Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-12-16, 05:03 PM   #1
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
[山寨「日本」品牌]名創劣品MINISO

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/06/09/135661/

建議呢間公司嘅口頭禪為「人無恥,便無敵」

產品上面啲日文仲要係九唔搭八,日本人睇到笑死。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 05:41 PM   #2
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
呢檔野除咗UNIQ同無印外仲有抄daiso100YEN店, 舊年响我附近開咗間, 睇到名已經知扮日本野, 入到去冇一分鐘見D貨唔對路即走
以前覺得日本城老土, 但宜家真係有MIJ日用品所以間中都會去買下嘢, 相比之下呢間名創垃圾真係不知所謂到極
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 05:52 PM   #3
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
佢只係將我國偉大文化向世人宣示

舊 06-12-16, 06:09 PM   #4
K.LIFE

其實類似嘅核突名仲有"優之良品", 至於名字扮日式店但真係有賣MIJ産品嘅有土炮店有"アメ横丁" "阿信屋" 等一大堆不能盡錄
舊 06-12-16, 06:15 PM   #5
風音
The One

Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
橋唔怕舊
人人都愛日本貨嘛

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 06:44 PM   #6
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
鬼唔望貪平買左用完生野
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 07:10 PM   #7
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
查實之前東京奧運個標誌又唔係左抄右抄

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 07:17 PM   #8
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
抄唔出奇,但好多商場,連彌敦道大街都有舖個下利害。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 08:07 PM   #9
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
香港人都知係大陸公司吧
Target係大陸遊客??
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 08:14 PM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 真十人€ 查看文章
抄唔出奇,但好多商場,連彌敦道大街都有舖個下利害。
所以無良同吉吉島咪渣囉

人地可以當成高檔2蚊散貨場咁做,佢地就唔識

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 09:40 PM   #11
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: 真!DC 查看文章
香港人都知係大陸公司吧
由手機版發出
但我感覺入去既人都唔似內地人,似香港c9

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 09:43 PM   #12
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 真!DC 查看文章
香港人都知係大陸公司吧
由手機版發出
行過幾次,應該都幾多香港人幫襯。
大陸應該大把呢D野,在下覺得生活開喺果邊唔會咁易呃到啩…

舊 06-12-16, 09:46 PM   #13
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
暫時未有自焚,爆炸報告就算

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 11:18 PM   #14
傑斯特
Game Master

PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
連自己國藉都唔想承認
其實除左詐騙
應該都算係叛國架嘛

中國只有騙子是真的
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-16, 11:19 PM   #15
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
為淘寶有實體店舖舖路

呢間野聽名就已經唔會入
更何況要我入去買野

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 12:24 AM   #16
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
但係唔知點解勁多人去買....

舊 06-13-16, 12:51 AM   #17
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
臭蟲何其多
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 12:52 AM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: fami~yan 查看文章
但我感覺入去既人都唔似大陸人,似香港c9
香港內地係咪天水圍?
由手機版發出
舊 06-13-16, 01:44 AM   #19
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
中國特色無良印品

中國已經有名創,
國民教育第一步就係禁止學生買無印

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 09:24 AM   #20
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
平吖嘛,見過有咩IPHONE CASE $5個,痴線
睇返就應該係自己生產線,點壓成本壓到$5有得賺就自己諗

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 09:47 AM   #21
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

開血汗工廠幫外國牌子代工生產
抄晒 package artwork design 丫咁
之後告人侵權賺返幾十億,同大陸法院分完贓之後最重要係來香港換美元。
由手機版發出
舊 06-13-16, 12:19 PM   #22
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
我成日都講, 事情咩地方都會發生
但我地係要睇結局, 壞人有咩後果
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 01:51 PM   #23
K.LIFE

北歐設計師「被加入」名創優品 半數不知情求除名未果
http://bit.ly/1PRemQe
舊 06-13-16, 02:02 PM   #24
Reishin
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
https://www.facebook.com/ejmonthly/p...340544264627:0

佢d包裝又真係好此地無銀,件件嘢都有印果個日本假地址上去。

佢自己都識講,U記無印都唔係MIJ,但佢自己賣D貨又好強調個日本地址

仲要扮完日貨想扮埋本土貨

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-16, 02:21 PM   #25
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
有冇犯商品說明條例?
由手機版發出