Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13  ... 最後
照相館>我們的銀鹽新手美沙酮中心[菲林報到/發問區]
加賀KAGA 08:34 PM 09-01-08
作者: 真.朱皮:
dchome同fever都唔見
要幫你手搵?
真.朱皮 08:48 PM 09-01-08
作者: 加賀KAGA:
要幫你手搵?
加賀兄你有方法??
加賀KAGA 09:34 PM 09-01-08
加賀兄你有方法??
等我消息啦
真.朱皮 10:07 PM 09-01-08
等我消息啦
巧感動
目標係TLR
M-eye 01:05 AM 09-02-08
邊到有海鷗120?
二手都ok
鴨記找唔到
美麗華那區............XD
ZERO NEKO 01:09 AM 09-02-08
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

pcm gear 788期 (page. 029)

>>抵玩菲林掃瞄器

現在數碼年代,相片均可存放到電腦內管理,可說十分方便。如果想把以往的菲林以同樣的方法管理的話,Fujitac 最近推出的 FS100 底片掃瞄器就可以幫到大家。此機可掃瞄 35mm 彩色或單色負片,具有 48bit 3600dpi 的解像度,並附送 135 菲林底片架,使用時只要連接電腦,按下頂部的 【copy】鍵,就可以半秒高速掃瞄一張底片,操作簡單方便,加上售價只是 $980,實在抵玩。

http://www.soae.com.tw/T5004ShowCmdy...&y_CompId=114&

真.朱皮 01:24 AM 09-02-08
作者: M-eye:
美麗華那區............XD
早幾日係果到睇過D中古鏡
貴到HIHI

今日有幸睇過一部TLR
120片幅的腰平感動已經插入左我內心

唔買番部120對唔住自己ar
M-eye 01:32 AM 09-02-08
作者: ZERO NEKO:
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

>>抵玩菲林掃瞄器

現在數碼年代,相片均可存放到電腦內管理,可說十分方便。如果想把以往的菲林以同樣的方法管理的話,Fujitac 最近推出的 FS100 底片掃瞄器就可以幫到大家。此機可掃瞄 35mm 彩色或單色負片,具有 48bit 3600dpi 的解像度,並附送 135 菲林底片架,使用時只要連接電腦,按下頂部的 【copy】鍵,就可以半秒高速掃瞄一張底片,操作簡單方便,加上售價只是 $980,實在抵玩。

http://www.soae.com.tw/T5004ShowCmdy...&y_CompId=114&
係今期?????
Rosicky 03:08 AM 09-02-08
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

>>抵玩菲林掃瞄器

掃唔掃到120?
加賀KAGA 06:30 AM 09-02-08
轉貼] 抵玩菲林掃瞄器

>>抵玩菲林掃瞄器

呢D scanner....算把啦
NetNetBoy 11:56 AM 09-02-08
你諗唔諗645? 我建議可以考慮Mamiya 645...
選可以換背的款式... 蟲屋買一套平平地約HK$2K

可配個轉P6 mount.. 我都打算eBay訂購... 約HK$250
你需要可以代訂..

而且... 你將來可以upgrade用Hass Mount

*我有用Mamiya 645 Super...

邊到有海鷗120?
二手都ok
鴨記找唔到

真.朱皮 12:01 PM 09-02-08
作者: NetNetBoy:
你諗唔諗645? 我建議可以考慮Mamiya 645...
選可以換背的款式... 蟲屋買一套平平地約HK$2K

可配個轉P6 mount.. 我都打算eBay訂購... 約HK$250
你需要可以代訂..

而且... 你將來可以upgrade用Hass Mount

*我有用Mamiya 645 Super...
唔係好重既咩??
NetNetBoy 02:22 PM 09-02-08
你講貴 還是 重量?

腰平計.. mamiya應該比Kiev88CM輕少少.. 我諗100g咁上下...
但.. 由6x6變為645...

而645快門較輕... 但要用電...
如是645 super款... 冇電有1級快門.. 記得係1/60

基本上.. Mamiya d 645係可以share...
比如可以加電子上片... 換片盒... 等....

唔係好重既咩??

真.朱皮 02:26 PM 09-02-08
你講貴 還是 重量?

腰平計.. mamiya應該比Kiev88CM輕少少.. 我諗100g咁上下...
但.. 由6x6變為645...

而645快門較輕... 但要用電...
如是645 super款... 冇電有1級快門.. 記得係1/60

基本上.. Mamiya d 645係可以share...
比如可以加電子上片... 換片盒... 等....

唔該哂
重未諗到買邊部

m645 係咪有幾款??
NetNetBoy 02:34 PM 09-02-08
如果買2手計... 選擇都唔少...
但我對mamiya不太在行...

主要.. 可以分AF or MF類...
如唔打算用AF len (不建議)
買MF的款就夠了...

而如以上說.. part可以share...
你可以先買 腰平的... 再後加測光頂之類...
但.. 使用測光錶... 或DC測光玩住先也不錯...

你不如出去TST蟲屋 和 那些 影相館之類.. 走轉先...
或者約 餅爺指導/飯局

唔該哂
重未諗到買邊部

m645 係咪有幾款??

ZERO NEKO 03:36 PM 09-02-08
呢D scanner....算把啦
咁d個價位有セ選擇, 唔好叫小弟買d天價野 在下無$
M-eye 12:10 AM 09-14-08
有要做問題少年啦....
我想請問有邊隻120的正片好介紹.....
NetNetBoy 10:23 AM 09-16-08
都係 RVP 50 和 100VS 吧...

M-eye 04:40 PM 09-16-08
其實我都一直有問題想請問...
我見d鹽片...
向型號後面的英文字母代表咩意思呢???
如XXX Pro 800 Z...個Z...
我又見有C有S....係點解呢????
真.朱皮 06:45 PM 09-16-08
HEHE
終於找到海鷗賣家
明天交易
M-eye 01:05 AM 09-17-08
HEHE
終於找到海鷗賣家
明天交易
你就好啦...有雙鏡機玩....
我還沒錢住呢...
但好在部Zeiss Ikonta 仲有好多野玩緊
真.朱皮 01:24 AM 09-17-08
你就好啦...有雙鏡機玩....
我還沒錢住呢...
但好在部Zeiss Ikonta 仲有好多野玩緊
4百蚊m大你有既
M-eye 01:54 AM 09-17-08
都係 RVP 50 和 100VS 吧...

謝謝...我買了一卷RVP 50 試下先
OldCake 08:39 AM 09-17-08
其實...........香港可買到的款式已不多.......見到就買筒試下.....

選定岩心水的長期使用就可以了........
OldCake 08:41 AM 09-17-08
謝謝...我買了一卷RVP 50 試下先
香港的 Lab 用 Kodak 藥.......沖富士的活.....iso 不太足

用 RVP50......可試下 set iso 40 來影...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13  ... 最後

返回主題版面