Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-21-05, 09:08 AM   #1
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
2005年拍得最喜歡作品

仲有10日.........2005年就過去.......送舊迎新....大家貼些05年自己影得最喜歡的相片丫.......每人最多5張好唔好..........

新黎新豬肉.......我先貼.....

#1........2005年1月1日第一個日出

#2........第一次影617

#3........近年較少見到大水的城門水塘

#4.........第一次和友好出門旅遊拍照........西湖+景之曲園風荷

#5.........05年最後一次出動,聖誕去深涌 camp 影的

此篇文章於 01-10-06 08:41 AM 被 OldCake 編輯。
OldCake 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-05, 05:06 PM   #2
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
自暑假買機到今日數埋原來只出外影了11日~
功力有限......
不過沒人貼我貼~
我不怕死!!丙吧!!

此篇文章於 12-27-05 02:49 PM 被 ビスケット 編輯。
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-05, 05:32 PM   #3
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
雙雙對對好得意...

買左咩新機?
NetNetBoy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-05, 05:43 PM   #4
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: NetNetBoy
雙雙對對好得意...

買左咩新機?
不是什麼新機~
大概應該說是第一部機吧~
350Dちゃん~
舊 12-21-05, 06:26 PM   #5
OldCake
Moderator

奸詐..........Yui 大和 KK 大捉我入黎丙人.......要開工勒...........

好唔好加番D編號.......等我對號入丙..........

舊 12-21-05, 06:38 PM   #6
小茶
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDg66_217
又是賣舊貨的時候
平日好少參與討論, 多多指教了

#01 路邊野花

#02 垃圾桶旁邊的野花

#03 中秋節時拍的, 我喜歡照亮了的雲

#04 out focus.... 不過效果出來好有趣

#05 比較普通的一張
小茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-05, 08:10 PM   #7
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: OldCake
奸詐..........Yui 大和 KK 大捉我入黎丙人.......要開工勒...........

好唔好加番D編號.......等我對號入丙..........
加了~
丙吧~
舊 12-21-05, 11:53 PM   #8
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
餅哥出招了, 拜服拜服!

個人最喜歡 #3! 我覺得色彩和光影都很有趣啊!

#4 紅葉看得人好「懊惱」啊.... 記得在燈箱上看時, 那些立體感令人WAH~~ WOW~~ 的啊... 我的 PC 上看, 解像度保留不到原來的震撼啊...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-05, 02:30 AM   #9
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

我又來~~ 請大家用力丙~~

其實自己最滿意的不一定是最漂亮的, 而是構想和作成一致的東東...

今晚再反轉個 harddisk 先...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-05, 09:16 AM   #10
OldCake
Moderator

奸詐的 #3........巧正.......兩隻視線一致.........好有趣味........ 可惜左方的樹枝有點唔湯唔水,唔要仲好........集中D.....

#1........是有點心多.......太多元素放在同一張相.........

例如天.........一片藍,無雲....趣味大減.......可要少D.......

樓梯引領視點去支燈柱...........? 引領視點去座山 or 燈柱好呢?

右方條扶手........又係唔湯唔水.........一係唔要,一係要多D

#2.........簡單不俗........係左上方又搶左視線.......

多多得罪..........會唔會重手左...............

舊 12-22-05, 09:54 AM   #11
NetNetBoy

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
那都是一部不錯的入門機...

只是.. 我覺得Canon的鏡太貴了點...
我是用Pentax *ist DL的....

引用:
作者: 奸詐餅
不是什麼新機~
大概應該說是第一部機吧~
350Dちゃん~
NetNetBoy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-05, 10:16 AM   #12
OldCake
Moderator

引用:
作者: KKH
餅哥出招了, 拜服拜服!

個人最喜歡 #3! 我覺得色彩和光影都很有趣啊!

#4 紅葉看得人好「懊惱」啊.... 記得在燈箱上看時, 那些立體感令人WAH~~ WOW~~ 的啊... 我的 PC 上看, 解像度保留不到原來的震撼啊...
KK.......不用客氣.......照丙得勒.......

#4...........無計..........slide 設計上無預你 scan 完用電腦睇.........加上我又唔識執相....

可惜你那次無黎睇......... 用projector 放到 80"...........

舊 12-22-05, 11:54 AM   #13
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
今年來說最喜歡呢張:

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-05, 04:21 PM   #14
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
奸詐的 #3........巧正.......兩隻視線一致.........好有趣味........ 可惜左方的樹枝有點唔湯唔水,唔要仲好........集中D.....

#1........是有點心多.......太多元素放在同一張相.........

例如天.........一片藍,無雲....趣味大減.......可要少D.......

樓梯引領視點去支燈柱...........? 引領視點去座山 or 燈柱好呢?

右方條扶手........又係唔湯唔水.........一係唔要,一係要多D

#2.........簡單不俗........係左上方又搶左視線.......

多多得罪..........會唔會重手左...............
點會重手?
嫌丙得少添~
下次o禁快門之前留意呢D問題~
呢兩日仲偷師學o左"對比"~
過幾日再使出渾身解數來受丙~
舊 12-22-05, 04:41 PM   #15
OldCake
Moderator

引用:
作者: 奸詐餅
點會重手?
嫌丙得少添~
下次o禁快門之前留意呢D問題~
呢兩日仲偷師學o左"對比"~
過幾日再使出渾身解數來受丙~
奸詐..............識得講"對比".............嘿嘿.......

舊 12-22-05, 10:58 PM   #16
大雄
God of Gamer
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
我又玩下先

#1 無限生機

#2 靠拾紙皮為生的婆婆

#3 買少見少既街邊雪糕車

#4 淨潔箱

#5 舊...冷氣機

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-05, 09:22 AM   #17
OldCake
Moderator

小茶幾張己交到基本野,構圖可加點心思........如"花"不一定放正中間.....

#3.........大廈就"林" bor.........

#5.........小茶已知太普通.......要花心思想想了

#4........個人覺得就係 out focus了.........無乜特別

舊 12-23-05, 09:31 AM   #18
OldCake
Moderator

KK 三張..........勁喜歡#3..........好有氣氛.......和一般山頂例相有別.........

#1.......上重下輕了.........雖人向前行.....下方留點位"通氣"是正確,現在是多了點.........視點是向右,不是向下丫...........high key 都用得好.......令人物突出....

#2..........見右手又點呢?

KK 大佬..........唔好怪我重手.........試用期........Yui 大及住我架...

舊 12-23-05, 09:36 AM   #19
OldCake
Moderator

引用:
作者: z_plus
今年來說最喜歡呢張:
呢張不俗.........用相片說故事.....

用橫度影又點? 反正上方太爆,左右又迫左D........

舊 12-23-05, 11:38 AM   #20
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
我又黎被丙啦~~!

#1 花展2005 @19-03-2005

#2 白泥 @19-06-2005

#3 青衣IVE @24-06-2005 (無聊中時發現,好得意)

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-05, 12:37 PM   #21
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
引用:
呢張不俗.........用相片說故事.....

用橫度影又點? 反正上方太爆,左右又迫左D........
謝謝餅大意見。

背景爆係因為影相的位置係小弟的卓面,書桌長光管逆光的關係,而且小弟卓面異常雜亂,覺得即使爆走一點背景的雜物也無妨吧?um...橫度的話小弟影呢幅相當時好像沒有想過,迫的問題小弟以後會加多留意的了。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-05, 02:22 PM   #22
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
餅大真係好有心機丙各位

好, 我一定要出返幾張黎被丙下!!!

舊 12-23-05, 10:37 PM   #23
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

由於部s2 is都係玩左唔夠兩個月....冇咩好作品......都係貼番d之前貼過o個d先

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-05, 01:26 AM   #24
ying

註冊日期: Jan 2005
d相好靚.

舊 12-24-05, 01:27 AM   #25
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡