Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-13-14, 12:19 PM   #426
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
「るろうに剣心 伝説の最後編」
原作ファンだからこその違和感や不満はもちろんある。前半のドラマパートは少し長く感じたし。でもそれを吹き飛ばす程の煉獄での戦いの凄まじさ。その勢いと激しさに気持ちが昂ぶる。震えたね。志々雄最強じゃねーか。

やっぱり十本刀の半数はおまけになっちゃったか。
あのシーンこのシーンはどうなんのかなって期待してたんだけどね。

剣心&左之助&蒼紫&斎藤さんVS志々雄
のシーンはほんと迫力と感動だった

舊 09-13-14, 10:27 PM   #427
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
傳說落幕篇

變動比京都大火編大好多

劇透

1 最大改變係煉獄號冇被擊沉,仲長驅直入東京附近炮轟民居。志志雄以此要脅以伊藤博文為首嘅明治政府交出拔刀齋,政府逼於無奈下令通緝劍心。

2 彌彥推測既然劍心被通緝緊,即代表佢仲未死。執返條命嘅翁有頭緒劍心喺邊,命操去搵佢。

3 劍心比師傅比古清十郎救番。之後修行飛天御劍流奧義同原作一樣。(但冇見到劍心點樣「擊倒」師傅,話晒係奧義就梗係要留返最後)

4 薰無事比人救返,響醫院昏迷一陣後就同左之助同彌彥起行趕返東京。

5 操順利搵到劍心後,為掩人耳目,操建議佢用御庭番眾來往京都同江戶嘅秘密林道返東京。蒼紫估到會喺度撞倒拔刀齋並喺度埋伏。經過一番苦鬥後,劍心總算打敗蒼紫並速速起行。

6 蒼紫被帶返葵屋養傷,被操鬧完一番後感到慚愧。

7 劍心比薰佢哋提早返嚟,向神谷道場見到惠,但好快被警察包圍。劍心為免不必要嘅傷亡而投降。

8 劍心被帶到內務省,佢同伊藤博文講只要比佢接近志志雄,仲有機會可以打敗佢。

9 之後一幕係政府宣布拔刀齋會被公開處斬。刑場設係煉獄號對開嘅沙灘,薰佢哋趕去嗰度。方治爲首嘅志志雄兵亦嚟到觀看。

10 行刑一刻,劊子手斬嘅唔係劍心嘅頭,而係佢嘅束縛。個劊子手其實係齋藤假扮。原來成個「行刑」只不過係分散志志雄注意嘅拖延戰術,好比軍方可以秘密地響附近山頭起建臨時炮台去炮擊煉獄號。

11 「行刑」後,齋藤將收埋嘅逆刃刀交返比劍心。在場警察同志志雄手下即刻開片。劍心同左之助搭乘一早由好多警察駕駛嘅細船開往煉獄號進行突襲。

12海灘上激戰,齋藤唔洗三兩下就搞掂宇水。

13 突襲隊同船上志志雄兵混戰。左之助硬撼安慈,冇左二重極嘅backstory。

14 劍心則再度對宗次郎。宗次郎被打敗後,被劍心說教一番後先嚟精神崩潰。

15 呢個時候,伊藤博文等得唔耐煩,決定唔等劍心就帶咗炮轟煉獄號。

16 劍心響船廳度同志志雄決戰。同原作一樣,劍心被志志雄咬咗膊頭一啖後不醒人事。

17 志志雄之後同上咗船嘅齋藤同左之助對打,之後連蒼紫亦趕到嚟。好快劍心亦企返起身,變成志志雄一打四嘅混戰。

18 志志雄將船上嘅火藥彈引爆去炸開劍心以外嘅三人。得返劍心一個同佢苦戰。由美同原作一樣為心愛嘅男人捐軀。

19 最後劍心使用飛天御劍流奧義「天翔龍閃」將志志雄擊敗。(成個招式演繹係超型爆)志志雄響瘋狂笑聲中自燃燒死。

20 劍心四人成功逃離沉沒緊嘅煉獄號。伊藤博文宣布「拔刀齋」同「幕末嘅怨靈」已經死咗,率領在場軍人警察向「緋村劍心」致敬。

算係收得貨。

十本刃冇左不二,亦冇咗彌彥擊敗蝙也,薰同操擊敗人妖有D美中不足。

此篇文章於 09-13-14 11:59 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-14, 02:01 PM   #428
money
◆.西野司命.◆

『るろうに剣心 伝説の最期編』大・爆・発!3日間で興収13億突破!103万人動員!超大ヒットスタート!!
週末ボックスオフィスはぶっちぎりのNo.1です!皆さまのお陰で記録達成です!ありがとうございます!!

舊 09-17-14, 07:37 PM   #429
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
今日中午係新宿戲院已左睇大火篇!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 09-17-14 10:32 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-14, 08:54 AM   #430
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
香港唔係太多戲院上...
上都係得1,2埸次..

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-14, 09:38 AM   #431
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: yeah yeah 查看文章
上都係得1,2埸次..
睇黎想睇既都要快D去,好怕佢會好快就落畫…
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-14, 03:32 PM   #432
okabe

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: yeah yeah 查看文章
上都係得1,2埸次..
算多喇!起碼港島UA同百老匯都有上
今日睇完,好期待十月睇埋後編
okabe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-14, 07:49 PM   #433
~飛彈~@@
Ultimate Gamer
バン

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDbanned
京都大火篇
感覺唔捉KAORU好似接唔到下集~仲有樣野~

比古清十郎個造型跟唔到原著唔緊要~但係都唔好咁求其(個人覺得)~蒼紫

既劇情有點勉強

~飛彈~@@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-14, 08:26 PM   #434
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
覺得第一集係雷片的我,已覺得大火篇好好睇了!

字幕寫福山雅治的角色做謎の男,但係人都知他是誰啦!

見到福山雅治和佐藤健在一起有些感動!感覺是龍馬傳的延續。

江口洋介的牙突繼續淚目,今集連篤燈的機會都冇!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-14, 08:42 PM   #435
okabe

引用:
作者: ~飛彈~@@ 查看文章
京都大火篇
感覺唔捉KAORU好似接唔到下集~仲有樣野~

比古清十郎個造型跟唔到原著唔緊要~但係都唔好咁求其(個人覺得)~蒼紫

既劇情有點勉強
..
上輯由於改左原著,所以蒼紫出場搵劍心既劇情真係幾勉強
今集蒼紫係葵屋打果段算係最好睇既打鬥場面
舊 09-18-14, 08:53 PM   #436
yeah yeah

引用:
作者: okabe 查看文章
..
上輯由於改左原著,所以蒼紫出場搵劍心既劇情真係幾勉強
今集蒼紫係葵屋打果段算係最好睇既打鬥場面
.......
蒼紫出埸個時我都諗左陣...
上次佢有無份?
左之助係今次好似個傻佬咁...成日亂咁叫.
縮地既步法好似跳飛機咁....

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-14, 10:46 PM   #437
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
我覺得第1集好睇D,,,始終講多左人,劇情鬆散
蒼紫打係好睇,但係為出而出甘
最後果個再會真係呢...有無甘岩阿

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-14, 01:41 PM   #438
~飛彈~@@
バン

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDbanned
始終落幕篇香港要到下個月

唔知到時比古教劍心奧義既時候

只係記得講返比古點樣手下留情地多年傳授

劍術個尐攪笑野,係比古眼中劍心只係一個

沒長進的弟子

~飛彈~@@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-14, 02:01 PM   #439
烈海王
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2006
睇完
上集嘅問題今集仍然無改善
可以話優缺點都繼承咗
嗰種寫實但混亂狼狽嘅武打處理
由第一集到而家都睇到好唔舒服
我明白導演想盡量寫實
唔想出現漫畫式武打或者傳統動作片套招
但都無理由亂到咁
好多時睇唔到角色做乜就有敵人訓低咗
拍打群戰要拍得有氣勢同清晰
導演真係要參考下葉問一、二

演員今集多咗
問題亦多咗
主角劍心都係老問題
砂糖健根本做唔到劍心
只係做到拔刀齋
如果純拍追憶篇我諗佢會好好多
而家個劍心無時無刻都黑口黑面
無晒原著劍心嘅雙面性
成日無端端擺Pose扮型
真係Chok得滯
現場有女觀眾都問:「佢搞咩呀,無端端又扮型扮Cool....」
左之助仲大鑊
狂燥低能式Over Act
睇到眼都突
新加入嘅藤原龍也完全無梟雄氣息
唔似志志雄
反而似佢上次電影演嗰個變態中二病強姦犯
都係新加入嘅伊勢谷同右手哥都係Over Act得過火
演出唔掂
其他演員都係中規中矩
只有神木隆之介同蒼井優係OK
烈海王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-14, 08:33 PM   #440
money
◆.西野司命.◆

22日に発表された20、21日の映画観客動員ランキング(興行通信社調べ)によると、
佐藤健さん主演の「るろうに剣心伝説の最期編」が約32万1000人を動員し2週連続で1位を獲得し、
興収は約4億1900万円を記録した。

『伝説の御礼編』最後の最後の舞台挨拶は、新宿ピカデリーで。『るろうに剣心』3部作興収100億突破のご報告もできました!

舊 09-23-14, 09:05 PM   #441
尼路
The One

感覺上集好睇d,今次人多左散左無咁緊湊……而字幕一樣咁差……大哥都可以錯……
不過基本上唔同原作比問題都唔大,係想吐個糟縮地做乜搞成咁……

舊 09-23-14, 11:04 PM   #442
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
上星期同太太去咗日本橋 TOHO 睇咗

始終有原作動漫畫低的人去睇都會有種怪怪感覺,上兩集如是,但明白電影版有劇情要取捨,但真係散散地,但我太太竟然話好好睇,話想睇漫畫版! 是我太執著嗎?
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-14, 11:57 PM   #443
數碼石頭
眠い狼

PSN  IDartificialRock
引用:
作者: 尼路 查看文章
感覺上集好睇d,今次人多左散左無咁緊湊……而字幕一樣咁差……大哥都可以錯……
不過基本上唔同原作比問題都唔大,係想吐個糟縮地做乜搞成咁……
實際宗次郎既長處係寫實會好難表現~
- 無殺氣難以入手呢一點已經難以表達~
- 縮地加無殺氣令到宗次郎既行動捕捉唔到係寫實表現下都無可能做到隱形見唔到~
結果變到宗次郎同劍心係同一類型咁以快打快

だからそんな簡単に修正とか言わないで!!
700年前のティリアソフトのスタッフに謝って!!
數碼石頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-14, 01:00 AM   #444
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
除左蒼紫同宗次郎之外,其它角色都收貨
蒼紫我唔知呢個角色佢想點…宗次郎唔夠靚仔/可愛,問題都係原作設定靚仔得劑

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-14, 08:24 AM   #445
尼路
The One

引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
除左蒼紫同宗次郎之外,其它角色都收貨
蒼紫我唔知呢個角色佢想點…宗次郎唔夠靚仔/可愛,問題都係原作設定靚仔得劑
認真……阿操重靚仔過宗次郎……依家只係一個彈下彈下的怪異微笑男……

舊 09-24-14, 08:56 AM   #446
david
The One

引用:
作者: david 查看文章
人誅篇雪代緣係主角O黎喎,點會客串呀...

如果想齋睇打鬥場面,應該睇最後一集就可以啦。

個人估計下集:

比古VS劍心:應該兩招都會出吧,感覺上佢唔再懶型玩真實化
比古VS不二:全CUT,唔夠時間出
彌彥VS蝙也:求其帶過就算,彌彥唔會出龍鎚閃
薰&操VS鐮足:求其帶過,鐮鎖是但舞兩O野,膝挫未必會出
癸屋VS夷腕方:變佐比古亂刀掃走
左之助VS安慈:二/三重極全CUT,變成同食雞差唔多O既打鬥
齋藤VS宇水:求其帶過,牙突一式收佢工,零式CUT
劍心VS蒼紫:求其帶過,唔會出天翔龍閃,回天劍舞六連劍心閃開之後求其一招打暈佢
劍心VS宗次郎:縮地已經變佐舞空術,應該CUT佐,快手舞兩下之後就瞬天殺VS天翔龍閃
劍心四人VS志志雄:TRAILER睇到秘劍焰靈,應該會跟到唔十足都九成漫畫劇情吧,話晒係高潮所在
有無大大可以評O下我估中幾多,我未有得睇住,應該都係要買全三集BD一次過煲...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-14, 09:57 AM   #447
Dom031059
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
我想問下將預告放上去前面既問題係咪嘉禾獨有?
Dom031059 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-14, 10:23 AM   #448
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
上星期三、五分別係日本新宿睇晒2集啦!
如果唔計文戲部分的話,成套戲真係一流!(我指的布景、服裝、氣氛同動作)

PS:本來諗著返港後,再入戲院再補睇番,
不過一諗起香港只得個細幕睇,京都大火篇我放棄了,
留番d錢睇10月上的最期篇重好!(因為最後4打大魔皇個到真係拍得好好睇呀!)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 09-24-14 03:53 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-14, 12:11 PM   #449
okabe

引用:
作者: sugoteam 查看文章
上星期同太太去咗日本橋 TOHO 睇咗

始終有原作動漫畫低的人去睇都會有種怪怪感覺,上兩集如是,但明白電影版有劇情要取捨,但真係散散地,但我太太竟然話好好睇,話想睇漫畫版! 是我太執著嗎?
我有睇唔少動漫改編真人版
劍心其實算拍得唔錯,
如果用漫畫既方向去睇尼類真人版
真係好難接受到,始終好難滿足到
只能當一套掛劍心之名既電影去看會好好多
舊 09-24-14, 01:26 PM   #450
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: okabe 查看文章
我有睇唔少動漫改編真人版
劍心其實算拍得唔錯,
如果用漫畫既方向去睇尼類真人版
真係好難接受到,始終好難滿足到
只能當一套掛劍心之名既電影去看會好好多
如果唔理漫畫原作....
就應該斬哂蒼紫的戲份...

蒼紫出現得九唔搭八
挑戰劍心的理由亦好牽強.

其實斬哂佢D戲份會好D...
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[日劇] 月9「ガリレオ(神探伽利略)」続編放送終了 香港7月中旬放送決定丨映画「真夏の方程式」6月29日 香港日本同時公開 福山雅治、吉高由里子主演 dan Neo Entertainment TREND 517 10-06-13 11:19 PM
罷看香港電影,罷買香港cd和vcd winghon1986 ~清談館~ 133 04-12-07 05:30 PM
香港有線電視委託香港大學民調中心進行二○○四年香港娛樂圈調查 initial Neo Entertainment TREND 0 01-22-05 01:40 PM
香港vs大陸創意工業(更新香港代表....強!!!!!!) 亍 ◣ 收藏品討論版 14 11-16-04 03:05 AM
香港政府品味續篇 - 澳門與香港 t-cup ~清談館~ 10 07-19-04 09:47 AM

現在的時間是 05:09 PM

手機版 | APP版