Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-06-16, 10:52 PM   #1701
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
hk01背景係咩你唔係唔知下話....呢d網平時好似好中立好開明,不過一到重要時候就會變劇毒....總之唔好吸取過量
我唔係講佢背景,係講佢作為媒體嘅做法,真係好堅,你熱時又好咩都好,參考佢就無死

話說我識人喺01做,聽佢講完我個人仲保持緊觀望態度,未敢落定論…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 10:53 PM   #1702
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BA...93%81%E6%B5%B7

要小心
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 10:56 PM   #1703
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
引用:
hk01背景係咩你唔係唔知下話....呢d網平時好似好中立好開明,不過一到重要時候就會變劇毒....總之唔好吸取過量
包裝問題
做到大公文匯咁無市場
佢target係投狄志遠之類果班 扮下中立就呃到的大眾
企到多兩三年好可能影響力會僅次於蘋果

舊 09-06-16, 10:58 PM   #1704
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: sugihara 查看文章
我唔係講佢背景,係講佢作為媒體嘅做法,真係好堅,你熱時又好咩都好,參考佢就無死
點參考,人地係玩燒銀紙,佢地蝕幾年都照燒其他人得咩

引用:
作者: JMi 查看文章
包裝問題
做到大公文匯咁無市場
佢target係投狄志遠之類果班 扮下中立就呃到的大眾
企到多兩三年好可能影響力會僅次於蘋果
前提佢可以燒幾多年錢而面不改容

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 11:00 PM   #1705
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
見到FB班擁躉,點睇都係趕走反省派,保留狂熱派多D…

喡,國師有食藥既時候其實幾正常架,教主PART佢唔奇。
不過搵佢去選就真係成事不足…
引用:
作者: sunnylau 查看文章
我都唔明點解...
陳雲好似炸彈
不過未炸戰敵人前先炸死了自己

這次選戰..
大部分泛民參選FB都會拿陳雲FB/論壇上各種發言來幫自己加分

一般大眾

陳雲=瘋子=投熱普城的也是瘋子
咁我都覺城邦論對激發香港人對自身前途既討論有好大既貢獻.

佢地 d 寫手(東講果班) 係掂既, follow 左幾年, 唔係近選舉撐陳雲我都唔知佢地其實係陳雲一派既.

但有時真係傻左, 有次中出羊子去美國領事館遞信, 有個似樣 d 既外交官出來接,佢地成班都 high 到以為備受重視咁.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 11:03 PM   #1706
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:

話說我識人喺01做,聽佢講完我個人仲保持緊觀望態度,未敢落定論…
聽行內人講佢地目標係打低毒果, 所以係痴既, 成日神又係佢鬼又係佢
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 11:09 PM   #1707
JMi

引用:

前提佢可以燒幾多年錢而面不改容

抄一個貪官家夠養份報紙一百年呀化 XD

舊 09-06-16, 11:16 PM   #1708
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
點參考,人地係玩燒銀紙,佢地蝕幾年都照燒其他人得咩
都係蘋果嘅做法啫,不過佢少咗份小說味,爆料我就唔知點做,但專題其實睇記者經驗多過錢嘅…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 11:25 PM   #1709
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
其實好奇怪
"熱狗"明明係貶義
支持者無理由咁鍾意用
然後呢班支持者(包括呢度幾位)不斷推諉失敗原因
居然唔會覺得係幫倒忙
你地究竟係唔係覺得熱血仲未夠差形象,想補刀啊?
我投票比熱狗,都會用"熱狗"貶義詞
我仲叫家人投票比熱狗

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 11:30 PM   #1710
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
教主定9達講過01 8句真話 2句大話

果2句大話先最大殺傷力

舊 09-06-16, 11:34 PM   #1711
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
講起01

【立會選戰】 不加入泛民會議 梁頌恆:個別議題可與建制合作

立法會選舉塵埃落定,特首梁振英冀與新一屆當選議員會面,但未必「人人賞面」。在新界東當選的青年新政梁頌恆,傍晚(9月6日)在將軍澳區謝票時指,暫時看不到與梁振英有溝通需要,更強調不會與中聯辦官員見面。他又指,不會加入泛民會議,但在個別議題會與泛民及建制派合作

熱狗有無X錯青政係投機派..大家有待觀望..越見到呢D新聞就越心痛教主輸..

舊 09-06-16, 11:35 PM   #1712
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
睇番幾年前沈旭暉寫既"那些年我們一起聽過的黃毓民",有兩點可以對比番而家既情況

四、15%的上限,5%的下限:其他怎麼辦?如何圓夢?

你是教授傳播理論的前輩,自然深知香港人有一套百搭核心價值,「和平理性講道理」,可以掩飾一切不合理的制度暴力。諷刺的是,就是對這個制度最不滿的人、最討厭民主黨的人,不少卻也是最對你們不滿的人;在互聯網這個你的天地,只要隨便一句說話質疑你的綱領,就自然有你的支持者,以最人身攻擊的態度、台南地下電台式陰謀論回應,這些帽子,都是你的口頭禪。這種「論」政文化,只會令香港民智倒退二十年,即令我等在筆戰的環境長大,也教人眼界大開。

我不認為任何正常人,可以通過這樣的待遇,發掘你口中的社會不公義;反而相信有不少有心人,因為這樣的風氣,而對政治倍加犬儒。你若說香港人「奴性太重」,更應該教導社會甚麼是香港應珍視的核心價值,這才是實現夢想的唯一途徑。但縱觀香港的大多數,我不相信有太多人願意被你的方法教導;而能普遍為沈默多數接受的學者、律師,能教化社會的,卻被你嘲弄得體無完膚。

當社會不斷接收來自同一體系(即你)的混雜訊息,只可能有兩種回應:信任你的,自然相信一切只是技術層面的少許偏差,不要問,只要信,總會夢想成真,遍地開花,否則就是失敗主義──你知道,無論是赤軍還是赤柬,內鬨到最後一人,也不會忘記自居正確路線,相信明天就能死後重生。

但不信的、沒有慧根的、跟不上你的偉大部署的、按世俗邏輯思路的我輩不學無術凡夫俗子,難免要問掃興的問題:你既然天天要別人交出路線圖,你引領我們的路線圖,在信仰以外,又在哪裡?社會大多數人能入信嗎?若是不能,公眾難免鎖定,這是作為訊息發佈者的你故意為之,目的根本不是傳訊,亦不以路線遍地開花為職志,反似希望為這路線的支持設定上限(不對新票源傳訊、也不爭取任何盟友)、又鎖定其下限(不顧傳訊效果來爭取與反民主黨關係薄弱的選票),不過為固化你們在香港政治光譜那5-10%、頂多15%的一席之地。

六、那些年……

六、那些年……

這些問題,才疏學淺的我不懂得答,不喜歡以陰謀論強不知為己知,更不敢以「亂倫」斥之。毛主席說「與人鬥其樂無窮」,你則有名言曰「樹敵為樂」,然此樂何所樂,社會因汝之樂被阻隔傳訊於你何所益,恕我難解。你曾向特首介紹孟子說「不仁者而居高位是播惡於眾也」,想必亦知孟子言「恭者不侮人、儉者不奪人」;如今學界提起侮學術人,多想起林瑞麟與教授,能團結新一代社會人物的,似乎也唯有你倆,何苦,在下亦不明白。這樣下去,新一代不是對政治完全絕望,抽身他去,就是徹底庸俗化,所有人都長大了,還停留在那些年的打手槍階段。我毫無參政的念頭,只是不忍我們這一代,要面對這樣的結局。無論是你,還是民主黨的前輩,是否都是時候退下來,讓沒有包袱的新一代輕身上路?

但願時光停留在那些年,我們每天期待你的節目,你還會客串當足球評述員,記得當愛華頓爆冷得足總杯,你願賭服輸在全港觀眾面前咬香蕉,那時大班、陶傑、華叔、李慧玲、長毛、蔡子強,還不是你口中的「走狗」、「十九」、「老狗」、「八婆」、「長毛賊」與「情聖」。在你被打壓時,我們專門到你的牛肉麵店探望你;你九十年代的著作,我珍而重之的放在書櫃;這些年來,我從來對你行師禮,畢恭畢敬,從沒有以陰謀論談論你,只會在背後為你辯解,你應深知。說到底,你的言教給了我們政治學啓蒙,身教則示範了你的名言:政治不是人玩的,這些,都教人受用終生。

舊 09-06-16, 11:48 PM   #1713
凍檸茶>﹏<
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
3DS Friend Code0387 9197 5242
我都講下兩句
我對政治無太深入~而我只睇理念同行動,做過什麼,可說是和好多無咩了解政治普通人一樣
我有投熱狗~因為好耐之前一開始已有打算投,我也唔打算改投其他
但佢失敗我覺得好正常~對我來講必然
因為近期我只睇到內鬥,批判,狂插,還要在重要時刻
講真我完全唔知佢地在這時間想做咩
已失望
今界投他只是我早已決定,下界只講bye bye

ウチの姫さまがいちばんカワイイ:82268032
GBf 1131127
凍檸茶>﹏< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 11:51 PM   #1714
JMi

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
講起01

立法會選舉塵埃落定,特首梁振英冀與新一屆當選議員會面,但未必「人人賞面」。在新界東當選的青年新政梁頌恆,傍晚(9月6日)在將軍澳區謝票時指,暫時看不到與梁振英有溝通需要,更強調不會與中聯辦官員見面。他又指,不會加入泛民會議,但在個別議題會與泛民及建制派合作

熱狗有無X錯青政係投機派..大家有待觀望..越見到呢D新聞就越心痛教主輸..
他又指,不會參加「泛民會議」,但只要個別議題方向一樣,會按現實需要與泛民甚至建制派溝通合作,不會有門戶之見

其實佢係想表達下自己唔會有門戶之見
但標題黨永遠只會理解做自己想去理解的方向
同一篇報導佢都表示為左抗衡政府同建制佢可以拉布
但覺得佢鬼既人只會以偏概全

今時今日所有資訊 尤其是fb share果d都係咁
現實世界唔係動漫 唔係起支旗就睇得穿咁簡單囉

舊 09-06-16, 11:53 PM   #1715
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
他又指,不會參加「泛民會議」,但只要個別議題方向一樣,會按現實需要與泛民甚至建制派溝通合作,不會有門戶之見

只要唔係選到之後大叫一聲泛民我屌你老味你地係豬全部都係豬既話都係投機、牆頭草

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 12:00 AM   #1716
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:

事實係你得3個位,點可能唔同人合作
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 12:00 AM   #1717
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
媒體嚟講hk01真係超晒班,雖然有幾鑊傻仔咗,但啲起底爆料仲勁過蘋果,專題又有心機做,咁落去上到神檯唔奇,真係想搞好網媒,參考佢好過100毛,100毛係易做但同農場冇分別…
信 01 比蘋果仲死多幾十倍, 就好似信何君係正人君子一樣

引用:
Kin Man Chan
昨天 12:34 發佈 ·
除了梁振英下台外,有乜嘢比黃毓民落選,亡國興陣亡更令人興奮?

2 邊 (人社/熱血) 既私怨 一樣咁多一樣 , 所以我支持慢必早日自立

引用:
講起01

我只會睇做左 d 咩, 如果一開始就 哂所有人, 咁同大家講熱普城失敗既原因有咩分別?

又或者到下次 23 條, 其他人走去衝, 為左"唔好合作" 就企埋一邊食花生?

此篇文章於 09-07-16 12:04 AM 被 enishi 編輯。
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 12:02 AM   #1718
JMi

引用:
作者: MS331 查看文章
事實係你得3個位,點可能唔同人合作
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
只要唔係選到之後大叫一聲泛民我屌你老味你地係豬全部都係豬既話都係投機、牆頭草
事實上我都等睇得一個位果位投機定投共了 lol

舊 09-07-16, 12:10 AM   #1719
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
講起01

睇埋你D post
好似好期待青政係鬼
目的由頭到尾只係想證明自己個邊無錯
有無過份D
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 12:11 AM   #1720
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 若天 查看文章
睇番幾年前沈旭暉寫既"那些年我們一起聽過的黃毓民",有兩點可以對比番而家既情況

你是教授傳播理論的前輩,自然深知香港人有一套百搭核心價值,「和平理性講道理」,可以掩飾一切不合理的制度暴力。諷刺的是,就是對這個制度最不滿的人、最討厭民主黨的人,不少卻也是最對你們不滿的人;在互聯網這個你的天地,只要隨便一句說話質疑你的綱領,就自然有你的支持者,以最人身攻擊的態度、台南地下電台式陰謀論回應,這些帽子,都是你的口頭禪。這種「論」政文化,只會令香港民智倒退二十年,即令我等在筆戰的環境長大,也教人眼界大開。

我不認為任何正常人,可以通過這樣的待遇,發掘你口中的社會不公義;反而相信有不少有心人,因為這樣的風氣,而對政治倍加犬儒。你若說香港人「奴性太重」,更應該教導社會甚麼是香港應珍視的核心價值,這才是實現夢想的唯一途徑。但縱觀香港的大多數,我不相信有太多人願意被你的方法教導;而能普遍為沈默多數接受的學者、律師,能教化社會的,卻被你嘲弄得體無完膚。

當社會不斷接收來自同一體系(即你)的混雜訊息,只可能有兩種回應:信任你的,自然相信一切只是技術層面的少許偏差,不要問,只要信,總會夢想成真,遍地開花,否則就是失敗主義──你知道,無論是赤軍還是赤柬,內鬨到最後一人,也不會忘記自居正確路線,相信明天就能死後重生。

但不信的、沒有慧根的、跟不上你的偉大部署的、按世俗邏輯思路的我輩不學無術凡夫俗子,難免要問掃興的問題:你既然天天要別人交出路線圖,你引領我們的路線圖,在信仰以外,又在哪裡?社會大多數人能入信嗎?若是不能,公眾難免鎖定,這是作為訊息發佈者的你故意為之,目的根本不是傳訊,亦不以路線遍地開花為職志,反似希望為這路線的支持設定上限(不對新票源傳訊、也不爭取任何盟友)、又鎖定其下限(不顧傳訊效果來爭取與反民主黨關係薄弱的選票),不過為固化你們在香港政治光譜那5-10%、頂多15%的一席之地。

六、那些年……

六、那些年……

這些問題,才疏學淺的我不懂得答,不喜歡以陰謀論強不知為己知,更不敢以「亂倫」斥之。毛主席說「與人鬥其樂無窮」,你則有名言曰「樹敵為樂」,然此樂何所樂,社會因汝之樂被阻隔傳訊於你何所益,恕我難解。你曾向特首介紹孟子說「不仁者而居高位是播惡於眾也」,想必亦知孟子言「恭者不侮人、儉者不奪人」;如今學界提起侮學術人,多想起林瑞麟與教授,能團結新一代社會人物的,似乎也唯有你倆,何苦,在下亦不明白。這樣下去,新一代不是對政治完全絕望,抽身他去,就是徹底庸俗化,所有人都長大了,還停留在那些年的打手槍階段。我毫無參政的念頭,只是不忍我們這一代,要面對這樣的結局。無論是你,還是民主黨的前輩,是否都是時候退下來,讓沒有包袱的新一代輕身上路?

但願時光停留在那些年,我們每天期待你的節目,你還會客串當足球評述員,記得當愛華頓爆冷得足總杯,你願賭服輸在全港觀眾面前咬香蕉,那時大班、陶傑、華叔、李慧玲、長毛、蔡子強,還不是你口中的「走狗」、「十九」、「老狗」、「八婆」、「長毛賊」與「情聖」。在你被打壓時,我們專門到你的牛肉麵店探望你;你九十年代的著作,我珍而重之的放在書櫃;這些年來,我從來對你行師禮,畢恭畢敬,從沒有以陰謀論談論你,只會在背後為你辯解,你應深知。說到底,你的言教給了我們政治學啓蒙,身教則示範了你的名言:政治不是人玩的,這些,都教人受用終生。
看完有D眼濕濕
想起陳建民選後那番話
同樣叫教授
個人修為真係高下立見

雖然這種情況下離開是有遺憾
但退隱江湖
培育後進
可能更開心

可惜以後聽不到精彩的論壇發言

此篇文章於 09-07-16 12:18 AM 被 sunnylau 編輯。
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 12:14 AM   #1721
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
仲講搞傳媒要公信第一,維持中立果套?真係過時啦!讀者自己都兩極化,做到完全中立,就係兩面不討好

更重要係,點解有老闆肯出錢搞呢行唔賺錢既生意,大家心照!乜真係只為報導真相咁簡單?老闆你仲有無大隻d甲乸?

自救方法其實唔難,睇多d唔同報導,黃媒,藍媒,假中立媒都睇下,你會發現立場唔同係可以幾影響觀點,結論如何差天共地

hk01於我感覺偏黃,話佢搶毒果生意都有可能,但暗中放毒箭就無法理解,或者因為我唔明黃絲世界有面仲分幾多個山頭派系
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 12:16 AM   #1722
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
睇埋你D post
好似好期待青政係鬼
目的由頭到尾只係想證明自己個邊無錯
有無過份D
我就唔會陰謀論
不過真係希望青政兩位議員
努力惡補議事常識/規則
唔好到時被元秋同鼠王串到口啞啞就好
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 12:21 AM   #1723
JMi

引用:
作者: vjoose 查看文章
仲講搞傳媒要公信第一,維持中立果套?真係過時啦!讀者自己都兩極化,做到完全中立,就係兩面不討好

更重要係,點解有老闆肯出錢搞呢行唔賺錢既生意,大家心照!乜真係只為報導真相咁簡單?老闆你仲有無大隻d甲乸?

自救方法其實唔難,睇多d唔同報導,黃媒,藍媒,假中立媒都睇下,你會發現立場唔同係可以幾影響觀點,結論如何差天共地

hk01於我感覺偏黃,話佢搶毒果生意都有可能,但暗中放毒箭就無法理解,或者因為我唔明黃絲世界有面仲分幾多個山頭派系
由手機版發出
都係拎個平衡點姐
一份擺明紅底可以比你睇到偏黃咁 呢d咪平衡囉

舊 09-07-16, 12:21 AM   #1724
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
見到FB班擁躉,點睇都係趕走反省派,保留狂熱派多D…

喡,國師有食藥既時候其實幾正常架,教主PART佢唔奇。
不過搵佢去選就真係成事不足…

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-16, 12:24 AM   #1725
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: enishi 查看文章
2 邊 (人社/熱血) 既私怨 一樣咁多一樣 , 所以我支持慢必早日自立
任何組織都有私怨支持者架啦,叫得慢必離開人力,洗唔洗叫埋鄭松泰離開熱血?

係咁攻劉小麗既退保有咩意思,佢又唔係哩方面既專業,錯漏一定有。
要攻就攻人力果個啦,專業vs專業先好睇呀。

論壇跳轉

現在的時間是 09:28 PM

手機版 | APP版