Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-24-04, 08:41 PM   #1
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
秋季關西遊[9/1/05 有新相updated於page2]

小試友人借的LOMO相機,技術唔好,有咩請隨便插。

仲有其他用DC影的將近日更新。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus

此篇文章於 01-09-05 04:53 PM 被 z_plus 編輯。
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-04, 09:20 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

那些 vignetting, 蠻有味道的... (不過如果不是 Lomo 而是 Canon, Nikkor 之類, 大家可能會說爛鏡... )

紅葉的構圖不錯嘛. 浮現出來的樹枝和紅葉的配合(對比)很漂亮.

LC-A... 普通版都要 $1,400...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-04, 09:33 PM   #3
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
為什麼會是2005年?

紅葉好正 ~ 但看來當日天氣不好....

Rice

舊 11-24-04, 10:08 PM   #4
z_plus
長崎涼美

引用:
作者: riceking
為什麼會是2005年?

紅葉好正 ~ 但看來當日天氣不好....

Rice
e?係喎, \個人呆呆地搞錯Wtim,現已改回,thx~
沒錯,M日係II落完雨之後第二日,個天仲幾陰怴C

此篇文章於 11-24-04 10:35 PM 被 z_plus 編輯。
舊 11-24-04, 10:40 PM   #5
z_plus
長崎涼美

引用:
作者: KKH
那些 vignetting, 蠻有味道的... (不過如果不是 Lomo 而是 Canon, Nikkor 之類, 大家可能會說爛鏡... )

紅葉的構圖不錯嘛. 浮現出來的樹枝和紅葉的配合(對比)很漂亮.

LC-A... 普通版都要 $1,400...
謝讚賞。

應該係普通版吧,因為聽友人講話部機買W千幾蚊的,不過話說回來,特別版係點ga? a

舊 11-24-04, 11:18 PM   #6
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: z_plus
謝讚賞。

應該係普通版吧,因為聽友人講話部機買W千幾蚊的,不過話說回來,特別版係點ga? a
普通版黑色, 特別版有棗紅色皮革 ...

有些少另類o既好玩玩具
舊 11-27-04, 12:51 AM   #7
z_plus
長崎涼美

繼續post少少,由於小弟部泥坑CP5000突然間重病入院,迫住臨時問朋友借W部索尼F828返\江湖救急。

以下的全部都係楊妘ㄣP山的中之島公園拍的,有咩意見請隨便插。

舊 11-27-04, 01:42 AM   #8
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
!!!!
d 紅葉好正呀!!!
東福寺o個張唔錯!
嵐山第二, 三張好靚!!!

等繼續睇靚相!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-28-04, 09:56 PM   #9
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

個人比較喜歡 嵐山 #3, #4 的構圖. 不過總覺得 F828 的顏色有點變了質, 尤其是 #4 的紅色, 而且反差比較低. 反而 東福寺 的 Lomo+菲林, 雖然器材本身沒什麼解像度, 不過「味道」十足.

希望你的 CP5000 快快康復出院!

你是特地用 3:2 mode 的吧? (CP5000 也可以拍 3:2) 我覺得看起來比 4:3 舒服.
舊 11-29-04, 12:17 AM   #10
z_plus
長崎涼美

引用:
個人比較喜歡 嵐山 #3, #4 的構圖. 不過總覺得 F828 的顏色有點變了質, 尤其是 #4 的紅色, 而且反差比較低. 反而 東福寺 的 Lomo+菲林, 雖然器材本身沒什麼解像度, 不過「味道」十足.

希望你的 CP5000 快快康復出院!

你是特地用 3:2 mode 的吧? (CP5000 也可以拍 3:2) 我覺得看起來比 4:3 舒服.
沒辦法啦,因為828係唯一一部臨時借到返\又有28mm+3:2 mode的機,而部LOMO LC-A就係先排友人借落之下試怐滿A顏色的表現真係好正好有味道,不過小弟技術未夠班舞得惦佢。
本來好好地部機冇拉到柴的話今次去又會玩加了WC-E68的19mm的說,唉,失望。

小弟專登用3:2的,因為比較喜歡曬旅行相出\比人及自己睇,而且又貪返到\`去曬4R唔駛花時間去chop,sort好E相燒落CDR就去得曬相鋪。

小弟當年就因為M陣差唔多得佢一部有齊28mm+3:2 mode+flip LCD+hot shoe(閃燈可以問姐夫借支SB-28\用)的賣點而揀CP5000而棄揀G2、G3或CP5700的。

依家部CP5000II出返院,動漫區張Gunbuster remaster DVD box相就係出院後的第一試。

接下來應該會postE奈良的相片,希望呢兩日內可以post到出\啦。

舊 11-29-04, 05:16 PM   #11
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

已出院了, 可喜可賀~ 可喜可賀~

小弟平常工作也有用 CP5000 來拍拍 white board, 茶會之類... 28mm 的確非常有用, 而且 28mm 時變形亦可以接受 (e.g. your Gunbuster DVD box ), 中間到邊緣的 sharpness 亦維持得到, 真的不錯~~

P.S. 看到你的限定 DVD box 照片, 覺得 Gainax 真厲害耶, 它的 20 周年紀念作 醜又美 雖然已經沒有當年 Gunbuster, Eva 的突破性, 不過仍然可以靠什麼 renewal, remaster 的來賺錢, 厲害!
舊 11-30-04, 01:14 AM   #12
z_plus
長崎涼美

ooo,終於遇到其他CP5000的用家了,想請教一妶KH大大有咩使用心得呢?
[off]其實小弟估Gainax可以認為Gunbuster的fans應該偏向年紀較大的多,所以一般對影音的質素較有要求及負擔得起,所以re-master呀、加dts等就會比較受落(←起碼小弟就已經係 )[/off]

繼續post相先,奈良走馬看花一日遊。

小心有鹿「飛」過~

發情期

等食...

東大寺內的大佛

舊 11-30-04, 11:12 AM   #13
NARC
Game Master

註冊日期: Apr 2003
嘩!!個渠蓋好靚!! bb

心愛的男人還是要用鎖鏈綁住喔
NARC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-04, 02:02 PM   #14
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
ooo,終於遇到其他CP5000的用家了,想請教一妶KH大大有咩使用心得呢?
[off]其實小弟估Gainax可以認為Gunbuster的fans應該偏向年紀較大的多,所以一般對影音的質素較有要求及負擔得起,所以re-master呀、加dts等就會比較受落(←起碼小弟就已經係 )[/off]

繼續post相先,奈良走馬看花一日遊。
-skip-
CP5000 的心得談不上啦, 大家交流交流~~ 我覺得這部機真的不錯, 尤其是光管下的白平衡. 唯獨是操作上比較複雜 (要按好多制). 而且開機一定要把鏡頭蓋拿下來, 否則開機不能! (不過有辨法的, 加個 UR-E5 當鏡頭 hood 用就可以, 真搞野~~ )

那個奈良污水蓋真的好漂亮, 從上方來的光線經渠蓋反射, 做出來的 contrast 看得很舒服.

等食那一張也很好, 看了旁邊的文字之後覺得很幽默. 中間那個扭蛋雖然有點分開了注意力, 不過"鹿"和"牌"都放在黃金分割的位置 (1/3 from bottom, 1/3 from either side), 仍然是照片中最吸引視線的地方.
舊 12-02-04, 12:14 AM   #15
z_plus
長崎涼美

引用:
CP5000 的心得談不上啦, 大家交流交流~~ 我覺得這部機真的不錯, 尤其是光管下的白平衡. 唯獨是操作上比較複雜 (要按好多制). 而且開機一定要把鏡頭蓋拿下來, 否則開機不能! (不過有辨法的, 加個 UR-E5 當鏡頭 hood 用就可以, 真搞野~~ )
小弟就覺得習慣後操作都唔算太麻煩啦,其實一路都想買塊CPL俾UR-E5用,奈何好似好難搵到46mm的,KKH大大有冇邊度買及邊隻牌子推介一怍O?

引用:
那個奈良污水蓋真的好漂亮, 從上方來的光線經渠蓋反射, 做出來的 contrast 看得很舒服.
大阪的污水蓋唔止黑色,仲連有彩色的都有,遲Epost埋上\。(點解香港冇ga呢? )

引用:
等食那一張也很好, 看了旁邊的文字之後覺得很幽默. 中間那個扭蛋雖然有點分開了注意力, 不過"鹿"和"牌"都放在黃金分割的位置 (1/3 from bottom, 1/3 from either side), 仍然是照片中最吸引視線的地方.
其實呢幅相看的人起碼要懂一點日文先會明白小弟的構思,另外一點難處係好難捕捉隻鹿最合適的神態,捕多一陣佢都唔行開已經算柯里吉帝。
路牌那幅小弟心目中如果個牌下面有隻鹿「等過馬路」就perfect囉,但冇理由成日楞蛂u守牌待鹿」ga嘛。

舊 12-02-04, 06:53 PM   #16
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
小弟就覺得習慣後操作都唔算太麻煩啦,其實一路都想買塊CPL俾UR-E5用,奈何好似好難搵到46mm的,KKH大大有冇邊度買及邊隻牌子推介一怍O?

大阪的污水蓋唔止黑色,仲連有彩色的都有,遲Epost埋上\。(點解香港冇ga呢? )

其實呢幅相看的人起碼要懂一點日文先會明白小弟的構思,另外一點難處係好難捕捉隻鹿最合適的神態,捕多一陣佢都唔行開已經算柯里吉帝。
路牌那幅小弟心目中如果個牌下面有隻鹿「等過馬路」就perfect囉,但冇理由成日楞蛂u守牌待鹿」ga嘛。
46mm CPL 好多牌子都有生產. B+W, Hoya, Sunpak, Kenko, Nikon of course... (不過 Canon 沒有 ) 個人比較喜歡 B+W (的 build quality). 不過市面上的店舖有沒有貨就要碰碰運氣. 有沒有試過旺角永成, 萬成, 鐳射? 或中環士丹利街和域多利皇后街那幾家老店?

今天經過太古城 Nikon show room, 身痕問過價錢, $380 左右 (or $360? don't remember ), 不過當時 Nikon 姐姐說不出有沒有現貨; 所以有興趣的話可以打電話去 show room 再問問 (技術支援部, 網上有 tel no.)

我想「守牌待鹿」是影相佬心中的一個大矛盾吧........ 我等? 我不等? 聽過 Murphy's Law 嗎? 當你放下相機的那一刻, 你原本想拍的場景, 姿勢, 表情等就會立即出現~~~ 不過當你"好運"捕捉到那一刻的時候, 那種心情當然也難以形容!

彩色污水蓋... 天啊, 攝影師天堂~~~
舊 12-03-04, 12:25 AM   #17
z_plus
長崎涼美

謝KKH大大info,遲E有時間再搵搵先。

post埋兩幅大阪的污水蓋,彩色的好像只在心齋橋一帶才有,因為係旅遊區所以整靚E?
基本上呢兩幅都係隨便一攝,所以都冇咩點構過圖。

舊 12-03-04, 12:57 AM   #18
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
我想問下,幅相是不是隔離那可以拿東西來餵鹿?
水蓋都咁多花款,好正~~
看完zplus兄同米王兄日本遊的相
我正懷疑我當年是不是曾到過日本旅遊
搞到人家好想去日本旅遊下...

[off]
我不知為何..我看了gunbuster個封面好多次
但我總不其然,看時感到,我要由下向上望,或影個封面時,我要由下向上影(不是變態那種 )
我只覺得典子實在太有根性太有那種威勢,不能平視的感覺而矣..
[/off]

舊 12-03-04, 01:36 AM   #19
z_plus
長崎涼美

引用:
作者: KTN
我想問下,幅相是不是隔離那可以拿東西來餵鹿?
水蓋都咁多花款,好正~~

[off]
但我總不其然,看時感到,我要由下向上望,或影個封面時,我要由下向上影(不是變態那種 )
我只覺得典子實在太有根性太有那種威勢,不能平視的感覺而矣..
[/off]
幅相右手邊那個鐵籠是放有用來餵鹿的餅乾,150yen有幾塊,M個攤係冇人睇檔的,需要遊客好自律地付錢。

自由行+帶多E子彈去,你會玩得更過癮。

舊 12-04-04, 12:37 PM   #20
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
-skip-

post埋兩幅大阪的污水蓋,彩色的好像只在心齋橋一帶才有,因為係旅遊區所以整靚E?
基本上呢兩幅都係隨便一攝,所以都冇咩點構過圖。

-skip-
仔細看, 這兩個大阪污水蓋有不少分別耶 (顏色之外) ~~~

可惜長年累月的污積, 把那個彩色污水蓋的色彩掩蓋了不少, 有一點可惜呢.

引用:
-skip-

[off]
[/off]
由下面看上去, 感覺上會高大一點, 有氣勢一點沒錯...... 不過"現實"中這樣拍恐怕感覺會胖一點.... (小心小心... )
舊 12-04-04, 01:15 PM   #21
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
[/off]
我Post的相是擺明放毒
(1800多張相只有少數是見得人, 我這個攝影初心者真失禮 )

不過不要介意, 我已經是去日本去到要挖好地方去. 上晒腦啦...

如z_plus君所說, 要去日本去得過癮, 一定要自由行及有充足子彈...
及相當周詳的資料收集及行程規劃, 而且同行者要和自己的興趣相似, 充沛的體力更是必須.

Rice

舊 12-05-04, 01:20 AM   #22
z_plus
長崎涼美

引用:
仔細看, 這兩個大阪污水蓋有不少分別耶 (顏色之外) ~~~

可惜長年累月的污積, 把那個彩色污水蓋的色彩掩蓋了不少, 有一點可惜呢.
其實有E係幾新唔係點殘的,不過小弟覺得太新的話好似比較假而欠缺了一些真實感,所以就揀W個比較殘的\影。

舊 12-06-04, 09:50 PM   #23
z_plus
長崎涼美

今次postE同動漫有關的,見有少少時間剩而順便去一去的位於JR京都火車站的手塚治虫世界。

立體畫燈箱

手塚治虫Anime Theater入口

1:1?藍寶石王子及小白獅

當然唔少得吸fans血的精品店

舊 12-06-04, 11:45 PM   #24
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002