Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 10-02-11, 11:04 PM   #26
安已不
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
引用:
作者: 二伍 查看文章
我有諗過,但係咁突然,驚佢話我只係敷衍做戲
咁你就要花D心機喇
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-11, 11:14 PM   #27
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: stephen1980 查看文章
祝君好運,比d信心自己過去8年時間,同以後對人地好d
引用:
作者: 安已不 查看文章
咁你就要花D心機喇
多謝
盡力,希望帶回好消息
各位有什麼意見也請提出
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-11, 11:17 PM   #28
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
引用:
多謝
盡力,希望帶回好消息
各位有什麼意見也請提出
花、戒指、浪漫,一樣都唔好少 (以上係公司全部女同事都指明一定要有的,應該唔會錯)
但唔好打算用大眾壓力
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-11, 11:27 PM   #29
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
一直以為自己識處理感情事,原來我係唔得囉

背景:剛過拍拖8週年紀念(但係佢話唔記得)
今天女友半通知準備分手,因為已經對其他人心動
之後佢去見佢

我認我衰拖左人8年,但係仲有得救嗎
資料唔充足,未能評估到樓主你的關係到底係告急定無得救。

1. 佢有冇同你講因咩原因令佢對個位「其他人」心動?

2. 你同你女友兩人既性格係點? 相處方式係點? 係呢段關係上面,你認為主導權係你度定係佢度?
引用:
我一直想工作做得比較好時再計劃
3. 呢句證明左你對婚姻有個人能力要求,但到底呢個要求同現實差幾遠? 可以在短期內追到嗎?
萬一追唔到,要你捨棄你既自我要求,又有冇問題?

不過暫時可以做既野唔係冇既...
a. 保持一個距離,俾大家一個冷靜既空間。無可否認,呢一着係挽回關係方面確實兵行險着。
但如果以長遠方面黎計,有可能係一個加分既決定。

b. 雖然上點提到要保持距離,但並不代表你可以省下對佢既擔心。
既然你都識講佢下星期測驗,就從這裡着墨,顯示一個男友應份且洽當的關心吧。

c. 不宜急燥。尤其係當女友主動向你表示佢會那位「其他人」或提及同他的一點一滴之時。
絕對明白呢種情況樓主要面對時會非常不好受,但不慍不燥的定位有機會係佢心目中加分。
當然,並不代表你要表現到愛理不理吧!這點就需要樓主好好拿捏了。

d. 這一點,必須要現在跟她洽商,就是請求她在應付測驗後,給你一個機會跟她認真溝通,試試看有沒有辦法彼此合力挽救這段感情。
但亦請同時做定被拒絕的心理準備。
即或她答應,你就更加需要做到 b點c點所提到的事情,這樣會對會談時的起始氣氛會有幫助。

嗯...其實都係好籠統咁講出呢幾點。事實上可行與否就當然係因人而異,如果再有更多資料而我有空的話,可以再嘗試跟你調整一下攻略方針。

最後一點:世上沒有永不變心的人。即或不能再續情緣,只要能再見亦是朋友,你亦可以有機會再續前緣。最緊要,你可以跟她保持一個好關係,無論後續如何也好。

加油喔!

舊 10-02-11, 11:52 PM   #30
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
我有諗過,但係咁突然,驚佢話我只係敷衍做戲
其實大大之前有冇同你講過想有能力先結婚果D野?

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-11, 11:52 PM   #31
二伍

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
資料唔充足,未能評估到樓主你的關係到底係告急定無得救。

1. 佢有冇同你講因咩原因令佢對個位「其他人」心動?

2. 你同你女友兩人既性格係點? 相處方式係點? 係呢段關係上面,你認為主導權係你度定係佢度?

3. 呢句證明左你對婚姻有個人能力要求,但到底呢個要求同現實差幾遠? 可以在短期內追到嗎?
萬一追唔到,要你捨棄你既自我要求,又有冇問題?

不過暫時可以做既野唔係冇既...
a. 保持一個距離,俾大家一個冷靜既空間。無可否認,呢一着係挽回關係方面確實兵行險着。
但如果以長遠方面黎計,有可能係一個加分既決定。

b. 雖然上點提到要保持距離,但並不代表你可以省下對佢既擔心。
既然你都識講佢下星期測驗,就從這裡着墨,顯示一個男友應份且洽當的關心吧。

c. 不宜急燥。尤其係當女友主動向你表示佢會那位「其他人」或提及同他的一點一滴之時。
絕對明白呢種情況樓主要面對時會非常不好受,但不慍不燥的定位有機會係佢心目中加分。
當然,並不代表你要表現到愛理不理吧!這點就需要樓主好好拿捏了。

d. 這一點,必須要現在跟她洽商,就是請求她在應付測驗後,給你一個機會跟她認真溝通,試試看有沒有辦法彼此合力挽救這段感情。
但亦請同時做定被拒絕的心理準備。
即或她答應,你就更加需要做到 b點c點所提到的事情,這樣會對會談時的起始氣氛會有幫助。

嗯...其實都係好籠統咁講出呢幾點。事實上可行與否就當然係因人而異,如果再有更多資料而我有空的話,可以再嘗試跟你調整一下攻略方針。

最後一點:世上沒有永不變心的人。即或不能再續情緣,只要能再見亦是朋友,你亦可以有機會再續前緣。最緊要,你可以跟她保持一個好關係,無論後續如何也好。

加油喔!
1. 他是她新同事,一齊考入某紀律部隊,據她說,他很純吧,大家都是教徒
2. 其實佢係比較純的,亦係我鍾意佢o既原因,我就比較優柔寡斷吧
主導權在她度吧,8年機會,要飛都不能怨人了
3. 一度很接近目標,又一個唔好彩跌返落黎,而家我都繼續努力,希望有機會兩三年內到M位吧,而家我28歲
a.明白
b.明白
c.我是擔心那人是同事,近水樓台先得月,而家仲係training階段,唔係返緊工,絕對有晒校園feel
d.明白
最後一點.明白
舊 10-02-11, 11:59 PM   #32
綾小路雷太

引用:
1. 他是她新同事,一齊考入某紀律部隊,據她說,他很純吧,大家都是教徒
2. 其實佢係比較純的,亦係我鍾意佢o既原因,我就比較優柔寡斷吧
主導權在她度吧,8年機會,要飛都不能怨人了
3. 一度很接近目標,又一個唔好彩跌返落黎,而家我都繼續努力,希望有機會兩三年內到M位吧,而家我28歲
a.明白
b.明白
c.我是擔心那人是同事,近水樓台先得月,而家仲係training階段,唔係返緊工,絕對有晒校園feel
d.明白
最後一點.明白
咁樣...都幾難搞。
(如果我冇搞錯,女的是基督徒吧?)
所謂「信與不信不能同負一輒」...始終大家都是主內肢體,確實太有吸引力。
不過八年時間,她沒有嘗試邀請過你一起聚會嗎?如有,你的取態又如何了?

又,紀律部隊,係邊一個?講唔講得?警察?

再者,坦白講,就算係近水樓台,也不能怨天尤人啊。

不過我上述點講都好,ABCD,照做左先啦,做左,結果如何也好,至少無悔囉。

呀...我唔記得左問,你28......咁佢呢?

舊 10-03-11, 12:06 AM   #33
二伍

引用:
咁樣...都幾難搞。
(如果我冇搞錯,女的是基督徒吧?)
所謂「信與不信不能同負一輒」...始終大家都是主內肢體,確實太有吸引力。
不過八年時間,她沒有嘗試邀請過你一起聚會嗎?如有,你的取態又如何了?

又,紀律部隊,係邊一個?講唔講得?警察?

再者,坦白講,就算係近水樓台,也不能怨天尤人啊。

不過我上述點講都好,ABCD,照做左先啦,做左,結果如何也好,至少無悔囉。

呀...我唔記得左問,你28......咁佢呢?
他們都是基督徒的
她是最近一年因為工作不順利所以入教會,而我就唔抗拒o既,因為我都返教會學校,只係冇諗過突然要信教

紀律部隊就最好唔講喇,佢講過話佢d職業敏感,唔可以放上網

大家都是今年年底28
舊 10-03-11, 12:09 AM   #34
二伍

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
其實大大之前有冇同你講過想有能力先結婚果D野?
有講過,不過似乎唔太受落
結婚生仔o既野,又唔一定要同錢掛鈎o既
舊 10-03-11, 12:11 AM   #35
綾小路雷太

引用:
他們都是基督徒的
她是最近一年因為工作不順利所以入教會,而我就唔抗拒o既,因為我都返教會學校,只係冇諗過突然要信教

紀律部隊就最好唔講喇,佢講過話佢d職業敏感,唔可以放上網

大家都是今年年底28
1. 知唔知「其他人」咩年紀?「其他人」又知唔知你女友in relationship?

2. [題外話]其實冇話咩突然唔突然,要信既話其實可以好簡單[/題外話]
但係仍舊未到題:你女友係信主後呢一年內邀請過你返教會?又,邀請的取態湧唔湧躍先?@@

舊 10-03-11, 12:14 AM   #36
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
點解會睇到我唔重視?我以家都諗緊該點做
唔識為對方去想, 唔會想令她人幸福, 根本不算喜歡對方!
我是她家人, 早叫她飛你!!!

真正愛你女人, 不是要你d xx物物, 是要你的承諾!
而且, 不是口講的, 是看得見的表現!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-11, 12:17 AM   #37
二伍

引用:
1. 知唔知「其他人」咩年紀?「其他人」又知唔知你女友in relationship?

2. [題外話]其實冇話咩突然唔突然,要信既話其實可以好簡單[/題外話]
但係仍舊未到題:你女友係信主後呢一年內邀請過你返教會?又,邀請的取態湧唔湧躍先?@@
我見過佢,我估係25-27度
全世界都知in relationship, facebook寫晒
佢將所有同事add晒

佢有叫我返,但係我就冇返,是報應吧
舊 10-03-11, 12:18 AM   #38
綾小路雷太

引用:
作者: KIM 查看文章
唔識為對方去想, 唔會想令她人幸福, 根本不算喜歡對方!
我是她家人, 早叫她飛你!!!

真正愛你女人, 不是要你d xx物物, 是要你的承諾!
而且, 不是口講的, 是看得見的表現!
金爺又唔駛咁勞氣~.~
樓主似乎係極端實幹型...上面佢又提過自己優柔寡斷
佢真心想過到自己個關先至諗結婚呢步者

不過順道講句:樓主其實係咪一直都太堅持自己的意念,而冇諗過同女孩子尋求妥協的中間點了?@@

引用:
我見過佢,我估係25-27度
全世界都知in relationship, facebook寫晒
佢將所有同事add晒

佢有叫我返,但係我就冇返,是報應吧
EM ...假設你目測無錯,我諗女孩子有機會係貪新鮮。
全同事都知佢IN RELATIONSHIP...咁即係代表就算佢要散都仲有時間差追返個差距既
可能唔算太悲觀。

又唔需要講到報應咁差,我所認知的那個祂並不是那種小器的神啦

此篇文章於 10-03-11 12:20 AM 被 綾小路雷太 編輯。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-11, 12:18 AM   #39
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
有講過,不過似乎唔太受落
結婚生仔o既野,又唔一定要同錢掛鈎o既
會唔會女方已經係想結婚?

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-11, 12:23 AM   #40
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
金爺又唔駛咁勞氣~.~.....
你咪成日亂估我啦! 我一點情緒也沒有!
大家分享之麻~! 我有自己意見, 不需要他人接受與否!
我呢方面很清晰~! 我不會婆婆媽媽!!!

舊 10-03-11, 12:25 AM   #41
綾小路雷太

引用:
作者: KIM 查看文章
你咪成日亂估我啦! 我一點情緒也沒有!
大家分享之麻~! 我有自己意見, 不需要他人接受與否!
我呢方面很清晰~! 我不會婆婆媽媽!!!
估錯都唔駛入得咁大力者
估野呢家野,一係岩,一係錯架啦

舊 10-03-11, 12:27 AM   #42
二伍

引用:
EM ...假設你目測無錯,我諗女孩子有機會係貪新鮮。
全同事都知佢IN RELATIONSHIP...咁即係代表就算佢要散都仲有時間差追返個差距既
可能唔算太悲觀。

又唔需要講到報應咁差,我所認知的那個祂並不是那種小器的神啦
8年前,佢失戀後同ex拖拖拉拉左一個月就同我一齊了,時間差是不適用的
今晚開始祈禱吧

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
會唔會女方已經係想結婚?
可能係由想結變到唔再想結
引用:
金爺又唔駛咁勞氣~.~
樓主似乎係極端實幹型
不過順道講句:樓主其實係咪一直都太堅持自己的意念,而冇諗過同女孩子尋求妥協的中間點了?@@
我舊上司都係咁評價我
可能真係要向現實妥協了

金爺,你罵得對的
舊 10-03-11, 12:31 AM   #43
綾小路雷太

引用:
8年前,佢失戀後同ex拖拖拉拉左一個月就同我一齊了,時間差是不適用的
今晚開始祈禱吧
八年前她不是基督徒,八年後她是,單是這點,就已經有變化的可能。

怎樣也好,先求自己的心能得平安,大於其他一切吧。
「你要保守你的心,勝過保守一切。因為一生的果效,是由心發出。」
既然你會選擇用祈禱作為面對的其中一個方法,就記得將這句銘記於心了。
(雖然我知係金爺面前耍金句實在係斑門弄斧,但作為反面教材的人版我算是有幾分說服力的
引用:
可能係由想結變到唔再想結
我舊上司都係咁評價我
可能真係要向現實妥協了
與其妥協,不如嘗試從中學習接納,並學習隨機應變吧。
引用:
金爺,你罵得對的
那就要受教

舊 10-03-11, 12:43 AM   #44
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
當對方坦白同你"介紹"新歡,
其實情況好危殆...

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-11, 12:53 AM   #45
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: 才子 查看文章
其實情況好危殆...
祝福對方吧!!!

舊 10-03-11, 01:19 AM   #46
二伍

引用:
其實情況好危殆...
我會做好心理準備祝福她的
舊 10-03-11, 02:15 AM   #47
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
問佢仲想唔想同你一齊努力啦
得既就結婚

舊 10-03-11, 02:45 AM   #48
綾小路雷太

引用:
作者: 某F 查看文章
問佢仲想唔想同你一齊努力啦
得既就結婚
咁簡單就好嚕...~_~

舊 10-03-11, 02:55 AM   #49
麥C
專業R水吹

PSN  IDmaxcmwong
引用:
其實情況好危殆...
同樣可以解讀成"我希望你能重視我"
要放棄8年感情唔係易容的事

想工作做得比較好時再計劃唔係問題
問題係你個計劃入面有冇佢係度
現在同將來
有冇佢所想所要的

舊 10-03-11, 03:04 AM   #50
綾小路雷太

引用:
作者: 麥C 查看文章
同樣可以解讀成"我希望你能重視我"
要放棄8年感情唔係易容的事

想工作做得比較好時再計劃唔係問題
問題係你個計劃入面有冇佢係度
現在同將來
有冇佢所想所要的
與其講「有冇佢係度」,個人覺得修正成「有冇佢份參與規劃」我諗會貼切得多

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:22 AM

手機版 | APP版