Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-17-06, 10:07 AM   #201
K66
Junior Member

註冊日期: Aug 2006
我想問最後個結局點樣,我睇到佢地兩個企係度決鬥個度就比阿媽叫我訓
K66 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 10:17 AM   #202
chunwai0091
God of Gamer
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: K66 查看文章
我想問最後個結局點樣,我睇到佢地兩個企係度決鬥個度就比阿媽叫我訓
結局
朧自殺,
弦之介開眼, k掉阿福的侍衛, 寫是伊賀勝了, 自殺

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 12:11 PM   #203
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: windart 查看文章
不嬲後期都係掉比韓國同中國架啦,好出奇咩a
係呀!!! 中國,台灣,韓國有很多的動畫公司是專為美國和日本動畫加工的呢.
差不多80%而上動畫都係國外加工,最重要便宜和增加生產效率,代價就係每套的動畫質量不太穩定.
日本係做故仔同原畫,之後動畫會比國外加工!!!日本多是這樣做.
而美國連設定原畫也會掉去國外做, 印度,中國和台灣最多加工美國動畫.
可以計一計日本畫一格的動畫要$2x-6x,中國畫一格$1-1x左右. 日本動畫係而格數作為成本參考的呢!!! 沒法國外太便宜了 =.=!!!
動畫格數越多就越貴. 所以這套甲賀是高成本製作呢,看畫質同動畫的效果.

此篇文章於 12-17-06 04:12 PM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 01:41 PM   #204
結城yuuki
Senior Gamer
軍曹

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
咁唔計首詩,次次一開場句「愛人知否,死神正佇候」又邊個寫/譯的?

網上字幕組,漫畫「心愛的人,赴死吧!」都冇呢句中文咁正……

其實成套《甲》片,無線o既翻譯都好有水準,
配音都算中上,如果唔係配音員換o左咁多新血入去試的話,可能會變到更加冇得頂~~

宜家無線o的動畫由《鋼鍊》開始已經係夜晚播o既先有水準,日頭o個o的就全部見光死
查過首詩的原文喇,
日文大約係:
"當(我地)一齊,迎著迷濛o既風,吹o左咁耐o既時候;
就係(我地)一齊,o係樂舞中,塑造o左咁耐夢想o既時候! "

要講o既意思同無記首詩差唔多,
不過只係對聯形色,唔係詩形色.
首詩應該係無記個翻譯/寫稿佬譯出來o既!

此篇文章於 12-18-06 12:51 AM 被 結城yuuki 編輯。 原因: 修正日文意譯
結城yuuki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 02:11 PM   #205
紅蓮
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
咁唔計首詩,次次一開場句「愛人知否,死神正佇候」又邊個寫/譯的?

網上字幕組,漫畫「心愛的人,赴死吧!」都冇呢句中文咁正……

其實成套《甲》片,無線o既翻譯都好有水準,
配音都算中上,如果唔係配音員換o左咁多新血入去試的話,可能會變到更加冇得頂~~

宜家無線o的動畫由《鋼鍊》開始已經係夜晚播o既先有水準,日頭o個o的就全部見光死
可能日頭嘅動畫主要對象俾年齡較低嘅人睇,翻譯得簡單D俾班細路睇得明就OK。
而呢套就擺明係俾成年人睇,相對要求會高D同譯得有詩意D觀眾都睇得明、感受到,所以出左黎會有分別。
紅蓮 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 03:26 PM   #206
ambrose35hk
Game Master

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: Designer 查看文章
之前都好似唔知邊集都有出過的.........
ambrose35hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 03:51 PM   #207
frost

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: Designer 查看文章
風吹十萬次,夢繫百千年
幻月朦朧夜,輕彈廿五弦:
呢首詩....日本果邊24話好似冇出.......

此篇文章於 12-17-06 03:54 PM 被 frost 編輯。
frost 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 04:52 PM   #208
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 結城yuuki 查看文章
查過首詩的原文喇,
日文大約係:
"我地,當o係一齊,迎著迷濛o既風o既時候;
就係我地,o係一齊,樂舞中塑造夢想o既時候! "

要講o既意思同無記首詩差唔多,
不過只係對聯形色,唔係詩形色.
首詩應該係無記個翻譯/寫稿佬譯出來o既!
譯得咁神?
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 05:10 PM   #209
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: marco仔 查看文章
係呀!!! 中國,台灣,韓國有很多的動畫公司是專為美國和日本動畫加工的呢.
差不多80%而上動畫都係國外加工,最重要便宜和增加生產效率,代價就係每套的動畫質量不太穩定.
日本係做故仔同原畫,之後動畫會比國外加工!!!日本多是這樣做.
而美國連設定原畫也會掉去國外做, 印度,中國和台灣最多加工美國動畫.
可以計一計日本畫一格的動畫要$2x-6x,中國畫一格$1-1x左右. 日本動畫係而格數作為成本參考的呢!!! 沒法國外太便宜了 =.=!!!
動畫格數越多就越貴. 所以這套甲賀是高成本製作呢,看畫質同動畫的效果.
會唔會就係咁搞到GONZO開發虧損緊……"
(我都係o向外面聽翻o黎的 )

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 05:45 PM   #210
-水原-
CB

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDInnovade0988
引用:
作者: mudhole金剛鑽 查看文章
去到尾都解唔開天膳不死之迷

個女人係天膳阿媽!?個BB係天膳!?

但都沒交代天膳點比隻野寄生
呢段我都唔明..有冇大大解話..囧
-水原- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 07:43 PM   #211
K66

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: chunwai0091 查看文章
結局
朧自殺,
弦之介開眼, k掉阿福的侍衛, 寫是伊賀勝了, 自殺
邊個寫伊賀勝,最尾佢地兩個棄屍野外呀?
講佢地死完之後就完左?
K66 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 07:50 PM   #212
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

引用:
作者: K66 查看文章
邊個寫伊賀勝,最尾佢地兩個棄屍野外呀?
講佢地死完之後就完左?
弦之介抱住阿朧寫完就就走咗去條河中心......

講佢地死完之後就有d後記咁先完

CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
舊 12-17-06, 07:51 PM   #213
YUNO
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: -水原- 查看文章
呢段我都唔明..有冇大大解話..囧

漫畫裡,寄生在天膳身上的是其雙胞胎兄弟

今次無記翻譯用心,值得一讚
YUNO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-06, 07:52 PM   #214
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

引用:
作者: YUNO 查看文章

無記翻譯用心只限深夜
睇下早上嗰d就

舊 12-17-06, 09:13 PM   #215
-水原-
CB

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDInnovade0988
引用:
作者: YUNO 查看文章

即係被人開肚果個係天膳媽?
-水原- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 12:07 AM   #216
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
咁即係
個首詩係無記搞出黎?
(不過又作得幾好)
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 12:51 AM   #217
relight
Game Master
普通的魔法使

XBox Live GamertagHKrelight
尋日用邪道睇完成套,估吾到個結局咁正,可惜到最後朧同弦之介連kiss都冇,重要係分開自殺死。

其實點解弦之介吾殺哂果到d人既,佢咁屈機,殺哂在場人士之後同朧私奔未得lor

個天線又係屈機,佢我諗佢係套野到都死左4,5次。中毒死吾去,就連斷左頭都接得返(不過比朧破左 ),重要好似係成長生不老。
relight 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 12:52 AM   #218
結城yuuki
軍曹

註冊日期: Sep 2006
係呀,首詩同開場白都係出自無記手筆o既~
結城yuuki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 12:56 AM   #219
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
作者: relight 查看文章
尋日用邪道睇完成套,估吾到個結局咁正,可惜到最後朧同弦之介連kiss都冇,重要係分開自殺死。

其實點解弦之介吾殺哂果到d人既,佢咁屈機,殺哂在場人士之後同朧私奔未得lor

個天線又係屈機,佢我諗佢係套野到都死左4,5次。中毒死吾去,就連斷左頭都接得返(不過比朧破左 ),重要好似係成長生不老。
弦之介身受重傷,行路都有問題,點殺到在場o的人
最錯就係朧朧o向弦之介開眼前自殺,如果唔係真係有機會私奔~~

舊 12-18-06, 12:57 AM   #220
relight
Game Master
普通的魔法使

XBox Live GamertagHKrelight
佢望一野都死哂啦

傷左no problem
relight 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 01:03 AM   #221
Fio

註冊日期: Dec 2001
之前睇o左邪道,所以冇睇TVB,不過估唔到翻譯組d文采原來都可以去到e個level,真係唔錯
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 01:05 AM   #222
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

引用:
佢望一野都死哂啦

傷左no problem
所以咪話最錯係朧朧唔等弦之介開眼就自殺囉
但實情佢都唔知弦之介幾時會開眼

舊 12-18-06, 01:09 AM   #223
Fio

註冊日期: Dec 2001
引用:
所以咪話最錯係朧朧唔等弦之介開眼就自殺囉
但實情佢都唔知弦之介幾時會開眼
俾我會dum o下波鐘先,或者開波前扮肚痛,反正那婆娘都唔敢傷朧
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 01:19 AM   #224
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: wyhone 查看文章
咁即係
個首詩係無記搞出黎?
(不過又作得幾好)
無記邊有咁勁,應該係外判掛 ,如果有睇過蟲師港版DVD,就知出面的配音水準
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 01:20 AM   #225
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:

起碼響8郎殺吾倒卦
佢成日o係佢地身邊監視, 但都係好似只比胡夷發現左一次, 高手尼

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:21 AM

手機版 | APP版