Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-01-13, 07:01 AM   #126
Viper II
God of Gamer
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
道德哲學

[哲學mode]讓座是一種義務行為定超義務行為?[/哲學mode]
超義務道德,我們只能期待,不能強求

我諗去到諗哲學冇人會理我

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 09:22 AM   #127
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
香港人嘛,
唔讓座唔意外
仲識搵藉口證明仲有半點羞恥心

網絡公審是對是錯好難一概而論,

判罪者係網民而唔係上傳者,
讓座又好痾屎又好
上傳者都只係路見不平尋求網絡公義
性質唔差得好多

如果開審一定要由公眾利益出發,
咁其實人情港女比呢兩個年輕人可憐得多,
明明只係講出大部份香港人既心底話,
性質上同今次事件都幾相似
結果因為花生味濃成為眾矢之的
  但網絡公審往往只係片面之詞,加上審判前已經公開樣貌,根本係未判定先行刑。這種私刑何來公義?

舊 06-01-13, 09:53 AM   #128
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
所以,火車我永遠企卡與卡之間果個位…

舊 06-01-13, 10:15 AM   #129
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
所以,火車我永遠企卡與卡之間果個位…
下次如果有自以為可愛O既__娘要放堆公仔去卡與上之間O既位影相摶LIKE,而你又唔讓位,可能你都會中招O架。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 11:06 AM   #130
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: knight-philip 查看文章
又印證了這自由行非常有效
就算是你們非常非常不滿,但是最終你們不滿的情緒都會用近乎強國人的行為思想去發洩出來
同化又成功了
一句講哂"因為我見到有更無良心的人在此,所以我只要不比他們無良心就可以了"

另外仍然要講多次,你們覺得"無公德沒問題"都請不要說成"無公德都不應該要受責難"
你們覺得"沒問題"的不一定是完全的真理
只要說"我覺得無公德不是問題,我以無公德自豪,你如何責怪我都不會動搖的"就好

當然隨便就放上FB都是另一個問題...
FB本來就陷阱多到爆...親身體驗之後發覺like人,回文都是不做為妙的事
更何況貼文聲討....最多貼貼ACG情報就好
真係勢估唔到以前小學雞都識0既基本禮貌
而家會變左同盲光社果d道德高地
遲早連孝順父母,尊師重道,入屋叫人呢d都要俾人兜口兜面質一句:我唔叫人關你事呀佢又唔會少忽肉

見到大陸通街講文明要禮讓0既廣告,我仲笑佢強國民智未開先要搞咁多宣傳補鑊
而家笑唔出

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 11:06 AM   #131
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Viper II 查看文章
道德哲學

[哲學mode]讓座是一種義務行為定超義務行為?[/哲學mode]
超義務道德,我們只能期待,不能強求

我諗去到諗哲學冇人會理我
如果將呢件事universalize左,就會發現「不讓座」呢件事出現矛盾

1. 每個人返工放工都攰
2. 攰可以作為不讓座的條件
3. 每個人都可以不讓座
4. 每個人返工放工都攰,但每個人都因為攰可以不讓座
5. 行為者目的無法達成

行為者以攰作為不讓座的準則,然而在該準則universalize之後,行為者將因此無法再得到座位。所以在道德上是錯誤的行為。

當然讓座係一種imperfect duties,所以做與不做嘅時候,係根據個人對理想世界嘅達成作為讓與不讓嘅準則。

1. 人人不讓座是好的,我有需要、有位、有得坐;我有需要、冇位、冇得坐。我想活於這種公平的世界
2. 人人都讓座是好的,我有需要,但我會讓更有需要的人坐;我有需要,會有沒有那麼需要該坐位的人讓我坐。我想活於這種公平的世界

舊 06-01-13, 11:14 AM   #132
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: Fean 查看文章
如果將呢件事universalize左,就會發現「不讓座」呢件事出現矛盾

1. 每個人返工放工都攰
2. 攰可以作為不讓座的條件
3. 每個人都可以不讓座
4. 每個人返工放工都攰,但每個人都因為攰可以不讓座
5. 行為者目的無法達成

行為者以攰作為不讓座的準則,然而在該準則universalize之後,行為者將因此無法再得到座位。所以在道德上是錯誤的行為。

當然讓座係一種imperfect duties,所以做與不做嘅時候,係根據個人對理想世界嘅達成作為讓與不讓嘅準則。

1. 人人不讓座是好的,我有需要、有位、有得坐;我有需要、冇位、冇得坐。我想活於這種公平的世界
2. 人人都讓座是好的,我有需要,但我會讓更有需要的人坐;我有需要,會有沒有那麼需要該坐位的人讓我坐。我想活於這種公平的世界
最高個條件唔係"先到先得"?
唔識哲學, 純粹問下.

舊 06-01-13, 11:25 AM   #133
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Gallardo 查看文章
最高個條件唔係"先到先得"?
唔識哲學, 純粹問下.
香港大部分人是3
3.別人先到先拿到,但我覺得沒有人比我更有需要,他應該必須讓座給我。我想活於這種公平的世界

損己行善是好
不損己行善就是惡?

只要自己覺某人值得讓座
人們自然會讓座

值唔值得的定義
人人不同,不要把你的定義套在別人身上之後說不讓座就是錯

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 11:50 AM   #134
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sugihara 查看文章
真係勢估唔到以前小學雞都識0既基本禮貌
而家會變左同盲光社果d道德高地
遲早連孝順父母,尊師重道,入屋叫人呢d都要俾人兜口兜面質一句:我唔叫人關你事呀佢又唔會少忽肉

見到大陸通街講文明要禮讓0既廣告,我仲笑佢強國民智未開先要搞咁多宣傳補鑊
而家笑唔出
咁你點睇「講粗口」呢樣野?小學一樣有教唔應該講。

舊 06-01-13, 11:59 AM   #135
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁你點睇「講粗口」呢樣野?小學一樣有教唔應該講。
所以哩度唔比講粗口
"講粗口唔應該"亦都係社會共識
電視台都唔比出街

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 12:07 PM   #136
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
所以哩度唔比講粗口
"講粗口唔應該"亦都係社會共識
電視台都唔比出街
咁你實際會唔會講?當然,你喺網上面講你成世人一個字既粗口都冇講過,在下都奈你唔何架

此篇文章於 06-01-13 12:10 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 12:09 PM   #137
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
咁你實際會唔會講?
唔講
唔會做D唔鍾意人地做GE野

舊 06-01-13, 12:15 PM   #138
HM

註冊日期: May 2007
粗口呢D睇場合啦,公司唔敢講但平時就實講
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 12:17 PM   #139
神人ではない!新人だ

引用:
唔講
唔會做D唔鍾意人地做GE野
有冇考慮強迫人地唔俾人講?

舊 06-01-13, 12:21 PM   #140
gun2506
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
引用:
作者: pet3 查看文章
香港大部分人是3
3.別人先到先拿到,但我覺得沒有人比我更有需要,他應該必須讓座給我。我想活於這種公平的世界
香港人大多是...

6.只要自己省下一分鐘甚至半分鐘的氣力,就算別人因此受傷,與我何干?

雖然身邊仍然有站在他人立場著想的人...但真的越來越少了:404
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 12:34 PM   #141
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
我搭左十幾年火車地鐵番工番學 (依家做野來回100分鐘左右)
日日搭真係唔會分心/神睇身邊的人,企係我眼前都係咁話... 否則真係有度日如年的感覺 ..
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 12:41 PM   #142
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: pet3 查看文章
香港大部分人是3

損己行善是好
不損己行善就是惡?

只要自己覺某人值得讓座
人們自然會讓座

值唔值得的定義
人人不同,不要把的定義套在別人身上之後說不讓座就是錯
我只係問左個問題,
你係唔係話緊我?

舊 06-01-13, 12:44 PM   #143
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
其實有好多場合都會主動叫人唔好講粗口,比如有小朋友係度。
其實我地而家多左咁多理由,係進化定倒退?

舊 06-01-13, 12:48 PM   #144
神人ではない!新人だ

引用:
作者: liar 查看文章
其實有好多場合都會主動叫人唔好講粗口,比如有小朋友係度。
其實我地而家多左咁多理由,係進化定倒退?
咁你去茶記應該會幾忙
SO FAR,道德係身教,絕大部份香港人一見老人就全體讓座既,MK仔自然一齊讓。
不過在下生活喺香港咁耐都未見過呢個光景。在下由細到大搭小巴D地盤一樣粗口爛舌。
係倒退定根本未出現過?

此篇文章於 06-01-13 12:55 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 12:50 PM   #145
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
咁你實際會唔會講?當然,你喺網上面講你成世人一個字既粗口都冇講過,在下都奈你唔何架
中二時期有講過下(年輕而犯下GE過錯...)
後來一個字既粗口都冇講

先唔理閣下講唔講/多唔多人講
咁你認唔認同"唔應該講粗口"先?

舊 06-01-13, 12:54 PM   #146
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
根本係調返轉,由你講粗口係人情,叫你唔好講係道理喎
即係咁,我都會忍唔住講粗口,但我唔會唔知講粗口係唔0岩,又俾咁多理由,仲要講埋哲學理論呢d黎話俾人知粗口無罪爆粗有理囉

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 01:02 PM   #147
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
中二時期有講過下(年輕而犯下GE過錯...)
後來一個字既粗口都冇講

先唔理閣下講唔講/多唔多人講
咁你認唔認同"唔應該講粗口"先?
人「應該」有講粗口的自由。

舊 06-01-13, 01:05 PM   #148
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Gallardo 查看文章
我只係問左個問題,
你係唔係話緊我?
上半是和你說
下半不是

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 01:07 PM   #149
forumpineapple
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
啱啱上網搵咗陣有個差唔多嘅情況:打尖犯唔犯法?上 google 搵咗一陣,原來唔見有咩法例話唔得嘅。
如果真係唔犯法嘅,我想問下以後有人 post 話呢個呀叔打尖,各位會唔會話「佢無義務排隊喎」?
成個 post 開頭話使唔使 post 相咁嚴重其實無乜問題,你話有原因唔讓都算,但係唔知點解講講下會變咗「佢無義務讓座」所以無問題,呢個先係最大問題。
P.S.:某情況下講粗口係犯法嘅。
forumpineapple 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 01:11 PM   #150
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 44264 查看文章
人「應該」有講粗口的自由。
http://hk.knowledge.yahoo.com/questi...=7006040601059

似乎好多公眾地方都唔講得

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:58 AM

手機版 | APP版