Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-28-15, 09:18 PM   #176
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
大佬啊,劇透加tag啦唔該。

而且仲要係money大去犯呢種錯誤。

唔係話佢身為admin有心知法犯法,可能只係一時疏忽,但被劇透都免不了有D唔爽囉。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-15, 09:25 PM   #177
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
「響け!ユーフォニアム」10月24日開催イベント追加出演者:
寿美菜子
早見沙織
茅原実里
石谷春貴
BD&DVDに優先申込券を封入。

Goods更新
http://kyoanishop.com/smartphone/det...d=000000000569

http://kyoanishop.com/smartphone/det...d=000000000568

此篇文章於 06-03-15 11:48 AM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-15, 10:22 PM   #178
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
張小說劇透圖你唔特登去睇內文, 睇鬼到佢寫乜咩....

自己skip左唔睇咪得囉, 明知係小說內容都要睇無人幫到你架喎, 咪鬼多餘啦

舊 05-29-15, 04:07 AM   #179
Game Master

引用:
作者: 神秘過客 查看文章
張小說劇透圖你唔特登去睇內文, 睇鬼到佢寫乜咩....

自己skip左唔睇咪得囉, 明知係小說內容都要睇無人幫到你架喎, 咪鬼多餘啦
佢成幅圖咁大,我一眼望落去確實係即刻去到左手邊個句劇透句啦,當時點Q知係應該要避開啫??

With all due respect 居然可以拗到好似係我唔啱在先咁,我覺得好不可思議囉。

此篇文章於 05-29-15 04:45 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 05-29-15, 12:57 PM   #180
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
話說標明沒有寫「不可劇透」,唔想睇劇透就自己小心吧。

板規
6.原則上各topic可透露劇情,但各會員可另開新topic,並於題目以中文標明不可洩露劇情,於列明不可透露劇情的會員初犯者警告,再犯者ban3日處分
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-15, 03:07 PM   #181
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
貼張小說圖出黎又唔加標題事先講解下, 即係要人睇內文啦(更何況左手邊嗰句好難避得倒啦下話). 咁都唔係劇透? 唔好玩啦

要撻板規出黎仲有咩好講, 有時啲野講互相尊重架啫

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!

此篇文章於 05-29-15 04:19 PM 被 YHW 編輯。
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-15, 03:10 PM   #182
北条加蓮
Crazy Gamer
Cuの極みラブレター

註冊日期: Sep 2007
馬尾連身裙百合突擊笑顏
很好,呢集要買
北条加蓮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-15, 05:08 AM   #183
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
佢成幅圖咁大,我一眼望落去確實係即刻去到左手邊個句劇透句啦,當時點Q知係應該要避開啫??

With all due respect 居然可以拗到好似係我唔啱在先咁,我覺得好不可思議囉。
果句唔算咩野大劇透呀? 正路劇情發展你都應該預左/估到....
除非係破壞左你個百合美夢就另計

而且個topic本身又無寫明不可劇透, 無咩邊個岩唔岩在先

引用:
作者: YHW 查看文章
貼張小說圖出黎又唔加標題事先講解下, 即係要人睇內文啦(更何況左手邊嗰句好難避得倒啦下話). 咁都唔係劇透? 唔好玩啦

要撻板規出黎仲有咩好講, 有時啲野講互相尊重架啫
我真係唔明你咩心態, 如果你本身咁唔鍾意俾人劇透o既, 明知果張係小說圖黎仲走入去睇內文?
正常見到呢類小說圖就應該識得自動避開唔睇內文啦, 咪鬼自己睇完又要話人劇透你啦
(如果你咁唔好彩望到左手邊果句我又唔覺得劇透左D乜野大件事)

舊 05-30-15, 12:36 PM   #184
十一月
Game Master

其實講得再絕一啲,網上到處都係陷阱,反劇透者咁唔鍾意被劇透的話,不如唔好上網啦。
講互相尊重,咁反劇透者又有冇尊重過「想早啲知道更多」的人的知情權呢?
明明這裡不是不准劇透的,但你地就反過來說人做錯,感覺有點霸道囉。
舊 05-30-15, 01:39 PM   #185
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
上綱上線係傳染病來的嗎……明明係呻一句下次注意返就好的小事(劇透加spoiler/見圖即飛),點解可以越發越大咁……

舊 05-30-15, 02:28 PM   #186
Game Master

引用:
果句唔算咩野大劇透呀? 正路劇情發展你都應該預左/估到....
除非係破壞左你個百合美夢就另計

而且個topic本身又無寫明不可劇透, 無咩邊個岩唔岩在先
乜劇透一定要係講人哋嘅百合美夢事咩?你唔比人哋唔想咁快知道D角色最後會交往之類,無論係同性定異性。

我都講咗話money大可能只係無心之失,只不過呼籲吓,冇估到你咁大反應。

引用:
作者: 十一月 查看文章
其實講得再絕一啲,網上到處都係陷阱,反劇透者咁唔鍾意被劇透的話,不如唔好上網啦。
講互相尊重,咁反劇透者又有冇尊重過「想早啲知道更多」的人的知情權呢?
明明這裡不是不准劇透的,但你地就反過來說人做錯,感覺有點霸道囉。

真係真係冇諗過撩交打,但比你咁樣無理指控,我只能回應如下:

霸乜鬼道?

你都識講尊重,但家下你有尊重過未睇原作嘅人咩?

同埋講到咩侵犯你嘅「知情權」就更加好笑。家下有話唔准你劇透咩?只係話溫馨提示希望你下次可以加返個tag,你想知你咪click入去,唔想知就click咗後果自負囉,邊有話唔比你知啫?呢D我一直以為都係基本禮儀,點解嚟到呢度就要比人話霸道?加個tag會死人咩?

引用:
作者: 尼路 查看文章
上綱上線係傳染病來的嗎……明明係呻一句下次注意返就好的小事(劇透加spoiler/見圖即飛),點解可以越發越大咁……
我都想知。講到好似人哋唔准佢哋劇透咁,仲要聲大夾惡話人霸道。

此篇文章於 05-30-15 02:42 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 05-30-15, 03:13 PM   #187
十一月
Game Master

關於「對立事件」,我發覺某些字幕組,甚至維基寫手都誤解了。
中文維基
「目前三年級與二年級處於對立狀態,使二年級社員大量退社」
日文維基
「現3年生と2年生でかつて対立があったらしく、2年生部員が大量に退部した」

但實際情況是...
目前的二年級生在去年(即是一年級的時候),與當時的三年級生(目前已畢業)對立。大量退出亦是發生在去年。
而目前的三年級生(去年是二年級生),當時被夾在中間左右做人難。

根據
第3話17:02之後,塚本的對白
「三十人くらい居た今の二年生の半分くらい辞めたんだって」
這句對白也許就是令人誤解的原因。個人覺得改成
「去年、三十人くらい居た一年生の半分くらい辞めたんだって」 也許比易明。

「その二年生たちは、すげぇやる気あったらしいんだけど、そのせいで、当時の三年生と衝突したらしくてさ」
這句也是導致誤解的原因之一。個人覺得改成
「当時の一年生たちは、すげぇやる気あったらしいんだけど、そのせいで、当時の三年生と衝突したらしくてさ」也許比易明。

第3話18:11部長說「去年みたいなのが今年は無いと思ったんだけどな」
說明了「對立事件」是發生在去年。

第7話15:07開始的回憶。
那是去年的事,當時校服紅色蝴蝶結的是三年級生(目前紅色是一年級),藍色蝴蝶結的是一年級生(目前藍色是二年級)。

字數似乎太多了 ,亦可能寫得不太好,如果有人唔明可提出,我嘗試再改。
舊 05-30-15, 03:27 PM   #188
十一月
Game Master

引用:

我都想知。講到好似人哋唔准佢哋劇透咁,仲要聲大夾惡話人霸道。
作個比喻,你唔鍾意吸二手煙,但你走入可吸煙區然後對人講「大佬.可唔可以顧慮一下我的感受,令你的二手煙唔好燻到我呢?」咁....
如果你覺得「明明係你自己誤踩地雷,但人地都應該做多少少工夫來顧慮你的感受」才是正確的話,咁我冇嘢講喇。
舊 05-30-15, 04:15 PM   #189
Game Master

引用:
作個比喻,你唔鍾意吸二手煙,但你走入可吸煙區然後對人講「大佬.可唔可以顧慮一下我的感受,令你的二手煙唔好燻到我呢?」咁....
點解可以咁比喻?呢度係居酒屋咩?

引用:
如果你覺得「明明係你自己誤踩地雷,但人地都應該做多少少工夫來顧慮你的感受」才是正確的話,咁我冇嘢講喇。
自己放晒D危險物品,仲居然話人哋喺不知情之下踩落去係抵死,然後都仲係唔覺得係需要反省嘅,我都無嘢好講囉。

此篇文章於 05-30-15 04:17 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 05-30-15, 04:16 PM   #190
banen
Junior Member

註冊日期: Mar 2005
引用:
be considerate....
你個情況係 響街度無話禁煙, 但硬係有d 火車頭 慢慢行噴煙
俾人話兩句 就起晒槓話: 你邊隻眼話唔俾人食煙?!

咁都唔明, 我冇嘢講喇
banen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-15, 04:24 PM   #191
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
6.原則上各topic可透露劇情,但各會員可另開新topic,並於題目以中文標明不可洩露劇情,於列明不可透露劇情的會員初犯者警告,再犯者ban3日處分

睇版規最好
錢大又無話唔岩
當然被透果個不是味兒
所以有時d野自主spoil我覺得最好
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-15, 04:57 PM   #192
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

幼馴染み
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-15, 05:08 PM   #193
十一月
Game Master

引用:
點解可以咁比喻?呢度係居酒屋咩?
自己放晒D危險物品,仲居然話人哋喺不知情之下踩落去係抵死,然後都仲係唔覺得係需要反省嘅,我都無嘢好講囉。
呢度同居酒屋有乜分別?唔係公眾地方?
點解劇透係危險物品?講來講去只係你自己感覺不爽了吧?
講感受,人地劇透係冇錯的,但都無端要被插一下,感受又好好?

算了,再一次證明價值觀唔同就係唔同,討論係多餘的。
我不會再回覆反劇透派。

另外,之前有一些可能算是劇透的內容我也隱藏了。
但由而家開始,為抗議「反劇透派那種老奉要人遷就的態度」,即使是劇透的內容我也不會隱藏。除非版規有改。係咁!

此篇文章於 05-30-15 05:20 PM 被 十一月 編輯。
舊 05-30-15, 05:11 PM   #194
十一月
Game Master

引用:
作者: banen 查看文章
be considerate....
你個情況係 響街度無話禁煙, 但硬係有d 火車頭 慢慢行噴煙
俾人話兩句 就起晒槓話: 你邊隻眼話唔俾人食煙?!

咁都唔明, 我冇嘢講喇
你講的情況,我覺得係出聲者有問題囉。
唔係禁煙區,遇到火車頭就自己避啦。
出聲的話,如果對方脾氣唔好,可以發展成好大件事。
舊 05-30-15, 05:37 PM   #195
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
我深深感受到「如果對方脾氣唔好,可以發展成好大件事。」係點……

舊 05-30-15, 06:26 PM   #196
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
個話題愈離愈遠
講完啦

アニメ質問状:「響け!ユーフォ二アム」 キャラ一人一人の思いが本当にいじらしい
http://m.mantan-web.jp/article/20150...00066000c.html

此篇文章於 05-31-15 10:48 AM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-15, 07:56 PM   #197
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
乜劇透一定要係講人哋嘅百合美夢事咩?你唔比人哋唔想咁快知道D角色最後會交往之類,無論係同性定異性。

我都講咗話money大可能只係無心之失,只不過呼籲吓,冇估到你咁大反應。
喂, 好似係你自己被人劇透完唔爽, 大反應果個係你喎?

我只係覺得好小事, 你自己下次小心D skip 左唔睇咪得囉, 有咩好嘈?

係呢個topic 入面 spoil 唔spoil 呢家野係自主性質, spoil左可能係最好, 但無話唔spoil就等於唔尊重你

你真係咁唔滿意可以另開個 topic 寫明「不可劇透」, 無人阻你

我要講o既講完 /

舊 05-30-15, 08:39 PM   #198
Game Master

引用:
喂, 好似係你自己被人劇透完唔爽, 大反應果個係你喎?

我只係覺得好小事, 你自己下次小心D skip 左唔睇咪得囉, 有咩好嘈?

係呢個topic 入面 spoil 唔spoil 呢家野係自主性質, spoil左可能係最好, 但無話唔spoil就等於唔尊重你

你真係咁唔滿意可以另開個 topic 寫明「不可劇透」, 無人阻你

我要講o既講完 /
有幾大反應啊?

我最多開頭話下money兄唔小心,下次應該小心D,之後都諗住不了了之嘅。(#176)

之後不斷地小事化大兼上綱上線嘅係你同另外嗰位仁兄啊。(#178, #180, #183, #184,#187, #188, #193, #194, #197)

家下邊個嘈D啊?

既然你講完,我唯有總結:真理越辯越明,大家心照。

此篇文章於 05-30-15 09:00 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 05-30-15, 09:07 PM   #199
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
一路都以為唔去劇透係討論作品的基本禮儀來
原來錯了

有人貼圖自然會睇內容係乜
唔睇點知係小說? 定雜誌的interview?
咁未無啦啦中伏被劇透囉
冇先知眼自動過濾劇透物, 都是我的錯了?
點解貼圖者唔可以主動落spoil方便其他人呢

game版果邊講劇情大家都會落spoil
呢邊就講到係睇post者的負任了
真係不解

此篇文章於 05-30-15 09:13 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-15, 09:25 PM   #200
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
小說圖都可以只係補完動畫不足嘅內容, 唔一定係劇透.

不過照部份人嘅邏輯, 唔想劇透就應該小說圖自動飛, 漫畫圖自動飛, 原則上所有圖都應該自動飛(你唔睇內容又點知中唔中伏呢, 係咪?), 基本上所以文字都可能係劇透所以應該自動飛. 咁我入黎仲可以睇啲乜?

劇透派投訴被侵犯知情權? 你加個TAG我話你成本小說POST出黎啦

新番播出中, 唔隨便劇透未播出嘅內容呢種網絡禮義或許現今已不是常識吧? 當然, 有人要撻版規出黎再加多句"劇透啫, 犯法呀?"的話, ok you win

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 鳥居なごむ「境界の彼方」劇場版決定 2015年春公開!!丨京都アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 252 05-19-17 07:09 PM
[動畫] 賀東招二「甘城ブリリアントパーク」総合THREAD丨京都アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 416 01-07-17 07:26 PM
[動畫] ヘタリア The Beautiful World 第9話「オランダさんち」 ★星人44★ 日本動漫畫討論版 6 03-26-13 04:39 PM

現在的時間是 05:38 PM

手機版 | APP版