Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-03-14, 02:58 PM   #376
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: aquarius 查看文章
福山雅治是原著中的那個角色?
福山今年40幾嵗、你咪睇下邊個型男角色都係40幾嵗o個位咪就係福山囉。:-)
由手機版發出
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-14, 10:10 PM   #377
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
人気コミックの実写映画化第2弾『るろうに剣心 京都大火編』が、今月1日の公開から3日間で興行収入8億2,273万4,430円を稼ぎ出す大ヒットスタートを切った。動員は64万5,086人を突破。

この好成績を受け配給元では、前作『るろうに剣心』の最終興収30億1,000万円を超える「40億円も視野に入った」と期待をかけている。

週末の土日2日間(2日~3日)では、今年公開の邦画ナンバーワンとなる、動員43万3,346人、興収5億9,223万5,030円という数字を叩き出し、『GODZILLA ゴジラ』(2週目)、『思い出のマーニー』(3週目)、『マレフィセント』(5週目)といった強豪がひしめく週末興行ランキングにおいても初登場1位を獲得した。

舊 08-06-14, 07:47 AM   #378
money
◆.西野司命.◆

舊 08-06-14, 11:10 AM   #379
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
京都大火編,同上集一樣還原度超高。十本刃,方治,由美,蒼紫,葵屋,荒井赤空等全部有出場。

感覺上似睇左4個鐘多過2個半小時。

劇情

1齋藤總算多咗出場機會,開場由佢引領班警察去包圍志志雄巢穴,但得佢生還。但溫泉村佢就冇出場。

2溫泉編尖角cut咗

3總算搵到位將蒼紫攝翻入個故仔,但由於上集佢同御庭番眾被cut咗,佢搵拔刀齋報仇嘅原因變得弱咗。

4冇咗左之助跟安慈修煉二重極就直接嚟咗京都。可能下集先會揭曉。

5翁同蒼紫嘅對決提前咗

6志志雄叫宗次郎捉咗薰上煉獄號,企圖激怒劍心等佢可以同劍心對決呢段原創情節有D多餘。呢段期間,志志雄駕駛煉獄號就係希望靠京都大火聲東擊西,等佢可以靜靜雞直上炮轟東京。佢呢個時候係應該最唔希望劍心喺度干涉。

7尾段果然係傳聞嘅福山雅治出場抱走不醒人事嘅劍心。

十本刃方面:

方治,由美,宗次郎為主要角色,所以算唔失禮

安慈瘦咗

蝙也面具令人諗起Batman嘅Bane

鐮足由萌偽娘變咗做普通嘅人妖

夷腕坊居然似返個人(外印登場搬左入上集,未知真人版會呢兩個唔會再有關係。再加上真人版外印太靚仔,同原著大叔差太遠)

不二太大隻,所以仍冇見到佢。唔知佢會唔會係CG?
未來劇情
尤其同福山雅治嘅比古對決睇下有幾天馬行空

才槌冇乜印象,可能同不二一齊出場。
多謝劇透!!

PS:請問下集傳說之最期編,你到時會否再透??

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-14, 12:34 PM   #380
david
The One

引用:
作者: mrk 查看文章
多謝劇透!!

漫畫晨早完佐啦,入場前就已經知道起碼九成半劇情,透O的咩?

至於唔跟漫畫O既改動O既O個半成呢,好似縮地變佐舞空術咁(TRAILER都有啦已經),都算係透O既...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-14, 04:23 PM   #381
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: david 查看文章
漫畫晨早完佐啦,入場前就已經知道起碼九成半劇情,透O的咩?

至於唔跟漫畫O既改動O既O個半成呢,好似縮地變佐舞空術咁(TRAILER都有啦已經),都算係透O既...
我指的劇透當然係電影版d改動啦!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
舊 08-06-14, 05:00 PM   #382
david
The One

引用:
我指的劇透當然係電影版d改動啦!
O的改動都SPOIL佐啦,你要CLICK入去係你O既問題喎...

人設O個O的劇照出晒啦,點算透...

---
舊 08-06-14, 05:24 PM   #383
mrk

引用:
作者: david 查看文章
O的改動都SPOIL佐啦,你要CLICK入去係你O既問題喎...

人設O個O的劇照出晒啦,點算透...
我知佢有SPOIL到!
我意思係:黎緊9.13個日會否再呢劇透下!(有追開日本電影/動畫劇場版o既人都知,冇番4-5個月時間,香港戲院都咪洗指意有得上畫)

PS:因為今年9.16我會去日本,所以到時13號佢唔打算劇透,去到17號,我都應該會接力劇透埋一份
PS2:多謝Kinny Riddle的劇透,大概知道講左d咩啦,依家就算Miss左京都大火篇,直接去睇傳說之最期篇都得啦!
PS3:唔知人誅篇的雪代緣會唔會客串下呢??

此篇文章於 08-06-14 05:35 PM 被 mrk 編輯。
舊 08-06-14, 08:32 PM   #384
david
The One

人誅篇雪代緣係主角O黎喎,點會客串呀...

如果想齋睇打鬥場面,應該睇最後一集就可以啦。

個人估計下集:

比古VS劍心:應該兩招都會出吧,感覺上佢唔再懶型玩真實化
比古VS不二:全CUT,唔夠時間出
彌彥VS蝙也:求其帶過就算,彌彥唔會出龍鎚閃
薰&操VS鐮足:求其帶過,鐮鎖是但舞兩O野,膝挫未必會出
癸屋VS夷腕方:變佐比古亂刀掃走
左之助VS安慈:二/三重極全CUT,變成同食雞差唔多O既打鬥
齋藤VS宇水:求其帶過,牙突一式收佢工,零式CUT
劍心VS蒼紫:求其帶過,唔會出天翔龍閃,回天劍舞六連劍心閃開之後求其一招打暈佢
劍心VS宗次郎:縮地已經變佐舞空術,應該CUT佐,快手舞兩下之後就瞬天殺VS天翔龍閃
劍心四人VS志志雄:TRAILER睇到秘劍焰靈,應該會跟到唔十足都九成漫畫劇情吧,話晒係高潮所在

---
舊 08-07-14, 12:57 PM   #385
money
◆.西野司命.◆

香港9月18日上京都大火篇

8月20日のフィリピンでの公開を皮切りに順次、
シンガポール、タイ、台湾、香港など海外展開されていく予定。
53の国と地域での海外配給が決まっているが、問い合わせは多く、さらに拡大していきそうだ。

舊 08-07-14, 01:10 PM   #386
david
The One

就算係海外,我呢邊應該都係無得睇...

希望年尾搭飛機返港時有得O係機上睇,就好似上一集咁...

---
舊 08-07-14, 04:00 PM   #387
money
◆.西野司命.◆

伝説の最期編 香港10月16日上映

舊 08-07-14, 04:38 PM   #388
莎月美希
Game Master

註冊日期: Nov 2003
真係九月十八同十月十六有得睇就好喇,好期待呀。
由手機版發出
莎月美希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-14, 12:20 AM   #389
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
多謝劇透!!

應該會。不過未必首日睇到。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-14, 01:03 AM   #390
mrk

引用:
作者: 莎月美希 查看文章
真係九月十八同十月十六有得睇就好喇,好期待呀。
由手機版發出
我想爆粗,18號我係日本!

PS:香港咁快上,好事黎!

舊 08-14-14, 10:23 AM   #391
david
The One

唔知年尾會出碟集齊三集未呢?

我呢邊應該就無得睇O架喇,搭飛機就撞彩先有得睇...

---
舊 08-14-14, 01:22 PM   #392
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
我想爆粗,18號我係日本!

PS:香港咁快上,好事黎!
我都係十五號嗰個星期喺日本,唔打緊la, 我都覺香港咁快有得上係好事

想問師兄如我想先在網上訂飛是否 Toho 院線好d? 好似可以用香港信用咭付款,但 Passcode 要入日本電話,唔知可否入酒店嗰個都冇所謂呢?謝指敎!

P.S. 師兄十八號到,莫非一樣又係去 TGS?
sugoteam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-14, 01:30 PM   #393
ms_小畫家
Game Master

註冊日期: Nov 2004
PSN  IDmakelvin666
我唔記得有冇睇錯臨尾升幕我見不二係有演員配置架喎
應該有出場所以先有份出演員名?

其中一位歷史見證人
ms_小畫家 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-14, 02:08 PM   #394
david
The One

引用:
作者: ms_小畫家 查看文章
我唔記得有冇睇錯臨尾升幕我見不二係有演員配置架喎
應該有出場所以先有份出演員名?
O下?如果佢真係有出過場,身材大縮水之餘仲變埋做二打6?

---
舊 08-18-14, 08:26 PM   #395
mrk

引用:
作者: sugoteam 查看文章
我都係十五號嗰個星期喺日本,唔打緊la, 我都覺香港咁快有得上係好事

想問師兄如我想先在網上訂飛是否 Toho 院線好d? 好似可以用香港信用咭付款,但 Passcode 要入日本電話,唔知可否入酒店嗰個都冇所謂呢?謝指敎!

P.S. 師兄十八號到,莫非一樣又係去 TGS?
你想先在網上訂飛的院線,係指日本戲院嗎??

如果係的話,我2012年11月時,試過網上訂日本新宿XXX9戲院(EVA:Q)1次,
不過當時我係用Aeon的JCB卡成功訂到的,香港VISA/M卡我未試過得唔得!

PS:重有我指18號係東京啦,不是18號先飛東京,
當然呢段時間去得東京,通常都係為左參加TGS2014啦!

舊 08-19-14, 12:56 AM   #396
money
◆.西野司命.◆

舊 08-20-14, 06:15 PM   #397
money
◆.西野司命.◆

舊 08-22-14, 12:06 PM   #398
money
◆.西野司命.◆

此篇文章於 08-22-14 12:27 PM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-14, 12:27 PM   #399
money
◆.西野司命.◆

舊 08-22-14, 02:42 PM   #400
david
The One

唔係左腳踏前....咁即係....

縮地好明顯完全變左舞空術....

對倉紫變佐室外打,雙反手渣小太刀向前衝,劍心向後避....咁即係...

---

此篇文章於 08-22-14 02:53 PM 被 david 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[日劇] 月9「ガリレオ(神探伽利略)」続編放送終了 香港7月中旬放送決定丨映画「真夏の方程式」6月29日 香港日本同時公開 福山雅治、吉高由里子主演 dan Neo Entertainment TREND 517 10-06-13 11:19 PM
罷看香港電影,罷買香港cd和vcd winghon1986 ~清談館~ 133 04-12-07 05:30 PM
香港有線電視委託香港大學民調中心進行二○○四年香港娛樂圈調查 initial Neo Entertainment TREND 0 01-22-05 01:40 PM
香港vs大陸創意工業(更新香港代表....強!!!!!!) 亍 ◣ 收藏品討論版 14 11-16-04 03:05 AM
香港政府品味續篇 - 澳門與香港 t-cup ~清談館~ 10 07-19-04 09:47 AM

現在的時間是 06:50 PM

手機版 | APP版