Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-13-13, 03:11 PM   #1926
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 八仙果 查看文章
話時話,XBOX ONE 的 games 不是每個也有 demo。
尋日已經想搵 Dead Rising 3 Demo,沒出有點失望,
好彩今日有。
以前XBLA game規定左一定有demo.

XBONE無再幫game分類之後, M$話呢個規定都無左.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 03:19 PM   #1927
tylau
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDkeithlau81
我想問, 我就快忍唔住了. DEAD RISING, 好唔好玩, 長唔長? 值唔值得入手?
tylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 03:23 PM   #1928
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: ahleung 查看文章
以前XBLA game規定左一定有demo.

XBONE無再幫game分類之後, M$話呢個規定都無左.
好似有點倒退,
我很欣賞以前 360 什麼 game 都有 demo。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 04:18 PM   #1929
jmwongpo
Junior Member

註冊日期: Oct 2009
tylau 我同你一樣都係想玩 dr3 :@
jmwongpo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 04:36 PM   #1930
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
引用:
作者: 八仙果 查看文章
好似有點倒退,
我很欣賞以前 360 什麼 game 都有 demo。
呢排流行討好細開發商,你知有唔少都幾有"性格",有D嚴少少既規定都嘈你

舊 12-13-13, 04:49 PM   #1931
tylau

深水金源仲係4980喎
舊 12-13-13, 05:03 PM   #1932
jmwongpo

點價咁浮 我今日 11:30 am 先問過唔使咁貴
舊 12-13-13, 05:04 PM   #1933
jmwongpo

我諗住星期一去信和二樓 買
舊 12-13-13, 05:07 PM   #1934
ZEROBO
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDx360
XBox Live GamertagHK360
買左紅龍.... 收到個中文email話確認我買左.
玩左一陣...初時幾麻麻...後來可請wingmen又變左好玩左dd
ZEROBO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 05:10 PM   #1935
tylau

引用:
作者: jmwongpo 查看文章
我諗住星期一去信和二樓 買
我今日本來都係、但佢無貨要夜d
舊 12-13-13, 05:11 PM   #1936
tylau

引用:
作者: jmwongpo 查看文章
點價咁浮 我今日 11:30 am 先問過唔使咁貴
個後生女答、態度麻麻
舊 12-13-13, 05:18 PM   #1937
jmwongpo

今朝都係一老一幼 可能要議價先平
舊 12-13-13, 06:27 PM   #1938
jmwongpo

剛問觀塘 gamehxx 美版包牛 半年保養有壞一換一 但要 hk5300
舊 12-13-13, 06:28 PM   #1939
jmwongpo

太貴了 :@
舊 12-13-13, 06:59 PM   #1940
jphmcc

註冊日期: Nov 2008
Xbox One主機是不是不能打直放
jphmcc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 07:28 PM   #1941
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: tylau 查看文章
我想問, 我就快忍唔住了. DEAD RISING, 好唔好玩, 長唔長? 值唔值得入手?
(利申: 我DR1,2都鐘意玩, 都有爆. 一直唔太明點解話DR2差好多. DR2 8百幾分成就)

我玩左5,6個鐘既感想.

畫面靚左, 又多左喪屍, 無縫open world, 玩起黎幾爽. 係每次入game或load game比較耐.

有D場境黑起上黎都幾有恐怖氣氛. 當然隻game又未至於算係恐怖game.

入左舖頭如果企得近玻璃俾屍見到, 佢地會打爛玻璃入黎追你.

街上時不時會有車擺嚮道俾你渣. 要去遠地方 或者 純綷想撞屍 都幾方便.

不過今集D車弱左. 好快爆. 而且D屍會"嬲" 你架車, 甚至扯你落車 (架車行緊).
但有得砌車變殺屍機器, 劇情試過一次. 我未試過自己搵車砌, 唔知多唔多花款.

好多武器可以砌. 隨時砌得. 搵到設計藍圖學識左就可以砌. 藍圖隔離一定有相關材料俾你即時試砌. 而地圖上會顯示你附近邊道有藍圖, 好多, 多到我暫時都費事拎. 我玩左無耐已經有得砌D攪鬼武器. e.g. 街霸青狼頭套

根本地圖上就好多收集品, 我諗我無乜心機拎晒佢.

生環者又強左, DR2都要搵本書先令佢地唔易死. DR3正常已經唔易死. 佢地唔會俾屍纏住走唔到, 你自顧自行, 佢地總之會跟得上. 不過俾屍纏過會扣多D血咁解. 主角攻擊會打埋佢地, 但又好似唔扣血.

隨時save得, 更加易玩.
但無得揀save slot. 每次save (包括auto save) 一定係overwrite舊果個.
開new game就唔記得有無得揀了.
save唔係save位置, 只save進度, 物品之類. Load game 會去番安全屋.

全地圖有幾間安全屋.
可以召喚/撤走生環者, 要唔要跟班隨得你.
仲有個武器櫃, 類似 BH精神時光箱. 我未詳細研究, 唔知點解我無放過野入去佢已經有D武器嚮道.

之前睇話個別任務唔限時. 但我見每個任務都仍然有條bar慢慢扣既? (我唔係玩nightmare mode)

雖然話今集係成個城市, 但(暫時) 地圖都唔係好大, 有3 or 4 個 area 由高速公路連接, 每個area 大約幾個街口 x 幾個街口咁, 一定無GTA果D城市咁大. 我唔知遲D會唔會unlock 多D area.

framerate係有時會drop, 裝晒latest patch都係咁. D review扣分無扣錯.

聲控果D command暫時睇唔到有咩大用處. 我幾乎未用過. 尤其有D好無謂, 撳個 "下" 掣就可以放低item, 點解我要講 "drop item".
"over here" 引屍埋黎可能比較有用. 我唔知有無掣撳一下直接做同樣既野, 但至少講over here自然過講drop item. 但暫時只用過一次引屍跌坑.
Mass Effect 3 我有用聲控玩. 我覺得用聲控做shortcut係好事. 但DR3似乎無好好利用.

smartglass要用美版app, 我懶得開美國 ios/android account, 未試.

亦未試online 合作.

Overall:
我覺得好玩, 值得玩.
係咪必玩大作就見仁見志啦. 可能有D人會唔鐘意佢又易左.
但想難可以揀 nightmare mode. 會跟番DR1,2個系統.

此篇文章於 12-13-13 07:39 PM 被 ahleung 編輯。
舊 12-13-13, 07:29 PM   #1942
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: jphmcc 查看文章
Xbox One主機是不是不能打直放
你當係不能啦.

M$話打直放後果自負
舊 12-13-13, 08:10 PM   #1943
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:
Overall:
我覺得好玩, 值得玩.
係咪必玩大作就見仁見志啦. 可能有D人會唔鐘意佢又易左.
但想難可以揀 nightmare mode. 會跟番DR1,2個系統.
我都想玩

引用:
framerate係有時會drop
隻GAME用個Forge Engine, 都聞所未聞..
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 08:14 PM   #1944
ZEROBO
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDx360
XBox Live GamertagHK360
我買左一星期... 玩得最多係羅馬之子, 其次是DR3 ...
ZEROBO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 10:19 PM   #1945
零式
Ultimate Gamer
Banned

註冊日期: Jan 2003
我又覺得DEAD RISING唔應該用OPEN WORLD形式做....根本同主題有好大矛盾,"封閉地方&有限時間逃亡"是DR一向的精髓,叫得OPEN WORLD我點解唔一開始揸架車就走人.......要地圖大唔一定要做OPEN WORLD...

劇情當然唔講,不過系統真係改左好多,可以隨時合武器的確係好好
其他生還者可以當NPC用,好壞參半,冇左以前要保護佢地返安全屋既緊張感,搞到隻GAME無雙化.....可以理解係喪屍出現左十幾年所以D人都唔會太驚卦

總括講我認為DR1>>>DR2=DR3

舊 12-13-13, 10:25 PM   #1946
tommy_2012

註冊日期: Jan 2012
想問下隻火牛應該插落變壓器邊個洞?
tommy_2012 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 10:27 PM   #1947
何金水 - 阿水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
今日出旺角睇, 美版 $46XX , 歐版貴好多要 $53XX
何金水 - 阿水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 10:40 PM   #1948
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 零式 查看文章
我又覺得DEAD RISING唔應該用OPEN WORLD形式做....根本同主題有好大矛盾,"封閉地方&有限時間逃亡"是DR一向的精髓,叫得OPEN WORLD我點解唔一開始揸架車就走人.......要地圖大唔一定要做OPEN WORLD...
這個..........有點捉字虱吧?

Open World只係一種遊戲類型, 代表佢係俾個open area俾你自由周圍走. 但唔代表就無限制任你離開個遊戲世界範圍. 好多open world game你都無得走出地圖範圍以外.

"open world game" 同 "唔俾走" 兩者係無矛盾的 (除左字面上)

其實DR1都被歸類為open world game
http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Rising
"Dead Rising is a survival horror video game set in an open world environment"

而DR3其實亦有限時. 限5日內逃出城.

此篇文章於 12-13-13 10:44 PM 被 ahleung 編輯。
舊 12-13-13, 10:43 PM   #1949
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: tommy_2012 查看文章
想問下隻火牛應該插落變壓器邊個洞?
XBONE美版火牛寫住 input 100V-127V

所以理論上4個窿都得.

不過我自己係用110V.
舊 12-13-13, 10:45 PM   #1950
tommy_2012

註冊日期: Jan 2012
引用:
XBONE美版火牛寫住 input 100V-127V

所以理論上4個窿都得.

不過我自己係用110V.
係咪就咁插入左下個洞就OK?
駛唔駛啪紅色個制去ON ?
第一次用變壓器唔太識
tommy_2012 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 0 03-18-14 12:16 AM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 03-13-14 01:25 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 02-07-14 06:04 PM
XBOX 360 XBOX ONE SLIM 1個月金會員卡 XBOX LIVE GOLD CARD $35 1張 carmanshiu 買賣專區 3 01-18-14 09:47 AM
[XB1] Xbox One 情報區 Vol. 1 (請移玉步 Vol 2) ahleung 電視遊戲討論版 1187 07-02-13 09:31 AM

現在的時間是 04:01 PM

手機版 | APP版