Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-24-12, 01:06 PM   #126
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
・天野がデザインしたのはメインキャラの8人のみ
・ノベライズ版は深見が執筆
・3年前の佐々山関連の話もそこで書かれる?
・シビュラシステムがあるのは日本だけ
・シビュラのおかげで日本が世界で一番過ごしやすい国になってる
・検察も警察もない世界
・政治家たちはほぼ無償で国を動かしている
・朱たちのようなエリートでも給料は安い
・シビュラがどうやって作られたのとかは後半で書かれる
・シビュラが良いか悪いかという結論はキャラクターの中では出る
・執行官監視官は狡噛達以外にもいて刑事課は三係まである
・機会があれば二係や三係の話も派生でやりたい
・この世界の日本に海外から来た移民は「準(純?)日本人」と呼ばれている。
 彼らはある程度の試験や検査に合格していて、日本の知識も豊富で裕福な人が多く、上の職に就いてることもある
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-12, 04:49 PM   #127
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
引用:
作者: 野良貓 查看文章
花澤望住狡齒肌肉臉紅
花澤係全程視線望住狡齒d肌肉講野
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-12, 08:22 PM   #128
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
花澤係肌肉控

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-12, 11:36 PM   #129
Rv250

註冊日期: Aug 2002
期待下一件展品點樣表達女孩之間嘅友情
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-12, 01:24 AM   #130
HenryAbyss
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2010
今集完全係老虛愛的自白
HenryAbyss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-12, 02:18 PM   #131
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
ドミネーター(大日本技研製)18,900円で登場!

HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-12, 06:59 PM   #132
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
咁就18900円
你話禁個制可以變形都話吖

根本只係一支識發光嘅膠槍
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-12, 08:21 PM   #133
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 野良貓 查看文章
咁就18900円
你話禁個制可以變形都話吖

根本只係一支識發光嘅膠槍
如果張設計圖係支膠槍的話,睇黎可以變形喎
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-12, 06:11 AM   #134
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 11-30-12, 06:33 AM   #135
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

槙島搵到新玩具

今集好多沉默的羔羊既景,致敬?
舊 11-30-12, 01:53 PM   #136
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
槙島既身份已經被狡齒鎖定了, 手法幾高明都冇用。
呢個世界唔洗講犯罪證據, 以狡齒既風格, 殺入教員室用枝槍指住佢果下已經分左勝負。

我能想像既展開只有一個可能, 槙島既心理好特殊, 就算犯左罪都唔會令係數上升。所以枝槍對佢冇效。
再講落去, 女主角好明顯都係同一類人, 之後應該係描寫個系統有BUG吧...?
比卡SP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-12, 03:50 PM   #137
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
作者: 比卡SP 查看文章
槙島既身份已經被狡齒鎖定了, 手法幾高明都冇用。
呢個世界唔洗講犯罪證據, 以狡齒既風格, 殺入教員室用枝槍指住佢果下已經分左勝負。

我能想像既展開只有一個可能, 槙島既心理好特殊, 就算犯左罪都唔會令係數上升。所以枝槍對佢冇效。
再講落去, 女主角好明顯都係同一類人, 之後應該係描寫個系統有BUG吧...?
我都覺,個系統似係偵查精神的暴戾同混亂程度,如果係類似Joker呢類冷靜系變態唔知測唔測到……
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-12, 04:00 PM   #138
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
作者: Sito 查看文章
我都覺,個系統似係偵查精神的暴戾同混亂程度,如果係類似Joker呢類冷靜系變態唔知測唔測到……
可能槙島根本當殺人犯罪變態野係食飯飲水咁平常
個系統check唔到佢個精神混亂 result只係普通人一個

所以最後可能狡齒因為唔可以用支古惑的槍制裁佢
走去用私刑殺槙島
好似「七宗罪」最後brad pitt咁要揀
舊 11-30-12, 06:11 PM   #139
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Sito 查看文章
同冷靜興否無關, 只係每個人心目中都有一套價值觀
當佢心目中完全完全唔覺殺人放火有咩唔岩, 從心底入面唔覺得犯緊罪, 只係玩緊遊戲之類
自然唔會有犯罪系數。
反之, 一個和尚拍死隻蚊都覺得罪過罪過既話, 一樣可以升到好高。就係咁既原理。

咁睇, 自身愈有明辨是非既能力, 甚至正義感愈強既人, 對自己做錯事既自覺性同罪惡感就愈高
當佢地思想出軌時, 犯罪系數更加會上升好多, 執行官入面相信有好多都係咁。
比卡SP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-12, 08:43 PM   #140
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
唓,我仲諗住啲狗狗會玩分屍添

睇到今集,覺得會好似電影暗戰咁玩
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-12, 08:53 PM   #141
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
好耐冇聽真綾姐咁多對白 感謝

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-12, 10:09 PM   #142
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
條友近距離個槍好無謂

啲狗又無乜做過啲乜

最原始既一個捕獸器就完事

舊 12-01-12, 12:52 AM   #143
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: HEERO 查看文章
ドミネーター(大日本技研製)18,900円で登場!

原來大叔隻手係機械鎧黎
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-12, 02:22 AM   #144
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: Van仔 查看文章
原來大叔隻手係機械鎧黎
原來大叔其實係鍊金術師 .... (拖走)

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-12, 02:23 AM   #145
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
起初我係做o西心理準備預佐真綾姐會被枝Dominator槍炸成肉醬,虛淵比個用普通獵槍射爆個頭既便當比佢已經算非常仁慈啦。

見到狡齒話個矯正拘留所係專收D犯罪系數超過300既人。

但呢幾集已經見到枝槍一見到系數過300(第5集335,今集真綾姐更去到472。第3集o個位只得265唔洗死)就會自動default去到Lethal Eliminator 模式裁定佢地要變成肉醬。咁點解拘留所o個D仲會有命搬入去住?(雖然系數低過300雖然唔洗死住,但第一集見到如果個犯反抗行為令持槍者生命有威脅就會upgrade去LE模式。)

會唔會正如上集狡齒講,枝槍只係工具,生殺大權都仲係響持槍者既手上,如果個犯肯乖乖投降就唔洗死,但一反抗就即刻開槍將佢地變肉醬?

其實枝槍既運作最令人費解既地方係第一集最開始o個段。狡齒比個矇面人揸住支電鋸攻擊,狡齒起初用枝槍射佢,但支槍完全唔work,好始完全側唔出條友既犯罪系數。之後狡齒同佢肉搏一輪後將佢掟出窗外再開槍時,呢次枝槍就將個矇面佬變成肉醬。

此篇文章於 12-01-12 02:34 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-12, 02:37 AM   #146
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
原來大叔其實係鍊金術師 .... (拖走)
其實槇島係咪父親大人,專搵好多系數高既人去做人柱響東京地下發動龐大鍊成陣?
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-12, 09:07 AM   #147
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
skip

其實枝槍既運作最令人費解既地方係第一集最開始o個段。狡齒比個矇面人揸住支電鋸攻擊,狡齒起初用枝槍射佢,但支槍完全唔work,好始完全側唔出條友既犯罪系數。之後狡齒同佢肉搏一輪後將佢掟出窗外再開槍時,呢次枝槍就將個矇面佬變成肉醬。
果套應該係防護服,可以見到狡齒破壞左某一部露出d肉分先可以用支槍搞掂佢

舊 12-01-12, 11:52 AM   #148
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
我覺得係測定需時,雖然狡齒已經指住個敵人,但未能夠即時測出佢既犯罪系數,所以枝槍既 Trigger 仍然係鎖上,搞完一輪終於測定完畢,就可以開波射到變肉醬

舊 12-01-12, 12:02 PM   #149
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
但呢幾集已經見到枝槍一見到系數過300(第5集335,今集真綾姐更去到472。第3集o個位只得265唔洗死)就會自動default去到Lethal Eliminator 模式裁定佢地要變成肉醬。咁點解拘留所o個D仲會有命搬入去住?(雖然系數低過300雖然唔洗死住,但第一集見到如果個犯反抗行為令持槍者生命有威脅就會upgrade去LE模式。)

會唔會正如上集狡齒講,枝槍只係工具,生殺大權都仲係響持槍者既手上,如果個犯肯乖乖投降就唔洗死,但一反抗就即刻開槍將佢地變肉醬?
又唔係一定要次次開大片駁火先捉到人

舊 12-01-12, 01:31 PM   #150
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
總覺得今集係對日本少年犯罪率高企 & 少年保護法 (不能重判少年犯) o既反諷

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[XB1] Psycho Pass サイコパス 選択なき幸福 neo2046 電視遊戲討論版 16 12-28-15 10:38 AM
出讓 限定版主機,game, DVD & Blu-ray 等 andychan26675 買賣專區 4 03-16-14 12:27 PM
[影像碟] 黃偉文作品展[6 CD/4 DVD/3 Blu-ray][末日推出] W!LL Neo Music UNIVERSE 128 12-25-12 04:08 PM
[NEWS] PANASONIC, DMP-BD10 / SA-XR700 / SB-TP100, Blu-ray Disc播放機 / Blu-ray Disc 接收器 KTN 影音館 0 06-28-06 03:20 PM
DVD Format Wars: HP & Dell choose Blu-Ray C.K.F. 影音館 1 01-17-04 12:56 AM

現在的時間是 06:39 PM

手機版 | APP版