Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 09-30-09, 02:16 PM   #101
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: bbon 查看文章
似係煙花. ( 估 ..)

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-09, 10:56 PM   #102
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: bbon 查看文章
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
似係煙花. ( 估 ..)
正是煙花黎

舊 09-30-09, 11:13 PM   #103
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
講起黎...國慶煙花又係加賀大的出手時間吧...

舊 10-01-09, 11:11 PM   #104
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

餅哥+夏諾諾........
點解哩版咁多娃既.....我已經錯開左唔敢入哩道門了..你地仲出相

舊 10-02-09, 03:12 PM   #105
夏諾諾
Senior Gamer
平民

註冊日期: Aug 2008
A_A 嘿嘿嘿

無辦法 我8成相片都是拍娃 XDDD
夏諾諾 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-09, 03:21 PM   #106
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: 夏諾諾 查看文章
A_A 嘿嘿嘿

無辦法 我8成相片都是拍娃 XDDD
我唔敢入娃之道..........
比買玻璃更貴orz

雖則我偏好DD多.
但買隻娃6萬up.
換個胸,化過妝又無一筆.
整套衫又過萬..
換眼,換wig.......
簡直係無低地獄.
而且只係講緊一隻娃...

SD門直頭入唔到....買隻本體都十幾萬起.

舊 10-02-09, 09:11 PM   #107
夏諾諾
平民

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
我唔敢入娃之道..........
比買玻璃更貴orz

雖則我偏好DD多.
但買隻娃6萬up.
換個胸,化過妝又無一筆.
整套衫又過萬..
換眼,換wig.......
簡直係無低地獄.
而且只係講緊一隻娃...

SD門直頭入唔到....買隻本體都十幾萬起.
...只要有愛 凡事可成真 XD

當初接了第一個大仔番黎
我都以為我會收手
到現在有8隻了...應該真係會收手吧

衫,眼,化妝,WIG...平有平玩既 ^^
...雖則我每次外拍都想穿新衫 OTZ
舊 10-03-09, 01:00 AM   #108
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
樓上兩位請不要扯到太遠啦
咱們講返正經的:嘿哈大幾時抱亞美返屋企啫?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-09, 01:48 AM   #109
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: ビスケット 查看文章
樓上兩位請不要扯到太遠啦
咱們講返正經的:嘿哈大幾時抱亞美返屋企啫?
抱左啦.

點止有亞美

仲有龍也

舊 10-03-09, 04:40 PM   #110
M-eye
菜鳥蛋

點算...
越影越喜歡E-P1換上這支鏡的6 x 6 數碼Lomo味.....
停不了手.....
又再一次過影下一堆了....
看來這個玩法可以再出多一大批相.....

舊 10-07-09, 03:19 AM   #111
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

>站長
站長屋企?
話說全套桌椅入鏡會唔會好啲呢?

>夏諾諾
我喜歡這種漸變的Background(下面的光位>上面的暗位)
後面的葉也令畫面唔會太吉呢

>貓仙人
這個讚!!
噴水+閃光燈從後打?
大埔海濱公園?

>油王
你...人渣!!
拍這個唔揍埋我去

建築的線條+wide angle讚!!
加埋HDR更讚!!

這個有趣
不過係煙花咁啱都放射狀的向唔同方向爆定你做手腳了?

>有人拍流水
嘿哈大#025我嫌流水硬了點,快門放慢啲會比較好吧?
司徒哥#029"絲"一點,比較有看頭的說

>有人拍火龍
話說拍火龍死命開大光圈,高ISO,高快門把畫面Freeze住通常都沒什麼氣氛的說
反而慢快門/Pan鏡...俾支"鎚仔"轉到粒波波出黎,火龍有動感,效果會更好呢
也可以跟手處理掉Background
色調適宜盡量調暖,火龍嘛,又黃又綠睇起來就好像跟人說:對,我調錯WB了
三個拍火龍的板友中我覺得搖搖哥#023比較好啦,起碼我見到粒波波
睇夏諾諾、搖搖哥的相你兩個嗰陣應該就喺附近呢
舊 10-07-09, 08:05 AM   #112
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
係呀餅哥,我地係一齊去影

下次再去影應該會好d,今次可能太多次都想影哂龍頭同粒魚蛋
結果出黎一係就龍頭fing到睇唔到係乜,一係就freeze哂

舊 10-07-09, 10:05 AM   #113
夏諾諾
平民

餅兄:
火龍 > 我用S5Pro, set了F2 拍攝mode,WB用了auto
d色無nikon的咁紅 0.0 下次試下用第二個mode玩下

花花 > 謝謝 我都幾鍾意個背景
舊 10-07-09, 10:23 AM   #114
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

哦,原來你兩個識嘅

舞火龍影過一年以後都咪搞我
影完返去成身香噴噴

嘿哈大、司徒哥、森苗兄你哋三個一齊去了鎌倉吧?
仲要去埋大佛!!仲要去埋江ノ島!!
嗚哇~~~~~(淚奔//
舊 10-07-09, 11:22 AM   #115
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
我今個月尾去, 唔好話我唔預你, 一齊去啦~

Rice

舊 10-07-09, 11:29 AM   #116
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
>有人拍火龍
話說拍火龍死命開大光圈,高ISO,高快門把畫面Freeze住通常都沒什麼氣氛的說

我中了以上的死穴
下年吧,下年會再試試...

舊 10-07-09, 11:29 AM   #117
Samuel
我想...

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagsamuel0929
引用:

嘿哈大 應該早過我地去
去0個日不停落雨 去左好多地方都無咩機會影相
江ノ島我都想去 不過始終天氣唔好 skip左...
Samuel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-09, 12:24 PM   #118
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:

>有人拍火龍
反而慢快門/Pan鏡...俾支"鎚仔"轉到粒波波出黎,火龍有動感,效果會更好呢
也可以跟手處理掉Background
色調適宜盡量調暖,火龍嘛,又黃又綠睇起來就好像跟人說:對,我調錯WB了
三個拍火龍的板友中我覺得搖搖哥#023比較好啦,起碼我見到粒波波
睇夏諾諾、搖搖哥的相你兩個嗰陣應該就喺附近呢
又要Freeze住個畫面,又要有動感
如果用閃先燈>後簾同步(唔記得係唔係咁叫?)
個效果唔知會點呢?

舊 10-07-09, 11:27 PM   #119
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: riceking 查看文章
我今個月尾去, 唔好話我唔預你, 一齊去啦~

Rice
冇錢,冇假,日圓高企,腰未好返晒
冇得去

引用:
作者: seetold 查看文章
又要Freeze住個畫面,又要有動感
如果用閃先燈>後簾同步(唔記得係唔係咁叫?)
個效果唔知會點呢?
下年去試b
舊 10-10-09, 12:16 AM   #120
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
apache's #011/365

那些腳印是......?

舊 10-10-09, 05:22 PM   #121
M-eye
菜鳥蛋

對於KK掌門的冷飯版本...我很多除了覺得花靚都冇感覺...
但有一張我超喜歡...
034.....
真係好鍾意...勁鍾意...超鍾意

此篇文章於 10-11-09 03:46 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-09, 05:29 PM   #122
M-eye
菜鳥蛋

萬能俠的011
我覺得最好的原因是有那幾條直線電線....
畫龍點睛之效....

還有森苗兄的012....
那排幻燈片中我看中一張呢...
是否有一張係影一片彩"紙皮石"(鋪牆磚仔)

此篇文章於 10-10-09 06:06 PM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-10-09, 10:56 PM   #123
Samuel
我想...

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagsamuel0929
引用:
作者: M-eye 查看文章

還有森苗兄的012....
那排幻燈片中我看中一張呢...
是否有一張係影一片彩"紙皮石"(鋪牆磚仔)
其實係一堆有手掌印的塑膠版
記憶中係九龍公園影既
Samuel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-09, 04:18 AM   #124
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: Samuel 查看文章
其實係一堆有手掌印的塑膠版
記憶中係九龍公園影既
很有色彩呢....

另貓爺的人像作品中...
我總覺得...是同一個女仔....??

舊 10-11-09, 10:55 AM   #125
M-eye
菜鳥蛋

CHI兄....點解你可以天天入白泥的...
這麼近@@
..???

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:32 AM

手機版 | APP版