Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-05-16, 08:34 AM   #1026
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: kev00269270 查看文章
CCTBB話游小姐已贏左教主
咁有信心?依家教主仲領先緊
都話現場有晒個別票箱結果 只係選舉會未做好核實過程先未UPDATE
爭幾十都或者唔敢報 爭一箱爭幾百時都知教主輸左架啦

舊 09-05-16, 08:34 AM   #1027
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 風音 查看文章
選緊立法會小姐丫嘛
由手機版發出
咁點解元秋鼠王業瘤會入選
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 08:37 AM   #1028
JMi

引用:
作者: DC 97 查看文章
X2
唔計政治取向
見佢d表現會投佢,傻的嗎
其實普通市民就算乜政治野都唔理 都係靠消去法咁投多
怪D人投游主任的 不如諗下點解D普通人會消去左毓民先
與其話多人用下體支持新政 我覺得係嬴同情票多

舊 09-05-16, 08:38 AM   #1029
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
X2
唔計政治取向
老細order落嘛

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 08:42 AM   #1030
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
所以有冇人總結一下
雷動到底推左邊個
同埋個效果點未....
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 08:43 AM   #1031
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: kev00269270 查看文章
所以有冇人總結一下
雷動到底推左邊個
同埋個效果點未....
朱凱迪入到 李卓人落馬

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 08:44 AM   #1032
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
一早起身見到長毛輸緊俾方國珊,個心真係離一離
新東應該唔少人想保慢必同張超雄過左唔少票俾佢地, 長毛真係要同我頂住呀

港島Tanya最終贏到wiki 奪到尾席都好彩D....
明顯D人覺得Tanya坐定笠綠贏硬, 所以過左超多票俾羅冠聰同許智峯

舊 09-05-16, 08:46 AM   #1033
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
雖然未有最後結果,不過照目前情況大致上符合民情,建制繼續係主流繼續連任,泛民就大執位,大洗牌

可以預期下一屆議會將繼續內耗抗爭,繼續先政治後民生的無聊日子,大家繼續食老本或靠阿爺泵水,失敗的民主政治將繼續為中共成功和平收回香港發揮作用 (笑
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 08:47 AM   #1034
JMi

新東
係TBB范國威都認輸了 仲有三個站輸緊三千幾票
長毛應該安全

舊 09-05-16, 08:52 AM   #1035
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
雷動推左遊惠禎囉
只能奢望青政係鬼係流料
唔係大家買定蕉食

亦都唔駛再鬧雷動
78%人不願意投光頭達,無雷動,一樣唔會投你

呂永基係白鴿彈出黎反而當選,都唔知咩人

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 09-05-16 08:58 AM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 09:04 AM   #1036
JMi

連泛民都鬧緊 都有排鬧架啦

教主輸來講雷動唔算主因啦
佢四圍幫其他四區拉票 連老巢九龍城都比人打爆 都唔關雷動事

舊 09-05-16, 09:05 AM   #1037
迪安大叔
Crazy Gamer

註冊日期: May 2004
引用:
X2
唔計政治取向
首先要教班老人家開電視睇論壇睇fb等
再用腦諗下投邊個

嗯....以上行為太麻煩,都係掌心雷算
迪安大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 09:06 AM   #1038
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: T.K. 查看文章
雷動推左遊惠禎囉
只能奢望青政係鬼係流料
唔係大家買定蕉食
梁頌恆睇佢平時D言行對答,俾我既感覺係古惑仔一名
游蕙禎只係花瓶一件a

如果呢兩件真係鬼,只可以話香港氣數已盡
不過就算唔係鬼,呢兩位既議政能力都可以食蕉

舊 09-05-16, 09:08 AM   #1039
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: T.K. 查看文章
雷動推左遊惠禎囉
只能奢望青政係鬼係流料
唔係大家買定蕉食

亦都唔駛再鬧雷動
78%人不願意投光頭達,無雷動,一樣唔會投你

呂永基係白鴿彈出黎反而當選,都唔知咩人
證明一點,香港人死不足措

道德重要遠大於現實

見到朱凱迪咁多票已經知

各位繼續唱今天我

舊 09-05-16, 09:08 AM   #1040
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: JMi 查看文章
新東
係TBB范國威都認輸了 仲有三個站輸緊三千幾票
長毛應該安全
如無意外...長毛上尾班車

各區大局已定...現著眼看超區了

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 09-05-16 09:11 AM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 09:09 AM   #1041
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: JMi 查看文章
連泛民都鬧緊 都有排鬧架啦

教主輸來講雷動唔算主因啦
佢四圍幫其他四區拉票 連老巢九龍城都比人打爆 都唔關雷動事
教主唔係本身想唔玩咩

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 09-05-16, 09:10 AM   #1042
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
朋友FB轉貼,幾值得政黨/組織參考(特別是熱普城)

陶傑 Channel 新增了 2 張相片。讚好專頁
7小時 ·
【為何厭惡左膠,但仍可投朱凱迪一票?】

有人質疑:為什麼我支持朱凱迪入立法會,因為朱支持新移民融入香港,正是一名「左膠」。

首先,本人反左膠,主要的對象是歐洲和美國的左膠。西方的左翼,僵化為左膠,變成了奧威爾小說的 1984 ,倒過來西方文明遭受白人左膠的自疚式歧視,歐洲對伊斯蘭移民中門大開,危害文明生存和國家安全。這是世界的危機。

在左翼的光譜之中,有許多有毒的內容:對伊斯蘭移民的盲目大愛包容、禁止笑話幽默、澳洲雪梨墨爾本市政府以「文化多元」為理由批准華人親中團體在市政會堂舉辦紀念毛澤東的音樂匯演(若有人舉辦紀念希特拉的音樂會,這些左膠會批准嗎?)⋯⋯ 香港無疑也有一批社會學「知識份子」,以追隨西方左翼足跡為浪漫時尚,朱凱迪的那一派,被指為是香港這一種。

這一切,我完全明白。

然而朱凱迪的「左」,也包括多年前守衛天星碼頭和菜園村,有捍衛自然環境的往績。香港空氣嚴重污染,新界水土流失,正因為中國地產資本開始入侵,在這個時空,地產霸權和紅色資本,正是殘害香港民生的極右勢力,正需要大量左翼的激情來抗衡。在這一點,朱凱迪和司馬文,其實並無不同。

反對吃魚翅食狗肉,反對在南中國海填海造島污染海洋,主張非洲不受強國殖民開發,保護野生象,也是左翼綠色的生活價值觀,不但不能反對,而且要大力支持,因為此等主張,雖然是 Liberalism 的一種,卻不是左膠的惡性癌細胞。
正如身為保守黨主席的彭定康來香港做總督,也委任自由派的胡紅玉、主張環保反新界丁權的陸恭蕙進入立法局,肥彭時代,制定人權法,容許工運領袖上位。彭定康是保守黨,保守黨在英國反工運,但彭定康來了香港,卻樂見香港的李卓人、梁耀忠、張超雄,甚至陳婉嫻等左翼,加上胡紅玉陸恭蕙等自由派一一以直選進入立法局。而在英國本土,戴卓爾夫人的保守黨,則視這股光譜的人為敵。

很矛盾嗎?一點也不,因為政治的藝術,是在適當的時候,用適當的人,做合乎利益和原則的事,身段至柔,而原則必剛。為什麼?因為彭定康預見,將來紅色資本必與香港財金集團勾結,而香港的中產專業階級,不是英美的自由知識份子,只求穩定,眼界短淺自私,要他們申張公義,是靠不住的,這就是政治藝術。

所以英國人在香港主權仍在英國手上時,排擠並提防司徒華,但當香港交還中國成定局時,加上六四之後,英國人必然大力扶植司徒華。

政治不是非黑即白的取捨之道,有時須「兩害相權取其輕」,有時更要「以毒攻毒」。香港即使有左膠,與西方的同類相比,僅屬末流,他們對香港目前造成的損害,也遠遠比不上德國女總理麥克萊夫人對歐洲的危害。所以,即使朱凱迪是香港的左膠,也是一個深切反建制反梁振英的弱勢左膠,而在歐洲,左膠則早已變成了建制和梁振英。

朱凱迪等即使樂於協助新移民,也不是罪過。第一,香港的大陸新移民,並非來自伊斯蘭世界。第二,他們來了香港,如果朱凱迪等反高鐵的民間左翼不爭取他們,民建聯就會將新移民納入其蛇齋餅糭的鐵票陣營。你可以反特區政府每日一百五十人的盲目新移民政策,但不要忘記,你喜歡與否,新移民都不斷由大陸湧來。你拒絕他們,民建聯等就會擁抱他們。十年之後,他們的選票會歸向何方?

政治不僅是藝術,還是哲學。在選舉層次,至少是實用主義的哲學,西方更是如此,所以最終成熟配票,天公地道,你不配票,中方一直在組織配票。政治不容有潔癖,只講得勝。

讀通一點李光耀,就會明白,為什麼英美是新加坡這位獨裁者最堅定的支持者。但香港許多人,視野比較狹窄,看問題黑白二分,很容易流於中國人慣有的情緒化,而我絕對不是這種人。

這就是本人認為,可以至少在本屆或未來十年,都可以支持朱凱迪的理由。

此篇文章於 09-05-16 09:12 AM 被 sunnylau 編輯。
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 09:10 AM   #1043
cat722
雪凝騎士

註冊日期: Sep 2003
尚德重新點票......政府死都唔比長毛入...
由手機版發出
cat722 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 09:13 AM   #1044
sunnylau

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: cat722 查看文章
尚德重新點票......政府死都唔比長毛入...
由手機版發出

會唔會又多幾箱票出來?
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 09:13 AM   #1045
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: sunnylau 查看文章
會唔會又多幾箱票出來?
300票

舊 09-05-16, 09:15 AM   #1046
JMi

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
教主唔係本身想唔玩咩

唔想玩不如唔好選啦 留低界人票嗎 lol

舊 09-05-16, 09:16 AM   #1047
蛋撻王子