Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

查看投票結果: 遲來的hocc《梁祝下世傳奇》歌曲及索爆MV投票(歌曲選5首/MV選2支)
01. 蛹 2 8.00%
02. 化蝶 (Live Piano Version) 6 24.00%
03. 橋上 0 0%
04. 不是吟詩的時候 4 16.00%
05. 長不大 3 12.00%
06. 汽水樽裡的咖啡 11 44.00%
07. 血肉之驅 0 0%
08. 十八相送 6 24.00%
09. 勞斯.萊斯 18 72.00%
10. 撲蝶 0 0%
11. 有人跟蹤我 5 20.00%
12. 做好準備 4 16.00%
13. 禁色 7 28.00%
14. 小淇 1 4.00%
15. 樓台? 1 4.00%
|16. 萊斯.勞斯 3 12.00%
17. 化蝶 16 64.00%
18. 蝴蝶結 0 0%
DVD - MV部份 (注意: 請不要選此項!)(以下可投2票) 0 0%
化蝶 MV 7 28.00%
勞斯.萊斯 MV (unseen scenes) 11 44.00%
勞斯.萊斯 MV 5 20.00%
汽水樽裡的咖啡 MV 1 4.00%
禁色 MV 6 24.00%
多重選擇投票。 投票者: 25. 您不可以參加此投票

主題工具 顯示模式
舊 05-19-06, 02:05 AM   #426
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者:
係呀
其中一個係edison
& DEAN Fujioka
YeeeSSS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-06, 08:51 PM   #427
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
元朗$82入手
+5蚊換埋poster,好大張的~~

原來黃金甲果首就係walkman果首,只係歌詞唔同

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-06, 06:15 PM   #428
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
頭先唔記得買...
有邊首推介~

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-06, 06:42 PM   #429
masaki
God of Gamer
小峽谷肥安娜

見到首歌名...願我可以學會放低你....
直覺上呢首會非常arm我而家既心情....
其實係咪電台播過架?近期hocc派台果首歌幾好聽...

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-06, 01:51 AM   #430
是但
Game Master

引用:
作者: masaki
見到首歌名...願我可以學會放低你....
直覺上呢首會非常arm我而家既心情....
其實係咪電台播過架?近期hocc派台果首歌幾好聽...
係呀

暫時我鍾意兩首快歌:花見,滿城盡帶黃金甲

d慢歌要慢慢聽真D

聽晚就係HOCC音樂會
好期待~~
等我著件黃色衫去先~

BLOG
舊 05-21-06, 02:53 PM   #431
OMGodfrey//蕉
Game Master
*We need.*

註冊日期: Sep 2003
XBox Live GamertagOMGodfrey
由頭到尾咁樣聽過一次,
快歌 : 花見 , 滿城盡帶黃金甲
慢歌 : 願我可以學會放低你 , 夜半敲門 , 圓滿

另外碟中o既國語歌個人認為比Jade Love入面o既粉筆字(國語)好.

NOW PLAYING : [ LEFT 4 DEAD ] [ LOST PLANET:COLONIES ] [ SPLOSION MAN ]
WAITING : [ LOST PLANET 2 ][ LEFT 4 DEAD 2 ]
OMGodfrey//蕉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-06, 12:15 AM   #432
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

有冇人今晚去左睇neway ncm live 呀???
舊 05-22-06, 01:32 AM   #433
是但
Game Master

去完返黎
好正呀~~~氣氛幾好
我仲衝左落去
不過因為太迫
只係係咁易掂下hocc隻手
我個fd就直情同佢對望握到手

個場比紅館好n倍
近好多

BLOG
舊 05-23-06, 03:26 AM   #434
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

係估唔到佢會行出欄杆je!!
舊 05-23-06, 11:45 AM   #435
是但
Game Master

我就係見到佢想走出黎所以我就衝落去啦
我坐係右邊果邊

BLOG
舊 05-23-06, 02:35 PM   #436
咭咭王子(一V一)p

尋日去太古城中心UA, 好好彩等o左1分鐘, 就見到hocc & 一班工作人員步入UA, 佢o係我身邊行過~ 我唔敢叫佢~ *o*

舊 05-23-06, 03:49 PM   #437
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

引用:
作者: 是但
我就係見到佢想走出黎所以我就衝落去啦
我坐係右邊果邊
我坐近門口~~~黃區
舊 05-23-06, 09:00 PM   #438
是但
Game Master

我都係係黃區

越聽越鍾意花見

BLOG
舊 05-23-06, 09:07 PM   #439
景*
Crazy Gamer
..........

註冊日期: Sep 2005
我反而幾鍾意夜半敲門.......

舊 05-23-06, 10:43 PM   #440
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
我都仲係最中意願我可以學會放低你...點解佢無mv....

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-06, 11:24 PM   #441
modelguy32
Junior Member

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Astaroth
我都仲係最中意願我可以學會放低你...點解佢無mv....
留番第二版至出
modelguy32 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-06, 12:10 AM   #442
masaki
小峽谷肥安娜

願我可以學會放低你真係好正....
Wyman既詞功真係好出神入化...簡單既詞帶出窩心既事出黎
當然加埋hocc唱真係好有味道...

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-06, 12:46 AM   #443
是但
Game Master

我覺得佢今次呢隻碟6首歌
快歌好出色
慢歌就比較普通

花見同滿城盡帶黃金甲都好特別
花見聽到人好高昂
滿城盡帶黃金甲編曲好豐富
唱腔都好特別

慢歌d旋律真係唔突出
不過何韻詩唱得好
所以聽多d都覺得幾有味道
但係始終都冇驚喜

BLOG
舊 05-26-06, 10:48 AM   #444
3cmusic

註冊日期: Mar 2006
何韻詩【Our Time Has Come】

所有事情都關於時間。人生是,愛情是,事業都是。2005年是何韻詩的尋根之旅,先向巨星偶像揮手致意,再送別頑固懵懂的勞斯,覺醒後的萊斯正是破繭而出,在陽光下展現蝴蝶翅膀,飛向未來的時候。

破繭的蝶,尤如破土的芽。一顆種子埋在泥土裡,經歷了十年歲月的洗禮和掙扎。鏗鏘有勁的電結他,奏出泥土裂開的聲音,充滿活動的何韻詩就從泥土裡蹦了出來。沒有給你猶豫的時間,《花見》單刀直入宣告奇葩出世,帶著王者的自信步上枝頭,準備「昂然劃下長留歷史的一剎芳華」。排場容或不及【艷光四射】華麗多姿,卻也減去背負大娛樂家重擔下笑中有淚的淒苦和壯烈,將每個新生細胞的力量全情投入綻放。

想起03年的《愛情花》,歌者曾經靜靜禱告,曾經那樣渴望得到換取愛情的花瓣。然而,當愛來過,一切都不再一樣。那霸道而濃稠的花香,即使枯萎了還久久不散。弦樂細細舖陳的《願我可以學會放低你》,借用了懷俄明州的山頭風景,記載一段深遂而隱隱帶痛的感情。即使沿路山丘已化為焦土,遊蕩過後還是重踏這地,一刀無法兩斷,弄得彼此血肉模糊。從極樂的《花見》接入,情緒和畫面的錯置,叫人來不及適應;想不到澎湃地走到最後一步,何韻詩挖出了自己的心,滴血之間,傳來輕若無聲的嘆息。整首歌就震憾得很不一樣。...

《Our Time Has Come》是關於時間的故事。而時間可以愛情和人生的流程來展現。不比《艷光四射》的嚴謹和明顯概念,這張等待多時的hocc06專輯遠較上兩張專輯輕省。歌與歌之間只有隱約的flow,留待聽者發現和自行感受、想像的空白相對較大。慢歌主導的關係,整體上以歌詞較為突出。青山大樂隊繼續坐鎮,加上何秉編的弦樂,增加了編曲的可聽度。整張專輯以《滿城盡帶黃金甲》和《夜半敲門》最出色;值得留意的是,兩首國語版本並無欺場,特別是郭啟華寫的《忘了你是你》,延展自《再見露絲瑪莉》的心情,比黃偉文的粵語版更細膩感動。

全文在︰3C音樂

舊 05-26-06, 10:49 AM   #445
3cmusic

註冊日期: Mar 2006
呢張碟搶耳o既係黃金甲,我自己都喜歡黃金甲,同her story

舊 05-29-06, 11:23 PM   #446
是但
Game Master

隻碟已經賣左超過萬五隻啦
希望今次會賣得多d啦

花見節奏感超強
阿詩唱d重音唱得好好

BLOG
舊 06-03-06, 04:17 PM   #447
Astaroth
Moderator
上善若水

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDAstaroth_Tsz
願我可以學會放低你真係出左mv喎....好野
不過個男角真係好唔掂

學海無涯,回頭是岸
Astaroth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-06, 12:24 PM   #448
GimGim

註冊日期: Jun 2002
何 韻 詩 大 玩 - Capoeira (2006-06-16)

何 韻 詩 下 月 將 為 「 網 上 行 Love Music 06 巡 迴 演 ─ ─ MOOV 歌 舞 會 」 表 演 巴 西 戰 舞( Capoeira ) , 昨 日 她 到 中 環 跟 靚 仔 導 師 Zen Berimbau 苦 練 舞 技 , 由 於 她 只 學 了一 天 , 故 練 習 時 烏 龍 百 出 。 阿 詩 表 示 巴 西 戰 舞 難 度 甚 高 , 當 中 有 不 少 凌 空 打 觔 斗 的動 作 , 她 笑 說 : 「 跳 起 舞 好 似 練 緊 蛤 蟆 功 咁 , 都 驚 受 傷 , 到 時 會 買 重 保 險 , 不 過 見到 個 導 師 幾 靚 仔 , 但 就 驚 我 會 電 親 佢 。 」

Shes doing it with my brother's master XD

此篇文章於 06-18-06 12:26 PM 被 GimGim 編輯。
GimGim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-06, 03:37 AM   #449
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
《Our Time Has Come (CD+DVD) (第二版)》內容簡介

第二版 DVD 收錄:
何韻詩 - Neway NCM 演唱會精華 (包括 Opening 及 10 首歌曲)
另加 4 首 MV

CD
01. 花見
02. 願我可以學會放低你
03. 我們的 (Interlude)
04. 滿城盡帶黃金甲
05. Her Story
06. 夜半敲門
07. 學會了 (Reprise)
08. 圓滿
09. 忘了你是你 (國語)
10. 夜半開門 (國語)

DVD
01. Opening (NCM Live)
02. 滿城盡帶黃金甲 (NCM Live)
03. 你是八十年代 (NCM Live)
04. Her Story (NCM Live)
05. 沙 (NCM Live)
06. 願我可以學會放低你 (NCM Live)
07. 花見 (NCM Live)
08. 艷光四射 (NCM Live)
09. 花迷戀 (NCM Live)
10. 夜半敲門 (NCM Live)
11. 圓滿 (NCM Live)
12. 花見 (MV)
13. 願我可以學會放低你 (MV)
14. 夜半敲門 (MV)
15. 圓滿 (MV)
第二版
link

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-06, 12:02 AM   #450
YeeeSSS
Crazy Gamer
瀬戸内海

即係冇左花見798............ 不過多左好多野.............. 好衰格

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
声優 坂本真最新オリジナルアルバム 9月30日発売 カウントダウンライブを含む全国ツアーが開催決定 MS331 日本動漫畫討論版 491 10-24-23 11:25 AM
Winning Eleven 2013 / PES 2013 | 行版已售 enishi 電視遊戲討論版 182 05-31-13 01:28 AM
[多機種] Winning Eleven 2013/ PES 2013 Shinjyo 電視遊戲討論版 4 09-18-12 10:02 AM
Lady Gaga Presents The Monster Ball Tour At Madison Square Garden (Blu-ray、DVD已推出) W!LL Neo Music UNIVERSE 20 12-02-11 10:01 PM
Memento 兇心人 數問: S.T.A.R.S. 電影版 13 01-04-05 01:52 AM

現在的時間是 08:58 AM

手機版 | APP版