Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-08-17, 11:42 PM   #76
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
《聲之形》香港上映確定!
#終於可公布 #努力安排中

此篇文章於 03-09-17 09:33 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-17, 11:35 PM   #77
事丫娃些
God of Gamer
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

今月7日発売のCREA3月号に掲載された京アニ関連の記事。新海監督が「聲の形」を絶賛している

https://twitter.com/thunder_cycle/st...86268925661184
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-17, 12:10 PM   #78
The One
あかん

命運安排的二人,心聲可以互相傳遞嗎?
《聲之形》4月6日 心要讓你聽見!
3.25起優先場
舊 02-17-17, 10:18 PM   #79
The One
あかん

映画『聲の形』Blu-ray&DVD CM
http://www.youtube.com/watch?v=SKQ7L25mkbM
舊 02-24-17, 09:02 PM   #80
The One
あかん

心聲要及早聽見!感人至深話題電影《聲之形》,3月25日起優先場戲票現正開售!
購票:http://www2.mclcinema.com/MovieSet.a...0449&visLang=1
《聲之形》4月6日 心要讓你聽見!
3.25起優先場

優先場開始賣飛
舊 02-24-17, 10:04 PM   #81
事丫娃些
京アニに祈りを

舊 03-04-17, 06:58 PM   #82
The One
あかん

《聲之形》加開4月1及2日優先場!
http://www2.mclcinema.com/MovieSet.a...0449&visLang=1

此篇文章於 03-08-17 06:56 PM 被 supermanlady 編輯。
舊 03-08-17, 06:55 PM   #83
The One
あかん

http://www.silence.org.hk/silentvoice/

【新映影片全力支持 龍耳《聲之形》慈善首映】
全港最早睇首映兼做善事,關懷聲障人士,立即購票!

日期:2017年3月18日 (星期六)

時間:下午3時 - 首映禮;下午3時30分 - 開始電影欣賞
(* 映後設有約20分鐘電影分享會)

地點:MCL JP 銅鑼灣戲院

票價:每位港幣$180
(收益將撥入支援就讀主流學校的弱聽青年生涯規劃項目經費)

《聲之形》加開4月4日優先場!
http://www2.mclcinema.com/MovieSet.a...0449&visLang=1
舊 03-09-17, 09:33 PM   #84
The One
あかん

《聲之形》優先場加送「原裝日本進口《聲之形》Special Book一本(*附送中文翻譯)」,由漫畫原作者大今良時特別編繪全新故事番外編!
【換領方法】
1. 必需持有以下任何一場優先場的戲票票尾正本
3月25日、3月26日、4月1日、4月2日、4月4日
(如使用網上購票者,請在入場前到相關戲院票房換取戲票正本;QR電子戲票恕不受理)
2. 用手機拍攝進場時贈送的紀念卡, 分享到自己的Facebook或Instagram戶口
3. 將Facebook或Instagram的紀念卡分享帖子拍下螢幕截圖, 透過Whatsapp將螢幕截圖傳送到以下電話號碼【68901141】
4. 成功登記者會於2個工作天內收到確認訊息回覆
5. 帶同戲票票尾正本及出示手機確認訊息於以下日期及地點換領︰

A. Dreamymart 動漫電玩專門店
地址:九龍旺角西洋菜南街103-109號五寶大廈1樓103E室
時間:星期一至日 2:00 - 9:00 pm

B. 新映影片有限公司 辦事處
地址:九龍觀塘偉業街122-124號華貿中心17樓B2室
時間:星期一至五 10:00 am - 6:00 pm(星期六、日及公眾假期休息)

換領日期︰3月27日至4月26日
.每張票尾及每個確認訊息只限換取漫畫一本, 換領者必需完成上述程序方可換領贈品
.贈品先到先得, 送完即止;如成功登記人數已滿, 登記程序將會停止
.如有任何爭議,新映影片及Dreamymart動漫電玩專門店保留最終決定權

引用:
舊 03-13-17, 07:54 PM   #85
事丫娃些
京アニに祈りを

Blu-ray&DVDジャケット公開

■Blu-ray 初回限定版

■Blu-ray 通常版/DVD

http://koenokatachi-movie.com/bddvd/
舊 03-16-17, 11:18 PM   #86
事丫娃些
京アニに祈りを

第20回 文化庁メディア芸術祭アニメーション部門優秀賞受賞

http://festival.j-mediaarts.jp/news/2017/03/16/838
舊 04-08-17, 11:42 PM   #87
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
今日睇咗。

對上一次入戲院睇京都動畫嘅戲係K-ON劇場版。呢套又係同樣班底製作,但就比K-ON劇場版更加上一層樓。

如果去年唔係有《你的名字》呢隻票房怪物出現,2016年日本最佳動畫電影肯定係呢套

感想

硝子,你係天使嗎?

雖然中段因為被植野講幾句就萌生自殺念頭,被将也救返後都仍然係努力令植野修補關係。最後植野雖然都仍然係口臭,不過已經冇之前咁賤格。

早見因為角色關係台詞唔多,但亦因此先可以表現出色,完美地捕捉到真正嘅聾人開口講嘢嘅實況。

不過都仍然係妹妹結絃比較搶鏡,一開始著返校服後萌度有增無減。

将也嘅半黑人混血兒姪女瑪利亞亦有佢嘅可愛之處。 (偏偏成套戲見唔到将也姐姐個樣,但就見到佢嘅黑人老公出場 XD )

同學方面:

雖然都係将也搞出嚟嘅孽,但島田可以話係比任何人都要賤格嘅罪魁禍首,一感覺被背叛就毫不留情地割席兼玩孤立。雖然出場時間喺小學篇後少咗,但賤格程度高過植野好多。後尾聽講係佢親自將墮樓嘅将也由水渠度救出嚟,但都仍然無助減低觀眾對佢嘅厭惡

植野都係基於對将也嘅單戀不遂同對硝子嘅妒忌先變得咁賤格。(不過如果有人問我「如果有得俾你......」我只可以答「法官大人,我無嘢講了」

川井則係一發現勢色唔啱就扮可憐嘅偽善者。将也墮樓後決定將髮型轉返以前「老土」嘅形象可能亦係基於呢種罪疚感。

不過到最後,肥仔先係将也嘅「本命」(無誤)

此篇文章於 04-08-17 11:44 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-17, 01:36 AM   #88
事丫娃些
京アニに祈りを

【映画 聲の形 BD&DVD】
京アニショップ!オリジナル特典「聲の形 Memorial Notebook」表紙のサンプル画像を公開しました!
舊 04-13-17, 03:37 PM   #89
事丫娃些
京アニに祈りを

Blu-ray&DVD 初回限定版 Amazon.co.jp オリジナル特典 オリジナルワイドポスターサイズカレンダー
舊 04-16-17, 08:44 PM   #90
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
電影版改左唔少不過都OK,唯一係植野成日會睇成其他京動黑長直角色……

舊 04-17-17, 10:40 PM   #91
事丫娃些
京アニに祈りを

Blu-ray&DVD初回限定版展開図・店舗別オリジナル特典画像を更新!

http://koenokatachi-movie.com/bddvd/

此篇文章於 04-18-17 02:32 PM 被 事丫娃些 編輯。
舊 04-18-17, 07:45 PM   #92
事丫娃些
京アニに祈りを

京アニショップ!限定特典「聲の形 Memorial Notebook」の内容を一部ご紹介!アニメ制作スタッフからのメッセージと描き下ろしイラストをお楽しみ頂けます。
舊 04-23-17, 08:55 PM   #93
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
今日睇左~~都OK FULL
由於漫畫未睇冇得比較
但都唔錯~~

小劇情

老師要人祭旗
由欺凌到被欺凌
年少既無知再次成長

難得既告白太可惜XD
以為妹妹只係小學生XD
姐姐又係冇露面 (上次FREE 遙媽又係咁XD)
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-17, 09:40 PM   #94
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 葉老頭 查看文章
由於漫畫未睇冇得比較
但都唔錯~~

小劇情

老師要人祭旗
由欺凌到被欺凌
年少既無知再次成長

難得既告白太可惜XD
以為妹妹只係小學生XD
都是
其實都幾期待在最尾會告白多一次...黠知無

舊 04-23-17, 10:13 PM   #95
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: haha3156 查看文章
都是
其實都幾期待在最尾會告白多一次...黠知無
手都拖埋,工又係同一種,好明顯就係同你/妳準備好歸宿

舊 04-24-17, 12:32 PM   #96
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 葉老頭 查看文章
由於漫畫未睇冇得比較
但都唔錯~~

小劇情

老師要人祭旗
由欺凌到被欺凌
年少既無知再次成長

難得既告白太可惜XD
以為妹妹只係小學生XD
老師
有睇漫畫的話會知老師先係人渣中的極品,動畫無咁黑的了
唔告白都無所謂,反正都係滿滿你地結婚吧啦的氣場

舊 04-26-17, 01:47 AM   #97
年輕所犯下的錯誤
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2013
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
今日睇咗。

對上一次入戲院睇京都動畫嘅戲係K-ON劇場版。呢套又係同樣班底製作,但就比K-ON劇場版更加上一層樓。

如果去年唔係有《你的名字》呢隻票房怪物出現,2016年日本最佳動畫電影肯定係呢套

感想

硝子,你係天使嗎?

雖然中段因為被植野講幾句就萌生自殺念頭,被将也救返後都仍然係努力令植野修補關係。最後植野雖然都仍然係口臭,不過已經冇之前咁賤格。

早見因為角色關係台詞唔多,但亦因此先可以表現出色,完美地捕捉到真正嘅聾人開口講嘢嘅實況。

不過都仍然係妹妹結絃比較搶鏡,一開始著返校服後萌度有增無減。

将也嘅半黑人混血兒姪女瑪利亞亦有佢嘅可愛之處。 (偏偏成套戲見唔到将也姐姐個樣,但就見到佢嘅黑人老公出場 XD )

同學方面:

雖然都係将也搞出嚟嘅孽,但島田可以話係比任何人都要賤格嘅罪魁禍首,一感覺被背叛就毫不留情地割席兼玩孤立。雖然出場時間喺小學篇後少咗,但賤格程度高過植野好多。後尾聽講係佢親自將墮樓嘅将也由水渠度救出嚟,但都仍然無助減低觀眾對佢嘅厭惡

植野都係基於對将也嘅單戀不遂同對硝子嘅妒忌先變得咁賤格。(不過如果有人問我「如果有得俾你......」我只可以答「法官大人,我無嘢講了」

川井則係一發現勢色唔啱就扮可憐嘅偽善者。将也墮樓後決定將髮型轉返以前「老土」嘅形象可能亦係基於呢種罪疚感。

不過到最後,肥仔先係将也嘅「本命」(無誤)
終於睇左
我反而覺得川井最賤,扮好人扮同你fd一有咩事扮可憐搏其他人同情煽動其他人插你,島田好d 係擺明唔鐘意就孤立你玩_你.

另外其實佢地小學畢業之後係咪都有惡報所以從良?(但電影skip左?)唔係發生左咁既事之後冇可能同男女主角fd番......
年輕所犯下的錯誤 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-17, 01:56 AM   #98
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: 年輕所犯下的錯誤 查看文章
終於睇左
我反而覺得川井最賤,扮好人扮同你fd一有咩事扮可憐搏其他人同情煽動其他人插你,島田好d 係擺明唔鐘意就孤立你玩_你.

另外其實佢地小學畢業之後係咪都有惡報所以從良?(但電影skip左?)唔係發生左咁既事之後冇可能同男女主角fd番......
川井要追紅髮男, 紅髮男想同男主做FD咪投其所好
黑長直就一向都只係唔鐘意女主, 分別對男主有意思果種
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-17, 07:47 AM   #99
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
都未有機會睇...點解咁少戲院上.....新界唔講.....連電影中心都冇......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-17, 09:43 AM   #100
Chitose1987
好孩子不要問

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: 年輕所犯下的錯誤 查看文章
終於睇左

電影 cut 左一件都幾重要既事件(漫畫直情係用呢件事黎連貫各人關係直到結束)

所以成個故事流程突兀左好多
由手機版發出
Chitose1987 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
大今良時「不滅のあなたへ」アニメ化 10月放送開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 6 01-05-22 05:24 AM
神山健治「ひるね姫 ~知らないワタシの物語~」Blu-ray&DVD 発売中 supermanlady 日本動漫畫討論版 34 09-19-17 07:56 PM
[動畫] 映画「ジョバンニの島」公開中 supermanlady 日本動漫畫討論版 1 12-19-13 12:06 AM
[動畫] 永野護初監督 劇場長篇アニメーション 「GOTHICMADE ゴティックメード-花の詩女-」公開中 money 日本動漫畫討論版 126 03-08-13 03:02 PM
[動畫] 劇場アニメ「鬼神伝」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 3 03-19-11 08:30 PM

現在的時間是 06:44 PM

手機版 | APP版