Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 04-14-11, 12:21 PM   #1
Godfather教父
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
在計算人時,請先計算自己

有陣時 <付出不等於收獲> 這感覺的確令人很難受! 想想別人對你好的是有必要裝嗎?而他又偽裝過后又得到什麼?你又給了他什麼? 施比受更有福,在計算人時,請先計算自己。 人是自私,但有尺度。
Godfather教父 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-11, 12:24 PM   #2
碧克
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
個個識咁諗呢個版就唔駛開啦

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 01:27 AM   #3
newlife2010

註冊日期: Jan 2010
人是自私,但有尺度 <--哩句好正!
newlife2010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 02:53 AM   #4
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:
有陣時 <付出不等於收獲> 這感覺的確令人很難受!
呢個世界冇絕對公平, 付出不等於會有收獲,
呢d事起工作上都經常發生, 更何況係愛情上?
你覺得難受, 咁你要學職面對,
如果唔係, 你玩呢個遊戲只會辛苦自己

引用:
想想別人對你好的是有必要裝嗎?而他又偽裝過后又得到什麼?
諗下對方以前受過咩傷害, 點解有咁既諗法...點解要咁保護自己?

引用:
你又給了他什麼? 施比受更有福,在計算人時,請先計算自己。
施比受更有福? 計算人時,請先計算自己?
兩句加埋唔明係咩意思....

引用:
人是自私,但有尺度。
不予置評

-----------------------------------------------------------

唔知版主背後發生左個咩故事, 但就咁睇.... 好亂
或者樓主只係想呻下...

你或者真係覺得自己好愛呢個人, 但我覺得你既愛,
只係一個人開盡油門衝埋去, 冇諗過對方既感受
起度呻「我對你已經咁好, 但係點解你都仲唔回應下我既好意」果種...
咁10個男人9個追女仔都係咁架喇, 有咩特別?
到最後咪比下邊個有錢, 邊個靚仔囉! 有時真係唔怪得d女仔架....

不過如果你係俾人當兵咁點, 咁就另一個講法喇...

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 03:26 AM   #5
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
其實有咩咁複雜
有人付出左但無收獲
相對地就自然有人無付出過都有收獲
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 12:47 PM   #6
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
感情有得計架咩 @@
定係講緊金錢付出?!

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 05:07 PM   #7
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
在付出之前...請先介定什麼是"付出"
"愛是需要付出"這句話留行很久,卻每人對付出的理解不同...

當你應該為對方付出的同時,你只是為對方做自己希望做的事。
等同,買禮物給對方,就算你千想百想,最於也只會選自己認為好的那件。
因為你卻認為對方也同時適用...盡管對方是否真的需要

問題係,付出不一定有收獲,最根本的收獲就係,連對方未也必會認同。

正正因為每個人都用自己的想法待人。
才會生出 "計算" 保護"自己等等的想法...

說到尾,付出對我來說。
不是自己認為別人需要的,而是別人真正需要的。

要幫一個心情差的人,唔止要聆聽對方說話
說一些話令對方開心,...
而係要令對方把痛苦的事拋開呢
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-15-11, 11:12 PM   #8
安已不

似付係樓主似比人裝, 多過有感情問題喎?
安已不 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 07:17 AM   #9
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
當你應該為對方付出的同時,你只是為對方做自己希望做的事。
agree with u~
好多時~人家沒有要求你去付出~你的付出~只不過是自high罷了~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 03:10 PM   #10
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
高登名言:認真你就輸了

舊 04-16-11, 04:51 PM   #11
LonelyBlue

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
作者: keijoey 查看文章
呢個世界冇絕對公平, 付出不等於會有收獲,
呢d事起工作上都經常發生, 更何況係愛情上?
你覺得難受, 咁你要學職面對
,
如果唔係, 你玩呢個遊戲只會辛苦自己

諗下對方以前受過咩傷害, 點解有咁既諗法...點解要咁保護自己?

施比受更有福? 計算人時,請先計算自己?
兩句加埋唔明係咩意思....

不予置評
紅字認同...但我只係凡人唔可以上山修練
咁應該點面對?
或者話.....點先可以唔駛剃頭而又可以睇開D
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-11, 01:30 PM   #12
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
久唔久又出現的 等價/格交換

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-19-11, 01:22 AM   #13
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
計算得咁多乜緣份都冇啦~~

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-11, 06:36 PM   #14
Godfather教父

不論對人對事,我也大方面對,而且往往對現代人眼中的"情誼"定義十分痛心。

如果任何人認為我欠他/她多於我對他/她的付出,我希望他/她想清楚,我真是從來只有欠你,沒有為你付出過?我對你真是沒有付出真心?
人與人之間,真的只有怨恨?不合時就只有因果報應?

希望你們明白我的痛。
Godfather教父 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-11, 08:44 PM   #15
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
你講得咁婉轉,真係好難明白.

舊 04-24-11, 11:31 PM   #16
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
又或者咁講...
雙方一齊根本無得計邊個付出多同邊個付出少...
總之一齊得,雙方一定會有付...

好似,時間...關心等等...
之但係...如果雙方一齊,不斷計算對方付出多少...

咁樣...兩人之間o既感情...只會變得像交易一樣...

現代人講感情...男好,女好...都希望告訴別人自己為佢付出多少...

其實...只係希望透過自己付出,得到對方的回報...
感情根本就需要大家交出某些東西...
所以...假若付出了,別去算...
感情完結了,就別再計算你上一次感情付出了多少

p.s.如果每一次分手都計一大堆數...只會愈計愈辛苦
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[飲食新聞] 神人再度出現,與<<小林尊>>同屬UFFO組織成員--- <<小國敬史>>出場 Abale~姬絲汀小美 飲食版 6 11-07-05 12:14 AM
@@~~出左啦,最靚呢D GAME~~<<Dungeon Siege II>><< 末日危城2>>!!@@ Squalllg PC電腦遊戲討論版 45 09-10-05 04:52 PM
>>>>>>>重要聲明<<<<<<< kog 收藏品討論版 35 08-30-05 01:30 AM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 03:52 AM

手機版 | APP版