Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 09-18-16, 10:00 AM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
《Fabulous》鄭秀文第37張個人專輯|CD+DVD現已推出|Touch Mi 2 鄭秀文世界巡迴演唱會Live DVD及Blu-ray現已發售~!

買咗~!
CD+DVD $99,有本迷你相集,同一張歌詞+Mini Poster,
比較可惜係MV係以DVD形式收錄,唔係用Blu-ray Disc…

輯相入面的Sammi感覺有點似Madonna feel,幾性感~!

鄭秀文 FABULOUS

CD
1. 衝過去 (「好心情@HK」計劃主題曲)
2. 犀利
3. 八公里
4. 我不是歌手
5. 浮雕
6. Fabulous
7. 衝過去 (Powerful mix ) (「好心情@HK」計劃主題曲)
8. 衝過去 (Ultra remix ) (「好心情@HK」計劃主題曲)

DVD
1. 衝過去(「好心情@HK」計劃主題曲)
2. 犀利
3. 八公里

此篇文章於 03-18-17 05:42 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-16, 10:16 AM   #2
IDGAF
The One

Spotify:
https://play.spotify.com/album/2aFjnTYRtrQUgIqB1K70zv

kkbox :

http://kkbox.fm/FA1kLC

鄭秀文 Sammi Cheng - 犀利 MV [Official] [官方]

https://www.youtube.com/watch?v=DIqYII0MYVE

鄭秀文 Sammi Cheng - 犀利 歌詞 MV

https://www.youtube.com/watch?v=C4SHB5zdXKw

鄭秀文 - 犀利
詞: 黃偉文
曲、編、監: 雷頌德

誰贈你這種稱號
如預計你飛不高
誰若拆你的跑道
其實教你親手鋪

謙卑地做 就像純為責任 而做
資質漸露 就恨從沒不軌 企圖
加點力度 自量其實更是 殘暴

天公地道 是做人為快樂而做
不必讓路 若被欺凌者們擋着路
星光大道 就在前面再十餘步

誰在挫你的驕傲
攔住你跟天比高
明日你破空出道
拿下這紛擾之都

你可以好犀利 你可以改造你
人被人活埋 你在突出你
你可以囂張地 去耍你的利器
人在流汗時 你慢條斯理

根本世上 你最犀利
怎麼計劃 仍無了期
根本宇宙 你最犀利
怎麼 你決定 旁人做你後備

花園踱步 落下遺願帶入墳墓
想起就做 别又拖延幾年都未做
康莊大道 下學期或變掘頭路

誰贈你這種稱號
如預計你飛不高
誰若拆你的跑道
其實教你親手鋪

你可以好犀利 你可以改造你
人被人活埋 你在突出你
你可以囂張地 去耍你的利器
人在流汗時 你慢條斯理

RAP: You can be the one you want Man up and feeling strong Grab it now before it’s gone

根本世上 你最犀利
一刀剃下 旁人眼眉

根本宇宙 你最犀利
今天你要讓 全場做你後備

鄭秀文 Sammi Cheng - Fabulous MV [Official] [官方]

https://www.youtube.com/watch?v=2thHcC5B_Bk

Fabulous
曲: Jan Hallvard Larsen / Lauren Dyson / Eirik Johansen / Andreas Gustav Erik Oberg
詞: 陳詠謙
編: Mental Audio / Eirik Johansen/ Jan Hallvard Larsen
監: 蔡德才@人山人海

Boom! 天一光
流著我要成爲最窈窕的汗
Boom! 穿新裝
潮流是我有人權向世界衝撞

是否今天想聽甚麼
就可張開口講甚麼
㩒熄憂鬱的慘情歌 跟著我的心情播

或者點一些最好吃的
或者買一些新傢俬
若積分夠多 飛一飛 呵一呵 差不多

如平平凡凡日子太厭 何不急煞轉落點
迷迷茫茫日子要變 重編需要有導演
We make it fabulous

Hey wake up, wake up, wake up
We gon’ make it fabulous!
We gon’ make it fabulous!

Boom! 新開始
忙著我要維持有個性的事
Boom! 別呆住
離群是洩氣人群最正確醫治

未知今天得到甚麼
未必捨得丟失甚麼
或者不須諗這麼多 嘥成個鐘諗如果

We gon’ make it fabulous
We gon’ make it fabulous

So we gonna make it, yeah
Yeah we gonna make it, yeah
Yeah we gonna make it
So who’s gonna make it, yeah
You make it fabulous

因此我 喜歡你不正常
因此我 喜歡你的異樣
今天我 得到了這個場 一億個不正常
今天你多麼的漂亮

鄭秀文 Sammi Cheng - 八公里 MV [Official] [官方]

https://www.youtube.com/watch?v=FuLxaAQU4FU

鄭秀文 - 八公里

曲: 謝杰 / Patrick Lo
詞: 林日曦
編: Supper Moment / Bert
監: 蔡德才@人山人海 / Adrian Chan

一下一下緩和地吸氣 多少年過後 始終未捨棄
一次一次累透中呼氣 結果都是你 每步也一起

從綠翠的草披 跑到懸崖赤地
盆地中試著上 小心修正步履
持續跑每日八公里 又曾迷途數十里
你我亦挽著對方 挺過了悲喜

長跑之戀有高有低 有快和慢
難得可跟你牽手 同步攀
長久的戀愛必經 流汗中轉個彎
沿途就算暫歇分散 沿途就算疲倦怠慢
只須尚有伴侶的愛 能繼續行

一個一個路人又經過 很多人議論 很少人打氣
一縷一縷被染污空氣 見身邊是你 我便撐得起

從綠翠的草披 跑到懸崖赤地
盆地中試著上 小心修正步履
持續跑每日八公里 又曾迷途數十里
你我亦挽著對方 挺過了生死

難得可跟你牽手 同步攀
長久的戀愛必經 流汗中轉個彎
只須尚有伴侶的愛 能繼續逛

一心一意跑 又過了十碼
一雙一對跑 落雨也不怕
跌倒可彼此關顧扶起身 傷口也有限

難得可跟你牽手 同步攀
長久的戀愛必經 迷惑中想折返
可相伴過下半生已 沒有白行

舊 09-18-16, 10:55 AM   #3
IDGAF
The One

希望到我睇果晚Sammi把聲唔會太爛,個演唱會演出時間唔會太短啦~!

Touch Mi 2 鄭秀文世界巡迴演唱會

https://zh.wikipedia.org/wiki/Touch_...7.AB.99_Part_2

相關新聞片段:

SAMMI病住開騷 華仔安仔輪流去紅館傍實
sammi今晚就開騷,但係大鑊啦,開騷前先嚟病,把聲仲沙晒又有咳,好彩噚晚綵排嗰陣,情況好番好多,不過佢都有叫人唔好送花去後台,因為鼻敏感好嚴重,唔可以吸到花粉。

老婆病住開SHOW,身為老公嘅安仔梗係要去紅館幫手照顧老婆啦,至於劉華都有喺紅館出現,佢究竟嚟探下SAMMI,定係會上台做嘉賓,轉頭就會知啦!

而SAMMI亦有喺開騷前,行出後台進行拜神加祈禱儀式,不過佢冇開聲答記者問題,淨係切燒豬同FANS揮下手,但係見到SAMMI精神好好,狀態都唔錯,真係要講句「哈利路亞」!

https://www.youtube.com/watch?v=ZcSo_m8-TR4

《帶病開唱》Sammi萌聲唱勁歌 過萬fans興奮撐場
鄭秀文今晚喺紅館舉行首場《鄭秀文 Touch Mi 2 世界巡迴演唱會2016》,有follow開Sammi嘅人都應該知,日前Sammi突然咳得好勁,喉嚨又發炎,聲都沙埋,聽聞佢尋日綵排嗰時,好多歌都唱唔到,走晒音,咁今晚開騷又點呢?

一開場,Sammi就喺升降台升上嚟,同一眾DANCERS跳住舞唱《Fabulous》、《螢光粉紅》同《煞科》等high歌熱身,講真,佢把聲仲係萌嘅,但起碼把聲尚算開到,在場觀眾亦都唔介意,仲喺Sammi嘅勁歌熱舞之下顯得十分興奮雀躍!

作為一半潮州人,一半福音人嘅Sammi,緊係講下福音,講下感恩啦,雖然成日一邊講一邊走音,都幾搞笑架。不過,睇得出同樣在場支持、坐喺VIP位嘅安仔、鄭爸爸同鄭媽媽就有啲擔心囉。

https://www.youtube.com/watch?v=j5qykoCTsgc

爛聲狂走音 Sammi 崩潰痛哭:對唔住你地!
我捨不得你 yea yea 無奈我有我的未來與你 普普通的去愛 未夠獨個精采

有成萬人撐你!Sammi 唔洗喊啦!俾黃牛炒票炒到㷫合合嘅《touch mi 》part two 演唱會,琴晚終於開show啦!

勁歌、熱舞,仲有靚衫睇,尤其係開場嗰part sexy ,iPad 胸嘅Sammi 突變3D,仲要玩埋突點,之後同男dancer part 貼身舞,簡直兒童不宜呀!唔知老公睇到仲笑唔笑得出呢?

不過,俾鼻敏感搞到爛聲嘅Sammi,唱到好多經典歌嘅時候,高音唱唔到,好彩班fans 好識做,自動波幫佢唱埋落去! 去到尾聲Sammi 一路唱,一路喊,仲係咁同觀眾講對唔住。

我好似以前咁樣 我有幾多就俾幾多你地 好唔好?

雖然我今晚失聲,但我會好似以前咁樣 我有幾多就俾幾多你地 好唔好?

https://www.youtube.com/watch?v=JVJxb3iRMZg

天王天后互講家事 Sammi驚爆許志安晚晚「家暴」
鄭秀文(Sammi)第一場演唱會,搵來佢老死劉德華打頭陣做嘉賓,二人更係台上互爆家事! Sammi大讚劉華同太太朱麗倩兩個非常合拍,非常Sweet,兩個融為一體,好舒服。劉華就話︰「我見你同佢(許志安)都差唔多呀?」Sammi就好搞笑回應話︰「我哋晚晚家暴,你唔知啫!」

https://www.youtube.com/watch?v=0vgwASVPEPQ

此篇文章於 09-20-16 03:11 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 09-20-16, 03:11 AM   #4
IDGAF
The One

睇完LIVE,
Sammi把聲仍然未好得返晒,
但同首兩場比較已經好返好多,
聽起嚟感覺似演唱會DVD轉咗去Karaoke mode咁,
和音把聲有時仲大聲個主角咁…

不過,今次d歌衫、舞台效果唔錯,
加埋Sammi跳舞時好賣力,誠意搭救下,
個演唱會整體表現都係滿意水平~!

Touch Mi 2 鄭秀文世界巡迴演唱會 第4場 Rundown

Fabulous
螢光粉紅
煞科
親密關係

迷糊 情慾 對象
發熱發亮
男仕今天你很好

如何掉眼淚
沒那麼簡單 (With 蕭煌奇)
你是我的眼 (蕭煌奇)

愛是... (With MC 仁)
罪與罰 (With 24 Herbs)
塞拉耶佛的羅密歐與茱麗葉
上帝早已預備
朝聖

最後一次
如果我們不再見
終身美麗
我們的主題曲

信自己 (With 杜德偉)

犀利
獨家試唱
星秀傳說
信者得愛 (With MC仁)
火熱動感La La La
熱愛島

捨不得你
不要驚動愛情
默契

Encore
終身美麗

沒那麼簡單
https://www.youtube.com/watch?v=Azlwl4IqeQ0

上帝早已預備
https://www.youtube.com/watch?v=C-3IxFLGlqY

信自己
https://www.youtube.com/watch?v=eD82ffcgFKM

捨不得你
https://www.youtube.com/watch?v=DezE-8TBwFY

默契
https://www.youtube.com/watch?v=SR5_yAk-WTA

舊 09-29-16, 03:49 PM   #5
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
睇左780尾場, 好老實今次Touch mi2真係無上次咁好聲, 信者得愛直頭全首無乜點唱
而且歌曲rundown唔係太大驚喜, 2007~2016, 4次SHOW來來去去都唱返果堆歌
Love is love專輯, 上隻新曲加精選無唱既歌繼續唔唱, 竟然新碟重點新歌"八公里"都唔唱, 呢首做結尾歌都好丫

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 12:43 PM   #6
IDGAF
The One

宣傳口號句「不完美中的完美」,
令我覺得今次買LIVE DVD用嚟過年比人唱下卡啦OK就夠,
唔駛買Blu-ray版吧了,同埋覺得佢會出4K Blu-ray版,
但目前我無4K碟播放器…除非部XBOX ONE壞咗,要買XBOX S…

鄭秀文 Sammi Cheng - Touch Mi2 2016 Live DVD 預告片

https://www.youtube.com/watch?v=bGMk2juucZg

舊 01-24-17, 02:34 PM   #7
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

2DVD都收你二百幾
當藍光價錢賣咁濟, 剛買盧冠延雙BD都只係二百蚊
呢隻真心唔值, 寰亞真係痴左線, 搞到一堆歌手轉哂會, 得返幾個天王天后

大乱闘X
舊 03-12-17, 01:54 PM   #8
IDGAF
The One

引用:
作者: W!LL 查看文章
2DVD都收你二百幾
當藍光價錢賣咁濟, 剛買盧冠延雙BD都只係二百蚊
呢隻真心唔值, 寰亞真係痴左線, 搞到一堆歌手轉哂會, 得返幾個天王天后
我啱啱睇"H_V"同"是亞洲"個網見到,
Sammi Touch Mi 2 Live 2016 (Blu-ray)的推出日是17年3月17日。
個定價大約$279-$310左右。

Sammi Touch Mi 2 Live隻DVD版,我見街就賣$175-200左右,
不過反轉個盒背睇見無好似上次"Touch Mi 1"咁跟KARAOKE DVD,
再上網睇到產品資料話「此產品不設卡拉OK功能。」就無買到…

乜宜家慳皮到連卡拉OK字幕都唔整…
可能預你用唱K神器+App自己搵歌唱吧…

舊 03-12-17, 08:02 PM   #9
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
朋友話CONCERT會出4K版本...

HON HON 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-17, 03:13 AM   #10
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: HON HON 查看文章
朋友話CONCERT會出4K版本...
暫時只係master in 4k版
唔覺得林生咁大膽出真4k
而且今次無標榜鴨毛
感覺上這次規格大縮水

大乱闘X
舊 03-13-17, 01:59 PM   #11
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: W!LL 查看文章
暫時只係master in 4k版
唔覺得林生咁大膽出真4k
而且今次無標榜鴨毛
感覺上這次規格大縮水
上次嗰隻話ATMOS...
即買即响朋友HOME試, 真係搵條毛都無...

HON HON 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-17, 05:48 PM   #12
IDGAF
The One

買咗Touch Mi 2 鄭秀文世界巡迴演唱會Blu-ray了~!

Blu-ray版(單碟)$209,DVD(雙碟)居然都可以賣緊$205…
差一個世代的畫質都只係差$4?

此篇文章於 03-19-17 11:56 AM 被 IDGAF 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[音樂碟] Pink ~ Greatest Hits So Far (CD/Deluxe Edition CD+DVD) W!LL Neo Music UNIVERSE 1 11-19-10 02:03 AM
大家存放音樂CD或動畫CD/DVD? arslan 日本動漫畫討論版 7 01-26-06 08:45 PM
アナログ盤 即係咩 CD ? 同普通 CD 有咩唔同 ?? Marco Neo Music UNIVERSE 3 10-18-04 06:42 PM
nero, clone cd燒死左隻cd-rw? jasmin 手機資訊/電腦軟硬討論 5 08-02-04 06:41 PM
一般cd 鋪買唔買到呢隻cd?? macross7ra Neo Music UNIVERSE 0 07-10-04 09:40 PM

現在的時間是 09:04 PM

手機版 | APP版