Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-27-16, 12:44 PM   #1351
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我一直覺得seed(無印)好睇seed d糞中之糞架
前半重演一次一年戰爭加入美少年少女不好看嗎
由手機版發出
咁,致敬得又唔係太懶都OK嘅,不過一過咗基拉阿斯蘭死鬥之後,個劇情就大幅崩壞,積積埋埋嘅恩怨可能就咁話抹就抺,一堆死平面嘅敵人,連芺蕾又無必要地死(唔怪得機戰要平反);就算咁都無問題,個編成可以到設定一個局面(協調者同普通人嘅仇恨)自己都解唔到嘅,兩澤真係無得頂 

此篇文章於 01-27-16 03:42 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-16, 02:50 PM   #1352
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: fami~yan 查看文章
SEED覺得好睇是甚麼一回事....
最少突擊和神盾決鬥前十分好看,後面就不過不失
個人覺得比00第一季更好

爛是之後的事
大家要黑種命我不反對而且還會加一腳
但是不要把種拖下水呀
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-16, 03:25 PM   #1353
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
各套高達都有自己嘅支持者
冇必要迫別人認同或否定別人喜好嘅
我自己就覺得好睇嘅高達得OO第一二季(劇場版唔掂)
呢家鐵血都唔差,起碼每個week都會追
當年seed兩套個賣點得啲歌,機設
故事完全提唔起勁,我通常儲埋4-10集先睇

舊 01-27-16, 03:32 PM   #1354
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
如果可以咁樣斬件講,
咁至少仲有一套係精彩既就係AGE第2世代

簡單明快一集播主角同基友返學既HAPPY HOUR
下一集就對立做宿敵
超成功既老豆但係X-ROUNDER適性E既仔
靠後天努力根性都係打唔嬴既平凡人主角
外掛頭盔用埋都唔掂
結果恩師用條命黎激勵主角決心
差唔多成神/成魔既條件都有齊,
但係有幸生存落黎反而走上一條平凡既路報答恩師

阿西姆之餘,炸蝦第2世代都好有睇頭
新官上任唔受尊重,
呀哥搞亂檔,
仲要糾結戰場上既基友
大義下要果斷賣佢呀哥,
最後一個一個隊友用條命將希望托負比佢
最終令佢背負重擔下定決心

好老實因為有第2世代係中間做起承轉合
貫穿成套age個邏輯同人物關係
age先仲有d渣拿
memory of eden其實已經好入得眼
係差在個尾tv版收得太差,moe好難改
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-16, 03:33 PM   #1355
肉羊哩咖
griffin611

唔?呢度唔係 2CAT,唔老嚟鐵孤嘅應該無留低~~~ 

除咗元祖,係得倒A、GBF 同呢部最感震撼(原因各不同)S同海盜未動畫化不能計入,其他嘅睇過算,有冒犯衝撞請見諒。

舊 01-27-16, 04:22 PM   #1356
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Age三代我覺得都還可以
了解火星人希望共存的孫
和火星人就是賤的阿爺既對比

係結局唔知走隻機械獸出尼做乜
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-16, 04:30 PM   #1357
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
Age三代我覺得都還可以
了解火星人希望共存的孫
和火星人就是賤的阿爺既對比

係結局唔知走隻機械獸出尼做乜
由手機版發出
第三勢力危機造就兩者合作契機
好多歷史事件都係咁,不過佢就太行貨,一集就收檔
如果機械獸早D出黎的話我絕對相信菲爺之後都係會滅星彈炸火星人
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-16, 07:01 PM   #1358
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
其實AGE應該得第一代唔得
但係本來已經唔多人睇再趕走D客結果咪冇人睇

00就係前後落差太大,尤其是劇場版也算進去的話...
所謂爛尾,就係前段落下的伏筆沒有收回或者亂收
我不爽00的原因只有一個
第一話老頭話戰爭的原因包括宗教.食物.能源等等一大堆導致戰爭既理由
但係結果就係互相理解就可以解決一切你當我係3歲細路呀

講返依套鐵血
文戲其實做得唔錯
但係始終都係模型宣傳片
你3話文戲之後打5分鐘然後再3話文戲
都唔知笨大會唔會武力介入

尤其是下一話標題大小姐的決意
感覺又係講多半話先開打幾分鐘....

此篇文章於 01-27-16 07:06 PM 被 kev00269270 編輯。
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-16, 08:47 PM   #1359
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: kev00269270 查看文章
尤其是下一話標題大小姐的決意
感覺又係講多半話先開打幾分鐘....
以予告又有咁多爆炸,又有高達對戰,兼號角出晒成個艦隊咁多MS,會好似第十二話咁有半集打掛。分分鐘未分勝負打到去第十八話都唔定。

其實去到呢度都咁收視低迷,笨大都仲未介入加批有第二部,暫時都樂觀

舊 01-27-16, 08:51 PM   #1360
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
Seed 好睇呀
Seed d 就算啦
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-16, 09:30 PM   #1361
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
我要求低D
SEED D係去到最尾後唔得
但睇下突擊自由無敵化其實都幾爽

OO第二季開始有些悶睇到找甩甩地
少左心機追

G之復國其實幾好睇
係衰在唔係一年番
我覺得接近及得上鐵血

鐵血當然正
但MS戰唔好睇
但純睇劇情已經好得
好SPACE OPERA FEEL

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-16, 01:15 AM   #1362
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: kev00269270 查看文章
其實AGE應該得第一代唔得
但係本來已經唔多人睇再趕走D客結果咪冇人睇

00就係前後落差太大,尤其是劇場版也算進去的話...
所謂爛尾,就係前段落下的伏筆沒有收回或者亂收
我不爽00的原因只有一個
第一話老頭話戰爭的原因包括宗教.食物.能源等等一大堆導致戰爭既理由
但係結果就係互相理解就可以解決一切你當我係3歲細路呀
戰爭往往取決方邊方面開第一鎗
宗教食物或能源都是最廣泛可取用的借口我又覺得無所謂
反而知道打外星人呢個point後再看劇場版會發覺有有趣的地方
不過前題也要有看完season2才有的體驗吧
我相信OO讓人最不滿的還是OO-Q出得太少的關係呢
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-16, 08:44 AM   #1363
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
講真,福田兼用卡戰鬥真係好睇過兄弟篇果種ppt式分鏡戰鬥

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-16, 09:09 AM   #1364
肉羊哩咖
griffin611

各位都係向前看喇

智魔/青蛙大王改說明書

射擊係唔奇;有四隻手抱抱特別緊

獵魔/巴巴托斯

手掙嘅乜嚟?左腰掛住嘅係刀?!枝雞槌下面有撞角,同之前支矛槌同用法,上面肉厚,打打吓肚餓可以咬一啖頂住

舊 01-28-16, 04:12 PM   #1365
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
GBF果堆唔計啦

我覺得00一二季同劇場版係暫時唔錯
我著眼係故事有核心,一直都討論緊要和平就要互相理解
其實比起革命同被開槍,呢個議題更貼人心⋯

當然,機設唔差,而且trust you催淚彈都好重要
幾段劇情都估你唔到⋯(熊仔,老爺同lock on)

GG復國如果開頭交代得詳細d,唔好收埋咁多野係OP同其他地方,後段先咁玩我覺得OK,頭幾話每集開頭都以為自己miss左好多野的感覺很怪

鐵血一反高達風格,其實到呢刻都收貨,
當然,連第二季都未必有⋯
由其今集嘅被開槍同開槍前嘅鋪排寫得堅現實⋯
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-16, 04:51 PM   #1366
日向小RAYRAY
Senior Gamer

見到g伏國既機設已經棄番,Gbft無劇情可言,以為一年出二套Tv以量取勝,真係人唔笑狗都笑。

此篇文章於 01-28-16 04:59 PM 被 日向小RAYRAY 編輯。
日向小RAYRAY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-16, 04:56 PM   #1367
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
GBFT劇情係差D
但GBF劇情好睇喎a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-16, 05:00 PM   #1368
真!DC
Banned User
奉行我道

G-reco機設風格獨特我幾鐘意
Gbf系列當成校園運動片(事實上都係)就冇問題w
由手機版發出
舊 01-28-16, 05:35 PM   #1369
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
小川 正和
鉄血のオルフェンズ関連。コロニー編に入ってメカ戦が…
という話ですが17話以降に関してはご心配?なく。
さすがにビルドファイターズみたいに毎話数激しくというのは
無理ですが地球に近づくにつれて激しさは増していくでしょう。
ただね、ガンプラバトルと違って…。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-16, 05:38 PM   #1370
肉羊哩咖
griffin611

引用:
Gbf系列當成校園運動片(事實上都係)就冇問題w
由手機版發出
(討論轉到去GBF)

仲有,都係嗰句:GBF 係燃打得好睇,人物有互動,內容夠高達宅,歡樂

GBFT 除咗勇者ZZ同最終回之外,以上乜都無晒;成班都係用完即棄嘅角式,好「蒼白」「疏離」

(又話向前看嘅?!

鐵孤同00都係比較「著地」嘅設定,但前者有共鳴好多(唔係單單因為香港近年嘅事),00你班大國合拼咗就打生打死,好「遙遠」啫

此篇文章於 01-28-16 05:47 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-28-16, 06:09 PM   #1371
真!DC
Banned User
奉行我道

00第一季就係婊先進國家國民既遙遠感
第二度又戰爭又恐襲沙慈佢地開頭都只係當新聞咁睇,直至牽連埋自己
由手機版發出
舊 01-28-16, 07:43 PM   #1372
神名レオ
Game Master
紅蓮團

PSN  IDleoayu
呢套(指鐵孤)收視繼續插
睇嚟一季真係盡

舊 01-28-16, 08:09 PM   #1373
日向小RAYRAY
Senior Gamer

引用:
作者: 神名レオ 查看文章
呢套(指鐵孤)收視繼續插
睇嚟一季真係盡
文戲太多,已經去到同觀眾講等高達出擊再叫醒佢地
日向小RAYRAY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-16, 01:46 AM   #1374
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
不如咁講

為什麼高達就要有高達的樣子先?
G都可以搞到出來啦~
為什麼一套文戲MAIN的高達又不行?

高達片除了指一套片有一部或以上的機械人叫高達之外,仲有咩共通點?
政治?Sorry G幾乎冇
v字天線?Sorry Turn A冇,G復國都冇
甚至IGLOO可以連一部叫高達的機體都根本沒出場

根本就是先入觀影響然後自以為是在嘈

舊 01-29-16, 10:00 AM   #1375
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
今時今日收視算什麼?

模型大賣、bd成績理想要出續篇根本沒問題

還有鐵血我是少數文戲比武戲更好看的作品

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345

此篇文章於 01-29-16 10:04 AM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 監督:水島精二 X 脚本:虚淵玄 新作映画「楽園追放」11月15日公開決定!丨東映アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 93 01-27-24 04:49 PM
[動畫] あの花スタッフ最新作「心が叫びたがってるんだ」9月19日公開丨監督:長井龍雪 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 129 11-28-19 05:23 PM
[動畫] 「天体のメソッド」総合THREAD丨原案・脚本 久弥直樹 money 日本動漫畫討論版 113 10-30-19 03:32 PM
[動畫] 「乱歩奇譚 Game of Laplace」#01「人間椅子(前編)」丨監督:岸誠二 脚本:上江洲誠 money 日本動漫畫討論版 70 09-19-15 02:26 PM
[動畫] 「UN-GO」第1話「舞踏会の殺人」丨水島精二監督 會川昇脚本 ボンズ制作 money 日本動漫畫討論版 23 11-20-11 12:30 PM

現在的時間是 06:54 AM

手機版 | APP版