Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-15-14, 01:52 AM   #151
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
作者: Sito 查看文章
斷估

原time line:出任務,按米高堅計劃行plan B,無男主角隨行,地球人死晒,人類在星球C重生,進化成五次元人,睇到時間有個位可以救過去的人,關鍵是男主角。

跟住電影本篇開始新Time line:五次元人引導主角於黑洞中引導自己和女兒,及發生電影以後劇情

spoiler
五次元生物一直存在,因為喺5D世界時間唔係線性(無開始無終結)
土星個蟲洞係五次元生物為人類打開
五次元生物可以係人亦可以係外星人

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-14, 11:11 AM   #152
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章
純老吹……以電影為例,如果重力可以人為控制的話,
做到無重,好多機建工程成本應該可以大大減低,人類建造殖民星上宇宙應該唔係難事。
做到無限重,理論上即係做到個空間扭曲,即係發明到隨意門,但入一入去會過o左幾多年就……"

但其實人體成唔成受到咁強重力呢……?

bug
其實電影入面係咪有個大bug,如果入蟲洞或黑洞時,講到因為好強重力,已經快過光速……理論上唔係應該乜都睇唔到,漆黑一片咩?
你咁講都啱既.

不過電影既野可以天花龍鳳...

其二就係... 其實無人試過真係唔可以有確實既真與否.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-14, 02:01 PM   #153
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: N0T51B 查看文章
spoiler
五次元生物一直存在,因為喺5D世界時間唔係線性(無開始無終結)
土星個蟲洞係五次元生物為人類打開
五次元生物可以係人亦可以係外星人
spoiler
其實5次元生物可以係經過超光速飛行後嘅主角都得
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-14, 08:21 PM   #154
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
我睇完覺得有D似叮噹...
故事就講主角佢要上太空...之間係女女房見到好似有"鬼"同重力....之後佢就都要上太空...如事者先知最後全部都男主角自己做出黎...

咁問題黎啦....一開始做比做鬼個個係邊個?
係再前一代既主角?....平行時空?
定話係5次元係完全唔受空間時間控制, 所以一開始做鬼個個同最後個個係同一個時間?

另外做蟲洞出黎同幫主角係5次元既係未來人?

可能我講野1999.....SORRY

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-14, 12:30 PM   #155
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: yeah yeah 查看文章
我睇完覺得有D似叮噹...
故事就講主角佢要上太空...之間係女女房見到好似有"鬼"同重力....之後佢就都要上太空...如事者先知最後全部都男主角自己做出黎...

咁問題黎啦....一開始做比做鬼個個係邊個?
係再前一代既主角?....平行時空?
定話係5次元係完全唔受空間時間控制, 所以一開始做鬼個個同最後個個係同一個時間?

另外做蟲洞出黎同幫主角係5次元既係未來人?

可能我講野1999.....SORRY
…………
佢意思係第五次元既物種放左個蟲洞出黎, 但係咪堅俾人類去改變將來就各人有各人睇法, 戲入面就話係幫佢地既, 因為放左四十八年仲存在

唔可以話五次元入面既係"人", 因為真係無人知係咩, 但男主角就抱一個人類既希望所以話係人

其實黑洞入面時空已經錯亂晒, 佢連光速都可以吸引埋, 所以已經無分咩時空架啦, 你可以當係佢地做出黎救世就算啦

啱啱睇完第二次, 仲正, 了解得更多野, 可能要睇第三次添haha

舊 11-16-14, 09:19 PM   #156
yeah yeah

引用:
作者: HON HON 查看文章
…………
佢意思係第五次元既物種放左個蟲洞出黎, 但係咪堅俾人類去改變將來就各人有各人睇法, 戲入面就話係幫佢地既, 因為放左四十八年仲存在

唔可以話五次元入面既係"人", 因為真係無人知係咩, 但男主角就抱一個人類既希望所以話係人

其實黑洞入面時空已經錯亂晒, 佢連光速都可以吸引埋, 所以已經無分咩時空架啦, 你可以當係佢地做出黎救世就算啦

啱啱睇完第二次, 仲正, 了解得更多野, 可能要睇第三次添haha
咁...
因為佢入左5次元,時間次序基本上都已經亂哂所以貓女可以係一開始同最後個男主握手?....

NTR.......
舊 11-16-14, 10:23 PM   #157
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
有關 Mann
佢為乜要做假 data 引之後既人(即主角一 team 人)去佢個星之後再搶埋佢地架船 ?

佢想返原本既地球 ? 又唔似 wor, 因為佢都知教授原本係打算由地球自生自滅.

我只係想到唯一可能係, 好似另一部類似電影 sunshine 中果個前隊長咁, 起漫長既 mission 中覺悟到人類滅亡係天意不可逆, 所以反過來破壞 mission

歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-14, 10:39 PM   #158
yeah yeah

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
有關 Mann
佢為乜要做假 data 引之後既人(即主角一 team 人)去佢個星之後再搶埋佢地架船 ?

佢想返原本既地球 ? 又唔似 wor, 因為佢都知教授原本係打算由地球自生自滅.

我只係想到唯一可能係, 好似另一部類似電影 sunshine 中果個前隊長咁, 起漫長既 mission 中覺悟到人類滅亡係天意不可逆, 所以反過來破壞 mission

......
以我理解佢一到步就知凍星係無可能比人住....但佢知如果送呢D Data返地球...地球一定會放棄佢,等佢自己慢慢死.....
佢就怕死..想有人黎搵返佢,所以佢就送假data引左主角佢地去..
而佢做咩想殺主角佢地..應該係佢知道主角想返地球....放棄Plan B.....但咁樣人類一定玩完.....所以佢就要殺左主角先...再去完成plan b既任務

NTR.......
舊 11-16-14, 10:54 PM   #159
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
咁...
因為佢入左5次元,時間次序基本上都已經亂哂所以貓女可以係一開始同最後個男主握手?....
其實....
我咁睇咋...
唔需要考慮太多時間上既前後, 因為黑洞上時間係亂左....
但...
又可以算係貓女錯左, 因為男主角講過想追返以前既時間, 貓女話理論上係唔可能...
不過...
當佢做到呢D時空交錯既事情之後, 又可以將貓女既理論推返(其實貓女落第一個星球時都已經証實左理論好現實係不相符既.

舊 11-16-14, 10:58 PM   #160
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
......
以我理解佢一到步就知凍星係無可能比人住....但佢知如果送呢D Data返地球...地球一定會放棄佢,等佢自己慢慢死.....
佢就怕死..想有人黎搵返佢,所以佢就送假data引左主角佢地去..
而佢做咩想殺主角佢地..應該係佢知道主角想返地球....放棄Plan B.....但咁樣人類一定玩完.....所以佢就要殺左主角先...再去完成plan b既任務
咁都可以理解
但係當時 interstellar 既燃料應該唔夠去剩下最後有希望既星球 ?

舊 11-16-14, 11:00 PM   #161
yeah yeah

引用:
咁都可以理解
但係當時 interstellar 既燃料應該唔夠去剩下最後有希望既星球 ?

.......
應該夠..
因最後貓女就係去左個到

NTR.......
舊 11-16-14, 11:13 PM   #162
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
有關 Mann

就咁....
其實佢呃男主角愈行愈遠時已經講左, 佢話怕死, 一黎到就知個星球係唔住得人, 基於人類怕死既本性, 所以呃左佢地黎救佢, 你睇佢一開始由個長眠箱入面放返出黎嗰下幾感動就知點解.

至於搶飛船嗰下都係基於人性, 就係佢唔想再留响嗰個地方, 雖然佢係一個教授, 但一個人孤獨無助既感覺令到佢好怕, 就算佢都明白連接唔到會爆炸都好亦想一試, 總之就唔想再留低返地球(應該係)

我相信套戲係講.....
今日睇第二次就知道套戲講人性為主, 有人為承諾而努力生存, 有人為愛而活下去, 有人為知識而去探求, 有人為後代而差D可以呃晒所有人, 有人得自己一個所以自我放大而失敗....

舊 11-16-14, 11:23 PM   #163
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
咁都可以理解

點會呢....
燃料一定夠, 爭在要放棄至可以做到, 男主角應該係經過左呢單呃人事件後就知道, 既然唔可以返到地球達成對個囡既承諾, 咁就應該幫助貓女完成佢既心願, 另一方面又希望可以入黑洞救返地球人既將來.... 好偉大.

舊 11-16-14, 11:42 PM   #164
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
關於燃料

我記得,

嚮大浪星番黎之後, 因為浪費左廿幾年, 燃料唔足夠佢地去晒兩個星球再番地球, 所以二選一.

嚮冰星球, 正常係夠燃料番地球, 但夠唔夠去第3星球(唔番地球)就唔清楚.

但Dr Mann炸一炸, 又損失左燃料, 去邊都唔夠. 唯一選擇係借黑洞加速去第3星球. 所以就算會損失51年時間, 就算MMC要犠牲自己, MMC都選擇左咁做.

ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-14, 09:40 AM   #165
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

宗合樓上三樓

mann 唔想就咁白白等死, 所以做假 data 引人去冰星, 被 cooper 救醒後, 知道 cooper 心急回地球唔想執行 plan b.

mann 想逃生並且執行 plan b 所以先想奪取 Endurance.

docking 未完成就想進入 air lock, 我相信係因為心急同埋 mann 既年代唔同, 佢原本開架船既 standard 唔同, 正如 cooper 講, mann 係唔會知 Endurance 既 docking sequence 要點做. 雖然 system sync 時會自動 update, 電腦會識, 但貓女(定 cooper?)下指令叫 Endurance 拒絕 mann 既 docking approach.

mann 因為 leakage 爆炸飛左出去, 同時令 Endurance 加速跌入去冰星大氣層, 貓女同 cooper 為左救Endurance 脫離冰星反而進入巨人黑洞 orbit (?).

咁就順便用巨人既 gravity 兜圈去 edmunds 星.

舊 11-17-14, 09:49 AM   #166
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
我覺得我睇左space odessey 2001

firmware被update鳥, 電腦都超善良

人類好自私, NASA無錢

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-14, 10:08 AM   #167
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

問 plan a

plan b 講得好清楚係做乜.

plan a 相對好粗略咁講, 讓人類大量移民往合適居住星球. 點移民, 點傳送, 傳送 d 乜, 中間既細節係完全無講過. 而要做到就需要奇點既 data.

而觀乎結局, 佢地話 cooper 既舊屋原封不動咁搬左去 space colony, 同時有農田有球場.

我估計 plan a 係直接將一個地區/城市/國家 teleport 去另一個星球, 未搵到貓女就暫時寄存起 space colony 先.

其實 plan a 係做乜 ?
舊 11-17-14, 10:26 AM   #168
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
引用:
問 plan a

plan a 相對好粗略咁講, 讓人類大量移民往合適居住星球. 點移民, 點傳送, 傳送 d 乜, 中間既細節係完全無講過. 而要做到就需要奇點既 data.

而觀乎結局, 佢地話 cooper 既舊屋原封不動咁搬左去 space colony, 同時有農田有球場.

我估計 plan a 係直接將一個地區/城市/國家 teleport 去另一個星球, 未搵到貓女就暫時寄存起 space colony 先.

plan a

QM + GR = Super theory

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-14, 10:51 AM   #169
ahleung
The One
Bannnned

引用:
問 plan a

我理解

plan A: 搵到合適星球後, 以控制重力既技術大規模移民.

但人類一直未掌握重力技術. MMC臨出發前, 老博士只係叫佢期望遲D人類會掌握到.

當然後來揭發, 老博士早就放棄左, 認為人類係做唔到.

但MMC由黑洞傳番黎既data, 助佢個女解開左重力之謎.
(現實中好似都係咁, 人類仲未完全掌握重力既成因, 認為研究黑洞可以搵到答案)

尾段MMC醒來一幕, 鏡頭刻意特寫太空站內上下癲倒既情況, 表示人類已掌控重力科技. 所以造到太空站出黎大規模移民.

根本呢套先應該叫 Gravity

舊 11-17-14, 10:51 AM   #170
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
問 plan a

plan a就係結局你睇到果d大空站, 套戲近3個鐘, 反正結局會提o既野, 一開始唔講晒好合理

mmc起飛果陣唔提仲有兩個目的,
第一 理論未完成, 太空站仲係概念階段, 米高堅根本冇心完成o既野, 講黎做乜?
第二 太早講太空站o既事會影響當時現實感好重o既氣氛

大જિંગ
大징

此篇文章於 11-17-14 10:55 AM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-14, 12:58 PM   #171
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Corex 查看文章
plan a

QM + GR = Super theory
ok
gundam wins, macross wins
舊 11-17-14, 01:16 PM   #172
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: ahleung 查看文章
我理解

plan A: 搵到合適星球後, 以控制重力既技術大規模移民.

但人類一直未掌握重力技術. MMC臨出發前, 老博士只係叫佢期望遲D人類會掌握到.

當然後來揭發, 老博士早就放棄左, 認為人類係做唔到.

但MMC由黑洞傳番黎既data, 助佢個女解開左重力之謎.
(現實中好似都係咁, 人類仲未完全掌握重力既成因, 認為研究黑洞可以搵到答案)

尾段MMC醒來一幕, 鏡頭刻意特寫太空站內上下癲倒既情況, 表示人類已掌控重力科技. 所以造到太空站出黎大規模移民.

根本呢套先應該叫 Gravity

gravity

拿雖然係空想科學, 不過都有唔少科學基礎, 如真係探究既話最好講清講楚.

咩叫"控制重力" ?

如果係指船內人工製造地球既重力環境, enurance 本身已經做到, 最後既 space colony 只係將佢放大, 應該唔係高深到要奇點 data.

舊 11-17-14, 01:22 PM   #173
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: D.K. 查看文章
plan a就係結局你睇到果d大空站, 套戲近3個鐘, 反正結局會提o既野, 一開始唔講晒好合理

mmc起飛果陣唔提仲有兩個目的,
第一 理論未完成, 太空站仲係概念階段, 米高堅根本冇心完成o既野, 講黎做乜?
第二 太早講太空站o既事會影響當時現實感好重o既氣氛
咁又講得通

米高堅無心去做, 所以原先 plan a 係乜唔重要, 但我仍然想知, 實際既移民方式係點.

全部人都係坐船去 ? 咁點搬屋 ? 原件拆遷再起返 ?

如果真係咁物理式搬屋到一個巨大版 endurance, 又何需奇點 data ?

so, 我先估係成個地區一齊 teleport.

舊 11-17-14, 01:30 PM   #174
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
咁又講得通

米高堅無心去做, 所以原先 plan a 係乜唔重要, 但我仍然想知, 實際既移民方式係點.

全部人都係坐船去 ? 咁點搬屋 ? 原件拆遷再起返 ?

如果真係咁物理式搬屋到一個巨大版 endurance, 又何需奇點 data ?

so, 我先估係成個地區一齊 teleport.

嗯...
永續號只係製造重力, 佢要上到太空自轉產重力

太空站要在地球上製造, 本身就存在重力, 唔係轉下就走得
要帶走大量地球人並能夠提供重力又要省燃料(甚至唔用),
最簡單講就係反重力, 呢樣係永續號冇o既

大જિંગ
大징

此篇文章於 11-17-14 01:33 PM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-14, 01:39 PM   #175
ahleung
The One
Bannnned

引用:
gravity

拿雖然係空想科學, 不過都有唔少科學基礎, 如真係探究既話最好講清講楚.

咩叫"控制重力" ?

如果係指船內人工製造地球既重力環境, enurance 本身已經做到, 最後既 space colony 只係將佢放大, 應該唔係高深到要奇點 data.

我估

始終戲內無講, 我繼續9估.

Endurance只係靠離心力「扮」地心吸力. 如果殖民星仲係用緊呢種技術, 個棒球飛左上天之後就未必會「吸」左去天花板間屋.

又, 規模問題, 用傳統既噴射科技, 穿梭機載幾個人可以升空脫離地球, 但大大隻殖民星+幾億人就未必得. 我相信佢地脫離地球果下已經用左新科技.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[廣告 - CW] ✭☞全部原創作品☜✭【N7】星際創作室 Interstellar Studio☤☤ ladykylie Cosplay同人MIX討論區 0 01-19-11 07:23 PM
[XB360,PS3]Interstellar Marines圖片及影片(Project IM) 神祕人1號 電視遊戲討論版 8 10-12-09 11:34 AM

現在的時間是 11:49 AM

手機版 | APP版