Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 12-07-14, 01:39 AM   #1
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
[純發洩文]一份GROUP PROJECT,見盡人性

我知呢到討論異性感情(戀情)多,但近排發生太多事,好唔開心,係想找個無熟人的地方不吐不快

話說小弟讀緊PARTTIME大學, 需然小弟現時待業中,但還是有大學的功課要處理
咁話到明是PARTTIME大學, 自然有人都會返緊工,大家忙,小弟絕對明白的
事件就咁發生了
話說今個大學學期有兩份GROUP PROJECT功課,一科4人一組,一科2-3人一組
因為有一科人數唔可以多個3人,即4人一齊做係無可能,所以變左係4人拆兩組交兩份,互相支援
之後就係重點了
2人一組的個份,其實一直想同另一個同組組員傾同睇下做得啱唔啱,但一值就係咁話「做完做第2 PART先啦」
咁算啦,之後中途我係要不停的同另一組(不是另外的兩個人,而是唔係太熟的另一組同學)不停對比同指教, 仲要不時向呀SIR指教
另一科4個人一組的係寫程式,原本我係要支援寫程式的,但對方(同時係另一科同組的組員)認為我唔識寫+寫唔切,就走去搵另一個組員幫手,因為眼見順利進行, 不便再插手,所以就轉去寫REPORT的部份幫手
咁去到近呢個星期係最後趕工的一星期,本身同一個星期有三份REPORT交(有一份係個人REPORT,唔關其他人事),咁個人個份已經完成,咁就搞4個人一組的那份REPORT,傾好點開工,就做,而另一份兩人一組的,我要做的野都叫完成左,係差另一個組員自己要完成的部份同睇下有乜野我漏左要加返野

而事情就係呢到發生了.........
本身4人一組(寫程式個邊)我負責REPORT的部份,可以話係純吹水,所以好快就完成左,而另一科就補漏資料
但第二日,寫程式個邊的組員話睇唔明,話寫得差,叫我用point form寫比佢(因為上學期都有合作,話我英文文法差,呢點我唔否認)
之後兩人一組個邊,又話我寫得唔好,要改,唔係問題
但之後黎料,又話我一份我寫point form有d不明野,一份又話我錯得好緊要,又話我圖畫錯,要搵另一邊幫手
又話我交出黎的野無質素同水準
我即刻話,請問你有無一個標準係點為知係有質素同水準?
咁你要搵人改圖,唔係問題,咁我都唔出聲
咁嘈交可以話嘈到星期六(以發帖時間,應該叫昨日了)
2人一組的那一份,可以話順利完成,但報告由兩個人變成由我一個人單拖完成(同組的另一個繼續寫程式的功課)
之後另一組的都順利完成報告,但比呀sir話用錯圖案(呀sir話我原本的圖啱,但比同組另一個人話錯所以比左另一邊改,但報告時間太少,我只係show 縮圖,算叫過到骨)
咁出到去再做另一份程式功課,中途我再講返之前的報告,我話我跟左呀sir做,佢自己都知我係用啱圖,所以話唔想同我嘈
之後另一份程式功課,組員話我report個部份唔得,比同組員重新再執(基本上變左唔係我寫咁)
程式又話有bug未完成,之後因為程式未完成而導致report未能進行, 報告用的powerpoint由於因為咁而不能動工
去到最後..........報告用powerpoint只用左大約半小時制作加上太快要去報告,無準備下,爛尾
程式去到最後有bug,不能完全展示,爛尾
report,呀sir睇過,話做得唔好(係話差個隻),爛尾
最後等人走晒,單獨同呀sir傾,佢話合格的成數好低(根本可以話唔合格)
話可以同一年重做,但期限係公佈成績後一個月(以今日計即係有三個月左右的時間可以執返靚仔佢),代價係份project最高只有40分同埋條件係同時該科的小測唔可以唔合格,否則要重讀該科
基本上自問自己小測問題不大,所以開始諗重做的部份
而今晚,可以話d呀sir一次過把我比佢地鬧的野一次過透個呀sir把口完全吐嘈,
但代價係,而家同組100%分裂,完全把我排斥在外,連原本有個whatapps吹水group都因為咁而拆伙
基本上下一個學期我已經確定跳船去其他組,但補交功課個度好大機會因為分裂而要一條友單拖重做

其實係好唔開心,大家一組人,所有野可以一齊傾,一齊商量,但因為d小問題而分裂,最慘係佢地自己企係話人的道德高地,但之後比呀sir ko左佢地的批評(即話我交野無質素同水準及話我畫錯圖), 但仲係唔順超咁,而搞到分裂(而本身的共用資源都比人cut晒),個心超痛,而且仲要係由一入大學就共事的伙伴........

唉........

發洩完畢,多謝收看
鐘意鬧就鬧吧
好灰
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] Project - ICE mikemike 日本動漫畫討論版 0 06-26-07 01:14 AM
[ETC] project zero Hayami 電視遊戲討論版 0 07-15-04 08:52 PM
Jam Project AM Project 3rd.LIVE「震撼~Return to the Chaos~」預覽! macross7ra Neo Entertainment TREND 2 11-21-03 07:12 PM

現在的時間是 08:40 AM

手機版 | APP版