Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-10-17, 06:53 AM   #201
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
其實我真係好想知東出寫ap之前有無上過wiki睇下歷史

到底點解一個劍鬥士會變成G細胞

佢寫小說真係同D網上yy寫手既程度無分別,自己覺得潮>>>>讀者想睇+合乎典古

你話佢走文青路線都算,但佢係寫緊商業作品a

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-17, 10:39 AM   #202
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
阿基里斯變火燒唔係浸水都已經睇到另我懷疑係咪另一個人啦……
我已經當呢套係FGO人物介紹片睇……
反正超高難度剛好出打G細胞,成集滿滿概視感

舊 09-10-17, 11:21 AM   #203
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
大公也只能威到今回前半了,下回就會再次理解鎗兵幸運E是什麼一回事

斯巴達克斯真是太可怕,FGO給他一星還真是浪費

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-17, 11:48 AM   #204
細路翔
The One

係fgo入面大公好用過小太陽

我相信大公

英國說大家抱團死
舊 09-10-17, 01:39 PM   #205
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 尼路 查看文章
阿基里斯變火燒唔係浸水都已經睇到另我懷疑係咪另一個人啦……
咩呀?阿基里斯火燒呢部份冇錯到啊,有兩個版本,火燒同浸水呀。唔好淨係睇過一個版本就斷定人哋講嘅就係錯,好冇?

https://en.wikipedia.org/wiki/Achilles

英文wiki有詳細列兩個版本

引用:
According to the Achilleid, written by Statius in the 1st century AD, and to non-surviving previous sources, when Achilles was born Thetis tried to make him immortal, by dipping him in the river Styx(浸水版).[13] However, he was left vulnerable at the part of the body by which she held him, his left heel[14] (see Achilles' heel, Achilles' tendon). It is not clear if this version of events was known earlier. In another version of this story, Thetis anointed the boy in ambrosia and put him on top of a fire(火燒版), to burn away the mortal parts of his body. She was interrupted by Peleus and abandoned both father and son in a rage.
費事翻譯,自己自行搵字典了解下。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-17, 01:43 PM   #206
Game Master

大公不滿後世人都當佢係吸血鬼,咁如果元祖亞瑟王(男)被召喚時,會唔會埋怨後世啲人都以為亞瑟王係美少女?

舊 09-11-17, 01:26 AM   #207
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 細路翔 查看文章
其實我真係好想知東出寫ap之前有無上過wiki睇下歷史

到底點解一個劍鬥士會變成G細胞

佢寫小說真係同D網上yy寫手既程度無分別,自己覺得潮>>>>讀者想睇+合乎典古

你話佢走文青路線都算,但佢係寫緊商業作品a
設定佢果個係虚淵

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-17, 01:40 AM   #208
gingq7

註冊日期: May 2008
太多野無解釋/要觀眾自己搵/自己腦補
例如劍鬥士變G細胞究竟係原本個寶具就係咁? 定係比黑方魔改過?
大公上左空中花園戰力連趺幾級究竟係空中花園的能力定係在空中無左地域補正? 定係無左連動畫提都無提的護國之鬼將加成?
迦爾納完全OP, 但完全無回憶etc., 真係唔怕觀眾睇唔明?
齊格個樣變左齊格飛, 真係完全唔打算解釋?

此篇文章於 09-11-17 01:52 AM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-17, 01:49 AM   #209
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
我覺得賣廣告之間,插入傳統英靈能力既圖
大家比較容易明白

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-17, 02:38 AM   #210
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: the fool 查看文章
唔係太明點解カルナ會由體內爆d刺出o黎
無人知點解?
引用:
作者: gingq7 查看文章
太多野無解釋/要觀眾自己搵/自己腦補
例如劍鬥士變G細胞究竟係原本個寶具就係咁? 定係比黑方魔改過?
大公上左空中花園戰力連趺幾級究竟係空中花園的能力定係在空中無左地域補正? 定係無左連動畫提都無提的護國之鬼將加成?
迦爾納完全OP, 但完全無回憶etc., 真係唔怕觀眾睇唔明?
齊格個樣變左齊格飛, 真係完全唔打算解釋?
劍鬥士變G細胞<莎士比亞有講係佢寶具效果
大公上左空中花園戰力連趺幾級<我估幾樣都有
齊格個樣變左齊格飛<神父好似有講過,但果節我聽唔明,唔係太肯定有無關係
可能我之前有睇過本設定資料集(雖然無睇哂,只睇左幾個有興趣o既人),所以都大概知道d設定

舊 09-13-17, 11:23 PM   #211
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
「セガコラボカフェ Fate/Apocrypha」
http://sega-collabocafe.com/fate-apocrypha.html
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 12:26 AM   #212
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

『Fate/Apocrypha』×ローソンが初のタイアップ! ローソン限定描き下ろしイラストが初登場&リツイートキャンペーン実施
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 01:18 AM   #213
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
TVアニメ『Fate/Apocrypha』次週放送は、ジークとルーラーのナレーションで1stクールを振り返る第12.5話「聖杯大戦開幕編」

■第12.5話「聖杯大戦開幕編」
TOKYO MX 2017年9月23日(土) 24:00~
BS11 2017年9月23日(土) 24:00~
群馬テレビ 2017年9月23日(土) 24:00~
とちぎテレビ 2017年9月23日(土) 24:00~
MBS 2017年9月26日(火) 28:00~
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 04:25 AM   #214
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
貞德有令咒係咪Ruler o既特權?
同埋紅軍d master無左令咒係瓜左定俾神父搶左?
神父話等左60年,佢點keep住現界?

舊 09-17-17, 07:26 AM   #215
細路翔
The One

由動畫版睇多次,越睇越唔明點解東出可以寫得咁難睇

依個仲已經係要有編輯幫佢執過GE版本

英國說大家抱團死
舊 09-17-17, 07:36 AM   #216
細路翔
The One

引用:
其實跟設定的話猩猩聖女一開令咒大公應該會即刻趴係度,ruler令咒>>>>master令咒

如果唔係憑咩去要班牛鬼蛇神聽話唔搞事?

但東出係為左"自己心目中既潮指數"可以寫下一頁時就吃書既職業寫手(笑

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-17-17 07:40 AM 被 細路翔 編輯。
舊 09-17-17, 08:47 AM   #217
利家
Game Master

三流既鯖竟係吸血鬼既天敵www

舊 09-17-17, 09:46 AM   #218
鐵之侍

大公下場真慘,果然是幸運f.......

倒是如果能出個ap前傳說說天草在第3次的事應不錯

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 01:12 PM   #219
Game Master

引用:
Yes。對住每個Servant佢有2個令咒可以用,今次佢總共可以有14個令咒。

引用:
同埋紅軍d master無左令咒係瓜左定俾神父搶左?
搶走咗。如果強行殺死佢哋,佢哋嘅Servant會即刻察覺到,所以只能咁樣靜靜雞用催眠去令佢哋「自願」放棄令咒。

引用:
神父話等左60年,佢點keep住現界?
下集應該會解釋。

回憶中知道神父係身為愛因茲貝倫嘅Servant,個Master又係一個同愛麗(伊莉雅老母)一模一樣面貌嘅人造人。

引用:
由動畫版睇多次,越睇越唔明點解東出可以寫得咁難睇

依個仲已經係要有編輯幫佢執過GE版本

其實跟設定的話猩猩聖女一開令咒大公應該會即刻趴係度,ruler令咒>>>>master令咒

如果唔係憑咩去要班牛鬼蛇神聽話唔搞事?

但東出係為左"自己心目中既潮指數"可以寫下一頁時就吃書既職業寫手(笑
唔好意思,睇咗閣下呢幾個禮拜不斷以來對呢套嘢嘅批評,可能我對呢啲「爛橋」嘅接受門檻比閣下低好多,但我完全感受唔到呢套係咪真係如你形容得咁差勁囉。

你如果話攞嚟同ufo比就當然無得比啦,不過以獨立故仔嚟講我覺得尚算好睇。起碼好過2006年Deen版我已經收貨。

舊 09-17-17, 01:50 PM   #220
細路翔
The One

deen版係動畫劇本後面出問題
依套係原作已經先天不良

前幾頁兩邊講到打生打死,過幾頁就無記bbq式拎buff圍毆大公

如果唔係fgo幫sony賺左一大舊錢,我好肯定依套野A-1會連作畫都搞得衰過DEEN版F/SN十條街

DEEN版話晒11年前既野我覺得前半段演出無大問題架

英國說大家抱團死
舊 09-17-17, 02:22 PM   #221
Game Master

引用:
deen版係動畫劇本後面出問題
依套係原作已經先天不良

前幾頁兩邊講到打生打死,過幾頁就無記bbq式拎buff圍毆大公
吓?咁嘅出其不意嘅展開就叫做無記BBQ式?冇嘢吓?

大公變成吸血鬼兼同達尼克合體邊忽係CCTVB嘅膠劇公式呀?你係咪太睇得起CCTVB班編劇呀?

舊 09-17-17, 10:27 PM   #222
尼路
The One

BBQ第一時間係想起紅紅綠……
回正,鬼上身係AP特色?

舊 09-17-17, 10:34 PM   #223
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
大公吸血mode咬中從者會點?
被咬中的從者會唔會變成彊屍?
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-17, 10:47 PM   #224
尼路
The One

引用:
作者: freemanl 查看文章
大公吸血mode咬中從者會點?
被咬中的從者會唔會變成彊屍?
照劇情睇應該會

舊 09-18-17, 09:24 AM   #225
細路翔
The One

佢寫到個鮮血傳承好勁架,連超級印度人同腳後跟buff完都可以唔夠大公快真係強度大崩壞

然後係原作大公都係表現得一臉雜魚
其實東出係咪為左致敬紅白機初代惡魔城先將大公第二型態寫成雜魚怪

話說製作組一定係天草廚同阿褔廚,人人都崩過係得依兩位永遠都畫得仔細a

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-18-17 09:42 AM 被 細路翔 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
TYPE-MOON「Fate/Grand Order 終局特異点 冠位時間神殿ソロモン」アニメ化決定!| 第六特異点 前編 8月15日公開! supermanlady 日本動漫畫討論版 225 06-28-23 07:43 PM
sell TYPE-MOON ANIPLEX Fate/stay night Saber~10th 10周年紀念婚紗版 1/7 全新未開 PORTABLE 買賣專區 3 01-06-16 02:44 PM
Type-Moon綜合スレ Vol.2「Fate/ hollow ataraxia」発売中(゚∀゚) [ネタバレ注意] Neloth H-GAMEの部屋 1012 03-10-06 11:16 PM
/TYPE-MOON綜合thread / Fate/stay 熱賣中 / fate人氣人物投票中 Hayami H-GAMEの部屋 1003 11-24-04 09:48 PM
TYPE-MOON「Fate / stay night」公式page公開 Hayami H-GAMEの部屋 2 08-02-03 07:57 PM

現在的時間是 11:31 PM

手機版 | APP版