

舊 01-13-09, 10:20 PM   #3
Paptimus

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
咩黎? 點解一粒粒??

舊 01-13-09, 10:30 PM   #4
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Paptimus 查看文章
咩黎? 點解一粒粒??
水滴柔焦filter啊, 影花的利器.....
過千蚊一塊....

舊 01-13-09, 10:43 PM   #5
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
首領你好捨得啊....

唔知用黎影人又會點呢

舊 01-13-09, 11:01 PM   #6
Paptimus

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
水滴柔焦filter啊, 影花的利器.....
過千蚊一塊....
原來採花賊既武器

舊 01-13-09, 11:49 PM   #7
RS 200
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
我見識少......好想睇下影出黎會係點~~
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-09, 11:58 PM   #8
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: M-eye 查看文章
首領你好捨得啊....

唔知用黎影人又會點呢
影人當然好, soft focus + 背光 halo.
M8 你冇可能冇一塊啦... 否則會浪費了 85/1.2 呢...
影人我推薦 softar I 啦. Softar II 太誇張了點...
拍花花就兩塊都需要啦! (這是說給油王聽的)

72mm Heliopan Carl Zeiss 塑膠 softar I 我當時買 $1600. (新永成)
不過塑膠真的好容易刮花.... 好痛.... 好痛....
今次忍不住入了 B+W Carl Zeiss 玻璃 softar II, US$290.
如果買 Heliopan 塑膠會平少少, US$250, 網上大舖價. 去找的話只會找到更平的啦.

舊 01-14-09, 06:35 PM   #9
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: RS 200 查看文章
我見識少......好想睇下影出黎會係點~~
glow...

舊 01-15-09, 11:39 AM   #10
issoccer
Game Master

PSN  IDissoccer
XBox Live Gamertagissoccer
恭喜哂~~~呢一件野我真係唔捨得買呀~

舊 01-15-09, 12:06 PM   #11
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: KKH 查看文章
M8 你冇可能冇一塊啦... 否則會浪費了 85/1.2 呢...
影人我推薦 softar I 啦. Softar II 太誇張了點...

72mm Heliopan Carl Zeiss 塑膠 softar I 我當時買 $1600. (新永成)
今次忍不住入了 B+W Carl Zeiss 玻璃 softar II, US$290.
如果買 Heliopan 塑膠會平少少, US$250, 網上大舖價. 去找的話只會找到更平的啦.

想問下如果平啲既58mm softar 會係幾錢左右?

舊 01-15-09, 11:14 PM   #12
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: beagleflash 查看文章
平的? 平的softer個效果又冇咁正喎
如果是hoya果類...2百鬆d都應該買到

舊 01-17-09, 11:37 AM   #13
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
引用:
平的? 平的softer個效果又冇咁正喎
如果是hoya果類...2百鬆d都應該買到
市面上有好多 Soft, Mist, Fog 之類的 filter, 便宜的, 跟 UV 價錢差不了多少.
貴少少如 Hoya 茶嘖 filter, Nikon 毛毛 filter,
效果都是一樣的 - 只是把整個 frame 糊掉了而已.
那麼為什麼不用 Vaseline 或 Photoshop?

至於水滴柔焦類, 要用 Vaseline/Photoshop 來扮就難好多了.
除了 Carl Zeiss, Schneider 有迷你水滴, 效果比較 subtle.
B+W 也有非 CZ 品牌的水滴 "Soft Pro" (不是 Pro Soft!)
小口俓如 58mm 應該不用 1K, 十分抵玩.
舊 01-18-09, 11:35 PM   #14
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
有七十二轉仲買多塊七十二轉?
果然花咗就是心裡有條刺吧?

首領幹這種壞事唔預埋人家...
會買多塊七十七轉?
仲會買多塊七十七轉?

ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-09, 02:51 AM   #15
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:

一千多個大洋...好甘呀...等過左年先

舊 01-19-09, 10:24 AM   #16
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
市面上有好多 Soft, Mist, Fog 之類的 filter, 便宜的, 跟 UV 價錢差不了多少.
貴少少如 Hoya 茶嘖 filter, Nikon 毛毛 filter,
效果都是一樣的 - 只是把整個 frame 糊掉了而已.
那麼為什麼不用 Vaseline 或 Photoshop?

至於水滴柔焦類, 要用 Vaseline/Photoshop 來扮就難好多了.
除了 Carl Zeiss, Schneider 有迷你水滴, 效果比較 subtle.
B+W 也有非 CZ 品牌的水滴 "Soft Pro" (不是 Pro Soft!)
小口俓如 58mm 應該不用 1K, 十分抵玩.
受教了,那是否用Photoshop內的Fliter"Gaussian Blur"?
但再請教甚麼是Vaseline?我只知道搽的那一種…

舊 01-19-09, 10:58 AM   #17
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
受教了,那是否用Photoshop內的Fliter"Gaussian Blur"?
就係搽上filter度....(認真)

btw...
用絲襪得唔得?(逃~ )

舊 01-19-09, 07:19 PM   #18
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: seetold 查看文章
就係搽上filter度....(認真)

btw...
用絲襪得唔得?(逃~ )
絲襪當然得啦....以前影菲林時已經好多人咁做

舊 01-19-09, 09:59 PM   #19
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ビスケット 查看文章
有七十二轉仲買多塊七十二轉?
果然花咗就是心裡有條刺吧?

首領幹這種壞事唔預埋人家...
會買多塊七十七轉?
仲會買多塊七十七轉?

刮花了的是 cheap cheap 七十二轉 Heliopan 塑膠 softar I.
這片是 softar II 啊. 沒有重複耶! 你看鏡面的水滴數量不同啊!
而且刮花了一樣可用, 前置 filter 花了根本沒問題.

七十七轉? 已經有兩片了說...
你要嗎? 要幫你嗎?

舊 01-19-09, 10:01 PM   #20
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
刮花了的是 cheap cheap 七十二轉 Heliopan 塑膠 softar I.
這片是 softar II 啊. 沒有重複耶! 你看鏡面的水滴數量不同啊!
而且刮花了一樣可用, 前置 filter 花了根本沒問題.

七十七轉? 已經有兩片了說...
你要嗎? 要幫你嗎?

我想你幫我

舊 01-19-09, 10:03 PM   #21
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
我想你幫我
.... 我問你好多次啦, 你又不鳥我...
舊 01-19-09, 10:26 PM   #22
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
Vaseline... 上面答了, 而且你沒想錯.

Photoshop 的話, 做一個 gaussian blur layer, 再用 screen, overlay 或 multiply 來 blend 落原相. 這樣效果會比較好.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:18 PM

手機版 | APP版