Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-18-06, 01:28 AM   #226
呂鳳仙
God of Gamer
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
起碼響8郎殺吾倒卦
佢成日o係佢地身邊監視, 但都係好似只比胡夷發現左一次, 高手尼
但出奇地佢唔知弦之介同朧有路……
要到最後一集先知道……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 01:32 AM   #227
nonametree
Junior Member

註冊日期: Dec 2006
好慘呀 T_T!!!!!!!!!!!!!!!!
nonametree 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 08:47 AM   #228
拉維絲
Insane Gamer
男女正常向沒節操女

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: Designer 查看文章
無記邊有咁勁,應該係外判掛 ,如果有睇過蟲師港版DVD,就知出面的配音水準
只外判一首詩出去讓人譯?強!
無記戲劇組不行,不代表其他也不行吧?它的翻譯組一向不錯~

拉維絲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 08:51 AM   #229
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 拉維絲 查看文章
只外判一首詩出去讓人譯?強!
無記戲劇組不行,不代表其他也不行吧?它的翻譯組一向不錯~
都要睇下有冇心做

TVB深夜時段動畫
不嬲都

"兒童時段"果D就
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 09:10 AM   #230
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
引用:
作者: relight 查看文章
尋日用邪道睇完成套,估吾到個結局咁正,可惜到最後朧同弦之介連kiss都冇,重要係分開自殺死。

其實點解弦之介吾殺哂果到d人既,佢咁屈機,殺哂在場人士之後同朧私奔未得lor
如果咁做可能害埋家族...

舊 12-18-06, 11:08 AM   #231
asd65535
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: 拉維絲 查看文章
翻譯組一向不錯~
非洲軍曹
asd65535 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 11:11 AM   #232
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
最近無記動畫我只睇過《種命》同《甲賀》,真係差得太遠,
就算係同一個配音員把聲,o向兩邊演出都差天共地

早幾日返工時終於有緣聽到女仔o左o既軍曹,真係好頂癮

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 11:43 AM   #233
edison1610
Crazy Gamer
九一終結者

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: 真!DC 查看文章
起碼響8郎殺吾倒卦
佢成日o係佢地身邊監視, 但都係好似只比胡夷發現左一次, 高手尼
更係勁啦, 唔係點做領導各門各派忍者既服部家繼承人

絕殺 車輪斬 去舊迎新
=========================女忍殺==
edison1610 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 11:57 AM   #234
結城yuuki
Senior Gamer
軍曹

註冊日期: Sep 2006
應該都係無記同一班人做o既,
憑都係o個班人配,但係質素差咁遠睇得出,
不過可能凡係深夜o個o的,
o的配音,翻譯,導配,字幕就認真做, 做足功夫,
兒童時段o個o的就應付o左老板/應付o左個system算數,
心態唔同,自然個質素唔同.

或者兒童時段o個o的,比心機做都係唔好o野
(例如上面唔比你講個"死"字), 做o黎都好極有限,
所以咪心灰做得差囉!
(如果本身o的規則令你點做都唔會做得好,
咁你冇心機做都係人之常情o既)
結城yuuki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 12:55 PM   #235
法修
Game Master
Ace Killer

註冊日期: May 2004
引用:
作者: kcf1201 查看文章
陽炎只要一
就會由口吐出有毒o既氣體
D人只要一吸就會中招死
忍住唔吸

引用:
作者: 小恐 查看文章
朧對眼有新技能?
主角昇Lv. 屈機

引用:
作者: 結城yuuki 查看文章
風吹十萬次,夢繫百千年
幻月朦朧夜,輕彈廿五弦

原來唔只"弦"同"朧",係兩代齊晒
唔止, 仲有以下幾位
風= 風待將監
十= 地蟲十兵衛
月= 如月左衛門
夜= 夜叉丸
五= 雨夜陣五郎

法修 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 01:05 PM   #236
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 法修 查看文章
忍住唔吸
唔洗呼吸

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 01:16 PM   #237
法修
Game Master
Ace Killer

引用:
作者: chunwai0091 查看文章
唔洗呼吸
唔洗呼咁勁?
有呢個忍術ga咩

天線唔計

法修 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-06, 06:49 PM   #238
燃燒君
Crazy Gamer
唉,又冇溫書

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: 法修 查看文章
忍住唔吸
做D咁激烈o既運動,好難忍住唔呼吸喎

B:因為今日冇波踢呀嘛
燃燒君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-06, 07:17 AM   #239
HK-X-Force

註冊日期: May 2003
引用:
作者: 結城yuuki 查看文章
應該都係無記同一班人做o既,
憑都係o個班人配,但係質素差咁遠睇得出,
不過可能凡係深夜o個o的,
o的配音,翻譯,導配,字幕就認真做, 做足功夫,
兒童時段o個o的就應付o左老板/應付o左個system算數,
心態唔同,自然個質素唔同.

或者兒童時段o個o的,比心機做都係唔好o野
(例如上面唔比你講個"死"字), 做o黎都好極有限,
所以咪心灰做得差囉!
(如果本身o的規則令你點做都唔會做得好,
咁你冇心機做都係人之常情o既)
講少少資料,近來無記夜間動畫o既配音及字幕監導係一位新入職o既動漫迷朋友做o既。
如果大家覺得而家佢做得唔錯,不妨寫信俾無記支持下

如果有咩野意見,我都可以代為轉達

版權新聞及文章分享:知識產權關注小組
HK-X-Force 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-06, 09:38 AM   #240
Crazy Gamer

XBox Live GamertagMING0229
引用:
作者: HK-X-Force 查看文章
講少少資料,近來無記夜間動畫o既配音及字幕監導係一位新入職o既動漫迷朋友做o既。

黎緊星矢係咪你呢位朋友做 ?
0229 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-06, 12:05 PM   #241
izumo

引用:
果首詩邊個寫
大詩人
舊 12-19-06, 04:17 PM   #242
HK-X-Force

註冊日期: May 2003
引用:
作者: 0229 查看文章
黎緊星矢係咪你呢位朋友做 ?
問下佢先...

引用:
作者: izumo 查看文章
果首詩邊個寫
大詩人
係點樣o既詩?
雖然佢成日叫我睇甲賀,但其實我仲未睇...

版權新聞及文章分享:知識產權關注小組

此篇文章於 12-19-06 04:22 PM 被 HK-X-Force 編輯。
HK-X-Force 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-06, 06:32 PM   #243
W教授

註冊日期: Mar 2004
引用:

做得唔錯. 敬禮

舊 12-19-06, 07:40 PM   #244
izumo

引用:
問下佢先...

係點樣o既詩?
雖然佢成日叫我睇甲賀,但其實我仲未睇...
風吹十萬次,夢繫百千年
幻月朦朧夜,輕彈廿五弦:
舊 12-19-06, 07:47 PM   #245
-水原-
Senior Gamer
CB

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDInnovade0988
引用:

咁佢有冇揀配音員嘅權力...
-水原- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-06, 08:19 PM   #246
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: izumo 查看文章
風吹十萬次,夢繫百千年
幻月朦朧夜,輕彈廿五弦:
幾時出現過

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-06, 08:26 PM   #247
燃燒君
Crazy Gamer
唉,又冇溫書

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: chunwai0091 查看文章
幾時出現過
佢兩個條屍落河o個陣

B:因為今日冇波踢呀嘛
燃燒君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-06, 09:52 PM   #248
green

註冊日期: Aug 2005
同真人版比, 動畫版個結局仲慘, 真係好悲

另外從人物對白先知, 原來套戲入面時間只係過左十日, 但係就做足26集
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-06, 10:10 PM   #249
W教授

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 燃燒君 查看文章
佢兩個條屍落河o個陣
其實首詩係咪無記自己加上去架?

舊 12-19-06, 10:48 PM   #250
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
其實..都係由日文譯中文炸

http://zh.wikipedia.org/wiki/BASILIS...B3%95%E5%B8%96

開場白

香港版本(字幕)          (口語旁白)

人間的仇恨,紛亂如麻。      人間嘅仇恨,紛亂如麻。
軀骸在荒野腐化,         軀骸喺荒野腐化,
鮮血隨靈魂飄灑。         鮮血隨靈魂飄灑。
愛和約定,斷於利刃之下。     愛同約定,斷於利刃之下。
黑暗帶來詛咒,真心引致淚流。   黑暗帶嚟詛咒,真心引致淚流。
愛人知否?死神正佇候!      愛人知否?死神正佇候!

憎しみあう者達がいた
骸は野に朽ち
御魂は血に染む
絆は 刃に分かたれた
闇に終えし真心が泣く
愛する者よ 死に候え

[編輯] 詩文

在第14、20集出現的詩:

風吹十萬次,夢繫百千年;
幻月朦朧夜,輕彈廿五弦。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具