Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-12-18, 01:28 PM   #2951
nds
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2013
共產黨是千秋萬世,你們知道嗎?^~^
nds 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 02:19 PM   #2952
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Penny仔 查看文章
呢鋪輸唔怪得人啦....范國威咁多票仲邊忽焦土
今次似係姚松炎本人問題居多

即係你又唔係建制派,
唔係你掛住泛民個牌頭就必贏
唔認同歸唔認同,在下都覺得唔太關焦土事,始終果班人真係有影響力既,一早上晒位,仲焦咩土。
不過其實依家無啦啦多一堆腥香港人,單挑選戰只會越來越難打。

此篇文章於 03-12-18 02:36 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 02:48 PM   #2953
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
其實咪又係果句
你付出幾多咪得到幾多囉
你覺得每四年先去蓋個印仔係叫做左野, 對得住自己既
咁你得到既咪而家咁囉

前面有人話德川家康可以等幾十年
咁香港又有幾多個十年? 答案係五個
而且過左兩個已經搞成咁
等? 每日150隻蝗溝淡你
等死就有你份

港豬即係港豬
教識你做都唔夠
仲要幫你做埋
我再重覆我day 1果句
你想要民主自由, 一定係靠自己
你班港豬最大問題係就一路都諗住假手於人

唔好再賴人啦
唔好再比幾廿百個個藉口自由啦
點解人地外國人為民主自由可以拋頭顱灑熱血?
你班港豬就唔得呢?
連你地最鄙視, 叫人做蝗蟲既支那人都會暴動掟汽油彈
咁你話你自己係乜丫
我認同唔應該假手於人同埋唔等得耐呢兩個point。
但禁唔代表呢刻去提倡獨立同革命就會成功。
凡事都有先後次序,搞一場成功社運或者革命唔係你打幾隻字就會鼓吹到出黎。
然後失敗就將責任同批鬥港豬。一個國家要成立係要包容唔同政見的人,唔係非我族類就必死。
而要搞場成功的社運,要有議題、目標、聚集支持者...等等
敢問呢一刻你搞集會搞革命可以聚集幾多人?
有雨傘革命同佔中發生,班左膠又用左幾多時間同人力?
禁多樣要素夾埋先看似有機會革命成功。
當下呢刻投票,盡左自己義務先,革命激進呢d野,係要一步步建立出黎。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 02:58 PM   #2954
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
原來姚松炎成個選舉無搵過馮檢基

最後一日仲要係人地自己行出黎

舊 03-12-18, 04:45 PM   #2955
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 001015 查看文章
我認同唔應該假手於人同埋唔等得耐呢兩個point。
但禁唔代表呢刻去提倡獨立同革命就會成功。
凡事都有先後次序,搞一場成功社運或者革命唔係你打幾隻字就會鼓吹到出黎。
然後失敗就將責任同批鬥港豬。一個國家要成立係要包容唔同政見的人,唔係非我族類就必死。
而要搞場成功的社運,要有議題、目標、聚集支持者...等等
敢問呢一刻你搞集會搞革命可以聚集幾多人?
有雨傘革命同佔中發生,班左膠又用左幾多時間同人力?
禁多樣要素夾埋先看似有機會革命成功。
當下呢刻投票,盡左自己義務先,革命激進呢d野,係要一步步建立出黎。
我覺得搞革命既時機已經過左
要搞就係雨傘果陣搞
不過最後比泛民左膠搞散
吹完大雞唔谷仲要縮
消耗民氣
而家香港就係似大陸64之後咁收晒聲
泛民剩係收皮都抵償唔到佢罪孽
無奈港豬鍾意含吹奶啜

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 05:10 PM   #2956
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
本土派唔投票, 好明顯為啖氣, 講咩野焦土
當時DQ梁游, 一班泛民冷處理, 諗住補選食多兩席結果攬炒
今次班本土派支持者自然氣上心頭都唔會投俾你

同埋姚松炎自己唔努力抱大腿, 唔怪得民協
老奉要幫你抬橋咩

BTW, 新西花生友

此篇文章於 03-12-18 05:16 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-18, 05:25 PM   #2957
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
陳雲:撤退是戰爭的一部分,而且是保持精銳的常規戰術。本來早就要撤退,約定時間再來。現在,請保持隊形,在記者鏡頭掩護之下撤退。不要在撤退之中被警方擊潰、打散而逮捕。即使是撤退,也請掌握先機。主動的撤退不是失敗,而是休戰。

雨傘革命一開始,陳雲就叫人退,今日又變左革命最好時機
(陳雲信徒當日解讀陳雲話個運動注定失敗叫人退保存實力)

舊 03-12-18, 05:31 PM   #2958
神人ではない!新人だ

引用:
要搞就係雨傘果陣搞
不過最後比泛民左膠搞散
吹完大雞唔谷仲要縮
消耗民氣
無奈港豬鍾意含吹奶啜
某程度上同意,至少如果當時有人提出革命,大概啲人唔駛黑警清場都走得七七八八
咁的確冇咁傷既。

舊 03-12-18, 05:59 PM   #2959
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
某程度上同意,至少如果當時有人提出革命,大概啲人唔駛黑警清場都走得七七八八
咁的確冇咁傷既。
佔中果d人出黎大部份都係受一時情緒影響
佢地唔係佔中三子吹出黎
係見到催淚彈
旺角反cup藍絲都係見到學生妹比阿叔圍先出黎
所以我唔敢講話d人會走得七七八八
而且就算果度十個得兩三個去, 都夠
我冇話果一下, 一晚之間就會革命成功
但係會舉起左革命的旗幟
起左步, 知道係行呢條路既話
所有人既目標都會清晰好多

光明頂講左膠
舊 03-13-18, 10:46 AM   #2960
神人ではない!新人だ

引用:
佔中果d人出黎大部份都係受一時情緒影響
佢地唔係佔中三子吹出黎
係見到催淚彈
旺角反cup藍絲都係見到學生妹比阿叔圍先出黎
所以我唔敢講話d人會走得七七八八
而且就算果度十個得兩三個去, 都夠
我冇話果一下, 一晚之間就會革命成功
但係會舉起左革命的旗幟
起左步, 知道係行呢條路既話
所有人既目標都會清晰好多
首先就係自發性先一定散,因為大家行動底線都唔一致。
第二平價正義多數人都會因一時情緒而做,不過要付上終身責任既多數唔會。
黑社會九個打一個,途人明知係錯都唔會出聲。
冇人統率既群眾根本成為唔到武力,革咩命。

退一億步,就當當日真係適當時機,咁當時你有冇號召人群起義?定係繼續指望其他人?

舊 03-13-18, 11:11 AM   #2961
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
要搞就係雨傘果陣搞
不過最後比泛民左膠搞散
吹完大雞唔谷仲要縮
消耗民氣
無奈港豬鍾意含吹奶啜
就算如你所言果刻搞,只係鎮壓完事,無論劇情點發展,都是如你所言,收晒聲!果刻搞佢仲可以同你一鋪清,絕後患,仲爽
你的夢想不能單靠香港才可實現!起碼大陸點著火,咁先有機。。。

舊 03-13-18, 11:32 AM   #2962
神人ではない!新人だ

引用:
作者: kircheis 查看文章
就算如你所言果刻搞,只係鎮壓完事,無論劇情點發展,都是如你所言,收晒聲!果刻搞佢仲可以同你一鋪清,絕後患,仲爽
你的夢想不能單靠香港才可實現!起碼大陸點著火,咁先有機。。。
歷史一向都詰俾我地知,要起義既至少都要對方強勢不再先成事。
即使弱如清末,孫賊都唔係一Q成事,何況依家差唔多係半個世界既蝗國。

舊 03-13-18, 02:36 PM   #2963
麥魚仔
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
唔認同歸唔認同,在下都覺得唔太關焦土事,始終果班人真係有影響力既,一早上晒位,仲焦咩土。
不過其實依家無啦啦多一堆腥香港人,單挑選戰只會越來越難打。
腥香港人泛民有份引入,單對單的選舉,民主派多數贏定,這次打破了鐵律。

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-18, 02:48 PM   #2964
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 麥魚仔 查看文章
腥香港人泛民有份引入,單對單的選舉,民主派多數贏定,這次打破了鐵律。
願聞其詳

舊 03-13-18, 03:06 PM   #2965
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
位都行到埋去坐盲就又出新一集DQ,選舉?投票?食屎啦

舊 03-13-18, 03:07 PM   #2966
麥魚仔
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
願聞其詳
自己睇莊豐源案

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-18, 04:06 PM   #2967
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 麥魚仔 查看文章
自己睇莊豐源案
印象中公文袋講解過莊豐源案係法援CASE黎,大律師有不可拒聘原則。
當然,你可以認為佢地應該不惜違背大律師原則都要守,不過在下就覺得如果係只要唔合乎自身利益就唔須要守規則,其實根本冇必要反共,只係佢得勢你冇勢既分別。

舊 03-14-18, 12:28 AM   #2968
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

結論又係返去革命好難
我夠知啦

光明頂講左膠
舊 03-14-18, 10:47 AM   #2969
神人ではない!新人だ

引用:
結論又係返去革命好難
我夠知啦
結論唔係革命好難,而係至少支國強勢狀況下革命根本就不設實際。
縱然死守只會越輸越多,不過香港未出現過攻呢個選擇。

舊 03-15-18, 12:08 PM   #2970
kircheis
Crazy Gamer

引用:
縱然死守只會越輸越多,不過香港未出現過攻呢個選擇。
未夠水深火熱嘛

舊 03-15-18, 12:15 PM   #2971
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
幾時革命有易過

習大帝登基可能中共國將來分贓唔勻內鬥自滅都唔頂
等下啦
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-18, 08:33 AM   #2972
david
The One

註冊日期: Mar 2002
「投2號送福袋」錄音曝光!民協指有賄選之嫌

引用:

民主派姚松炎在九西補選得票105,060,比民建聯鄭泳舜少2,000多票,失落議席,姚今次的候選人編號是「1號」,鄭是「2號」。民協副主席、深水埗區議員楊彧今早在facebook上載一段錄音,指是選舉後收到居民傳來,內容疑似有民建聯人士要求居民於3.11立法會補選投票日,投票予2號候選人,之後就可以到民建聯登記領取福袋。楊彧認為有賄選之嫌,「情況非常嚴重!」

該段錄音約1分鐘,大意是「上次你媽有冇攞咗福袋?佢話今次投票,你媽過唔過去民建聯,到時3月11號,投唔投二號,投呢,佢話到時幫你登記名,你去唔去投呀?睇下有幾多個人,即係投呢,到時下次……有咩就再送畀你哋,一個人一份,去投就講你個名,你可以寫一幢樓有幾多個人,幫你登記,唔該晒你」。

楊彧在此帖附加hashtag「#禮義廉最無恥」,他指,根據法例,任何候選人透過利益酬謝選民投票,實屬舞弊行為,便會觸犯《選舉(舞弊及非法行為)條例》,「阿彧向大家呼籲,切勿受利益引誘,捍衛廉潔選舉!」

鄭泳舜透過團隊回應,指自己在整個參選過程中,他與競選團隊均遵守選舉法例。競選活動方面亦是依照法例要求進行。

楊彧決定本周五到廉政公署舉報。《選舉(舞弊及非法行為)條例》(第554章)第11條規定,任何人無合理辯解向他人提供利益,誘使他人在選舉中投票或不投票予某候選人,即屬違法。 選舉管理委員會或選舉事務處如接獲上述涉嫌違法的投訴,會按既定程序保密處理,並將個案轉交有關執法機關跟進。
邊可能會查得到有事呢?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-18, 09:13 AM   #2973
kircheis
Crazy Gamer

引用:
作者: 真!DC 查看文章
幾時革命有易過

習大帝登基可能中共國將來分贓唔勻內鬥自滅都唔頂
等下啦
由手機版發出
來個中國版葉利欽……?!

舊 03-17-18, 09:17 AM   #2974
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
呢排玩緊蘭斯10 其實所謂焦土派就好似呀垃圾勇者咁

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-18, 11:16 AM   #2975
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
呢排玩緊蘭斯10 其實所謂焦土派就好似呀垃圾勇者咁
最少垃圾勇者把劍焦左之後真係劈得死呀
劈死左之後世界係點就唔關佢事了