Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-04-19, 03:25 PM   #426
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
スーパーロボット大戦T | PS4 NS | 2019年3月20日

FF去alpha1進步太大,睇到滿滿嘅誠意,真心神作

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 01-04-19, 03:27 PM   #427
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: HM 查看文章
終於有個似樣既答案

一樣係回憶補正加成

當時PS1最後一隻
重點係每隻機體都多咗好多動作同cut in

GC同xbox都有重戰機
不過3D好脫力
xbox加入咗駕駛員cut in好似好D
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-19, 03:31 PM   #428
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
スーパーロボット大戦T | PS4 NS | 2019年3月20日

引用:
作者: aquarius 查看文章
一樣係回憶補正加成

當時PS1最後一隻
重點係每隻機體都多咗好多動作同cut in

GC同xbox都有重戰機
不過3D好脫力
xbox加入咗駕駛員cut in好似好D

Alpha外傳最正WZC重新畫過,有新古蘭修,Hi nu , X/Turn A同斬艦刀

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 01-04-19, 03:33 PM   #429
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: シェンムー 查看文章
情意結問題
同埋最重要係Alpha1-3好似無乜remake必要

alpha系列先係最應該remake果個
而家只係無條件remake
一日未傾番GR版權,一日都無條件remake
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-19, 03:50 PM   #430
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

你remake係想故仔都改埋?Alpha1-3畫面我覺得已經夠了
剛打完alpha3更覺
系統又係好玩過啲新作
如果remake alpha我驚會頹過原作

F cut戰鬥畫面都無..........

舊 01-04-19, 04:19 PM   #431
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
FF去alpha1進步太大,睇到滿滿嘅誠意,真心神作

當年完全冇諗過啲機體可以咁樣郁法

依家啲畫面華麗而偷格,望得多都厭
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-19, 04:24 PM   #432
HM

引用:
你remake係想故仔都改埋?Alpha1-3畫面我覺得已經夠了
剛打完alpha3更覺
系統又係好玩過啲新作
如果remake alpha我驚會頹過原作

F cut戰鬥畫面都無..........

你一定係唔記得左alpha2臨時抽起BF團既慘況
舊 01-04-19, 10:10 PM   #433
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Tdot 查看文章
點解我認為alpha 和alpha外傳正d?
淨計主角機BGM已經係高峰之作

當年真實系第一關都已經出嚟
重以為仍用Time to come...

之後轉MK.III 首ACE ATTACKER有出埋歌詞版
記憶中由兩個女唱

Remake
隻W加番語音的話,我買

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 01-04-19 10:16 PM 被 Tano 編輯。
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-19, 10:15 PM   #434
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
近來原創bgm都差左好多
冇乜特色冇乜深刻印象
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-19, 10:21 PM   #435
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
冇乜特色冇乜深刻印象
由手機版發出
淨Alpha1 SRX隊一人一首新BGM已經要讚
這裡應該有人記得 新機戰

主角群計
手提機GBA三隻主角不過不失

NDS W之後明顯開始走下坡

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-19, 10:27 PM   #436
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
Z係最後佳作,Z2同3係垃圾
太多得寺田自己先明既設定
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-19, 10:56 PM   #437
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Z2好玩,00/W/Lulu TV版做得好足,又第一次有三一世界最後之日
畫面cut in 正到不得了

Z3上半就算了,下半都可以
要講HD後嘅機戰,第二次OG正到不得了
其他唔玩唔係損失

此篇文章於 01-04-19 11:06 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-19, 11:05 PM   #438
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Del.....

舊 01-04-19, 11:12 PM   #439
真!DC
Banned User
奉行我道

Z系列除左破界篇都鐘意
破界篇劇情太拖又多次元獸
Z1畫面又係一次大進化
有對空對地唔同擊動作有動畫式cutin
由手機版發出
舊 01-04-19, 11:27 PM   #440
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

08年 Z1當年個standard應該係for ps3
不過ps3裝機數不足出左係ps2度
而家睇返畫質根本就HD
難度適中,個小隊又好玩

舊 01-05-19, 01:33 AM   #441
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
冇乜特色冇乜深刻印象
由手機版發出
都唔係既, V既raise the anchor我覺得好高水準,我後期當正佢係主題曲咁播
X 女主角第2首都好聽既,
只不過係其他過場呀版圖呀果堆BGM差唔多由Z開始就不停兼用
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-19, 01:38 PM   #442
gananika
Junior Member

註冊日期: Jan 2019
常常偷看你們談論,看到Z1終於忍不住去註冊個賬號說一句,
當年看著節子將近哭出來的戰鬥演出,我人也是差不多要哭出來

另外怎沒人提起OGDP,雖然這影片簡體字但它選得比較好,
有時間請看到尾段,縮退砲的表現手法比後來的OGMD還好

此篇文章於 01-06-19 03:24 PM 被 gananika 編輯。 原因: 改連結成貼影片
gananika 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-19, 02:08 PM   #443
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
冇咩突破冇動力再玩
玩番PS2以前果堆都夠
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-19, 02:11 PM   #444
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
戰鬥畫面先係咋
故事Z其實唔太得 名倉D衰野出晒黎:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-19, 02:20 PM   #445
真!DC
Banned User
奉行我道

Z系列故事我鍾意原創主線部分
估下邊個係Sphere reactor有咩代價幾有趣
Z3將Z1個變態扭轉做救世者
我好鍾意
版權作劇情Z1幾好,之後震到好亂

舊 01-06-19, 04:54 PM   #446
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
我好鍾意
Z2我個人幾鐘意再生篇 ZERO SYSTEM同CB之間既關係

反而Z3除左時獄篇 真假老馬對決同成班一齊推石外冇乜特別印象深刻⋯(其實都夠啦?)

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-19, 08:31 PM   #447
HM

Z系列既問題根本係出係Z2身上
成個故事係Z2係無進展過
Z1同Z3之間好多連接位
唯獨Z2係離晒題,無提過時空修復同一萬二千年輪迴相關既野
寺田係天獄訪談Z系列中途有某d原因而大改方向
我相信個問題出係Z2度
當年笨大應該有介入過,要求加一堆果個時候熱門既機人動落去
然後加太多,亦有部分駁唔埋本來Z1
變左要開多個ADW世界去講果堆新參戰作品
Z3又因為笨大要求要加FMP
變左時獄要晒好多時間將FMP由頭講起
變左天獄要趕收工咁解謎 - 一大堆一大堆由Z1開始埋,但Z2無機會解,逼住Z3要急急腳講完既伏線
Z3係好多問題,但我會比較諒解,亦唔會將過失完全推落名倉一個身上
BTW創聖EVOL呢個咁爛既局都俾佢救到呢點已經要俾高評價
當年你話河森有心玩寺田我可能會信
唯一藥石無靈既其實真係得EVA Q
由手機版發出
舊 01-06-19, 08:34 PM   #448
HM

另外
而家仲係諗唔通
當年Z3咩野原因會抽起超獸機神
我唯一諗到就係當年笨大有人想整古寺田
由手機版發出
舊 01-06-19, 08:38 PM   #449
HM

引用:
我好鍾意
講到原創劇情
Z1可能驚未必出到落去,唔敢俾御史出黎都可以理解
其實Z2就要俾班御史出場,同開始描寫佢地
喜怒哀樂都可以用唔同方式出場(敵人,協力者,NPC...etc)
最後Z3先一口氣爆晒4件真身個震撼大好多
由手機版發出
舊 01-06-19, 10:40 PM   #450
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
z2其實都寫左個人見人愛既苦勞哥
破界既悶又反襯出再世既高潮
反而就係要夾硬寫ubw既人走哂過去罰企仲難睇
z2其實應該叫外傳獨立返出黎
z3叫完結篇就合理好多
由手機版發出
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Dragon Ball Xenoverse 2 | PS4, XB1, NS | PS4 DBX2 DX版 11月22日發售 steve 電視遊戲討論版 198 03-11-22 06:04 PM
[多機種] 魔界戰記Refine | PS4, NS neo2046 電視遊戲討論版 1 04-19-18 10:20 PM
[多機種] スーパーロボット大戦 X | PS4,PSV | 發售中 chow263 電視遊戲討論版 521 04-19-18 12:04 AM
[多機種] Birthdays the Beginning︱PS4/NS/PC 安安 電視遊戲討論版 9 01-09-18 07:32 PM
[多機種] L.A. Noire︱NS/PS4/XB1 安安 電視遊戲討論版 33 11-13-17 10:37 PM

現在的時間是 12:43 PM

手機版 | APP版