Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-09-17, 08:09 PM   #251
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
葉劉信心獲中出:啱嘴型!
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-17, 08:47 PM   #252
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
其實而家最大問題,真係好大部分人撐薯片只係唔想林鄭上
四年前一樣係唐唐講好多白痴言論搞到個個唔想佢上而睇好689…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-17, 09:33 PM   #253
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
真係冇咩動機喎
中聯辦帶佢地搵食,冇中聯辦分分鐘老人院票都會俾人揸正黎做。
香港真係團結到,萬一民主公民等被統戰,佢地仲邊有咁好搵…

薯片贏既流程得兩個吧
1. 某非選委投佢
2. 淋病同孽瘤突然間出現人體自然發火現象…
如果覺得薯片一定無得贏,長毛果種驚薯片高民望當選而去自己參選既前設已經唔合理

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-17, 12:08 AM   #254
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: T.K. 查看文章
如果覺得薯片一定無得贏,長毛果種驚薯片高民望當選而去自己參選既前設已經唔合理
一路在下都唔覺得佢應該去選,特別係佢添,之前一直都鬧到泛民參選人狗血淋頭,一冇人去馬就自己餓狗搶屎…
引用:
作者: sugihara 查看文章
其實而家最大問題,真係好大部分人撐薯片只係唔想林鄭上
四年前一樣係唐唐講好多白痴言論搞到個個唔想佢上而睇好689…
咩原因其實冇咩所謂,投完唔代表唔可以同佢打台。
驟眼睇,佢上台對打都仲會跟下規矩拳來腳往,淋病之流唔好話踢下陰,分分鐘出埋機槍添…

此篇文章於 02-10-17 12:16 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-17, 10:33 AM   #255
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

林鄭:中聯辦正在拉票

引用:
林鄭:不能要求中聯辦停止拉票

【本報訊】特首參選人林鄭月娥昨走5場見選委,包括最後一場與民主黨,雙方在會上就重啟政改進行討論,林鄭會後直言若未來5年沒有條件、環境、氛圍,重啟政改只會令香港陷於進一步分化及撕裂,亦有與會者要林鄭交代人大委員長張德江及中聯辦拉票消息,據知她沒確認消息,但認為客觀上不能公開或私下要求停止。

林鄭昨晚與民主黨見面,據了解,民主黨人在會上問林鄭政改要拖到幾時,林鄭稱現時沒辦法要重啟政改,更直言要在2018、2019年重提政改是很難。林鄭會後主動提到政改的看法不被民主黨認同,她指現屆政府在處理政改已引起社會分化、矛盾,她明白民主黨不接受,但仍要老實道出想法。

指要顧及與中國關係
此外,會上亦有人問她中聯辦以至人大委員長張德江為其拉票一事,問她會否澄清或制止?更有人明言「欽點」影響管治及公信力,她回應指自己亦控制不到,明言有關事宜不利其民望,但若要她公開或私下要求他們停止是辦不到,畢竟她正尋求做特首,要顧及與中央關係。

她會後被問到過去不時批評民主派,她反指議會文化是舌劍唇槍,自己是恰如其分,當議員無理批評公務員她亦要維護,又說當泛民議員對議會發生的事有強烈意見,亦是找她解決,她雖未明言何事,但似意指曾在立法會拒回應被司法覆核議席的議員一事。至於政綱尚未出台,她稱只見了一半界別的選委,「講晒點做唔係一個理想做法」,稱下周會公佈更豐富施政概念。民主黨主席胡志偉會後稱未決定提名,但認為政改是雙方最大分歧,「似乎佢相信自己行政能力演化成政策理念,就可以推動社會氛圍改變」。

林鄭昨亦見自由黨,據了解雙方未有就政改、23條等議題討論,集中探討工商、經濟發展,據悉林鄭會上自言想做到大和解,與不同政治光譜的人溝通,田北俊建議她若當選可邀請泛民加入不同委員會,甚至行會,林鄭對此持開放態度。
你死啦你, 同張德江咁親密, 習方丈份人好小器架
舊 02-10-17, 01:15 PM   #256
ヴィタさんさんKS☀
↘λ

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code1805 2967 4401
尋日我行山見到薯片,佢同我講佢已經夠票,叫我支持長毛,果刻我真係好感動

長毛你個xx分裂泛民,打散雨傘力量,界鬍鬚曾票,林鄭最開心!!!共產黨最開心!!!

抱いてあげたい

- くすくすくっすん さんくっすん祭り 2014/2015
feat.楠田 亞衣奈

此篇文章於 02-10-17 01:19 PM 被 ヴィタさんさんKS☀ 編輯。
ヴィタさんさんKS☀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-17, 01:57 PM   #257
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
一路在下都唔覺得佢應該去選,特別係佢添,之前一直都鬧到泛民參選人狗血淋頭,一冇人去馬就自己餓狗搶屎…

咩原因其實冇咩所謂,投完唔代表唔可以同佢打台。
驟眼睇,佢上台對打都仲會跟下規矩拳來腳往,淋病之流唔好話踢下陰,分分鐘出埋機槍添…
我咁睇,兩舊屎揀無咁臭好正常,但一般人無投票權,太投入唔係好事
最大鑊嘅兩個感覺,第一係大家好似認同咗現行制度,第二係薯片變咗名為lesser evil嘅正義朋友打低林魔王

舊 02-10-17, 02:10 PM   #258
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
長毛都話係為左阻止非保蝗選委投比薯片而參選
本質上都係阻止小圈子選舉選出既特首有認受性
同佢一貫反小圈子選舉立場都冇異
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-17, 03:10 PM   #259
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
第二係薯片變咗名為lesser evil嘅正義朋友打低林魔王
這只是兩害取其輕....

舊 02-10-17, 03:41 PM   #260
神人ではない!新人だ

引用:
我咁睇,兩舊屎揀無咁臭好正常,但一般人無投票權,太投入唔係好事
最大鑊嘅兩個感覺,第一係大家好似認同咗現行制度,第二係薯片變咗名為lesser evil嘅正義朋友打低林魔王
唔係認同,而係目前的確冇辦法砍掉重練,就算香港個個都變晒聖人思維,頂多都係打多幾下字。
第二個嘛,在下估好多人都仲記得薯片係愛黨之人既,狀況只係曾鈺成同吳亮星比較之下…
當然,在下都認為冇必要太投入,畢竟只係政府內部爭升職上位

此篇文章於 02-10-17 03:48 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-17, 05:39 PM   #261
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

佢話佢唔會立 23 條, 你又信唔信佢 ?
舊 02-10-17, 05:59 PM   #262
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
佢話佢唔會立 23 條, 你又信唔信佢 ?
唔信佢選得到,都話明係政府內部爭升職上位,同公司立場完全對立點上位?

舊 02-10-17, 10:10 PM   #263
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

兩害係應該取其輕
但當個輕害俾人撐到極速課金,夠貼地,真香港人,港英餘孽(褒義),親民,連黃子華開嘅條件都清埋,長毛都要死開,咁佢真係仲係輕害?

舊 02-10-17, 10:21 PM   #264
神人ではない!新人だ

引用:
兩害係應該取其輕
但當個輕害俾人撐到極速課金,夠貼地,真香港人,港英餘孽(褒義),親民,連黃子華開嘅條件都清埋,長毛都要死開,咁佢真係仲係輕害?
即係咁樣佢就已經係大害過淋病?

舊 02-11-17, 12:19 AM   #265
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
即係咁樣佢就已經係大害過淋病?
講真邊個大害堅係唔敢講,當然表面上薯片會輕啲,但而家一般人對薯片嘅態度我覺得過咗龍

舊 02-11-17, 12:57 AM   #266
神人ではない!新人だ

在下覺得係公關問題啫。
香港人真係咁明智就唔會通街都係偽日韓貨啦…
不過到貨就自然知咩料架啦,問題係係咪真係出到貨啫。

舊 02-11-17, 01:59 AM   #267
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
講真邊個大害堅係唔敢講,當然表面上薯片會輕啲,但而家一般人對薯片嘅態度我覺得過咗龍
你覺得過龍,只係因為好多人都受夠689系統呢5年嚟欺人太甚嘅氣焰做得太過火。所以就算知道係屎,都情願揀個唔會死人(至少呢十年內唔會死住)嘅屎「食住先」,好過而家呢個死得好快嘅劇毒。

但班左膠就繼續「眾人皆醉我獨醒」聖人模式全開。

就好似曹操大軍壓境下,劉備陣營居然有人話:孫權並非真心對漢室忠誠,佢咪又係同曹操一樣係一個只顧自己利益嘅軍閥,所以絕對唔可以比孫權上位,確保只有真正忠於漢室復興嘅人士先可以對抗曹操。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-17, 09:42 AM   #268
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

DELETED

此篇文章於 02-11-17 01:16 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 02-11-17, 10:06 AM   #269
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

就好似曹操大軍壓境下,劉備陣營居然有人話:孫權並非真心對漢室忠誠,佢咪又係同曹操一樣係一個只顧自己利益嘅軍閥,所以絕對唔可以比孫權上位,確保只有真正忠於漢室復興嘅人士先可以對抗曹操。
呢個例子唔得喎,劉備最後咪係衰喺孫權手上搞到蜀國翻唔到身

重申一次我呢個moment對薯片好啲呢個睇法無異議,只係覺得權宜之計聯合孫權唔等於撐到佢先係真主子咁樣...
好似毛哥呢下我都唔明佢搞乜,但見到朱凱迪羅冠聰幾個都企埋佢嗰邊,我會覺得佢有佢嘅理由,另一種立場當係勸諫囉,而唔係單純質佢做乜唔撐薯片

因為而家撐薯片最大原因得一個,就係打倒林魔王,如果睇立場政綱至少係應該撐胡官......

舊 02-11-17, 02:05 PM   #270
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
香港人真係咁明智就唔會通街都係偽日韓貨啦…
無乜關係, 人類社會裡面, 無論東西方, 總有 90% 以上既人平日生活係頭腦簡單.
MINISO 開到去澳洲, HUAWEI 賣到去歐洲, AMAZON 日日都 promote 海爾電視.

舉個例, 我最早最早認識 QANBA, 係一個土生土長既澳洲朋友 + 機友(連 passport 都無, 長途機都未坐過), 一次機聚佢俾我用, 幾正 wor , 又唔貴. 果段時期我好少起屋企練機, 就無乜留意.

12年之後, 有年我返香港, 佢叫我幫佢買個 QANBA 唔知 Q3 定 4, 咁就幫手搵下.

首先搵到大部分既資料都係英文, 就無乜戒心, 再搵到香港有 office wor, 仲以為本地出品就支持下啦, 話晒都係電機工程同業員.

引用:

Where is QanbaOnlineShop.com ?

The head quarter of Qanba Onlin Shop is located at Hong Kong. Detail Address is below:

Unit A, 29/F , Legend Tower, 7 Shing Yip Street, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong
最後最後, 搵到個官網

引用:
深圳市拳霸科技开发有限公司是游戏外设领域的重点企业,集研发、设计、生产、销售为一体;产品包括PC、PS3/XBOX360等平台的多种游戏外设,拥有自建品牌“拳霸”。
D789 , 大陸野黎既, 我就同佢講唔好用大陸野, 佢又咁岩有事比較手緊, 就不了了之.

之後 UR, 佢都有問我香港發生乜事, 我再次提佢盡量唔好用大陸野, 佢亦都有做.

除左 QANBA, 即使係我咁討厭大陸, 亦曾經起唔知頭唔知路之下買左 d 大陸出品既攝影用品.

農曆新年期間, fb 間唔中見到有圖+文, 話香港人維園買淘寶大陸山寨野, 本質同大陸人無分別. 呢個指控其實全地球人通用.

此篇文章於 02-11-17 05:32 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 02-11-17, 03:27 PM   #271
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
Gameover, 共產黨=上帝,佢上位後香港

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...70211/56290104

有指人大委員長張德江南下深圳,向商界、建制派選委表示,特首參選人林鄭月娥是中央唯一支持的人選。已表明公開提名黨友葉劉淑儀的新民黨立法會議員田北辰對消息表示詫異,形容是「公開的秘密」,但對傳聞中用的字眼存有疑問,「無理由劇本寫成咁」,認為只是「害了林鄭」,令她的民望一直跌。
他表示,如傳聞屬實的話,徹底摧毀了8.31框架,因為框架承諾在提名階段會有2至3名候選人,亦令很多人對將來的政改方案都會失去信心,對香港長遠會造成極之負面的影響。自由黨黨魁鍾國斌則說,有商界朋友見過張德江,惟沒向他透露內容,故他無法澄清報道所說是否確實。他指黨內將開會討論提名,現時未有傾向性,但相信部分黨內選委不會提名任何人,而若曾俊華本身有足夠選票入閘,自由黨可能都不會提名他。已加入林鄭月娥競選辦的民建聯張國鈞說,民建聯下星期一將開會討論提名人選,強調不等於投票意向。對於社民連梁國雄參戰,民主黨立法會議員涂謹申表明不會接受變相令「梁振英2.0」延續的做法,至於「人大8.31」框架是否可以接受,他稱要視乎「鬆動位」,明言暫時傾向提名胡國興或曾俊華。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-17, 04:00 PM   #272
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
呢個例子唔得喎,劉備最後咪係衰喺孫權手上搞到蜀國翻唔到身
點解唔得?

孫劉反面都係好多年之後嘅事,罪魁禍首為勇武派嘅關羽不斷走去撩孫權。

但係如果當時喺赤壁先嚟互不信任就真係會即刻死。
由手機版發出
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-17, 04:12 PM   #273
神人ではない!新人だ

引用:
無乜關係, 人類社會裡面, 無論東西方, 總有 90% 以上既人平日生活係頭腦簡單.
MINISO 開到去澳洲, HUAWEI 賣到去歐洲, AMAZON 日日都 promote 海爾電視.

舉個例, 我最旱最早認識 QANBA, 係一個土生土長既朋友 + 機友(連 passport 都無, 長途機都未坐過), 一次機聚佢俾我用, 幾正 wor , 又唔貴. 果段時期我好少起屋企練機, 就無乜留意.

12年之後, 有年我返香港, 佢叫我幫佢買個 QANBA 唔知 Q3 定 4, 咁就幫手搵下.

首先搵到大部分既資料都係英文, 就無乜戒心, 再搵到香港有 office wor, 仲以為本地出品就支持下啦, 話晒都係電機工程同業員.

最後最後, 搵到個官網

D789 , 大陸野黎既, 我就同佢講唔好用大陸野, 佢又咁岩有事比較手緊, 就不了了之.

之後 UR, 佢都有問我香港發生乜事, 我再次提佢盡量唔好用大陸野, 佢亦都有做.

除左 QANBA, 即使係我咁討厭大陸, 亦曾經起唔知頭唔知路之下買左 d 大陸出品既攝影用品.

農曆新年期間, fb 間唔中見到有圖+文, 話香港人維園買淘寶大陸山寨野, 本質同大陸人無分別. 呢個指控其實全地球人通用.
…正常人見到QANBA個名就知道大陸野啦下嘛
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
Gameover, 共產黨=上帝,佢上位後香港
一向都話佢既上帝從來正常人認識果個…
不過佢個上帝會唁會老點佢就另一回事。

此篇文章於 02-11-17 04:16 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 02-11-17, 05:48 PM   #274
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
…正常人見到QANBA個名就知道大陸野啦下嘛
我當時無警覺 QANBA 係大陸野因為本身唔多識普通話胡語,自然拼音都唔多識,QANBA 我以為係食住泰片拳霸個音。

佢起 UR 前根本唔知中港台既分別,四川地震都特登打個 SKYPE 黎慰問下我,更加唔會知 QANBA 係大陸野。

Anyway,純粹想講,香港人通街買 d 偽日韓既大陸野,唔代表唔明智,一般大眾消費時邊會理咁多丫,全世界都係。

我第一個鏡頭防潮箱都係唔知頭唔知路咁買左個 welltech,買左返去再 google 先知,之後搵返個 made in japan 既 Hakuba 價錢差唔多。

碧泉檸檬茶由細到大都覺得好味,一直都以為 made in Hong Kong,近兩年起 HKTV MALL個網睇到原來係 made in PRC

希望無事啦

由手機版發出

此篇文章於 02-11-17 05:53 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 02-11-17, 10:41 PM   #275
神人ではない!新人だ

引用:
我當時無警覺 QANBA 係大陸野因為本身唔多識普通話胡語,自然拼音都唔多識,QANBA 我以為係食住泰片拳霸個音。

佢起 UR 前根本唔知中港台既分別,四川地震都特登打個 SKYPE 黎慰問下我,更加唔會知 QANBA 係大陸野。

Anyway,純粹想講,香港人通街買 d 偽日韓既大陸野,唔代表唔明智,一般大眾消費時邊會理咁多丫,全世界都係。

我第一個鏡頭防潮箱都係唔知頭唔知路咁買左個 welltech,買左返去再 google 先知,之後搵返個 made in japan 既 Hakuba 價錢差唔多。

碧泉檸檬茶由細到大都覺得好味,一直都以為 made in Hong Kong,近兩年起 HKTV MALL個網睇到原來係 made in PRC

希望無事啦

由手機版發出
你諗下大眾對放入口用上身都係咁,何況好似唔會燒上身既政治。
不過話實除咗政治層面上,在下若干有興趣睇下薯片係咪真係有本事拆解其他問題。

標籤
特首選舉

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:04 PM

手機版 | APP版