Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-31-19, 12:01 AM   #976
s3b21
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
我想問係唔係Update咗,聽講魔法騎士啲合體技一部機就可以出,但係我當時唔得個喎
s3b21 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 12:17 AM   #977
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: HM 查看文章
我覺得合理批評唔係問題,有批評先有進步,大前提係要合理
好多人只係純粹無佢想要既野上網發脾四
唔係搵d芝麻綠豆既小事挑剔就係基本野都講錯晒
家下你地指控緊人呀,俾出合理指控係指控者既義務囉

我自己黎講
現實環境做唔到既野,我會好寬容
自己無心做,亂做,呢d位我先會插
所以上年隻X我係覺得抵插
但今年隻T我只會插原創BOSS,版權野我見佢地盡力了
沒錯正是知道已盡力而為在有限制的條件做好可以做的地方已收貨了

老實說真是以為不想畫好一些戰斗畫面,多些新作品少點冷飯嗎?問題是大環境容許嗎

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 12:22 AM   #978
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
X復國果堆隱藏機都唔影拎,雖然二週目必定加入
今集玩到二週目,行地上線嘅19關個ST真喺好難
無地圖炮,無得打卒,仲要得一turn

所以⋯⋯其實難度分好多種嘅
由手機版發出
地上線19關唔係魔法騎士魔神出場果關咩?a

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 12:32 AM   #979
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: s3b21 查看文章
我想問係唔係Update咗,聽講魔法騎士啲合體技一部機就可以出,但係我當時唔得個喎
X已經可以單機照用合體技,但當然威力打晒折扣

我從使用 Tapatalk 的 G8342 發送

舊 03-31-19, 12:53 AM   #980
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: HM 查看文章
現實環境做唔到既野,我會好寬容
自己無心做,亂做,呢d位我先會插
所以上年隻X我係覺得抵插
但今年隻T我只會插原創BOSS,版權野我見佢地盡力了
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
沒錯正是知道已盡力而為在有限制的條件做好可以做的地方已收貨了
單係46話最尾那兩位對話全語音 對我來講已經值回票價
聽到眼都濕埋

玩機戰係為左呢d者 講真

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 01:49 AM   #981
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
睇完前面既留言
有感而發

其實成日講難度唔夠
實際上我覺得玩家(我)唔係想要本格戰棋要諗到死既殘旗局
(雖然我覺得難玩從來都唔會無市場,睇MH,睇最近隻狼)
BTW, 機戰ALPHA1-3其實唔算難玩
所謂難度
其實係關卡設計,BOSS設計
幾位師兄都講,機戰其實係電子小說
故事入面成日講到D敵人好有威脅,現時戰局好壓迫
但係近代機戰關卡上真係完全體驗唔到相關氣氛
好多所謂BOSS可以2,3個熱血就收皮甚至1招已經KO
故事講到好劣勢既戰局其實成個版圖都係己方無雙緊然後劇情殺
我相信呢D先係我地最唔想見到既「容易」
諗返以前ALPHA系列,GBA系列,隻BOSS起碼會有返D硬度
會有D特殊關卡去比你感受劇情 (最記得係Z1 阿斯蘭出走,真仔部DESTINY追住佢黎劈既小關卡)
ALPHA3要保住gunbuster隻Exelion果關,宇宙怪獣會無限增援狂攻
有D BOSS會出係個皇城入面然後一定要走正面條橋攻入去之類
呢D唔係難打而係營造到氣氛

近年Z3 - VTX, 係得破界篇酒鬼同V既IF BOSS比到呢種感覺我
V既最終戰一樣唔算難打,但初見一野生廿幾隻2回行動既BOSS,
戰到咁上下艦長批准開波動炮,然後轉BGM, 呢D關卡氣氛都營造得好好
而唔係一味衝一隻上去打打打殺殺殺清MAP睇下一段故事

至於招式畫面, 無論POWERPOINT 動畫C&P又好,電池人又好
各有喜好,甚至我自己最近玩返機戰AP都完全接受到有突
但有一樣真係有問題,就係條HP唔再跟住攻擊黎慢慢削
變成佢有佢打(以家叫播片), 搞完哂爆埋炸先彈個數字出黎一下子扣
我情願佢好似NDS系列果D咁,出招會收埋條HP,打完先SHOW返都仲好D
以前每一拳每一腳每一HIT都扣緊血其實真係好好FEEL
呢D唔係畫面高唔高清,成本高唔高既問題,真係單純有無心機搵人逐招逐招SET返條TIMELINE而已

此篇文章於 03-31-19 01:53 AM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 01:56 AM   #982
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
騎兵女友被捉

要先用3回合引敵人過白線後釘宮救人
之後第四回合要敵全滅果關

太難
又多敵人,又有3部2萬HP
一周目 我自認無可能做到

所以只好轉精英難度玩(根本精英模式仲容易既

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 02:24 AM   #983
Eternal Wind
Game Master

3DS Friend Code1521 7330 2785
舊機戰細節比宜家細心好多,好似機戰D三一變型會有effect,MX明人黑百合有玻色子跳躍,仲有雙層地圖,機戰Z有空對地同空對空變化等都無哂

引用:
作者: HakiK 查看文章
-skip
氣氛問題個人記得V克魯茲果段,打到中段突然走原作劇情,但下一關就滿血復活,成段好尷尬

184 944 730 H執行 H光迦梨 H覺光埃 H覺劉備 H紅奧
Eternal Wind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 07:49 AM   #984
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
Sorr,我喺講緊激勵哥條線
成日覺得呢邊先似地球
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 09:24 AM   #985
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
激勵哥果版之前攻略區果邊有討論過,果陣我都係中間上晒艦引,搞到左右上角兩隻卒打斜追我慢左踩線少左1TURN打,搞到要反擊殺大佬,其實係D卒前面慢慢引佢向前追就會有2TURN打,有2TURN既話就唔會難啦

寺田D機戰都係OG同AP難D

版圖設計果度其實整少D就咁帶成隊去打,多D EV俾人圍要頂到增援出就好好多,冇改果D要頂有改既都有D難度起碼要走下位,咁先會好玩D

HP唔係分段削我都覺得求其左好多,其實SET呢樣野應該唔係好難姐﹖對空對地好似EX出過,去到Z系列又出番,而家又冇左

此篇文章於 03-31-19 09:26 AM 被 ShinDou 編輯。
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 11:10 AM   #986
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
Sorr,我喺講緊激勵哥條線
成日覺得呢邊先似地球
由手機版發出
過白線個關我軍計只向白線方向行唔向左向右, 郁格數到射程外岩岩好個一格
咁敵軍都只會直線行會第3回合開始開打
(精英mode 岩岩好四回合味方turn 內完場)
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 11:28 AM   #987
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: X&Y 查看文章
過白線個關我軍計只向白線方向行唔向左向右, 郁格數到射程外岩岩好個一格
咁敵軍都只會直線行會第3回合開始開打
(精英mode 岩岩好四回合味方turn 內完場)
剛剛過了,二週目主力用一週目喺雪櫃嘅機
激勵哥都太強了,加幾個CRT配件,基本上下下都有1.5

呢隻機戰應該玩到地球防衛軍出先
反正黎緊又無乜遊戲想玩
上次X都堅持到三週啦
由手機版發出
舊 03-31-19, 03:16 PM   #988
pet3
The One

你們有沒有這bug ?

x的女主角 戰鬥畫面無哂聲音

我想聽女主角啊

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
舊 03-31-19, 03:18 PM   #989
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: pet3 查看文章
你們有沒有這bug ?

x的女主角 戰鬥畫面無哂聲音

我想聽女主角啊

唔只無聲
有聲戈陣變V原創敵戈隻AI聲都試過

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 03:24 PM   #990
HM

註冊日期: May 2007
引用:

老實說真是以為不想畫好一些戰斗畫面,多些新作品少點冷飯嗎?問題是大環境容許嗎
次次都係一黎就雙版本,劇情好就加一隻中文
希望挨到寺田出OG完結篇
不過人實在走左太多

引用:
作者: GN00508771 查看文章
單係46話最尾那兩位對話全語音 對我來講已經值回票價
聽到眼都濕埋

玩機戰係為左呢d者 講真
果關睇到打晒飛機
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-19, 07:43 PM   #991
pet3
The One

新三一龍的 部分變2 3號出招

格值是計龍馬還是其他2人?

為什麼我400格龍馬 出普通斧扣得仲多過 2 3號招

FGO 目標預算
舊 03-31-19, 09:53 PM   #992
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
我第一隻機戰應該係DC隻ALPHA
講緊張
我就覺得應該係ALPHA3,十幾話GGG打原種個feel打到好似最後幾關咁

今次T隻原種...直頭要用可憐去形容...

舊 03-31-19, 10:46 PM   #993
Fio

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 忍者 查看文章

只係玩到中期,對住早乙女同師父,簡直係欺凌。。。
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-19, 08:57 AM   #994
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: 忍者 查看文章
我第一隻機戰應該係DC隻ALPHA
講緊張
我就覺得應該係ALPHA3,十幾話GGG打原種個feel打到好似最後幾關咁

果版啲機一掂就昇華,我都唔記得果版點過,淨喺記得好難打
仲有打遊星主又喺,HP回大,打完過一turn好似無打過咁
由手機版發出
舊 04-01-19, 09:06 AM   #995
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
果陣打新種出得幾隻機,得ggg打完唔駛走

我從使用 Tapatalk 的 LG-H930 發送
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-19, 02:28 PM   #996
金戰士
Insane Gamer
~~Nice~~

註冊日期: Mar 2007
PSN  IDkevinlaw1984
引用:
睇完前面既留言
有感而發

其實成日講難度唔夠
實際上我覺得玩家(我)唔係想要本格戰棋要諗到死既殘旗局
(雖然我覺得難玩從來都唔會無市場,睇MH,睇最近隻狼)
BTW, 機戰ALPHA1-3其實唔算難玩
所謂難度
其實係關卡設計,BOSS設計
幾位師兄都講,機戰其實係電子小說
故事入面成日講到D敵人好有威脅,現時戰局好壓迫
但係近代機戰關卡上真係完全體驗唔到相關氣氛
好多所謂BOSS可以2,3個熱血就收皮甚至1招已經KO
故事講到好劣勢既戰局其實成個版圖都係己方無雙緊然後劇情殺
我相信呢D先係我地最唔想見到既「容易」
諗返以前ALPHA系列,GBA系列,隻BOSS起碼會有返D硬度
會有D特殊關卡去比你感受劇情 (最記得係Z1 阿斯蘭出走,真仔部DESTINY追住佢黎劈既小關卡)
ALPHA3要保住gunbuster隻Exelion果關,宇宙怪獣會無限增援狂攻
有D BOSS會出係個皇城入面然後一定要走正面條橋攻入去之類
呢D唔係難打而係營造到氣氛

近年Z3 - VTX, 係得破界篇酒鬼同V既IF BOSS比到呢種感覺我
V既最終戰一樣唔算難打,但初見一野生廿幾隻2回行動既BOSS,
戰到咁上下艦長批准開波動炮,然後轉BGM, 呢D關卡氣氛都營造得好好
而唔係一味衝一隻上去打打打殺殺殺清MAP睇下一段故事

至於招式畫面, 無論POWERPOINT 動畫C&P又好,電池人又好
各有喜好,甚至我自己最近玩返機戰AP都完全接受到有突
但有一樣真係有問題,就係條HP唔再跟住攻擊黎慢慢削
變成佢有佢打(以家叫播片), 搞完哂爆埋炸先彈個數字出黎一下子扣
我情願佢好似NDS系列果D咁,出招會收埋條HP,打完先SHOW返都仲好D
以前每一拳每一腳每一HIT都扣緊血其實真係好好FEEL
呢D唔係畫面高唔高清,成本高唔高既問題,真係單純有無心機搵人逐招逐招SET返條TIMELINE而已
講起就嬲,佢係V開始連切り払い都取消直頭低能啦....
由手機版發出
金戰士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-19, 05:57 PM   #997
鐵之侍

據說今天有廣播寺田說到今次T的銷量海外比日本多

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-19, 06:04 PM   #998
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
據說今天有廣播寺田說到今次T的銷量海外比日本多
只係因為日本已經太低...
中英文化完仲呃到海外落搭
而且今次再加埋switch, 合理結果
下一集就見真章

其實同近年NBGI積極外語化一樣
以家仲有幾多IP留得低有數計
當廠商一直唔做好遊戲而單純認為擴大市場就得既時候
時間係會證明一切, IP會有消費完既一日

此篇文章於 04-03-19 06:06 PM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-19, 07:10 PM   #999
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
只係因為日本已經太低...
中英文化完仲呃到海外落搭
而且今次再加埋switch, 合理結果
下一集就見真章

其實同近年NBGI積極外語化一樣
以家仲有幾多IP留得低有數計
當廠商一直唔做好遊戲而單純認為擴大市場就得既時候
時間係會證明一切, IP會有消費完既一日
笨大冇乜所謂啦
反正佢唔係只賣遊戲為生
當機戰唔再賺時未入雪櫃雪下佢,5年後嚟個復活又會大把人俾錢

再者仲有一大堆動畫等住俾佢消費
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-19, 12:28 AM   #1000
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
9/4有放送?岩岩出左即刻又有?只係講手遊有新作?(發夢啦!)
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Dragon Ball Xenoverse 2 | PS4, XB1, NS | PS4 DBX2 DX版 11月22日發售 steve 電視遊戲討論版 198 03-11-22 06:04 PM
[多機種] 魔界戰記Refine | PS4, NS neo2046 電視遊戲討論版 1 04-19-18 10:20 PM
[多機種] スーパーロボット大戦 X | PS4,PSV | 發售中 chow263 電視遊戲討論版 521 04-19-18 12:04 AM
[多機種] Birthdays the Beginning︱PS4/NS/PC 安安 電視遊戲討論版 9 01-09-18 07:32 PM
[多機種] L.A. Noire︱NS/PS4/XB1 安安 電視遊戲討論版 33 11-13-17 10:37 PM

現在的時間是 10:05 PM

手機版 | APP版