Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-30-13, 07:34 PM   #976
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
講開ss,其實我唔係好明,點解世嘉會比日立同jvc都出,當然,ss既cpu係日立,cd光碟係jvc,但唔明係,一係就3do模式,即是世嘉自己唔出,等佢地兩間都出…

好喇,又比日立同jvc出,但成部野又一模一樣的(又不是個款唔同),咁即是想點呢?有少少,又唔想太鬼打鬼,又比人地出,又好似比人有得選…但三部又一模一樣…

所以,整個SS時期,我對世嘉做既野只有兩個字來型容「好靈異」,又例如SS機能,加張VCD卡,佢要整個插曹,插張卡,但張卡來來去去都係果張,又無出張勁D既,咁點解之後又唔整合落部機度呢?仲要開發個播放軟件,盡量唔洗VCD卡,即是世嘉自己都覺得煩…

仲要再追番以前,早在MD CD時期,已經有播片,即是當時已經知播片係必要機能,都可以搞到咁煩的…

但講開又講,咁SS係咪最早有得播VCD既機之一呢?

此篇文章於 10-30-13 07:40 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-13, 07:48 PM   #977
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
SS最靈異係個卡槽,明明世嘉做開卡帶,點解SS個卡槽會咁廢成日接觸不良?

舊 10-30-13, 08:57 PM   #978
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Irwin 查看文章
你講佢?

出過 THE BEST, 包埋打高達.

呢隻係少有而又質素高既 BANDAI 自製 GAME, 畫面幾唔錯, 水戰時仲好靚 TIM.

好難玩, 幾有挑戰性, 不過實在太短啦.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-13, 01:33 PM   #979
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
買賣區有人放DC原裝VGA BOX喎。
有興趣的可以去睇下。

===================================

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
出過 THE BEST, 包埋打高達.

呢隻係少有而又質素高既 BANDAI 自製 GAME, 畫面幾唔錯, 水戰時仲好靚 TIM.

好難玩, 幾有挑戰性, 不過實在太短啦.
反而THE BEST版我無見過

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-13, 03:26 PM   #980
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

極度少見的「三星土星」……

舊 10-31-13, 03:51 PM   #981
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
SS最靈異係個卡槽,明明世嘉做開卡帶,點解SS個卡槽會咁廢成日接觸不良?
x1, 呢樣真係要吐糟一下, 玩格斗game流暢度Saturn贏PS九條街, 但前提係要用激運插啱合帶
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-13, 01:54 PM   #982
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
x1, 呢樣真係要吐糟一下, 玩格斗game流暢度Saturn贏PS九條街, 但前提係要用激運插啱合帶
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
而ss既帶曹,我覺可以話係,遊戲機史上「最靈異」的設計!

靈異之處係,剛剛在那個年代,在卡帶全面轉cd既時代,ss有帶又cd,原本係極度聰明既設計來的!!

如果可以做到,對應md,加個插曹設計得好D,係唔會輸得咁慘的,再加果ss結構唔係咁複習,在98年,可以出3d加速卡,就連dc都唔洗出,因為,在dc98年出時,剛剛當時的半導體發展不是太順,加上仲有dvd問題,而dc所有設計上,係崖唔到咁多年,剛剛頂到98年至01年,行唔到咁遠…(連當年個勢大好的ps2,都崖得好慘,可況世嘉。)

所以,ss既設計再好少少的話,而又頂到98至01年果幾年,ss出3d加速卡既做法,絕對聰明地應對果幾年…(可能,而家都仲係任天堂 vs 世嘉)

但而家ss搞到咁呢,卡帶就反相變左最戇居既設計…

舊 11-01-13, 02:16 PM   #983
破戒僧

3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
而ss既帶曹,我覺可以話係,遊戲機史上「最靈異」的設計!

靈異之處係,剛剛在那個年代,在卡帶全面轉cd既時代,ss有帶又cd,原本係極度聰明既設計來的!!

如果可以做到,對應md,加個插曹設計得好D,係唔會輸得咁慘的,再加果ss結構唔係咁複習,在98年,可以出3d加速卡,就連dc都唔洗出,因為,在dc98年出時,剛剛當時的半導體發展不是太順,加上仲有dvd問題,而dc所有設計上,係崖唔到咁多年,剛剛頂到98年至01年,行唔到咁遠…(連當年個勢大好的ps2,都崖得好慘,可況世嘉。)

所以,ss既設計再好少少的話,而又頂到98至01年果幾年,ss出3d加速卡既做法,絕對聰明地應對果幾年…(可能,而家都仲係任天堂 vs 世嘉)

但而家ss搞到咁呢,卡帶就反相變左最戇居既設計…
你咁講我只諗起MD+32X=悲劇

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-13, 05:50 PM   #984
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
32X 同 Mega CD, 同樣是法國大餐
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-13, 06:24 PM   #985
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 破戒僧 查看文章
你咁講我只諗起MD+32X=悲劇
我意思呢,當年dc在98年出呢,其實,時間上好差的…

成部dc,由頭到尾既用料上既選擇係無可能用到最強的,cpu,來來去去只有繼續用日立Super H,其實唔夠強,GPU唔錯,當年有力與A與N一拼的POWER VR,但立體機能既原理唔適合在家用機(亦都預視到,點解POWER VR在手機界發展得咁好),仲有,當然係DVD,本身世嘉無專利,無零件同貴,可能先鋒同日立幫到手…

但所有野都係98至01年野事,之後,晶片,DVD等等都開始平…所以,你可以睇到,00年出PS2,隔只是年多既XB與GC,可以強PS2好多,就睇得出,當時既晶片係遇到工藝上既難題…

我意思即是話,SS如果無咁複雜(無論硬件與軟件),如果帶曹無咁煩,可以出到3D加速卡,所以剛剛可以頂到果四年,到02年出一部好完善,強大既DC…

咁囉,當然,全部都係馬後炮……

舊 11-04-13, 08:47 PM   #986
adelaide
Junior Member

註冊日期: Feb 2005
各位大大, 請問用dreamcast vga box 接駁電視, 是否要有外置speaker才可發出聲音???
adelaide 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-13, 08:56 PM   #987
河野貴明
Game Master

PSN  ID有無人拖捨部比我…:(
XBox Live Gamertag有無人拖捨部比我…:(
引用:
作者: adelaide 查看文章
各位大大, 請問用dreamcast vga box 接駁電視, 是否要有外置speaker才可發出聲音???
當然啦

\\___(`・ω・´)//
河野貴明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-13, 11:58 PM   #988
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
引用:
作者: 河野貴明 查看文章
當然啦
可以用 mini jack 轉紅白頭去電視,用番電視個 speaker。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-13, 01:13 PM   #989
adelaide
Junior Member

引用:
作者: 八仙果 查看文章
可以用 mini jack 轉紅白頭去電視,用番電視個 speaker。
Bought mini jack yesterday but it's not working. Will buy speaker. Anyway, thank you for yr help!!
adelaide 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-13, 01:19 PM   #990
Rez
Crazy Gamer
Banana

註冊日期: Sep 2002
引用:
Bought mini jack yesterday but it's not working. Will buy speaker. Anyway, thank you for yr help!!
你要睇返電視機本manual 個 setting
應該可以將紅白頭個signal轉過去vga 條channel度
Rez 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-13, 02:37 PM   #991
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
而家重多唔多版友開dreamcast 黎打??

舊 11-06-13, 03:55 PM   #992
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: 山內 一典 查看文章
/
借左隻600x400 projector用黎取代個舊4:3 mon.
新mon唔support個vga box

舊 11-06-13, 04:28 PM   #993
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
效果如何 ???????? 呢排玩緊咩game 呢? ╮(╯▽╰)╭

舊 11-06-13, 06:56 PM   #994
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
效果如何 ???????? 呢排玩緊咩game 呢? ╮(╯▽╰)╭
效果好好,但個frd隻projector好舊唔夠光,要熄晒燈先玩到.
除左DC外其它PS,SS,MD,SFC效果都唔錯.
而家諗緊上淘X買隻600x400有一千流明以上既projector,應該會更好

舊 11-06-13, 07:59 PM   #995
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

正啦甘玩法
近排都有開返ps2 slim 出黎打下FFX , 一對比之下 DC 的VGA 輸出真係點睇都甘正
特別係D 3D GAME , 好實淨
Ps2 色差始終差少少, 相信用專用RGB CABLE 先可同DC 較量一下

此篇文章於 11-06-13 08:03 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-13, 07:34 PM   #996
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

有無人知這部野是乜來的?可玩ss的?是否卡拉ok版ss?過是卡拉ok店的商用卡拉ok機但又可玩ss既機呢?

The Sega SKC-1000

http://www.youtube.com/watch?v=IBdjZu35sUA
http://www.youtube.com/watch?v=fwDCIUoy1IM

講開又講,真係未睇見過世嘉出av機,而家見過,又幾型!真係,世嘉如果出擴音機又唔錯…

此篇文章於 11-11-13 07:39 PM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-13, 08:14 PM   #997
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
gundam&dx

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-13, 07:29 PM   #998
clie

註冊日期: Dec 2001
玩緊櫻戰2, 個LCD 既PC 端子死左,用S﹣VIDEO玩,畫質都唔差
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-13, 01:10 PM   #999
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

我又玩XD

舊 11-22-13, 04:31 PM   #1000
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
http://sega.jp/fb/segahard/ss/
今日係SEGA Saturn既生日!19年前既今日,日本發售了SEGA SATURN!

【セガサターン誕生日記念 ペーパークラフト】
セガの紡いだ時々を掘り返していく「セガ アーカイブス」です!

バーチャファイター2というセガ初のミリオンタイトルを生み出した次世代家庭用ハード「セガサターン」。
今日から数えてちょうど19年前、1994年の11月22日に発売されました。

「じゅいぃぃ〜〜ん、じぅいぃ〜〜〜ん、じゅを〜〜〜んん」
というあの独特の起動音を覚えているでしょうか♪

今回もペーパークラフトを用意しました☆
一見単純な箱組の様に見えますが、サターンの繊細なシェイプが再現されています。
是非ダウンロードして組み立てに挑戦してみてくださいね!

ペーパークラフトデータDL →
http://sega.eng.mg/a0133 (OK)
セガハード大百科 - セガサターン →
http://sega.eng.mg/3af61

此篇文章於 11-22-13 05:20 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Maker綜合] circus『D.C.III ~ダ・カーポIII~』11月18日制作発表会生中継 HM H-GAMEの部屋 64 10-21-23 11:33 AM
[多機種] Diablo III (暗黑破壞神 III) 玩家收集區 八仙果 攻略及心得交流區 11 10-08-14 03:59 PM
BlackSite: Area 51 神祕人1號 電視遊戲討論版 35 10-20-07 07:44 PM
The Apprentice III (飛黃騰達 III) Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 223 09-23-05 08:11 AM
[PS2]Ys III イースIII 圖片, 3月24日發售 neo2046 電視遊戲討論版 13 03-18-05 10:38 PM

現在的時間是 03:58 PM

手機版 | APP版