Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-13-19, 06:54 PM   #526
SUNLOK
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: pet3 查看文章
那只是得機戰Z 自己咁叫
這問題在Z時已經討論過

在機戰Z之前 一直真龍的設定集和圖和動畫都是叫真龍
不是真三一龍

而Z 不是原作
當然你可以選擇強姦原作
其實有樣野諗左好多年,點解唔直接將成個Getter大決戰搬入機戰度,至少故事上好多野可以寫,人物同機都較多(Getter號同Getter斬到依家都未入過機戰),起碼好過最後之日玩到爛都繼續用。

不過今次入Shin Getter Dragon 真係千估萬估都估唔到,仲以為大決戰已經被官方遺忘左。

但睇pv見到隼人用果陣塊面係冇傷痕,仲係13年前版本,即係有機會連號,溪,凱呢三個角色都鬼隱埋? (劇情上諗唔到佢點編,有shin getter dragon就應該唔會有shin dragon,咁阿號佢地變左冇機用,定格硬俾shin getter佢地用算?)
SUNLOK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-19, 07:24 PM   #527
GoblinSlayer
Junior Member

註冊日期: Nov 2018
引用:
那只是得機戰Z 自己咁叫
這問題在Z時已經討論過

在機戰Z之前 一直真龍的設定集和圖和動畫都是叫真龍
不是真三一龍

而Z 不是原作
當然你可以選擇強姦原作
如果兩部機完全不一樣,我一定會當係兩部機
但大決戰版的真三一龍只係將OVA真龍改左下半身
其實都係個人看法,不會有答案,反正原作者已死……

引用:
作者: SUNLOK 查看文章
其實有樣野諗左好多年,點解唔直接將成個Getter大決戰搬入機戰度,至少故事上好多野可以寫,人物同機都較多(Getter號同Getter斬到依家都未入過機戰),起碼好過最後之日玩到爛都繼續用。

不過今次入Shin Getter Dragon 真係千估萬估都估唔到,仲以為大決戰已經被官方遺忘左。

但睇pv見到隼人用果陣塊面係冇傷痕,仲係13年前版本,即係有機會連號,溪,凱呢三個角色都鬼隱埋? (劇情上諗唔到佢點編,有shin getter dragon就應該唔會有shin dragon,咁阿號佢地變左冇機用,定格硬俾shin getter佢地用算?)
好大可能只係借用人物,故事完全老作
PV 出現的龍馬對隼人感覺不像是原作出現的場景
GoblinSlayer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-19, 07:40 PM   #528
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
如果有日笨大想出getter號超合金就會加了
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-19, 07:44 PM   #529
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
https://v-storage.bandaivisual.co.jp...er_dragon.html
當我無講過
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-19, 08:13 PM   #530
wailala19
Insane Gamer
=. ="

註冊日期: Oct 2011
PSN  IDAhhh567
我只想知NS版同PS4版分別有幾大...如果畫質同loading時間差不多既今次可能買NS版

此篇文章於 01-13-19 08:15 PM 被 wailala19 編輯。
wailala19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-19, 08:22 PM   #531
カンザキ
Senior Gamer
自宅警備員

註冊日期: Apr 2013
引用:
作者: GoblinSlayer 查看文章
如果兩部機完全不一樣,我一定會當係兩部機
但大決戰版的真三一龍只係將OVA真龍改左下半身
其實都係個人看法,不會有答案,反正原作者已死……
其實當年本三一全書入面原作者自己都有講過真三一龍係由三一龍進化
至於外型問題, 反正ova隻真龍外型都有少少似原作漫畫版隻ウザーラ, 所以個人覺得唔需要深究嘅~

Fate/GO
村人A
ID: 650137825

此篇文章於 01-13-19 08:24 PM 被 カンザキ 編輯。
カンザキ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-19, 11:17 PM   #532
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: wailala19 查看文章
我只想知NS版同PS4版分別有幾大...如果畫質同loading時間差不多既今次可能買NS版

NS版可以拎出街玩
不過唔知有無得入歌
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 01:08 AM   #533
matsuurakit

註冊日期: Jun 2010
PSN  IDKitKit0321
引用:
作者: wailala19 查看文章
PS4: FPS穩 + 可以自己入歌

NS: 方便攜帶 + 可以自己入歌
matsuurakit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 07:38 AM   #534
GoblinSlayer

註冊日期: Nov 2018
引用:
作者: カンザキ 查看文章
其實當年本三一全書入面原作者自己都有講過真三一龍係由三一龍進化
至於外型問題, 反正ova隻真龍外型都有少少似原作漫畫版隻ウザーラ, 所以個人覺得唔需要深究嘅~
世界最後之日入面好多設計係NETA石川賢其他漫畫的角色
真龍下半身是NETA漫畫版隻ウザーラ
龍馬的衣著是NETA魔獸戰線的來留間慎一
不知道是不是今川的主意

此篇文章於 01-14-19 07:41 AM 被 GoblinSlayer 編輯。
GoblinSlayer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 01:24 PM   #535
HM

註冊日期: May 2007
PS4有罪大既規制政策
NS無咩點自我規制
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 01:44 PM   #536
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
最怕佢整果時已經遷就ps版連NS都自閹埋
不過都打算買NS玩
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 02:01 PM   #537
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
最怕佢整果時已經遷就ps版連NS都自閹埋
不過都打算買NS玩
由手機版發出

睇到釘宮會搖
就應該ok

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 02:02 PM   #538
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
先訂兩隻,玩偷跑得快的

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 02:07 PM   #539
yorkyork

註冊日期: May 2010
引用:
作者: GoblinSlayer 查看文章
世界最後之日入面好多設計係NETA石川賢其他漫畫的角色
真龍下半身是NETA漫畫版隻ウザーラ
龍馬的衣著是NETA魔獸戰線的來留間慎一
不知道是不是今川的主意

咁石川賢世界最後之日個時都未過身既,
可能佢都會比下意見
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 02:10 PM   #540
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
NS版(本來諗住唔玩,見到真三一龍即刻想玩下)
我唔介意搖唔搖,鍾意用嘅機體都喺男性渣,主角都喺男主
(嚴格黎講鍾意機人多過囡)
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 03:30 PM   #541
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
其實以上有關三一的Post都見到機戰其中一個問題 - 唔同Fans有唔同expectation

- 好熟套動畫就希望故事細節跟得足原著 (唔係負面, 比我都會)
- 有d就不求佢有故事,套動畫有得出就開心 (利申:我)
- 有d故事出多幾次,唔熟/唔特別喜愛就有閒言 (e.g 0083的 「又比人搶gp02?」 haha)
- 另外有d動畫唔係個個睇過 / 同樣覺得佢好正,又好易有落差 (e.g 機戰有Cowboy Becop係外國site好熱烈討論)

再加埋原著character / 劇情的fans ,系統等等大家唔同意見,真係難攪
由手機版發出
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-19, 07:24 PM   #542
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
我只求本身原著故事重現度,機戰原創劇情/crossover野我無乜所謂
所以Z2我濕晒

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 01-14-19, 08:19 PM   #543
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
其實以上有關三一的Post都見到機戰其中一個問題 - 唔同Fans有唔同expectation

- 好熟套動畫就希望故事細節跟得足原著 (唔係負面, 比我都會)
- 有d故事出多幾次,唔熟/唔特別喜愛就有閒言 (e.g 0083的 「又比人搶gp02?」 haha)
- 另外有d動畫唔係個個睇過 / 同樣覺得佢好正,又好易有落差 (e.g 機戰有Cowboy Becop係外國site好熱烈討論)

再加埋原著character / 劇情的fans ,系統等等大家唔同意見,真係難攪
由手機版發出
有喜歡的動畫就會想玩,一隻機戰咁多作品,點都會有一兩套鍾意
我比較鍾意佢地crossover,因為好多作品有兩似世界觀,兩似人物性格咁
其實入得機戰都好難會唔改完著而溶合落主線,除非好似創界山咁,成個故事為住佢轉啦
而且有好多有遺憾嘅結局都希望可以借機會完滿下
所以好想A/Z入機戰比返個好結局白毛,至少唔好坐監咁慘,到最後吉都無
而且最正係有某啲敵役會加入,
其實未睇過嘅動畫用落啲機體覺得很帥會再追番,好似神魂合體之類
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-19, 02:29 AM   #544
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
有喜歡的動畫就會想玩,一隻機戰咁多作品,點都會有一兩套鍾意
我比較鍾意佢地crossover,因為好多作品有兩似世界觀,兩似人物性格咁
其實入得機戰都好難會唔改完著而溶合落主線,除非好似創界山咁,成個故事為住佢轉啦
而且有好多有遺憾嘅結局都希望可以借機會完滿下
所以好想A/Z入機戰比返個好結局白毛,至少唔好坐監咁慘,到最後吉都無
而且最正係有某啲敵役會加入,
其實未睇過嘅動畫用落啲機體覺得很帥會再追番,好似神魂合體之類
革命機救番哂成TEAM人⋯⋯

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-19, 10:56 AM   #545
HM

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章

由手機版發出
而家每次新機戰出之前都會盡量補完未睇既原作
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-19, 08:55 PM   #546
pet3
The One

剛剛在準備機戰T 的音樂時 去到OST3時
我發現了一個慢了20年知道的事實
G 高達 op 原來有中文版
而且是日本動畫官方出的 不是TVB 作果種

我之前以為得香港觀光歌和繁星的詩篇是中文

之後在google一找
-------------------------------------
嘩!!!竟然過左9年先發覺...
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=73037

---------------------------------

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 01-15-19 09:41 PM 被 pet3 編輯。
舊 01-15-19, 09:25 PM   #547
高級嘍囉
Crazy Gamer

3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
有中文版的是OP1吧。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-19, 09:42 PM   #548
pet3
The One

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
有中文版的是OP1吧。

但原來tvb無播過

FGO 目標預算
舊 01-15-19, 10:07 PM   #549
高級嘍囉
Crazy Gamer

3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:

但原來tvb無播過
我嘅企喺動畫租帶舖出面睇字幕版嘅。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-19, 05:48 PM   #550
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Dragon Ball Xenoverse 2 | PS4, XB1, NS | PS4 DBX2 DX版 11月22日發售 steve 電視遊戲討論版 198 03-11-22 06:04 PM
[多機種] 魔界戰記Refine | PS4, NS neo2046 電視遊戲討論版 1 04-19-18 10:20 PM
[多機種] スーパーロボット大戦 X | PS4,PSV | 發售中 chow263 電視遊戲討論版 521 04-19-18 12:04 AM
[多機種] Birthdays the Beginning︱PS4/NS/PC 安安 電視遊戲討論版 9 01-09-18 07:32 PM
[多機種] L.A. Noire︱NS/PS4/XB1 安安 電視遊戲討論版 33 11-13-17 10:37 PM

現在的時間是 08:02 AM

手機版 | APP版