Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

查看投票結果: 遲來的hocc《梁祝下世傳奇》歌曲及索爆MV投票(歌曲選5首/MV選2支)
01. 蛹 2 8.00%
02. 化蝶 (Live Piano Version) 6 24.00%
03. 橋上 0 0%
04. 不是吟詩的時候 4 16.00%
05. 長不大 3 12.00%
06. 汽水樽裡的咖啡 11 44.00%
07. 血肉之驅 0 0%
08. 十八相送 6 24.00%
09. 勞斯.萊斯 18 72.00%
10. 撲蝶 0 0%
11. 有人跟蹤我 5 20.00%
12. 做好準備 4 16.00%
13. 禁色 7 28.00%
14. 小淇 1 4.00%
15. 樓台? 1 4.00%
|16. 萊斯.勞斯 3 12.00%
17. 化蝶 16 64.00%
18. 蝴蝶結 0 0%
DVD - MV部份 (注意: 請不要選此項!)(以下可投2票) 0 0%
化蝶 MV 7 28.00%
勞斯.萊斯 MV (unseen scenes) 11 44.00%
勞斯.萊斯 MV 5 20.00%
汽水樽裡的咖啡 MV 1 4.00%
禁色 MV 6 24.00%
多重選擇投票。 投票者: 25. 您不可以參加此投票

主題工具 顯示模式
舊 08-21-05, 10:19 AM   #51
Terrier
God of Gamer
西尾維新飯

註冊日期: Aug 2002
又一新Fans \ /

[QUOTE=小Sakana魚]
引用:
作者: 咭咭王子(一V一)p
tvb version硬係覺得麻麻地… 可能係ktv version比較出色.
[\QUOTE]
係架??我本身已經覺得好過其他無線mv
所以覺得佢拍得幾好架啦
我未睇過ktv版...k有得唱未架?
邊度有得睇?
勞斯.萊斯好鬼正
K有得唱...
我成日係Neway睇KTV+聽...
睇到我中晒HOCC毒

新碟一定買

此篇文章於 08-21-05 10:54 AM 被 Terrier 編輯。
Terrier 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-05, 10:36 AM   #52
Kit
Game Master

註冊日期: Feb 2003
勞斯萊斯mv最尾(定開頭?!)有化蝶既歌詞
不過我都睇唔到兩個故事

其實淨係化蝶都唔係好明佢想講咩
Kit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-05, 04:37 PM   #53
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Kit
勞斯萊斯mv最尾(定開頭?!)有化蝶既歌詞
不過我都睇唔到兩個故事

其實淨係化蝶都唔係好明佢想講咩
"化蝶"同"勞斯 萊斯"呢2個mv好似好深… = =
唔同人get到唔同o既message…

但就咁睇"勞斯 萊斯"mv, 內容好似清晰o的~
最大路o既解釋係edison眼中o既阿詩係佢o既"好兄弟", 所以有時佢睇阿詩係1個男仔(日本model阿dean)
但阿詩暗戀edison… even佢主動咀edison, 阿詩都打動唔到佢.
所以最後阿詩o係度喊…

亦即係"為何還害怕 若覺得這樣愛"

至於"化蝶", 係講梗1個"假如"
假如當日周俊偉無遲到, 佢有去搵阿詩, 佢o地係會o係埋1齊.

就返《梁祝》, 中心思想主要都係圍繞"梁山佰究竟係愛男兒身o既祝英台(即係同性戀), 定係佢愛祝英台本身?"

但阿y呢句好正:"能成為蜜友 大概總帶著愛"

舊 08-22-05, 04:39 PM   #54
咭咭王子(一V一)p

轉載自 HOCC Forum

文匯報C01 副刊藝粹 2005-08-14梁祝下世傳奇》 跨越千年的愛情

當梁山伯遇上祝英台,是否便是十八相送,是否必定要哭墳化蝶?這個千古流傳的愛情故事,訴說了那份超越生死的愛情,只是,當化蝶後,兩人的故事如何繼續下去?

當何韻詩遇上W創作社,攜手重現梁祝的故事時,雙方都十分肯定,這不會是一個傳統的愛情故事。然後在互相的討論下,梁山伯與祝英台來到現世,一個成為永長不大的「Peter Pan」,不停地追趕蚢鴾鞈怮嶊獐v子;一個再度轉世,卻化為男兒身,身邊還多了一個女友。那不是前世的馬文才,卻是活脫脫現時年輕人的代表。

構思來自何韻詩的這個《梁祝下世傳奇》,欲告知大眾:愛情,是一場探索。

在W創作社的基地,對面坐的是《梁祝下世傳奇》的兩位導演黃智龍和司徒慧焯。「在梁祝的那個時代,對愛情的價值觀與現在已經不同了,然而當中那份能夠超越生死的愛情,直至現在仍然值得欣賞。還有性別錯摸,也是可以發揮的一點。」黃智龍說。

現代式十八相送

現在我們所憧憬的愛情是怎麼樣的?兩位導演都深信如此一份超越生死的愛情確存在,只不過這是一種夢想的狀態,現實環境中,我們卻不能夠去證明,當我們無意識地對某人特別好,是不是前世的淵源呢?無法證明的愛情,司徒慧焯卻指:「如果不相信的話,那現實就太慘了。」

因為相信,生活才能夠美好。但即使能夠在舞台上搬演如此的一份情,卻如何將之更加現代化,與時下的年輕觀眾產生共鳴?

於是,我們所熟知的十八相送,或是哭墳,都有了不同的面貌。十八相送的梁祝,不再需要互相猜測,也不需要暗示,有的是男女之間的依依不捨,你送我,我送你。一段周國賢(梁山伯)送何韻詩(祝英台)回家的路,從九龍城到紅磡,何韻詩選擇的不是搭巴士還是走路,卻是乘船到灣仔,再由灣仔乘船回紅磡。

理性解構愛情

「戀愛中最美的正是這種依依不捨的曖昧。」兩人說。

卻也在故事中加入了對現代愛情的解構。

故事講述何韻詩患上絕症後死去,周國賢從此停留在那個時空中,不再老去。而轉世後的何韻詩,化身成為男性的梁祖堯,這個祝英台的再轉世,成為一個對愛情不信任的人,而他身邊,卻有茈t一個女朋友——楊淇,一個喜歡愛情,卻不停地解構愛情的角色。

「她是一個喜歡批評愛情的人。當梁祖堯得罪了她,再請求她原諒時,她會加以理解為梁祖堯的道歉是因為愛她,然而愛她這個行為卻是因為自己得到愉悅,歸根結底,這個『愛』還是自私的。」當楊淇如此解構「愛情」時,其實也是導演對愛情的其中一個理解。

司徒慧焯笑指這正是拍檔黃智龍的寫照。具體如何,不得而知,然而作為觀眾的我們,卻從中可以看出愛情的另一種態度。對比起來,一個如此理性的感情分析者,她同時也在追求虓R情。

與愛情保持距離

相較起來,梁祖堯對愛情的不信任,顯然成為同一事物的反面。當他的前世何韻詩訴說荓蝭洩漱@段情時,梁祖堯對如此完美的愛情感到質疑,但他卻是主角之一,並且愛上了周國賢。作為這段感情的另一個主角,周國賢面臨一個錯了性別的全新的祝英台,故事的結果也就可堪玩味,到底他是愛上眼前這個全新的梁祖堯,還是仍然深愛昔日的何韻詩?

記者嘗試將劇中各人的關係勾畫出來,也看到兩位導演在當中對愛情的探討。信任或不信任愛情,理性解構還是感性處理,追求眼前人還是追求逝去的幻影,司徒慧焯提出了另一個說法:「現在年輕人的愛情其實都很輕鬆。」

所謂的輕鬆,是因為害怕受到傷害而不敢全身投入去愛,與愛情之間保持茪@定的距離。這個有距離的愛,是真正的愛嗎?而觀眾最關心的問題是,跨越了千年的梁山伯與祝英台,即使兩人中間加插了一個第三者,即使祝英台化身成為男性,這段曾經使二人超越生死,化為蝶,再在轉世輪迴中重遇的愛情,能否衝破阻力,延續這一段經典?

問世間,情是何物,直教人生死相許。

這個問題,從來沒有答案。

《梁祝下世傳奇》
導演:黃智龍、司徒慧焯
主演:何韻詩、周國賢、梁祖堯、楊淇
演出時間:9月16-19日晚上8時,及9月17日-19日下午3時

舊 08-23-05, 04:45 PM   #55
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
轉貼今期tea封面, 其實上星期已出了...
引用:
好靚 + 好型 ~

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-05, 08:45 PM   #56
咭咭王子(一V一)p

上星期買o左tea!

今期jessica code都係阿詩做cover, $10大大本, 買o左!

舊 08-25-05, 02:30 PM   #57
咭咭王子(一V一)p

BOBO陳文媛首新歌: 下個密碼
係阿詩親自作曲監製

舊 08-26-05, 02:15 AM   #58
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
-SKIP-
我覺得係首詞本身寫得好隱晦,你可以有唔同的理解~

可以話係男男
亦都可以話係男女~

不過首歌正,係事實 /

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-05, 08:59 AM   #59
GimGim

註冊日期: Jun 2002
i think 勞斯 萊斯 is about Gay, , but the lyric is great

Off Topic, i have met Dean (Japanese Model in 勞斯 萊斯 MTV) in Hei x 2 club, and he was the MC for the balcony and he rap in Japanese, sooo handsome and ying

舊 08-26-05, 02:42 PM   #60
ase
Insane Gamer
H.P.小博士

註冊日期: Sep 2003
一向沒當這好手足女子 = "當"即係將某事物意象為與現實不符的方向想像,喻意箂斯係男
除非佢話......一向沒發覺這好手足女子
ase 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-05, 05:39 PM   #61
咭咭王子(一V一)p

可能我『梁祝』上腦!
所以第一次聽,就先入為主萊斯係女仔,勞斯唔為意,「當」她是他,視他兩之情為「兄弟之情」。

我真係中毒啦!
好想快o的睇舞臺劇,而家日日狂聽阿詩以前的CD...

舊 08-28-05, 04:36 PM   #62
咭咭王子(一V一)p

http://hk.news.yahoo.com/050827/12/1g0pq.html

引用:
何韻詩×黃偉文 闡釋三種愛式

【明報專訊】有很多問題,其實不問為妙。如﹕黃先生今天喜歡Calvin抑或Joseph。何韻詩(相關新聞 - 網站)小姐的歌曲中,就是常聽到Calvin和Joseph之爭。《勞斯萊斯》之前,已有一首《再見露絲瑪莉》。其實《再見露絲瑪莉》是下集,上集叫《露絲瑪莉》﹕「如果她這樣動人,何以,不可以對她一見動心。亂世佳人,連提提名字也覺得相襯。明知不會是別人,無法拒絕,別管它多麼敏感。這樣愛,要怎麼忍,吻就吻。」上集明明說要愛就愛,要吻就吻,他抑或她,也不要緊。誰知《再見露絲瑪莉》就狠狠兒把水晶球砰一聲打碎﹕「和你再親也似未存在過,這世上從沒這二人。無人夜深,即使有過熱吻,可惜永遠沒法開燈。塵世眼中,你我未能合襯。賜我壞名譽,你仍然吸引。但面對身旁途人,迫得那樣近,徬徨像你,還未夠信心。」之後,《勞斯萊斯》是﹕「永遠的忍耐,永遠不出來。世界將依然不變改,只會讓更多罪名埋沒愛。可要像梁祝那樣愛……」

是為了《梁祝後傳》也好,是決定「約定下世更傳奇」也好,原來黃先生在Calvin和Joseph之間,隨時日過去,是由要愛就愛,變成誰人是露絲不再緊要,最後第三部曲,是下世才愛。原來,這種愛,是這樣闡釋的。
邊個係Calvin & Joseph?
其實《露絲瑪莉》好過《再見露絲瑪莉》,可惜當年阿詩因為誹聞纏身,忍痛冇plug呢首歌。
雖然阿詩之後再plug《再見露絲瑪莉》,但果種感覺都已經唔同o左。

舊 08-30-05, 11:22 PM   #63
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

何韻詩, 陳冠希, Shine 出左首百事新星主題曲~

大乱闘X
舊 08-30-05, 11:29 PM   #64
無賴男
復仇勇者

註冊日期: Mar 2002
XBox Live Gamertagsteve ng714
何CC ,何C出碟
化蝶真係巧巧聽,好期待佢隻新碟

舊 08-30-05, 11:43 PM   #65
Kit
Game Master

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 鷹哥
一向沒當這好手足女子 = "當"即係將某事物意象為與現實不符的方向想像,喻意箂斯係男
除非佢話......一向沒發覺這好手足女子
我無太留意呢句歌詞
不過睇睇下,我覺得"當"有想像為相反既意思
但事實/實際上係無相反到

eg.你會同個男仔頭既女仔講"我都無當過你係女仔"
即係個女仔既表現唔女仔
但實際上佢係一個女仔

不過其實都攪唔清成個故仔.....
Kit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-05, 11:48 PM   #66
咭咭王子(一V一)p

阿詩新碟就出o家啦!!!
如無意外o係舞台劇前1個星期左右會出~~~

有冇人去睇舞台劇??? 阿詩個女助手話果o的紀念品, 賣哂就冇o家啦!
我諗梗第1日去唔去買定先… 我目標係poster & 書仔…
不過無啦啦走去買實俾人鬧死= =

舊 08-31-05, 12:30 PM   #67
traveller
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
引用:
阿詩新碟就出o家啦!!!
如無意外o係舞台劇前1個星期左右會出~~~

有冇人去睇舞台劇??? 阿詩個女助手話果o的紀念品, 賣哂就冇o家啦!
我諗梗第1日去唔去買定先… 我目標係poster & 書仔…
不過無啦啦走去買實俾人鬧死= =
....唔知仲有無機可以買倒舞台劇D飛呢?

舊 08-31-05, 02:47 PM   #68
咭咭王子(一V一)p

尋日yahoo同hocc合作, 賣慈善飛, $500一張包靚位, 買2張仲有poster送.
不過唔知賣哂未! 聽講反應都好熱烈!

舊 09-01-05, 12:30 PM   #69
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

呢排要買HOCC做封面既雜誌真係會買窮人~~

大乱闘X
舊 09-01-05, 02:34 PM   #70
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

http://music.sina.com.hk/cgi-bin//mu...ate=2005-08-31

綵排片段~

大乱闘X
舊 09-01-05, 11:36 PM   #71
咭咭王子(一V一)p

我今日又買o左本milk
真係買窮我呀!
不過阿詩真係型o左好多…

收到消息新碟會o係9月7日出啦!

舊 09-02-05, 08:39 AM   #72
無賴男
復仇勇者

引用:
我今日又買o左本milk
真係買窮我呀!
不過阿詩真係型o左好多…

收到消息新碟會o係9月7日出啦!
仲有5日咋

舊 09-02-05, 03:24 PM   #73
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

[HK][7 SEPT] 何韻詩 ~ 梁祝下世傳奇

曲目

1 蛹
2 化碟 (Live Piano Version)
3 橋上
4 不是吟詩的時候
5 長不大
6 汔水樽裡的咖啡
7 血肉之軀
8 十八相送
9 勞斯萊斯
10 撲碟
11 有人跟蹤我
12 做好準備
13 小淇
14 樓台會
15 萊斯,勞斯
16 化碟
17 蝴蝶結

VCD:
01. 化碟 MV
02. 勞斯,萊斯MV

Source: hmv.com.hk
何韻詩 ~ 梁祝下世傳奇

====================

出喇~
十八相送, 歌名好熟, shine既歌

大乱闘X
舊 09-02-05, 07:48 PM   #74
無賴男
復仇勇者

引用:
作者: 小恐
出喇~
十八相送, 歌名好熟, shine既歌
shine都有首十八相送,但唔知一唔一樣
依,隻碟咁多歌ga

舊 09-02-05, 08:06 PM   #75
咭咭王子(一V一)p

應該唔關shine事啦~
阿詩呢隻碟係舞台劇sound track呀!

引用:
作者: hocc (from hocc hompy)
正經講兩句(幾難得),呢隻碟係我出道至今我認為做得最好嘅一張。
就算來唔到睇我個舞台劇嘅朋友,都會感受到入面嘅情感....
來到睇嘅就唔洗講添。
做到張甘令人振奮嘅碟,都算係甘喇。
死而無憾。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
声優 坂本真最新オリジナルアルバム 9月30日発売 カウントダウンライブを含む全国ツアーが開催決定 MS331 日本動漫畫討論版 491 10-24-23 11:25 AM
Winning Eleven 2013 / PES 2013 | 行版已售 enishi 電視遊戲討論版 182 05-31-13 01:28 AM
[多機種] Winning Eleven 2013/ PES 2013 Shinjyo 電視遊戲討論版 4 09-18-12 10:02 AM
Lady Gaga Presents The Monster Ball Tour At Madison Square Garden (Blu-ray、DVD已推出) W!LL Neo Music UNIVERSE 20 12-02-11 10:01 PM
Memento 兇心人 數問: S.T.A.R.S. 電影版 13 01-04-05 01:52 AM

現在的時間是 02:03 AM

手機版 | APP版