Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-18-12, 08:17 PM   #426
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: gingq7 查看文章
終於明了大部份 , 除了唔明saber明明係女人但娶個王后做乜......
而就算Lancelot NTR佢,佢也不用嬲吧
Lancelot自己做錯, 到現代反而追住saber黎打更是無厘頭
我唸同佢以Berserker級別被召喚有關多D。

蘭斯洛特實則係希望亞瑟王能夠懲罰佢,等佢良心好過D。Saber當年就係因為唔忍心殺佢,先令佢非常內疚。

佢以Berserker既級別被召喚o個一刻就要注定神智不清,直到死去個刻為此。也因為處於瘋瘋癲癲既狀態,將佢股內疚轉換成仇恨,見到熟人先更加失控。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 09:36 PM   #427
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
我想問問....切嗣的願望 聖杯的實現方式我是明白啦

咁SABER的願望 聖杯會點樣實現...?

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 09:58 PM   #428
FURIMUKI
God of Gamer
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 光頭佬 查看文章
想問:每話出標題時出現的倒數時計是F/Z剩下的時間嗎? 今話完的時候是-03:42:13,即是下一話會超長?
呢個係作中實際經過既時間

小說有再細分每一章過左幾多時間
例如セイバー對バーサーカー,從セイバー揸V-MAX到達地庫(-03:59:49)
直至打完バーサーカー(-03:49:31)

其實只係過十分鐘

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 10:02 PM   #429
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
做乜未打完聖杯就叫切嗣認頭? 神父同金閃閃都生勾勾

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 10:06 PM   #430
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

引用:
作者: 真!DC 查看文章
做乜未打完聖杯就叫切嗣認頭? 神父同金閃閃都生勾勾
其實比泥浸果陣切嗣同言峰都分別睇到聖杯比佢地睇既影像
所以你見言峰起身比切嗣用槍指果陣言峰係知道聖杯既內容

只係我地見唔到言峰視點only

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

舊 06-18-12, 10:14 PM   #431
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

依家先睇今集

cut到好似セイバー打嬴左バーサーカー咁
製作組真係善心

舊 06-18-12, 10:30 PM   #432
ptx003c
Senior Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: money 查看文章

呢d圖有咩意思?重拍一次(雖然我知100%唔會係....
ptx003c 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 10:56 PM   #433
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: ptx003c 查看文章
呢d圖有咩意思?重拍一次(雖然我知100%唔會係....
http://www.fz-social.com/
其實係隻手機game既宣傳網既背景圖

----------------------------
另,我覺得7人master中存在感最薄弱既係時臣...
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 11:00 PM   #434
ptx003c

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 雷火武 查看文章
http://www.fz-social.com/
其實係隻手機game既宣傳網既背景圖

----------------------------
另,我覺得7人master中存在感最薄弱既係時臣...
哦~希望會出F/UC PS3版啦~
ptx003c 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 11:18 PM   #435
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 06-18-12, 11:22 PM   #436
kyo353
Game Master

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDkyo353
引用:
真係笑左

舊 06-18-12, 11:38 PM   #437
someday

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: GN00508771 查看文章
我想問問....切嗣的願望 聖杯的實現方式我是明白啦

咁SABER的願望 聖杯會點樣實現...?
我估... 黑聖杯會殺左 Saber

引用:
終於明了大部份 , 除了唔明saber明明係女人但娶個王后做乜......
而就算Lancelot NTR佢,佢也不用嬲吧
Lancelot自己做錯, 到現代反而追住saber黎打更是無厘頭
娶個女人純粹係做個樣only, 因為人民心目中嘅王應該係個男人, 同埋應該要娶個王后 (小說入面都話從無人質疑Saber係男定女, 亦無人理會佢個樣點解一路無變, as long as 佢帶俾佢地勝利同埋做一個公正嚴明嘅王). 為左維護人民心目中理想嘅王嘅形象, 所以要一個王后.

而Lancelot 搞王后, 原本係因為見王后同個女人結左婚好lonely好慘, 又唔可以同人講, 所以好同情佢同愛上左佢
佢俾Saber發現到嘅時候好內疚, 而Lancelot 其後出走亦是圓桌騎士分裂的導火線, 佢寧願Saber懲罰佢去贖罪. 但Saber偏偏因為當佢係好朋友所以放過佢.

Lancelot一方面覺得Saber令佢心愛嘅女人痛苦, 想恨佢. 一方面又覺得自己令圓桌騎士分裂同搞王后係對唔住Saber, 亦有違騎士道, 想Saber罰佢贖罪... 但Saber最後偏偏出於友誼而放過佢, 令佢恨佢唔落. 而呢個結果反而令佢無法宣洩佢心入面嘅懊悔同怨恨, 一直痛苦落去. 所以Lancelot最後選擇左發狂成為Berserker.

只要自己唔再係騎士, 唔再有理智, 就唔需要再謹守騎士嘅精神, 唔需要再受君臣之道同友誼嘅束縛. 只需要盡情將心入面嘅憤恨、懊惱、痛苦發洩出黎就得. 所以佢一見到Saber呢個令佢痛苦嘅對象, 就非常執著咁要殺死佢.

此篇文章於 06-18-12 11:42 PM 被 someday 編輯。
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 12:18 AM   #438
imons
妄想怪獸

註冊日期: Mar 2010
引用:
我歡樂王!今生無悔!
imons 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 12:20 AM   #439
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
睇動畫完全無提及過
只係睇動畫真係會fake左以為lancelot淨嬲saber無好好帶領佢地
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 03:45 AM   #440
someday

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: 雷火武 查看文章
睇動畫完全無提及過
只係睇動畫真係會fake左以為lancelot淨嬲saber無好好帶領佢地
所以動畫版呢集真係要超級吐糟.
唔單止無解釋點解 Lancelot 會成為 Berserker, 亦無刻劃到 Saber 對上 Lancelot 其實係非常痛苦

Saber 一直當佢係好朋友, 一直認為自己當時原諒佢係出於好意, 唔理解 Lancelot 當時果種複雜矛盾嘅心情, 亦一直無理會到王后其實好痛苦, 亦無意識到當時佢身邊騎士同大臣們嘅心情 ... 所以佢先諗返起當年有人講過 "亞瑟王從來都唔明白其他人嘅感受" 呢句話. 當年佢懷住無比嘅決心拔出石中劍, 只係一心想做個人民心目中公正嚴明嘅理想國王, 不過結局變成眾叛親離, 王后恨佢, 個仔背叛佢, 圓桌騎士離棄佢, 連自己最好嘅朋友都選擇變成狂戰士去向自己報復. 其實可以話對佢一直以黎嘅信念嘅一個沉重打擊.

所以最後佢唯有同 Lancelot 道歉, 因為自己乜都補償唔到, 乜野王嘅理想都無晒... 只係一心想得到聖杯將自己從歷史中抹去, 果份決意動畫都無乜描述

Saber 已經乜都無晒, 無左朋友無左國家無左愛麗無左理想, 就只係剩得聖杯. 所以當佢俾人用令咒命令佢破壞佢唯一嘅救贖嘅時候, 佢係寧死都想要反抗... 結果俾人用雙重令咒迫佢就範果陣, 佢真係想喊出黎咁濟... 總之動畫實在好兒戲趕收工咁, 兩段令咒快快up完講句 ya ma de 就算, 完全無晒 feel...

此篇文章於 06-19-12 05:20 PM 被 someday 編輯。
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 08:55 AM   #441
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: someday 查看文章
唔單止無解釋點解 Lancelot 會成為 Berserker, 亦無刻劃到 Saber 對上 Lancelot 其實係非常痛苦

Saber 一直當佢係好朋友, 一直認為自己當時原諒佢係出於好意, 唔理解 Lancelot 當時果種複雜矛盾嘅心情, 亦一直無理會到王后其實好痛苦, 亦無意識到當時佢身邊騎士同大臣們嘅心情 ... 所以佢先諗返起當年有人講過 "亞瑟王從來都唔明白其他人嘅感受" 呢句話. 當年佢懷住無比嘅決心拔出石中劍, 只係一心想做個人民心目中公正嚴明嘅理想國王, 不過結局變成眾叛親離, 王后恨佢, 個仔背叛佢, 圓桌騎士離棄佢, 連自己最好嘅朋友都選擇變成狂戰士去向自己報復. 其實可以話對佢一直以黎嘅信念嘅一個沉重打擊.

所以最後佢唯有同 Lancelot 道歉, 因為自己乜都補償唔到, 乜野王嘅理想都無晒... 只係一心想得到聖杯將自己從歷史中抹去, 果份決意動畫都無乜描述

Saber 已經乜都無晒, 無左朋友無左國家無左愛麗無左理想, 就只係剩得聖杯. 所以當佢俾人用令咒命令佢破壞佢唯一嘅救贖嘅時候, 佢係寧死都想要反抗... 結果俾人用雙重令咒迫佢就範果陣... 總之動畫實在好兒戲趕收工咁, 兩段令咒快快up完講句 ya ma de 就算, 完全無晒 feel...
因為SABER連女主角都不是.....係26話的內容係唔夠做=.=.....就正如UBW禁大文本量都可以用一個半小時講完=.=
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 09:00 AM   #442
阿棠
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
XBox Live GamertagTOM AIKAWA
引用:
作者: someday 查看文章

Saber 已經乜都無晒, 無左朋友無左國家無左愛麗無左理想, 就只係剩得聖杯. 所以當佢俾人用令咒命令佢破壞佢唯一嘅救贖嘅時候, 佢係寧死都想要反抗... 結果俾人用雙重令咒迫佢就範果陣... 總之動畫實在好兒戲趕收工咁, 兩段令咒快快up完講句 ya ma de 就算, 完全無晒 feel...
令我了解到更多,終於明點解saber會痛苦啦

UE Triple.fi 10 Pro 黎左啦黎左啦黎左啦!!!!!
http://www.ultimateears.com/superfi/...ueMetallic.htm
阿棠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 02:32 PM   #443
kyo353
Game Master

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDkyo353
引用:
作者: ouki 查看文章
因為SABER連女主角都不是.....係26話的內容係唔夠做=.=.....就正如UBW禁大文本量都可以用一個半小時講完=.=
26集都可能好D
下集25集就已經大結局

舊 06-19-12, 03:59 PM   #444
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: kyo353 查看文章
26集都可能好D
下集25集就已經大結局
多一話夠講埋SABER的前事....
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 07:37 PM   #445
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
點解成日都話動畫無解釋乜乜乜,無描述邊個心境

喂,有睇開小說既都知,D咩心境咩解釋就好似足球小X咁
入左禁區都要踢多十幾集先到射門,小說一舉手一投足入面角色心裡所想都好似瀑布咁長

動畫係無需要表現出黎吧
Even就算係重要同唔重要都好,用小小定格表現角色係度諗緊野/小小解釋就足夠

想詳細知道,根本就要睇小說先知,一向都係咁
要係動畫表現小說大部份變化,完全就係累贅

表現左小說個正常流程,無突如其來既過份skip
對動畫黎講就好夠
請認清小說動畫既分野

此篇文章於 06-19-12 07:42 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 10:26 PM   #446
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 06-19-12, 10:35 PM   #447
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ouki 查看文章
UBW電影版就唔好提啦....完全係搞笑....唔睇小說以為個file花左

舊 06-19-12, 10:41 PM   #448
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
切: 再見了, 啪
大原沙也加個幕真係

切同麻婆既戰鬥完全收貨
我自己覺得做得好好啦今集
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 10:48 PM   #449
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
切: 再見了, 啪
大原沙也加個幕真係

切同麻婆既戰鬥完全收貨
我自己覺得做得好好啦今集
但係睇老豆同麻婆對戰完全唔會覺得呢套嘢同魔幻有關囉

舊 06-19-12, 10:53 PM   #450
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
但係睇老豆同麻婆對戰完全唔會覺得呢套嘢同魔幻有關囉
你睇老豆咁多集都唔覺同魔術有關啦
又炸彈又機槍又陷阱又sniper槍

而神父又的確係唔用魔法既

唯一就係吳宇森式動作個度魔法左
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 GSC 1/7 遠坂凜 UNLIMITED BLADE WORKS PVC synyster3 買賣專區 3 11-19-14 05:59 PM
【ネタバレ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」Vol.2 izumo 日本動漫畫討論版 91 03-22-11 07:56 PM
[動畫] 【ネタ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」正式公開 鈴蘭 日本動漫畫討論版 1000 10-02-10 05:34 PM
[fate/stay night]fate ending問題 neocon H-GAMEの部屋 58 05-11-06 02:43 PM
Fate/stay night vol.2(劇情洩漏注意) - 第十四話『理想の果て』 Neloth 日本動漫畫討論版 1001 04-13-06 09:50 PM

現在的時間是 12:59 PM

手機版 | APP版