Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-04-18, 11:34 AM   #76
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 尼路 查看文章
唔同意,創作係為左俾人睇,完全唔理讀者/觀眾感受咁無必要發表,自己收埋自HIGH咪得……
而且商業野人地俾錢的,太突破唔理人感受拍到無人明/超少人明咁就自己拎來,唔係個個都王家衛,個世界亦無必要要咁多王家衛……而最慘係依家好多都以為自己係王家衛結果做Tommy都唔知……(最簡單一句就係你王道都咪搞好就唔好想突破啦,基本功來的啊。)
好多名導本身就係因為自HIGH而有人鍾意先出名, 講真....只拍商業片搵錢唔難, 但係好多時冇左個人風格, 你地成日追捧名導本身就係因為只拍自己想拍東西先有人賞識~

當然個導演本身未夠班...自HIGH完就真係自HIGH ONLY ~ XD

此篇文章於 04-04-18 11:42 AM 被 Eking 編輯。
Eking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 02:38 PM   #77
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
遲左去睇... 好多彩蛋得自己同幾個人識笑, 反而唔覺係笑位就大把人笑
引用:
作者: Rance 查看文章
好O岩我地呢個年紀ACG迷睇,好感動
比景甜搶哂D IMAX場真係好唔抵....

我重以為

我重以為個世界無哂警察,四圍放無人機殺人都無人理
我覺得呢個都係彩蛋之一, 以前好多戲都係咁

比景甜搶哂IMAX場真係好唔抵+2

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 04-04-18 02:43 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 02:39 PM   #78
YOSHIKI SNAKE
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: ゆり 查看文章
點解高達出場果下唔係講俺がガンダムだ

好好睇 冇點冷場

頭先yoho睇imax都幾次睇睇下有人拍手
由手機版發出
阿寶就好似無講過,但係佢講嗰句全句就似G高達杜門叫高達出黎嗰句。

舊 04-04-18, 03:18 PM   #79
王小虎

註冊日期: Apr 2002
其實覺唔覺佢唔係講緊VR,而係講緊手機?

因為套戲一開始個VR裝備係要喺個全方位跑步機或者吊線上用的,高級d用個360按摩椅,但一開始又見到有d又喺個廳玩,有d喺公司玩。

後段有一幕全街人戴住VR頭套周街走,如果係真VR根本冇可能,唔車死都仆死。我覺得係特登拍出來諷刺而家d人一路行路一路玩手機(之前睇荒木呂飛彥有個短篇講玩手機衝地鐵軌的寫到應一應)。

沉迷手機、社交網絡、虛擬世界、搏like,其實佢唔係講緊咩未來野,而係已經發生緊的世界。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-18, 08:48 PM   #80
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
好好睇…
彩蛋

主角Oasis個屋企有張poster,係「回到未來」入面個黑人市長黎。
當然主角架車係「回到未來」個架。
而女主角架電單車係日本動畫Akira主角用個架!
遊戲角色真係好多,見到Ryu、春麗、Halo、Batman Arkham Knight,Overwatch…
Credit見到SEGA,但我睇第一次發現唔到Sonic…
女角第一次叫男主角做Marty Mcfly,係「回到未來」個主角名。

可能版權問題…
高達出場,只講「俺のガンダム」
其中一位主角日本戰友叫Daito…可能影射現實既Street Figther既e-sports Pro Gamer Daigo

原來連Hello Kitty都有…
https://www.youtube.com/watch?v=56hD4vWMsuU

此篇文章於 04-04-18 09:06 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 12:44 AM   #81
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 信長 查看文章
套戲係主題搵「彩蛋」
正常攻略法,一定走漏眼, 正如你唔了解製作者用心,背後原因,線索放係面前,都睇唔到
真FANS 先完成到,好合理,老闆最尾感受到主角付出,都唔開槍
套入各種彩蛋, 如果高達迷,睇過大鐵人,閃靈... 睇得特別入戲

VR game 同電影都係好多同曲之妙,都係暫時抽離現實,投入不同世界
代入做game= 做電影, 睇得出以上各彩蛋,真係莫名興奮, 閃靈那段高招, 有睇過同無睇過的觀眾,都各自有唔同感受,都係會有驚喜
睇到個酒店大堂, 真係不得了, 現實中寇比力克同史匹堡都係好朋友,重現閃靈場口,幾有意義
某程度,入場睇都係同製作者互動,睇電影之餘,主角有主角搵彩蛋,觀眾有觀眾搵彩蛋,笑~~

..............
佢地想講,都係果D ,
朋友,愛人,現實更重要

資源量太多.無消化個前設故事.睇wiki 補,
即係另一合夥人Morrow,覺得D玩家太投入,唔健康,同老婆死左,所以拆夥?
Halliday 係唔太識表達自己,不過都有重視的朋友,愛人,憾事
人生走到盡頭,將佢化成線索,3個線索都係現實中先解拆, 個個傻仔玩家係game入面死打爛打,一定搵唔到線索

真正的KEY 係Halliday本人, 好慘,人死左都想比人關心
我覺得老細以前都係鐘意game ge 唔係都唔會去做阿四見到主角攞到彩蛋又點會忍心
Halliday我覺佢係想透過自己令人明白現實先係重要
同埋佢係唔係未死 D對白回答真係令人覺佢未死

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 08:49 AM   #82
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 王小虎 查看文章

因為套戲一開始個VR裝備係要喺個全方位跑步機或者吊線上用的,高級d用個360按摩椅,但一開始又見到有d又喺個廳玩,有d喺公司玩。

後段有一幕全街人戴住VR頭套周街走,如果係真VR根本冇可能,唔車死都仆死。我覺得係特登拍出來諷刺而家d人一路行路一路玩手機(之前睇荒木呂飛彥有個短篇講玩手機衝地鐵軌的寫到應一應)。

沉迷手機、社交網絡、虛擬世界、搏like,其實佢唔係講緊咩未來野,而係已經發生緊的世界。
擺到明講緊VR LA...

依家唔會講手機架LA, 成套戲講到明係末來遊戲跟人同環境問題

同埋响嗰個時代全民兼通街玩無線VR已經唔係新鮮野, 要投入返個電影故事, 唔好同現在做對比.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 10:02 AM   #83
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
我覺得老細以前都係鐘意game ge 唔係都唔會去做阿四見到主角攞到彩蛋又點會忍心
......

我都覺未死. 原著唔知唔都係咁
腦補我估Halliday 都唔在乎錢, 只係想搵繼承人,要玩得勁之餘,同明白佢製作人的理念

1)賽車-會靈活變通,不會盲目達到目標
2)閃靈舞會- 要有踏出去的勇氣,包括在現實世界,不要有遺憾
3)打機- 保持打機的初心,享受遊戲樂趣,只要有呢份熱情,綠洲就唔會變質

此篇文章於 04-05-18 10:05 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 10:13 AM   #84
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
引用:

唔知點解,我睇到犴角,就諗起依家殺雞取卵既手遊課營運商w

無論vr定手遊,反思打電玩態度係幾有意思。打機係為玩而唔係輸贏,又好似講緊白金獎盃www

舊 04-05-18, 07:58 PM   #85
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
我諗正如15 20年前就算個個都開始上網用手機,當時都唔會諗到 上網同手機 可以讓大家 訓到半夜醒左都要睇下IG FB,無左手機會覺得唔自在生活唔到;電影有限時間下,再努力描寫VR點樣讓人覺得「無左佢生活唔到」,都唔會真係Get到,借VR個殼去套番手機/網絡等「問題』,反而會有點實則共嗚
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 08:47 PM   #86
王小虎

註冊日期: Apr 2002
我都唔可以話VR真係有朝一日會爆到好似戲裡面所講咁紅,始終未來的事冇人知。

只係一班人戴住VR周街跑個幕實在太荒誕,而且佢影左兩三次,仲要連個女主角望到佢哋都有個好驚異的表情,我先覺得係特登拍出來話比人知佢係想諷刺緊手機。

Pokemon Go爆紅果期,成群人喺公園跑的影像,冇咩分別。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 09:22 PM   #87
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
今日去睇第二次,今次去睇4DX 3D。感覺完全被IMAX比下去!
首先銀幕太細,沒能給到IMAX那種震撼感,畫面也沒有IMAX靚!3D效果近乎沒有,完全不像IMAX 3D那麼立體!
至於張椅的動作,奇怪怎麼感覺有點不夾套戲的畫面?明明之前在同一間戲院看過鐵甲萬能俠、SAO和艦娘,畫面都跟張椅的動作很夾的!

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
奸老板
有留意到奸老板見到主角攞住彩蛋時,露出了微笑的表情,然後放棄了射主角。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-18, 09:54 PM   #88
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
其實無論VR定手機我覺都無分別。都係令大家處於虛擬世界都係想大家明白現實先係最重要

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-18, 08:17 PM   #89
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
上畫個零星期全球已經過300M票房,恭喜恭喜

另外終於Forbes有作者要對啲惡意打手critics出聲了,有專業影評家一面倒批到套片幾咁差,但又被人發現其中有論點同套戲實際內容有出入,專業打手呢個長久問題終於有人正視下

https://www.forbes.com/sites/erikkai.../#1643ef5e1886

C.Ryo 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-18, 10:22 PM   #90
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
影評
《挑戰者一號》與其用「現實是美好」,不如用自己感受、理解及享受了一切,從而珍惜箇中美好,甚至把一切變得更美好概括作品會更好。

其實故事及情節只是簡單的解謎及闖關,沒有錯綜旁枝,毫不離奇複雜,可是細節極富心思而精妙,如賽車用倒退找真正的終點,莎曼法用跳踏喪屍的方式找凱拉,而且角色在排難前需用智發掘疑點去解謎才成功,真是智勇相全而不單憑有勇便是勝般單調,可算奇而配合題材,即使角色的內心戲仍有少許不足,但是整體的內容仍豐富得很

高速而聚焦集中及角度多變的長鏡頭也被值得稱讚。

導演用韋德的主觀視點帶動電影,除了凸顯主角成長,也加強主角如何以自己怎樣看及感受世界,繼而理解及享受一切,最後領悟及珍惜一切,從而貼合題旨。

作品可算一個沒有論題,單憑主線卻可啟發觀眾(電影沒有深入地探討問題),並且富教育成份而不流於「教育節目」,真是簡單顯真章的例子。

此外,作品可是凸出真是的「御宅族」是深入探究事情者。

其實韋德買了新體感衣後,創線企應可由Z此角色檔案查出韋德,為何創線企要Z顯露了真貌才可查找韋德的資料,綠洲的保安是否厲害如此。

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
奸老板
有留意到奸老板見到主角攞住彩蛋時,露出了微笑的表情,然後放棄了射主角。
這是一個自己找了很久的「寶藏」突然出現,誰會喜得忘我,真誠的自然反應而已。

引用:
Pokemon Go爆紅果期,成群人喺公園跑的影像,冇咩分別。
情況如電影般,很多人忘了《Pokemon Go》的真正樂趣及精髓是決鬥(未玩此遊戲者只要知道動畫的故事也會領會遊戲的真意)。

此篇文章於 04-08-18 10:29 PM 被 動漫遊戲迷 編輯。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-18, 08:41 AM   #91
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
pokemon go, 原來熱潮未過,朝朝公司楼下都有人集結。希望遲d 天氣熱d會退散w

舊 04-09-18, 12:34 PM   #92
Eking

註冊日期: Feb 2006
重有好多公公婆婆玩架~ 同孫仔有話題嘛~

舊 04-09-18, 02:42 PM   #93
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
琴日我都去左元朗Yoho Mall睇左3D IMAX早場,(留意到係全港最後1場3DIMAX版早場)
坐K個行偏右,
冇錯成套戲係有3D效果,
但發現只有閃靈個Part先係3D效果最好既!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-18, 05:02 PM   #94
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226

舊 04-09-18, 08:59 PM   #95
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
睇過一段講easter egg既話最終大戰有哈利波特
樓上條片冇講,唔知係老作定難睇到見唔到

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-18, 02:48 AM   #96
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
題外話:原來有班鬼佬用左2年時間研究左部可以360行既VR跑步機!(條帶可以360度郁,真係好鬼正呀!)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-18, 08:45 PM   #97
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
終極彩蛋出現!《挑戰者1號》告訴你根本所有觀眾都是尋找彩蛋的玩家!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-18, 11:07 PM   #98
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇左第二次,今次睇IMAX版。
原來春麗都出現左至少三次。
Hello Kitty除左出現過之外,女角架阿基拉電單車都有個Hello Kitty貼紙。
另外高達應該係因為太強,所以有時間限制,大刀一直等到時機成熟先出。
都係搵唔到Sonic,明明Credit有多謝Sonic,SEGA。

舊 04-20-18, 12:31 AM   #99
信長
The Flash

佢地話原著係咸超,不過傾唔到版權, 所以用gundam, 都係保留用3分鐘設定
SONIC 好似係準備賽車前,人群中

舊 04-20-18, 01:31 AM   #100
ゆり

其實一開始有講個道具只可以變你想變既機械人2定3分鐘...

完全唔關高達係唔係太強問題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
> >> > > 全新未開 XBOX 360 ACTIVISION 行貨 DESTINY < < < < < 已減價$$$180 超合Game魂 買賣專區 5 02-16-15 12:53 AM
<<收>>Tales of Xillia TOX/或守インストール店特cd/P&D餅卡<賣>BLAZBLUE CS日限<換>春遊祭明信片 9844 買賣專區 4 08-19-14 03:46 AM
[廣告 - CW] [CW32 U9] Sio2 新刊 <<No.6 FANBOOK「たからモノ」>> 與既刊<<慶次日記 バサラ村~!>>等 poyumoz Cosplay同人MIX討論區 0 08-08-11 10:57 PM
@@~~出左啦,最靚呢D GAME~~<<Dungeon Siege II>><< 末日危城2>>!!@@ Squalllg PC電腦遊戲討論版 45 09-10-05 04:52 PM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 08:03 PM

手機版 | APP版